• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Naukšēnos zeļ ugunsdzēsība. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.03.2004., Nr. 46 https://www.vestnesis.lv/ta/id/86004

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Daugavā plūdu briesmas briest

Vēl šajā numurā

24.03.2004., Nr. 46

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Naukšēnos zeļ ugunsdzēsība

Šis skolas brīvlaiks īpaši paliks prātā 32 jaunajiem ugunsdzēsējiem no Kuldīgas, Alsungas, Valkas un Naukšēniem. Viņiem pirmoreiz bija iespēja dzīvot un trenēties ugunsdzēsības sporta nometnē Naukšēnos. Dalībnieki ar āķkāpnēm traucās mācību torņa trešajā stāvā, pārvarēja baļķi un žogu, darbojās ar šļūtenēm un to savienojumiem.

MACIBAS.PNG (119416 bytes)
Trenere Linda Čākure mācībās Naukšēnos ierāda Valkas komandas dalībniekam, kā darboties ar ūdens šļūtenēm un to savienojumiem.
Foto: Ritma Gaidamoviča

Naukšēni. Šā Valmieras rajona pagasta vārds bieži pārskan Latviju. Labā nozīmē. Un nu arvien biežāk skan vārdkopa – Naukšēnu ugunsdzēsēji. Pagasts ar nepilniem 1500 iedzīvotājiem spējis apvienot savus ļaudis brīvprātīgai, bet organizētai cīņai ar uguni. Kopš 1993. gada godā atkal celts arī ugunsdzēsības sports, kas vienmēr ir labs sākums jaunu cilvēku piesaistei šai drosmīgajai sabiedriskajai kustībai. Naukšēnu ugunsdzēsēji uz nelaimes vietu izbrauc jau pirmajās 10 minūtēs pēc nelaimes ziņas. Palīdz arī kaimiņiem. Sakārtoti dežūru grafiki, trauksmes brīdī ap 30 cilvēku zina savu vietu ceļā uz ugunsgrēku, lai ielēktu sarkanajā automobilī, un gandrīz profesionāli veic pienākumus liesmu apkarošanā.

Kā nekur citur Latvijā

Jāteic atklāti: visas “trakās” idejas ģenerē Andrejs Rullis ar brāli Aivaru (abi ugunsdzēsībai un sportam atdevuši pārdesmit gadu) un saviem ģimenes locekļiem. Iesaistās arī pagasta ļaudis, jo zina – tas noderēs visiem. Kā lielākais pērnā gada veikums jāvērtē mācību torņa izbūve – pat Latvijas mērogos tā ir pirmā šāda celtne laukos kopš valsts neatkarības atjaunošanas. Un viss tikai ar sabiedrības atbalstu. Ziedoja pat veci ļaudis. Un tagad iesaistītie jūtas gandarīti – ugunsdzēsības sporta vajadzībām šis tornis tiek intensīvi lietots. Te jau notikušas gan pašu, gan Valmieras rajona ugunsdzēsēju (pieaugušo un jauniešu) sacensības, viesi rādījuši savu veiklību un spēku.
Naukšēni paši vien ir spējīgi sacensībām pieteikt vairākas komandas uzreiz, turklāt gan vīrus, gan sievas, gan jauniešus, jo aktīvi sporto ap 50 cilvēku. Katrs treniņš ir publisks un ģimenisks pasākums – stadionā pulcējas gan līdzjutēji, gan sāncenši. Īpaši priecājas vecāki, jo bērni lietderīgi pavada laiku un kļūst fiziski spēcīgāki.
Sporta nometnē treniņus vadīja skolotāja Linda Čākure (dzimusi Rulle!) un Latvijas jauniešu izlases galvenais treneris kuldīdznieks Vikentijs Rozgalis. Savukārt Vija Bērziņa vadīja fiziskā spēka vingrinājumus. Jaunieši vecumā no 12 līdz 16 gadiem Naukšēnu vidusskolas sporta zālē, kur iebūvēts arī trīsstāvīgs mācību tornis ar vienu celiņu, trenējās divreiz dienā. Treniņi fiksēti arī videofilmā – analīzei, kritikai un piemiņai. Svarīga nometnes dalībniekiem šķitusi ekskursija uz Baltijā vienīgo ugunsdzēšamo aparātu rūpnīcu Valmierā “Valpro Corp”, kura kopā ar ugunsdrošības servisa firmu “Latakva” allaž atbalsta jaunos censoņus.

Sagatavot, organizēt,
ieinteresēt

Jāteic, ka tikai pirms trim mēnešiem izveidota Latvijas Jauno ugunsdzēsēju savienība (JUS). Tās dibināšanā iesaistījusies arī Linda Čākure, un šī nometne – Latvijas Ugunsdzēsības sporta federācijas lolojums – ir viens no pirmajiem JUS iedrošinājumiem. Savienība, sadarbojoties ar Latvijas un citzemju valsts un nevalstiskajām organizācijām, iecerējusi izglītot bērnus un jauniešus ugunsdrošībā, sagatavot rīcībai ugunsgrēku un katastrofu gadījumos, rīkot jauno ugunsdzēsēju sacensības, salidojumus, ieinteresēt par ugunsdzēsēja un glābēja profesiju. Savienība veido vienības mācību iestādēs, kurās var iestāties bērni no 10 līdz 18 gadu vecumam. Šobrīd vienības sākušas darbu Valmieras, Madonas, Jelgavas un Rīgas rajonā, Liepājā un Rīgā. Laipni tiek gaidīti jauni dalībnieki, jo ieceres ir patiesi vērienīgas!
Marta brīvdienu nometnes noslēguma brīdī bērniem bija tikai viens iebildums: nedēļa par īsu. Taču katra šķiršanās esot jaunas tikšanās sākums. Jo, raugi, jau jūnija sākumā šeit atkal uz mačiem pulcēsies Valmieras puses ugunssargi, 7. augustā notiks Arta Kronberga kausa izcīņa, bet 4. septembrī – “Valpro Corp” kausa izcīņa, kur ļaužu būs ka biezs. Atkal skanēs jau tradicionālais sauciens: “Naukšēnos ugunsdzēsēji rullē!”

Solveiga Smiltene,
VUGD preses un sabiedrisko attiecību nodaļas priekšniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!