• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Bankas 2004. gada 11. marta lēmums Nr. 110 "Par banku obligāto rezervju prasībām". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.03.2004., Nr. 45 https://www.vestnesis.lv/ta/id/85881

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrijas rīkojums Nr.121

Par grozījumiem 2003.gada 6.jūnija rīkojumā Nr.184 "Maksas pakalpojumu izcenojumi"

Vēl šajā numurā

23.03.2004., Nr. 45

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Latvijas Banka

Veids: lēmums

Numurs: 110

Pieņemts: 11.03.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Latvijas Bankas padomes lēmums Nr.110/3

Rīgā 2004.gada 11.martā

Par banku obligāto rezervju prasībām

Latvijas Bankas padome nolemj:

1. Apstiprināt “Banku obligāto rezervju prasību aprēķināšanas un izpildes noteikumus” (pielikumā).

2. Atcelt Latvijas Bankas padomes 2001.gada 13.septembra lēmumu Nr.89/4 “Par banku minimālajām rezervju prasībām”.

3. Noteikt, ka lēmums stājas spēkā ar 2004.gada 24.maiju.

Latvijas Bankas prezidents I.Rimšēvičs

Banku obligāto rezervju prasību aprēķināšanas un izpildes noteikumi

1. Pamatnostādnes

1.1. “Banku obligāto rezervju prasību aprēķināšanas un izpildes noteikumi” (tālāk tekstā — noteikumi) nosaka Latvijas Republikā reģistrēto banku un ārvalstu banku filiāļu (tālāk tekstā— banka) obligāto rezervju prasību aprēķināšanas un izpildes kārtību. Noteikumi sagatavoti, pamatojoties uz Latvijas Republikas likumu “Par Latvijas Banku”.

2. Lietotie termini

2.1. Rezervju konts — bankas naudas konts Latvijas Bankā norēķiniem latos.

2.2. Rezervju konta dienas beigu atlikums — rezervju konta atlikums Latvijas Bankas norēķinu dienas beigās.

2.3. Rezervju bāze — obligāto rezervju prasībām pakļautās bankas saistības.

2.4. Obligāto rezervju prasības (tālāk tekstā — rezervju prasības) — prasības bankai rezervju kontā turēt rezervju normai atbilstošas rezerves.

2.5. Rezervju norma — procentos izteikta rezervju bāzes daļa.

2.6. Izpildes periods — periods, par kuru tiek aprēķināta rezervju prasību izpilde un kurš sākas mēneša 24.datumā un beidzas nākamā mēneša 23.datumā.

2.7. Apvienošanās — darbība, kurā viena vai vairākas bankas (apvienojušās bankas) bez to likvidācijas nodod visas savas prasības un saistības citai bankai (iegūstošajai bankai), kas var būt arī jaundibināmā banka.

2.8. Dalīšanās — darbība, kurā viena banka (dalāmā banka) bez tās likvidācijas nodod visas savas prasības un saistības vai daļu no tām vienai vai vairākām bankām (pārņēmējām bankām), kas var būt arī jaundibināmās bankas.

2.9. Terminu “sanācija” un “likvidācija” lietojums atbilst šo terminu lietojumam Latvijas Republikas “Kredītiestāžu likumā”.

3. Rezervju bāze

3.1. Rezervju bāze ietver šādas saistības:

3.1.1. nebanku noguldījumi, t.sk. bankas saistības pret bankām, kas saskaņā ar 8.3. punktu iekļautas to banku sarakstā, kuras atbrīvotas no rezervju prasību izpildes sakarā ar likvidācijas procesu;

3.1.2. bankas emitētie parāda vērtspapīri.

3.2. No rezervju bāzes izslēdz šādas saistības:

3.2.1. ārvalstīs atvērto bankas filiāļu piesaistītie nebanku noguldījumi;

3.2.2. bankas emitētie neatsaucamie (bez tiesībām atpirkt pirms dzēšanas termiņa) parāda vērtspapīri ar sākotnējo termiņu ilgāku par 2 gadiem;

3.2.3. nebanku noguldījumi ar noteikto termiņu ilgāku par 2 gadiem;

3.2.4. nebanku noguldījumi ar brīdinājuma termiņu par izņemšanu ilgāku par 2 gadiem;

3.2.5. repo darījumi ar nebankām.

3.3. Ja banka spēj Latvijas Bankai sniegt pierādījumus par tās saistībām emitēto parāda vērtspapīru veidā ar sākotnējo termiņu līdz 2 gadiem (ieskaitot) pret banku, kas nav iekļauta 8.3. punktā minētajā sarakstā, vai pret ārvalstu banku, banka šīs saistības var izslēgt no rezervju bāzes.

3.4. Bankas pierādījums par tās saistībām emitēto parāda vērtspapīru veidā pret banku, kas nav iekļauta 8.3.punktā minētajā sarakstā, vai pret ārvalstu banku ir depozitārās institūcijas konta izraksta kopija ar parāda vērtspapīru īpašnieku norādi konkrētā datumā. Latvijas Banka ir tiesīga pieprasīt no bankas papildu izziņas, lai noskaidrotu vērtspapīru patieso īpašnieku.

3.5. Rezervju bāze attiecīgajam izpildes periodam bankai jāaprēķina, izmantojot rezervju bāzē ietverto saistību atlikumus tā mēneša pēdējā datumā, kam seko mēnesis, kurā sākas izpildes periods.

4. Rezervju prasību aprēķināšana

4.1. Rezervju bāzei piemērojama Latvijas Bankas noteiktā rezervju norma.

4.2. Rezervju prasības aprēķina rezervju normas apmērā no 3.5. punktā noteiktajā kārtībā aprēķinātās rezervju bāzes.

5. Rezervju prasību izpilde

5.1. Rezervju prasību izpildi veido izpildes perioda vidējais rezervju konta dienas beigu atlikums.

5.2. Banka ir izpildījusi rezervju prasības, ja attiecīgā izpildes perioda vidējais rezervju konta dienas beigu atlikums nav mazāks par rezervju prasību summu, kas izpildes periodam aprēķināta saskaņā ar 4.2.punkta nosacījumiem.

6. “Obligāto rezervju prasību

aprēķina” sagatavošanas

un iesniegšanas kārtība

6.1. “Obligāto rezervju prasību aprēķins” (1.pielikums) bankai jāsagatavo divos eksemplāros, t.sk. viens glabājas bankā, bet otrs elektroniskā veidā jāiesniedz Latvijas Bankas Statistikas pārvaldei.

6.2. “Obligāto rezervju prasību aprēķinu” banka iesniedz septiņu darbadienu laikā pēc tā mēneša pēdējā datuma, kam seko mēnesis, kurā sākas izpildes periods.

6.3. Par “Obligāto rezervju prasību aprēķina” pareizību atbild bankas vadītājs.

6.4. “Obligāto rezervju prasību aprēķinā” summas norāda veselos latos.

6.5. Ja Latvijas Bankas Statistikas pārvalde konstatē, ka bankas iesniegtais “Obligāto rezervju prasību aprēķins” sagatavots kļūdaini, tas pa tālruni tiek paziņots attiecīgā pārskata izpildītājam. Pēc kļūdu novēršanas elektroniskā veidā sagatavotais “Obligāto rezervju prasību aprēķins” jāiesniedz atkārtoti ne vēlāk kā nākamajā darbadienā pēc paziņojuma par kļūdu esamību saņemšanas no Latvijas Bankas.

6.6. Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes Finanšu tirgus analīzes daļa konsultē bankas par “Obligāto rezervju prasību aprēķina” sagatavošanu.

6.7. Elektroniskā veidā “Obligāto rezervju prasību aprēķinu”sagatavo un nosūta atbilstoši “Kredītiestāžu statistisko pārskatu sagatavošanas elektroniskā veidā rokasgrāmatai” un saskaņā ar Latvijas Bankas “Elektroniskā veidā iesniedzamo kredītiestāžu statistisko pārskatu sagatavošanas noteikumiem”.

7. Rezervju prasības banku apvienošanās un dalīšanās gadījumā

7.1. Izpildes periodā, kurā notiek banku apvienošanās, apvienojušos banku rezervju prasības pārņem iegūstošā banka. Iegūstošās bankas rezervju prasības jāaprēķina, pamatojoties uz apvienojušos banku un iegūstošās bankas rezervju bāzu kopsummu. Iegūstošās bankas rezervju prasību izpildē summē visu apvienojušos banku rezervju prasību izpildi.

7.2. Izpildes periodā, kurā notiek banku dalīšanās, rezervju prasību izpilde jāuzņemas attiecīgajām pārņēmējām bankām. Katra pārņēmēja banka pārņem rezervju prasību daļu atbilstoši proporcijai, kādā tiek sadalīta dalāmās bankas rezervju bāze. Atbilstoši tādai pašai proporcijai starp pārņēmējām bankām jāsadala dalāmās bankas rezervju prasību izpilde tai izpildes perioda daļai, kurā sadalīšana vēl nav notikusi.

8. No rezervju prasību izpildes

atbrīvotās bankas

8.1. Latvijas Banka no rezervju prasību izpildes atbrīvo banku, ja:

8.1.1. tā pakļauta sanācijas pasākumiem;

8.1.2. tai apturēta bezskaidrās naudas maksājumu veikšana;

8.1.3. tā atrodas likvidācijas procesā.

8.2. Bankas no rezervju prasību izpildes 8.1.punktā minēto iemeslu dēļ tiek atbrīvotas ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas attiecīgā lēmuma spēkā stāšanās brīdi.

8.3. Pēc attiecīgās informācijas saņemšanas no Finanšu un kapitāla tirgus komisijas Latvijas Banka interneta lapā nekavējoties publicē to banku sarakstu, kuras atbrīvotas no rezervju prasību izpildes sakarā ar likvidācijas procesu. Bankām šis saraksts jāizmanto, nosakot, vai tām ir saistības pret banku, kas atbrīvota no rezervju prasību izpildes sakarā ar likvidācijas procesu.

9. Latvijas Bankas pārbaudes bankās

9.1. Latvijas Bankas pilnvarotajai personai ir tiesības pārbaudīt bankas iesniegtā “Obligāto rezervju prasību aprēķina” atbilstību bankas grāmatvedības datiem.

9.2. Ja pārbaudes laikā konstatētas kļūdas, Latvijas Bankai ir tiesības pieprasīt, lai banka tās novērstu, nepieciešamības gadījumā veicot jaunu obligāto rezervju prasību aprēķinu.

10. Atlīdzība

10.1. Par rezervju turēšanu rezervju kontā Latvijas Banka aprēķina atlīdzību saskaņā ar šādām formulām:

                min(Ht ; Bt x mt x 0.01) x nt x rt
Rt = ––––––––––––––––––––––––––––– ,
                                 100 x 360

1.PNG (5346 bytes)

kur:

Rt — atlīdzība par rezervju turēšanu rezervju kontā t izpildes periodā;

Ht — rezervju prasību izpildi veidojošā vidējā rezervju konta atlikums t izpildes periodā;

Bt — rezervju bāze t izpildes periodam;

mt — Eiropas Centrālās bankas noteiktā obligāto rezervju norma t izpildes periodā, noapaļota līdz procenta simtdaļām;

nt — dienu skaits t izpildes periodā;

rt — rezervju prasību atlīdzības likme t izpildes periodā, noapaļota līdz procenta simtdaļām;

it izpildes perioda i diena;

Mii dienā spēkā esošā Eiropas Centrālās bankas noteiktā obligāto rezervju norma;

Nii dienā spēkā esošā Latvijas Bankas noteiktā banku termiņnoguldījumu procentu likme noguldījumiem Latvijas Bankā ar 7 dienu termiņu.

10.2. Otrajā darbadienā pēc izpildes perioda beigām Latvijas Banka ieskaita atlīdzību bankas rezervju kontā.

11. Atbildība par rezervju prasību neizpildi

11.1. Par bankām, kas nav izpildījušas rezervju prasības, piecu darbadienu laikā pēc rezervju prasību izpildes perioda beigām Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvalde rakstiski informē Finanšu un kapitāla tirgus komisiju.

11.2. Latvijas Banka veic bankas rezervju konta dienas beigu vidējā atlikuma salīdzinājumu ar rezervju prasību summu. Latvijas Banka informē banku par aprēķināto maksu par rezervju prasību neizpildi, nosūtot S.W.I.F.T. paziņojumu. Banka veic aprēķinātās maksas par rezervju prasību neizpildi pārvedumu uz Latvijas Bankas naudas kontu nākamajā darbadienā pēc paziņojuma par rezervju prasību neizpildi saņemšanas no Latvijas Bankas.

11.3. Procentu likmi par rezervju prasību neizpildi nosaka izpildes periodam, kurā neizpilde pieļauta, attiecīgi par 2.5 procentu punktiem palielinot Latvijas Bankas noteikto lombarda kredītu procentu likmi, kas piemērojama, ja pēdējo 30 dienu laikā lombarda kredīta atlikums bijis līdz 10 dienām.

11.4. Maksu par rezervju prasību neizpildi aprēķina saskaņā ar šādu formulu:

BANKA2.PNG (3535 bytes)

kur:

Pt — maksa par rezervju prasību neizpildi t izpildes periodā;

Dt — rezervju prasību neizpildes apjoms t izpildes periodā;

nt — dienu skaits t izpildes periodā;

it izpildes perioda i diena;

Lii dienā spēkā esošā Latvijas Bankas noteiktā lombarda kredītu procentu likme, ja pēdējo 30 dienu laikā lombarda kredīta atlikums bijis līdz 10 dienām.

11.5. Rezervju prasību neizpilde vairāk nekā divas reizes jebkurā 12 mēnešu periodā uzskatāma par rezervju prasību neizpildes atkārtošanos. Katrā rezervju prasību neizpildes atkārtošanās gadījumā procentu likmi par rezervju prasību neizpildi aprēķina, attiecīgi par 5.0procentu punktiem palielinot Latvijas Bankas noteikto lombarda kredītu procentu likmi, kas piemērojama, ja pēdējo 30 dienu laikā lombarda kredīta atlikums bijis līdz 10 dienām, un attiecinot to uz rezervju prasību neizpildes apjomu.

11.6. Maksu par rezervju prasību neizpildi atkārtotas rezervju prasību neizpildes gadījumā aprēķina saskaņā ar 11.4.punktā minēto formulu, skaitli 2.5 tajā aizstājot ar skaitli 5.0.

12. Noteikumu grozījumi

12.1. Noteikumu grozījumi stājas spēkā tikai attiecībā uz pilnu izpildes periodu, un Latvijas Banka par šiem grozījumiem rakstiski informē bankas ne vēlāk kā divus mēnešus pirms izpildes perioda sākuma.

13. Informatīvā atsauce uz Eiropas Savienības normatīvajiem dokumentiem

13.1. Noteikumos iekļautas normas, kas izriet no Eiropas Centrālās bankas regulas Nr.1745/2003 “Par obligāto rezervju piemērošanu” un Eiropas Centrālās bankas paziņojuma Nr.2000/C 39/04 “Par sankciju piemērošanu obligāto rezervju prasību neizpildes gadījumā”.

1.pielikums

BANKA.PNG (68892 bytes)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!