• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzrunājot Bratislavas konferences "Pretī plašākai Eiropai: jaunā dienas kārtība" dalībniekus 19.martā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.03.2004., Nr. 45 https://www.vestnesis.lv/ta/id/85941

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izsakot līdzjūtību negadījuma upuru tuviniekiem Somijā

Vēl šajā numurā

23.03.2004., Nr. 45

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Uzrunājot Bratislavas konferences “Pretī plašākai Eiropai: jaunā dienas kārtība” dalībniekus 19.martā

Godātais priekšsēdētāja kungs!
Klātesošie!
Man ir liels prieks un gods uzrunāt konferences augstos viesus. Ir ļoti būtiski, ka esam sapulcējušies, lai apspriestu tā reģiona nākotni, ar kuru jau pēc dažām nedēļām robežosies gan NATO, gan Eiropas Savienība. Vēl tikai pirms piecpadsmit gadiem krita dzelzs priekškars un sabruka Padomju Savienība. Tolaik Latvijas tauta varēja tikai sapņot par šādu nākotni. Tomēr mēs bijām apņēmības pilni aizstāvēt brīvību un neatkarību un veidot demokrātisku valstu. Un mums tas ir izdevies.
Iepriekšējās desmitgades laikā Eiropā un pasaulē ir notikušas pārmaiņas. Nežēlīgie terorisma akti Amerikas Savienotajās Valstīs un nesenie notikumi Spānijā apliecina, ka pēc aukstā kara draudiem mūsu drošībai radušās jaunas briesmas. Meklējot efektīvas pretdarbības iespējas, mēs nedrīkstam novērsties no mērķiem, ko esam izvirzījuši brīvības, demokrātijas un cilvēktiesību stiprināšanā mūsu kaimiņvalstīs.
Šie jautājumi bija galvenais temats starptautiskajā konferencē “Demokrātijas nākotnē aiz Baltijas robežām”, kas 6.februārī notika Rīgā. Tāpēc vēlos pateikties šīs konferences rīkotājiem par diskusijas turpināšanu šajos būtiskajos jautājumos. Paplašinātās Eiropas nākotnei ir prioritāra nozīme ne vien tāpēc, ka jauno kaimiņvalstu stabilitāte tiešā veidā ietekmēs visas Eiropas stabilitāti un drošību. Tas ir arī mūsu morālais pienākums uzturēt brīvības un demokrātijas ideju dzīvu, lai palīdzētu citiem veikt to ceļu, ko mēs paši esam veikuši pārejas procesā, saņemot starptautisku atbalstu.
Gruzijas “samta revolūcija” apliecināja, ka cilvēki joprojām ir gatavi cīnīties par brīvību un demokrātiju. Pašlaik Gruzijai ir atvērts logs uz jaunām iespējām. Tāpēc ir ļoti būtiski, lai otrs mēģinājums uzcelt demokrātisku valsti atkal neciestu neveiksmi. Esmu pārliecināts, ka starptautiskā sabiedrība sniegs Gruzijai atbalstu tās virzībā uz demokrātiju un labklājību. Veiksmīgs un mierīgs reformu process Gruzijā radītu jaunas iespējas visam Dienvidkaukāza reģionam.
Šā gada Ukrainas prezidenta vēlēšanām Ukrainā un parlamenta vēlēšanām Baltkrievijā būs izšķiroša nozīme reģiona demokrātijas nākotnē.
Ukrainas ģeopolitiskais stāvoklis un augstais potenciāls nosaka tās būtisko lomu Eiropas drošības un stabilitātes nodrošināšanā. Stabila un demokrātiska Ukraina ir daļa no tās Eiropas, kuru mēs cenšamies izveidot. Latvija atbalsta Ukrainas tuvināšanos Eiropas un transatlantiskajām institūcijām. Tajā pašā laikā mūsu uzmanības lokā vienmēr ir bijusi Ukrainas demokrātijas attīstība, kas uzskatāma par priekšnosacījumu Ukrainas ciešākai integrācijai eiroatlantiskajā telpā. NATO un Eiropas Savienībai būtu jāveicina sadarbība ar Ukrainu. Nākamās NATO augstākā līmeņa tikšanās laikā Stambulā Ukrainai varētu noteikt skaidras sadarbības perspektīvas ar aliansi, ja rudenī paredzētās vēlēšanas būs brīvas un godīgas.
Vēlos skart arī mūsu kaimiņvalsti Baltkrieviju. Situācija Baltkrievijā joprojām ir atklāts jautājums reģiona un visas Eiropas nākotnes kontekstā. Latvija kā kaimiņvalsts ir centusies ar Baltkrieviju veidot pragmatiskas un konstruktīvas attiecības. Mēs esam ieinteresēti, lai mūsu kaimiņvalsts būtu stabila un pārtikusi, ko gan iespējams sasniegt tikai tad, ja tiek nodrošināta demokrātiska attīstība, cilvēktiesību un pamatbrīvību ievērošana.
Diemžēl situācija plašsaziņas līdzekļu darbības brīvības, cilvēktiesību un pamatbrīvību jomā Ukrainā turpina pasliktināties, izraisot arvien lielāku valsts izolāciju no starptautiskās sabiedrības un Eiropā notiekošajiem integrācijas procesiem. Stāvokli jo satraucošāku padara šā gada oktobrī gaidāmās parlamenta vēlēšanas. Esmu pārliecināts, ka Baltkrievijas procesiem ir nepieciešama pastiprināta starptautiska uzmanība un valsts vadībai ir skaidri jānorāda, ka tikai brīvas un godīgas vēlēšanas var mainīt starptautiskās sabiedrības attieksmi.
Baltkrievijas tautai jābūt pārliecinātai par starptautisko atbalstu. Mums aktīvāk jāatbalsta Baltkrievijas demokrātiskie spēki un pilsoniskā sabiedrība. Šāds atbalsts ir akūti nepieciešams vēl strādājošajiem brīvajiem plašsaziņas līdzekļiem un cilvēktiesības aizstāvošajām nevalstiskajām organizācijām.
Mēs apsveicam centienus konsolidēt Baltkrievijas demokrātiskos spēkus. Tautas koalīcijas “5+” izveide bija ļoti svarīgs solis šajā virzienā, un tā ir aktīvi jāatbalsta. Taču mēs esam gandarīti arī par tā procesa turpināšanos, kas sākās Rīgā un turpinājās Viļņā, galarezultātā starp Baltkrievijas politiskajām apvienībām noslēdzot vienošanos par sadarbību konkrētās jomās saistībā ar gaidāmajām vēlēšanām.
Es ceru, ka paplašinātājā Eiropas Savienībā Baltkrievijas jautājumam tiks piešķirta lielāka prioritāte un ES aktīvāk un efektīvāk atbalstīs demokrātijas ieviešanu šajā valstī. Līdztekus ir svarīgi, lai mēs, eiropieši, strādātu roku rokā ar mūsu draugiem un sabiedrotajiem Ziemeļamerikā.
Nobeigumā vēlos uzsvērt, ka paplašinātās Eiropas drošība un stabilitāte lielā mērā ir atkarīga no mūsu pašu apņēmības un pūlēm. NATO un Eiropas Savienības paplašināšana ir apjomīgākais drošības un stabilitātes projekts Eiropas jaunāko laiku vēsturē. Tas ir izšķirošs solis, lai apvienotu un integrētu Eiropu, kas piecdesmit gadus bija sadalīta, pārdzīvojot 20.gadsimta lielāko karu šausmas. Esmu pārliecināts, ka ir ļoti būtiski paplašināt demokrātijas un brīvības zonu, lai kādā dienā visa Eiropa būtu vienota un brīva.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!