• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
No siera līdz traktoram vienā izstādē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.03.2004., Nr. 43 https://www.vestnesis.lv/ta/id/85769

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Steidz risināt nepadarītos "mājasdarbus"

Vēl šajā numurā

18.03.2004., Nr. 43

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

No siera līdz traktoram vienā izstādē

17. martā Lietuvas vēstniecībā Rīgā plašsaziņas līdzekļu pārstāvjus iepazīstināja ar rīkotāju paveikto un iecerēto lauksaimniecības un pārtikas rūpniecības izstādē “AgroBalt 2004”. Šī starptautiskā izstāde jau 13. reizi risināsies Viļņā un būs atvērta no 6. līdz 9. maijam. Preses konferenci atklāja jaunais Lietuvas vēstnieks Latvijā Osvalds Čukšis, dodot vārdu viesiem no Viļņas: izstādes rīkotājdirektorei Ritai Hepfnerei, Lauksaimniecības un pārtikas tirgus regulēšanas aģentūras direktorei Rimutei Kekštienei un Zemkopības ministrijas pārstāvim Rimantam Krasuckim.

500 dalībnieku
no 15 valstīm

“AgroBalt” Lietuvas galvaspilsētā vērs durvis apmeklētājiem tikai dažas dienas pēc tam, kad Baltijas valstis būs pievienojušās Eiropas Savienībai. Par šo vēsturisko notikumu pauž izstādes devīze – “Tirdzniecība bez robežām” , tādējādi rīkotāji aicina Lietuvas un ārvalstu lauksaimniecības un pārtikas rūpniecības sabiedrības celt priekšā savus ražojumus paplašinātās Eiropas Savienības tirgum. Paredzams, ka izstādē piedalīsies pustūkstotis dalībnieku no 15 valstīm.
Bezkaislīgā skaitļu valoda liecina, ka Latviju un Lietuvu vieno plaši tirdznieciskie sakari.
Pērn Lietuvas lauksaimniecības preču eksports uz Latviju bija 15 procentu no visa valsts lauksaimniecības preču izveduma. Lielākā daļa eksportējamo preču klāstā bija piena produkti, to kopējā vērtība sasniedza 7,86 miljonus latu. Pērn no Lietuvas uz Latviju gaļa un gaļas izstrādājumi tika eksportēti par 5,9 miljoniem latu. Strauji pieauga labības un dārzeņu eksports.
Savukārt Latvija pērn Lietuvai bija otra lielākā lauksaimniecības preču eksportētāja pēc Vācijas. 2003. gadā lauksaimniecības preču ievedums no Latvijas Lietuvā palielinājās par vienu procentu un bija 43,65 miljoni latu jeb 11 procentu no Lietuvas kopējā lauksaimniecības preču importa.
Kā liecina izpētes dati, “AgroBalt” Lietuvā ir vispopulārākā “Litexpo” centrā rīkotā izstāde, ko vismaz reizi apmeklējuši 16,2 procenti valsts iedzīvotāju. Skatītāji atzinuši, ka īpašu iespaidu atstāj daudzveidīgais eksponātu klāsts – no siera līdz traktoram, iespēja iepazīt lauksaimniecības un pārtikas rūpniecības jaunumus, kā arī nogaršot produkciju.

Zelta medaļai
būs Eiropas raudze

Šogad gaida dažādi jaunumi. Pirmoreiz savus ražojumus varēs tirgot ne tikai Lietuvas, bet arī ārvalstu sabiedrības, turklāt arī “AgroBalt” zelta medaļu turpmāk piešķirs ne tikai Baltijas, bet arī citu ārvalstu izstādes dalībniekiem. Tas nozīmē, ka nākotnē šai atzinībai jau būs Eiropas raudze.
2004. gadā tiks piešķirtas 15 zelta medaļas. Lauvas tiesu visu balvu arvien ieguvuši lietuvieši, tomēr kopš 1995. gada, kad izstādē piešķīra pirmās zelta medaļas, tukšā nav palikuši arī Latvijas ražotāji.
Līdz šim izstādes “AgroBalt” zelta medaļas ieguvušas šādas mūsu preces: “Rīgas balzams”, brendijs “Namejs”, brendijs “Bonapart Premium”, ko ražojis “Latvijas balzams”, piena konfektes “Gotiņa” (“Turības” Saldus pārtikas kombināts), presētais cepamais raugs (“Rīgas raugs”), pussausais dzirkstošais vīns “Hercogs Jēkabs” (a/s “Rīgas vīni”), karamele “Rīgas maisījums” (“Uzvara”), sālīta siļķes fileja eļļā “Gardums” (“Kaija”), alus “Aldara zelta” (“Aldaris”), salātu mērce, majonēze “Francis”, picu mērce (“Spilva”), smiltsērkšķu pildījums jogurtiem, mazkaloriju meža ogu ievārījums (“Pūres cehs”), biezpiena sieriņš “Kārums”, kūpināts biezpiena siers ar zaļumiem (“Rīgas piensaimnieks”), siers “Talsu ritulis” (“Talsu piensaimnieks”).
Lai izstādes dalībnieks varētu pretendēt konkursā uz zelta medaļu, pieteikumi un produkcijas paraugi jāiesniedz Lietuvas Zemkopības ministrijā līdz 24. aprīlim.
Pērn Latviju šajā izstādē pārstāvēja seši pārtikas pārstrādes uzņēmumi.

Andris Sproģis, “LV”
andris.sprogis@vestnesis.lv

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!