• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Bankas 2004. gada 22. janvāra lēmums Nr. 621 "Par "Starpbanku datu pārraides tīkla lietošanas noteikumu" apstiprināšanu jaunā redakcijā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.03.2004., Nr. 39 https://www.vestnesis.lv/ta/id/85434

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Veselības ministrijas rīkojums Nr.56

Par grozījumiem Veselības ministrijas 2003.gada 30.janvāra rīkojumā Nr.5 "Par Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras publiskajiem pakalpojumiem"

Vēl šajā numurā

11.03.2004., Nr. 39

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Latvijas Banka

Veids: lēmums

Numurs: 621

Pieņemts: 22.01.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Latvijas Bankas valdes lēmums Nr. 621/3

Rīgā 2004. gada 22. janvārī

Par “Starpbanku datu pārraides tīkla lietošanas noteikumu” apstiprināšanu jaunā redakcijā

Latvijas Bankas valde nolemj:
1. Apstiprināt “Starpbanku datu pārraides tīkla lietošanas noteikumus” jaunā redakcijā (pielikumā).
2. Atcelt Latvijas Bankas valdes 1999. gada 28. oktobra lēmumu Nr. 410/4 “Par “Starpbanku datu pārraides tīkla lietošanas noteikumiem””.
3. Noteikt, ka lēmums stājas spēkā ar 2004. gada 1. martu.

Latvijas Bankas valdes
priekšsēdētāja M.Raubiško

Starpbanku datu pārraides tīkla
lietošanas noteikumi

“Starpbanku datu pārraides tīkla lietošanas noteikumi” (tālāk tekstā – noteikumi) izstrādāti, lai nodrošinātu Latvijas Bankas Starpbanku datu pārraides tīkla (tālāk tekstā – SDPT) drošu un nepārtrauktu darbību. Noteikumi nosaka pieslēgšanās kārtību SDPT un šā tīkla lietošanas kārtību.

1. Lietotie termini

1.1. SDPT – telekomunikāciju līniju, tehniskā nodrošinājuma, programmatūras, pakalpojumu un administratīvu pasākumu kopums, kura izveides mērķis ir nodrošināt ātru un drošu informācijas apmaiņu elektroniskā veidā starp šā tīkla dalībniekiem un Latvijas Banku.
1.2. Dalībnieki – bankas un citas institūcijas, kurām ir noslēgts līgums ar Latvijas Banku par SDPT lietošanu.
1.3. Pieslēguma punkts – dalībnieka pieslēguma punkts SDPT, kas sastāv no komunikāciju līnijām un tehniskā nodrošinājuma.
1.4. SDPT lietotāji – dalībnieku pilnvarotas personas, kas ir tiesīgas saņemt un nosūtīt informāciju, izmantojot SDPT.

2. Vispārīgie noteikumi

2.1. SDPT izveido un tā darbību nodrošina Latvijas Banka sadarbībā ar ārējiem pakalpojuma sniedzējiem.
2.2. Viss pieslēguma punktā uzstādītais tehniskais nodrošinājums pieder Latvijas Bankai un SDPT pakalpojuma sniedzējam, kuri veic tā ierīkošanu, administrēšanu un uzturēšanu.
2.3. SDPT pilnīga darbības pārtraukuma gadījumā kā alternatīvs informācijas apmaiņas veids tiek izmantots internets vai kāds cits

informācijas pārraides veids, par kuru katrā konkrētā gadījumā vienojas dalībnieks un Latvijas Banka.
2.4. Lai kļūtu par dalībnieku, jānoslēdz līgums ar Latvijas Banku par SDPT lietošanu (1. pielikums).
2.5. Latvijas Banka norīko Latvijas Bankas darbiniekus, kuri ir pilnvaroti veikt SDPT lietotāju reģistrācijas un citas ar šiem noteikumiem saistītās informācijas apmaiņu ar dalībniekiem. Šo Latvijas Bankas pilnvaroto darbinieku vārdi tiek paziņoti visiem dalībniekiem.
2.6. Dalībnieks iesniedz Latvijas Bankai to savu pilnvaroto personu sarakstu, kuras dalībnieka vārdā veiks SDPT lietotāju reģistrācijas un citas ar šiem noteikumiem saistītās informācijas apmaiņu ar Latvijas Banku.
2.7. Dalībnieks iesniedz Latvijas Bankai informāciju par atbildīgo personu un tās aizvietotājiem, ar kuriem Latvijas Banka risinās ar SDPT ierīkošanu, administrēšanu, uzturēšanu un problēmu risināšanu saistītos jautājumus. Iesniedzot informāciju par šīm personām, dalībniekam jānorāda arī viņu tālruņa numuri un elektroniskā pasta adreses.

3. Jauna SDPT lietotāja
ieviešana

3.1. Dalībnieks iesniedz Latvijas Bankai jauna SDPT lietotāja reģistrācijas pieteikumu (2. pielikums).
3.2. Pamatojoties uz 3.1. punktā minēto pieteikumu, Latvijas Banka SDPT ievieš jaunu lietotāju. Latvijas Banka nodod dalībniekam jaunā SDPT lietotāja vārdu, izsniedzot SDPT lietotāja reģistrācijas protokolu (3. pielikums), kā arī nosūta pa elektronisko pastu tieši attiecīgajam SDPT lietotājam viņa SDPT lietotāja paroli.

4. SDPT lietotāja
darbības apturēšana

4.1. SDPT lietotāja darbības apturēšanai dalībnieks iesniedz Latvijas Bankai SDPT lietotāja darbības apturēšanas pieteikumu (4. pielikums).
4.2. Pamatojoties uz 4.1. punktā minēto pieteikumu, Latvijas Banka aptur attiecīgā SDPT lietotāja darbību. Darbības apturēšana SDPT stājas spēkā ar nākamo darbadienu pēc pieteikuma iesniegšanas.
4.3. Ārkārtas situācijā dalībnieks var paziņot Latvijas Bankai par SDPT lietotāja darbības apturēšanu, nosūtot 4.1. punktā minēto pieteikumu pa faksu. Latvijas Banka nekavējoties veic īslaicīgu attiecīgā SDPT lietotāja darbības apturēšanu. Pēc tam dalībniekam nekavējoties jāveic 4.1. punktā minētās darbības.
4.4. Ja dalībnieks ir Latvijas Republikā reģistrēta banka, krājaizdevu sabiedrība vai ārvalstu bankas filiāle, kurai Finanšu un kapitāla tirgus komisija apturējusi finanšu pakalpojumu sniegšanu vai atsaukusi licenci kredītiestādes darbībai, 4.1. punktā minētais pieteikums nav jāiesniedz un Latvijas Banka automātiski aptur visu dalībnieka reģistrēto SDPT lietotāju darbību.
4.5. Ja Finanšu un kapitāla tirgus komisija atcēlusi finanšu pakalpojumu sniegšanas ierobežojumus 4.4. punktā minētajam dalībniekam, viņam no jauna jāveic visas 2.6., 2.7. un 3.1. punktā minētās darbības.


5. Dalībnieka pienākumi un atbildība

5.1. Dalībnieks ir atbildīgs par visa tā pieslēguma punktā uzstādītā tehniskā nodrošinājuma aizsardzību pret nesankcionētu piekļūšanu vai bojāšanu.
5.2. Dalībniekam jāveic pasākumi, lai novērstu SDPT darbības traucēšanu un nesankcionētas piekļūšanas mēģinājumus no dalībnieka SDPT lietotāju vai darbinieku puses vai arī no pieslēguma punktam pievienotā dalībnieka datora, lokālā datortīkla vai saistīto globālo datortīklu puses.
5.3. Dalībnieka pienākums ir apmācīt lietotājus darbam SDPT.
5.4. Ja dalībniekam ir aizdomas, ka SDPT lietotāja parole kļuvusi pieejama trešajām personām vai nozaudēta, viņam jānosūta Latvijas Bankai paroles maiņas pieprasījums (5. pielikums). Latvijas Banka nekavējoties nomaina SDPT lietotāja paroli un nosūta jauno SDPT lietotāja paroli pa elektronisko pastu tieši attiecīgajam SDPT lietotājam.
5.5. Dalībniekam nekavējoties jāinformē Latvijas Banka, ja mainās 2.6. vai 2.7. punktā minētās personas vai to kontaktinformācija vai arī ja mainās SDPT lietotāju elektroniskā pasta adrese vai tālruņa numurs.

1. pielikums

Rīgā _____. gada ____. ______________
LĪGUMS Nr.___________

Par Starpbanku datu

pārraides tīkla lietošanu

Latvijas Banka (tālāk tekstā – LATVIJAS BANKA), kas darbojas saskaņā ar likumu “Par Latvijas Banku”, ___________________________________________ personā, no vienas puses, un __________________________________________________ (tālāk tekstā – DALĪBNIEKS), kas darbojas saskaņā ar Statūtiem, ________________________________________________________ personā, no otras puses (tālāk tekstā – PUSES), noslēdz šādu LĪGUMU.


1. Līguma priekšmets
1.1. Starpbanku datu pārraides tīkla (tālāk tekstā – SDPT) lietošana saskaņā ar LATVIJAS BANKAS “Starpbanku datu pārraides tīkla lietošanas noteikumiem”.

2. Pušu saistības
2.1. LATVIJAS BANKA apņemas:
2.1.1. ierīkot DALĪBNIEKA pieslēguma punktu SDPT (tālāk tekstā – DPP), pamatojoties uz DALĪBNIEKA pieteikumu, kas jāiesniedz LATVIJAS BANKAI saskaņā ar I pielikumu (pārslēdzot LĪGUMU ar esošo SDPT DALĪBNIEKU, šāds pieteikums nav jāiesniedz);
2.1.2. nodrošināt SDPT darbību un novērst SDPT darbības traucējumus darba laikā (darbadienās no plkst. 8.30 līdz plkst. 17.30) ne vēlāk kā 4 (četru) stundu laikā no DALĪBNIEKA pieteikuma saņemšanas brīža;
2.1.3. segt DPP ierīkošanas un SDPT izmantošanas izmaksas.
2.2. DALĪBNIEKS apņemas:
2.2.1. ievērot LATVIJAS BANKAS “Starpbanku datu pārraides tīkla lietošanas noteikumus”;
2.2.2. nodrošināt LATVIJAS BANKU ar līgumsaistību izpildei nepieciešamo informāciju un organizatorisko palīdzību;
2.2.3. nodrošināt LATVIJAS BANKAS pilnvarotajām personām piekļūšanu DPP uzstādītajam tehniskajam nodrošinājumam tā pārbaužu vai tehnisko bojājumu novēršanas gadījumos;
2.2.4. nodrošināt DPP sakaru kanālu un uzstādītā tehniskā nodrošinājuma fizisko drošību un neaizskaramību;
2.2.5. nodrošināt DPP uzstādīto tehnisko nodrošinājumu ar strāvas nepārtrauktās barošanas iekārtām;
2.2.6. atlīdzināt LATVIJAS BANKAI DPP uzstādītā tehniskā nodrošinājuma vērtību, ja tā bojāta DALĪBNIEKA vainas dēļ;
2.2.7. nekavējoties informēt LATVIJAS BANKU par bojājumiem vai datu pārraides traucējumiem, kas radušies SDPT vai DPP;
2.2.8. segt DPP pārcelšanas izdevumus, ja DALĪBNIEKAM nepieciešams mainīt tā atrašanās vietu.

3. DPP pieņemšanas kārtība
3.1. Par DPP iekārtošanu PUSES sastāda nodošanas un pieņemšanas aktu saskaņā ar LĪGUMA II pielikumu, kuru no Latvijas Bankas puses paraksta _______________________ ________________________________ un kurā ir norādīts tehniskais nodrošinājums un tā

vērtība, ko LATVIJAS BANKA nodod un DALĪBNIEKS pieņem glabāšanā un materiālajā atbildībā un kas paliek LATVIJAS BANKAS un SDPT pakalpojuma sniedzēja īpašums.

4. Pušu atbildība
4.1. LATVIJAS BANKA var atsevišķu pakalpojumu sniegšanu uzticēt trešajām personām, bet tas neatbrīvo LATVIJAS BANKU no savu saistību izpildes. LATVIJAS BANKA ir atbildīga par trešās personas sniegtajiem pakalpojumiem. LATVIJAS BANKA neatlīdzina DALĪBNIEKAM netiešos zaudējumus, t.sk. neiegūtos ienākumus vai peļņu.
4.2. PUSES nav atbildīgas par daļēju vai pilnīgu LĪGUMA saistību neizpildi, ja tā radusies nepārvaramas varas dēļ, kas padara LĪGUMA saistību izpildi neiespējamu.
4.3. PUSES apņemas noteikt pilnvarotās personas, kuras ir atbildīgas par LĪGUMA saistību izpildi un kontroli.
4.4. PUSES apņemas ne komerciālos, ne jebkādos citos nolūkos neizpaust trešajām personām informāciju, kas PUSĒM kļuvusi zināma saistībā ar LĪGUMU, izņemot Latvijas Republikas normatīvajos aktos paredzētos gadījumus.
4.5. LĪGUMA darbības izbeigšanās gadījumā DALĪBNIEKAM nekavējoties jānodod atpakaļ LATVIJAS BANKAI DPP uzstādītā aparatūra, kas ir LATVIJAS BANKAS un SDPT pakalpojuma sniedzēja īpašums un ir norādīta LĪGUMA II pielikumā.

5. Domstarpības un strīdi
5.1. Visus strīdus un domstarpības, kas varētu rasties LĪGUMA izpildes laikā, PUSES risinās sarunu ceļā.
5.2. Strīdi un domstarpības, par kurām nav panākta vienošanās sarunu ceļā, tiks izskatītas Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Tiesas vieta – Rīga, Latvija.

6. Pielikumi un papildinājumi
6.1. LĪGUMS var tikt papildināts ar pielikumiem pēc PUŠU savstarpējas vienošanās. Jebkurš LĪGUMA pielikums ir uzskatāms par LĪGUMA neatņemamu sastāvdaļu.
6.2. Visi papildinājumi un grozījumi LĪGUMA tekstā izdarāmi rakstiski un ir spēkā no brīža, kad abas PUSES to parakstījušas.

7. Līguma spēkā esamība
7.1. LĪGUMS stājas spēkā ar tā parakstīšanas dienu un ir noslēgts uz nenoteiktu laiku.
7.2. LĪGUMS var tikt izbeigts, vienai PUSEI rakstiski informējot otru PUSI 30 (trīsdesmit) dienu pirms LĪGUMA darbības izbeigšanas, savstarpēji norēķinoties un izpildot 4.5. punkta noteikumus.
7.3. Pēc LĪGUMA parakstīšanas visu iepriekšējo sarunu rezultāti un sarakste par LĪGUMA priekšmetu zaudē spēku.
7.4. Ar LĪGUMA abpusēju parakstīšanu zaudē spēku starp PUSĒM _____. gada ___. ________ noslēgtais līgums Nr. ________ (slēdzot LĪGUMU ar jaunu DALĪBNIEKU, šo punktu LĪGUMĀ neiekļauj).
7.5. LĪGUMS sagatavots 2 (divos) eksemplāros uz 5 (piecām) lapām, t.sk. I pielikums uz 1 (vienas) lapas un II pielikums uz 1 (vienas) lapas, pa vienam eksemplāram katrai PUSEI.

8. Pušu juridiskās adreses un citi rekvizīti
8.1. LATVIJAS BANKA: K. Valdemāra ielā 2a, Rīgā, LV-1050. Tālrunis 702 2300, fakss 702 2420.
8.2. DALĪBNIEKS: ______________________________________________________

LATVIJAS BANKA DALĪBNIEKS

__________________ ________________
(paraksts) (paraksts)
___. gada __. _______ ___. gada __. _______
Z.v. Z.v.

______. gada ____. ______________
LĪGUMA Nr.___________

I PIELIKUMS

SDPT pieslēguma punkta ierīkošanas
pieteikums

_____________________________________

(DALĪBNIEKA nosaukums)

lūdz LATVIJAS BANKU ierīkot pieslēguma punktu SDPT:
_____________________________________

(adrese)
Kontaktpersona:

_____________________________________

(vārds, uzvārds, tālruņa numurs,
elektroniskā pasta adrese)

____________________________
(paraksts)
______. gada ____. ____________

Z.v.

______. gada ____. ______________
LĪGUMA Nr.___________

II PIELIKUMS

SDPT pieslēguma punkta nodošanas un pieņemšanas akts


1. DALĪBNIEKA nosaukums un SDPT pieslēguma punkta adrese:

_____________________________________
____________________________________DALĪBNIEKA materiālajā atbildībā nodotā aparatūra un tās vērtība:

2.1. _______________; Ls ___________;
2.2. _______________; Ls ___________;
2.3. _______________; Ls ___________;
2.4. _______________; Ls ___________;
2.5. _______________; Ls ___________;
2.6. _______________; Ls ___________;
2.7. _______________; Ls ___________.

LATVIJAS BANKA DALĪBNIEKS
________________ __________________
(paraksts) (paraksts)
__. gada ___. _____ ____. gada __. _____

Z.v.

2. pielikums

STARPBANKU DATU

PĀRRAIDES TĪKLS

JAUNA LIETOTĀJA

REĢISTRĀCIJAS PIETEIKUMS
_____________________________________
(dalībnieka nosaukums)

lūdz reģistrēt Starpbanku datu pārraides tīklā lietotāju

_____________________________________.
(vārds, uzvārds, personas kods, tālruņa numurs, elektroniskā pasta adrese)

____________________________

(paraksts)
______. gada ____. ____________

Z.v.

3. pielikums

STARPBANKU DATU

PĀRRAIDES TĪKLS

LIETOTĀJA REĢISTRĀCIJAS

PROTOKOLS

Latvijas Banka nodod

_____________________________________

(dalībnieka nosaukums)

lietotāja _____________________________

(vārds, uzvārds, personas kods)

SDPT reģistrācijas informāciju:
SDPT lietotāja vārds _________________.
____________________________

(paraksts)

______. gada ____. ____________

4. pielikums

STARPBANKU DATU

PĀRRAIDES TĪKLS

LIETOTĀJA DARBĪBAS

APTURĒŠANAS PIETEIKUMS

_____________________________________

(dalībnieka nosaukums)

paziņo par lietotāja
_____________________________________

(vārds, uzvārds, personas kods)

ar SDPT lietotāja vārdu _______________
darbības apturēšanu.
____________________________

(paraksts)

______. gada ____. ____________

Z.v.

5. pielikums

STARPBANKU DATU

PĀRRAIDES TĪKLS

LIETOTĀJA PAROLES MAIŅAS

PIETEIKUMS

_____________________________________

(dalībnieka nosaukums)

paziņo par nepieciešamību lietotājam
_____________________________________

(vārds, uzvārds, personas kods)

ar SDPT lietotāja vārdu _______________
mainīt paroli.
____________________________

(paraksts)

______. gada ____. ____________

Z.v.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!