• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jaunievēlētā Ministru kabineta pirmajā sēdē 2004.gada 9.martā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.03.2004., Nr. 38 https://www.vestnesis.lv/ta/id/85393

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

10.03.2004., Nr. 38

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Jaunievēlētā Ministru kabineta pirmajā sēdē 2004.gada 9.martā

SEDE.PNG (123191 bytes)
Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga un Ministru prezidents Indulis Emsis Valsts kancelejas direktores Guntas Veismanes pavadībā ierodas uz jaunās valdības pirmo sēdi
Foto: Aigars Jansons, A.F.I.

Augsti godātais Ministru prezidenta kungs, augsti godātais Ministru prezidenta biedra kungs, godātie kabineta locekļi, dāmas un kungi!
Vispirms es kā Valsts prezidente vēlētos izteikt savu pateicību Latvijas Saeimai, kas šodien ir apstiprinājusi mūsu jauno valdību. Vēlos apsveikt Ministru prezidentu Emša kungu un viņa izveidoto kabinetu un novēlu jums visiem – lai jums ir veiksme, lai jums ir sekmes jūsu ļoti atbildīgajā un arī grūtajā darbā! Es novēlu, lai jums visiem ir gandarījums par paveikto un lepnums par rezultātiem – tāds lepnums, ar kuru jūs sevi varat ierakstīt neatkarīgās atjaunotās Latvijas vēstures lapās.
Mēs dzīvojam neatkarīgā parlamentārā republikā, kuras tradīcijas jau no valsts dibināšanas dienām ir tādas, ka pie mums valda daudzpartiju sistēma, un pēc neatkarības atjaunošanas mums ir izdevies šo sistēmu novest līdz tādam līmenim, ka mēs paturam šo īpatnību, tajā pašā laikā neapdraudot valsts rīcībspēju.
Mēs dzīvojam plurālistiskā sabiedrībā, un tas nozīmē, ka ir iespējams, ka daudziem un dažādiem ļaudīm ir atšķirīgas pārliecības dažādos jautājumos, un demokrātiskā iekārtā tas ir normāli, tas ir saprotami un tas ir pieņemami. Taču viens, kas vieno visus, – tā ir lojalitāte Latvijas Republikai, tā ir uzticība Latvijai, Latvijas attīstībai un Latvijas nākotnei. Jebkurai partijai, kandidējot vēlēšanās, šī atbildība ir jāuzņemas, katrai pēc savas programmas un piedāvājuma. Taču plurālistiskā sabiedrībā, tādā kā mūsējā, kur nav kā vecākās demokrātijās tikai divas vien partijas, – tas nozīmē, ka līdz šim mūsu demokrātijas vēsturē nav bijis tādas situācijas, kad nevajadzētu veidot koalīcijas valdību. Tādās situācijās jāatceras, ka Saeimā katrs ievēlētais deputāts pārstāv zināmu skaitu tautas balsu. Katrs deputāts pārstāv savu simto daļu vēlētāju – ne vairāk un ne mazāk. Lai izveidotos rīcībspējīga valdība, jāspēj panākt vienošanos starp vairāk nekā vienu politisko spēku, neviens nevar būt absolūti dominējošs, savas cerības un vēlmes mums arī nākotnē vienmēr būs jāsaskaņo ar citiem. Man šķiet, ka Latvijā tas ir iespējams, tas nemaz nav tik grūti, jo mēs zinām, ka ideoloģiski lielajam vairumam deputātu ir vienādi mērķi un pamatnostādnes.
Kopš neatkarības atgūšanas mēs esam sekojuši noteiktam virzienam un esam nonākuši pie savu mērķu sasniegšanas tuvāko nedēļu laikā. Latvija ir panākusi savu iekļaušanu NATO aliansē, Latvija jau panākusi savu iekļaušanu Eiropas Savienībā, mums stāv priekšā šī fakta formālā konstatēšana un attiecīgā karoga uzvilkšana, lai iezīmētu šo vēsturisko brīdi. Mēs esam sākuši jaunu attīstības posmu, bet šis posms balstās uz visu to, kas ir bijis panākts iepriekš, un te ir bijusi kontinuitāte starp visām valdībām, kas kopš neatkarības atgūšanas ir darbojušās šajā ēkā, šajā telpā. Es gribu visām pateikt paldies par padarīto, un te ir arī turpinātība ar iepriekšējo, demisionējušo valdību, no kuras dalībniekiem vesela virkne vēl arvien sēž šajā telpā.
Šī turpinātība mērķos, idejās, darbos, prioritātēs ir viens no elementiem, kas dod Latvijai to stabilitāti, kas mums ir nepieciešama, lai mēs visu varētu paveikt, tajā pašā laikā katram politiskajam spēkam ir dota sava iespēja, sava zvaigžņu stunda, lai parādītu, ko tas spēj labāk nekā citi, parādītu savu spēju darbu organizēt, veidot prioritātes, izvēlēties stratēģiskiem mērķiem visizdevīgāko un atjautīgāko taktiku.
Es novēlu visiem valdībā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem, lai jūs nekad neaizmirstu to, ka jūs visi kā ministri strādājat Latvijas labā, gluži tāpat kā visiem Saeimas deputātiem viņu pirmais un pēdējais pienākums ir strādāt kā Latvijas tautas ievēlētajiem priekšstāvjiem un strādāt Latvijas labā. Es novēlu, lai kabinets spētu auglīgi sadarboties savā darbā, es novēlu, lai Ministru prezidentam nekad nepietrūktu spēka, enerģijas un entuziasma, lai vienotu savu kabinetu vienotā komandā, un es novēlu, lai, savus darbus veicot, jūs visi vienmēr justu šo solidāro atbildību par visu to, ko jums nāksies paveikt.

Latvijas tautai ir vajadzīga valdība, kas ir rīcībspējīga. Ir vajadzīga valdība, kas spēj aizstāvēt Latvijas intereses un kam vienīgās krāsas ir sarkanbaltsarkanās un nevienas citas. Jebkuriem partijiskiem iezīmējumiem jāpaliek sekundāriem, tiem vienmēr jāpaliek otrā vietā. Es novēlu, lai jūs visi spētu sekmīgi, veiksmīgi darboties zem Latvijas karoga! Visu to labāko! Apsveicu!

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!