• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas un Itālijas attiecības ir teicamas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.03.2004., Nr. 45 https://www.vestnesis.lv/ta/id/85915

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tunisija aicina sekmēt dialogu starp civilizācijām un kultūrām

Vēl šajā numurā

23.03.2004., Nr. 45

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas un Itālijas attiecības ir teicamas

Vakar, 22.martā, Latvijā divu dienu darba vizītē ieradās Itālijas Republikas vicepremjerministrs Džanfranko Fini. Viņš tikās ar Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, Saeimas priekšsēdētāju Ingrīdu Ūdri un Ministru prezidentu Induli Emsi.

ITALIS2.PNG (101555 bytes)
Itālijas Republikas vicepremjers Džanfranko Fini preses konferencē Ministru kabinetā
Foto: Elmārs Rudzītis, A.F.I.

Ministru prezidents Indulis Emsis un Džanfranko Fini sarunas laikā Latvijas un Itālijas attiecības novērtēja kā ļoti labas un teicamas, par ko liecina pēc mēneša plānotā Itālijas Republikas prezidenta valstsvizīte Latvijā.
Indulis Emsis informēja itāļu pusi par Latvijas pašreizējām prioritātēm, pievienojoties Eiropas Savienībai (ES) un NATO, kā arī iepazīstināja augsto viesi ar Latvijas nostāju ES konstitucionālā līguma jautājumos – nepieciešamību nodrošināt katrai valstij vienu komisāru Eiropas Komisijā, reformēt kvalificētā vairākuma balsojumu ES Padomē, ieviešot dubultā vairākuma principu: ES valstu vairākumu un pilsoņu vairākumu. Ministru prezidents uzsvēra Latvijas vēlmi dalībvalstīm pēc iespējas ātrāk vienoties par ES konstitucionālo līgumu.
Džanfranko Fini apliecināja Itālijas atbalstu Latvijas dalībai ES un NATO, kas padarīs abu valstu attiecības vēl ciešākas. Viņš uzsvēra, ka Latvija atgriežas Eiropā, pie kuras vienmēr ir piederējusi. ES sastāvā abām valstīm paveras jaunas iespējas paplašināt politisko un ekonomisko sadarbību, paplašināt tirdzniecību. Dž.Fini atzina, ka Latvijas un Itālijas pozīcijas ir līdzīgas un sakrīt daudzos ES konstitucionālā līguma jautājumos. Viņš bija vienisprātis ar I.Emsi par nepieciešamību panākt vienošanos par jauno ES līgumu vēl Īrijas ES prezidentūras laikā, vēlams līdz Eiropas Parlamenta vēlēšanām šā gada jūnijā.
I.Emsis un Dž.Fini atzina, ka abām valstīm ir līdzīgas intereses daudzos jautājumos. Arī vēlmē veidot labas un stabilas attiecības ar ES jaunajām kaimiņvalstīm, jo pēc 2004.gada 1.maija Latvija, tāpat kā Itālija, kļūs par ES ārējo robežvalsti. Šajā jomā ir iespējas sadarboties ciešāk un panākt līdzsvarotu attieksmi pret visiem ES reģioniem.
Latvijas un Itālijas augstās amatpersonas bija vienisprātis, ka Eiropas Savienībā ir jāsaglabā valstu līdztiesības princips, nepieļaujot, ka veidotos “divu ātrumu” Eiropas Savienība. Tai pašā laikā tā sauktās ES pastiprinātās sadarbības ietvaros visām valstīm, kas to vēlas, ir jābūt iespējām netraucēti tajā iekļauties.
Pēc tikšanās ar Latvijas Ministru prezidentu, atbildot uz žurnālistu jautājumiem, Džanfranko Fini teica, ka ne tikai Itālija, bet visa ES apbrīno Latvijas “degsmi atgūt ES tiesību kopumu”. Viņš uzsvēra, ka Latvija lielāko daļu mājasdarbu pirms iestāšanās ES ir izpildījusi. Itālijas valdības pārstāvis atzina, ka pāreja no sociālistiskās ekonomikas uz tirgus ekonomiku ir smags darbs, bet Latvijai tas ir izdevies. “Latvija ir bijusi un ir Eiropas valsts, tikai padomju laiks tai liedzis elpot Eiropas kultūras brīvību un ekonomisko elpu,” sacīja Itālijas vicepremjerministrs Džanfranko Fini.

Pēc Valsts kancelejas Komunikācijas departamenta un LETA informācijas

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!