• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Katrs desmitais meklē darbu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.03.2004., Nr. 39 https://www.vestnesis.lv/ta/id/85461

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvija un Lielbritānija paraksta militāru līgumu

Vēl šajā numurā

11.03.2004., Nr. 39

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Katrs desmitais meklē darbu

Gada nogalē Latvijā bija 115,2 tūkstoši darba meklētāju jeb 10,3 procenti no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem (nodarbinātajiem un darba meklētājiem), liecina Centrālās statistikas pārvaldes nepārtrauktā darbaspēka apsekojuma par pērnā gada 4.ceturksni rezultāti.

Darba meklētāju sieviešu īpatsvars ekonomiski aktīvo sieviešu skaitā valstī bija augstāks nekā vīriešiem. Divpadsmit mēnešus un ilgāk darbu nav varējuši atrast 56,8 tūkstoši jeb gandrīz puse (49,3 procenti) darba meklētāju. Pilsētās darba meklētāju ir vairāk nekā laukos – attiecīgi 11,3 un 7,8 procenti. Daļējs izskaidrojums šādai proporcijai ir tas, ka laukos par nodarbinātām tiek uzskatītas arī tās personas, kurām nozīmīgs iztikas avots ir darbs piemājas vai personiskajā saimniecībā tikai savam patēriņam.
Nedaudz vairāk nekā trim ceturtdaļām (76,7 procentu) darba meklētāju bija iepriekšējā darba pieredze. Jāpiebilst, apsekojumā saskaņā ar starptautisko metodoloģiju, ja darba meklētājs pārtraucis strādāt ilgāk nekā pirms astoņiem gadiem, viņa iepriekšējā nodarbinātība netiek uzskatīta par darba pieredzi.
Kā galvenais bezdarba iemesls minēta atbrīvošana no darba sakarā ar darbinieku skaita samazināšanu (35 procenti), turklāt šo iemeslu kā galveno uzrādīja gan vīrieši, gan sievietes.
Tā kā, meklējot darbu, parasti tiek izmantoti vairāki tā atrašanas veidi, aptaujāto atbildes liecina, ka pērnā gada nogalē trīs ceturtdaļas darba meklētāju iztaujāja radiniekus, draugus, arodbiedrības utt., trīs piektdaļas interesentu pētīja darba piedāvājumus presē, nedaudz vairāk nekā puse darba meklējumos devās tieši pie darba devējiem, trešā daļa darba meklētāju kontaktējās ar Nodarbinātības valsts aģentūru, bet katrs sestais pats ievietoja sludinājumu presē.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!