• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Iznīcībai nolemtie. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.03.2004., Nr. 47 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86102

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kā mainīsies pārtikas produktu cenas

Vēl šajā numurā

25.03.2004., Nr. 47

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Iznīcībai nolemtie

ATCERIES.PNG (127422 bytes)
Piemiņas akmens represētajiem pie Vecumu dzelzceļa stacijas. Akmenī iekaltais datums – 1949.gada 24.marts
APSTAJIES.PNG (121817 bytes)
Piemiņas vieta komunistiskā terora upuriem Limbažos
Foto: Māris Locs
PIEMINA.PNG (95447 bytes)

Komunistiskā genocīda upuru piemiņas brīdis pie Šķirotavas stacijas 2002.gadā
Foto: Boriss Koļesņikovs, A.F.I.

Pirms piecdesmit pieciem gadiem no Latvijas tika izsūtīti vairāk nekā 43 tūkstoši nevainīgu cilvēku, kuri bija nolemti postam un iznīcībai, ierakstot mūsu zemes vēsturē 1949.gada 25.martu kā vienu no melnākajām lappusēm. Šodien pieminam komunistiskā genocīda upurus. Izdzīvojam laiku, no kura mūs šķir tikai daži desmiti gadu un kurš reizē ir tik tuvs un tāls – daudziem mūsdienās neizprasts.

Piemiņas pasākumi šodien notiek pagastos un pilsētās visā Latvijā. Piemēram, Rīgā Politiski represēto apvienība iecerējusi gājienu no Okupācijas muzeja līdz Brīvības piemineklim, pie kura piemiņas brīdī pulksten vienos runu teiks Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga.
Likumsakarīgi, ka tieši komunistiskā genocīda upuru piemiņas diena izvēlēta kā laiks, kad klajā laist grāmatu “Okupācijas režīmi Latvijā 1940. – 1959.gadā”. Vēsturnieku komisijas grāmatā ievietotie piecpadsmit raksti iepazīstina ar padomju un nacistiskā okupācijas režīma realizēto politiku un tās sekām Latvijā. Pētnieki pievērsuši uzmanību padomju varas represīvajai sistēmai Latvijā, okupācijas varu maiņai 1941.gadā, nacionālo partizānu pretestībai padomju okupācijas režīmam, sabiedrības noskaņojumam, policijas bataljonu formēšanai vācu okupācijas posmā, kā arī daudzām citām problēmām, norāda Valsts prezidenta preses dienests. Grāmata Rīgas pilī, kur aicināti ārvalstu vēstnieki Latvijā, Saeimas pārstāvji, pētnieki, muzeju un arhīvu vadītāji, Vēstures skolotāju asociācija, tiks atklāta ar Valsts prezidentes Vairas Vīķes–Freibergas runu un totalitārisma seku dokumentēšanas centra direktora Induļa Zālītes referātu par padomju represīvās sistēmas sekām Latvijā.

“LV” informācija

 

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!