• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Neļaujieties ažiotāžai!. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.03.2004., Nr. 46 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86013

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Palikusi nedēļa laika problēmu precizēšanai

Vēl šajā numurā

24.03.2004., Nr. 46

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Neļaujieties ažiotāžai!

SALS.PNG (113713 bytes)
No veikalu plauktiem strauji pazūd sāls un citi produkti. Neļaujieties ažiotāžai! Nav pamata domāt, ka šo produktu vairs nebūs pārdošanā.  
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Arvien tuvāk nāk brīdis, kad Latvija kļūs par Eiropas Savienības (ES) dalībvalsti. Par to liecina ne vien kalendārā arvien sarūkošo dienu skaits līdz 1.maijam, bet arī iedzīvotāju satraukums par dzīvi pēc iestāšanās ES. No veikalu plauktiem strauji sācis pazust sāls, etiķis, sērkociņi, zivju un gaļas konservi, kā arī eļļa.
Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra direktore Ingūna Gulbe saka: “Nedrīkst padoties ažiotāžai. Nedodiet iespēju tirgotājiem uz jūsu rēķina iedzīvoties! Atsevišķos veikalos sāls tagad maksā divreiz vairāk nekā pirms nedēļas. Sāls nav tas pārtikas produkts, kuram ir lielas cenu atšķirības pasaulē. Līdz ar to arī nav redzamu iemeslu, kādēļ sāls cenai pēc 1. maija būtu jāpieaug. Ja normāli sāls veikalā maksā desmit santīmus, tad lielākais prognozējamais cenas pieaugums ir trīs santīmi. Nedomāju, ka tā ir liela atšķirība. Nav pamata arī viedoklim, ka sāls vairs nebūs nopērkams. Latvijā nebūs komandekonomikas. Produktam, pēc kura ir pieprasījums, vienmēr būs arī piedāvājums. Ja nebūs no Ukrainas ievestā sāls, to ievedīs no citām valstīm.”
Ažiotāža ap sāli un citiem pirmās nepieciešamības produktiem sākusies tādēļ, ka cilvēkiem ir negatīva pieredze no 90. gadu sākuma. Tāpat cilvēku satraukumu vairo tas, ka pirmsreferenduma laikā vairāk tika uzsvērtas labās lietas. Jau tad bija skaidrs, ka ES nenesīs tikai ieguvumus vien. Jebkurai monētai ir divas puses. Tomēr, pēc I. Gulbes teiktā, nav korekti vainu par pārtikas produktu cenu kāpumu piedēvēt vienīgi ES. “Ražotājam viegli ir pateikt, ka vainīga ES. Jebkurš cenu paaugstinājums ir smags, jo visi pret to iebilst. ES tagad kalpo par formālu attaisnojumu. Cenu pieaugumu galvenokārt sekmē energoresursu izmaksu celšanās, kā arī akcizēto preču nodokļa paaugstināšana. Protams, ir jāsaprot arī ražotāji, jo vairākus gadus cenas pārtikas produktiem nav mainījušās, bet izmaksas augušas gadu no gada. Cenu kāpums jau bija gaidāms, un mēs par to jau runājām iepriekš.”
Rosinot iedzīvotājus neļauties ažiotāžai, I. Gulbe norādīja, ka cenu kāpums būs vērojams līdz pat 2006. gadam. Pārtikai cena trīs gadu laikā kāps par 30 – 50%, turklāt šajā kopējā cenu kāpumā jāierēķina izmaiņas jau šajā gadā.

Ilze Sedliņa, “LV”
ilze.sedlina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!