• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas arhitektūras ražas svētki. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.03.2004., Nr. 38 https://www.vestnesis.lv/ta/id/85382

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijā notiks sešu bērnu filmu pirmizrādes

Vēl šajā numurā

10.03.2004., Nr. 38

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas arhitektūras ražas svētki


Arhitektu biroja “Kubs” arhitekti Juris Lauris un Pēteris Venckovičs
Foto: Aigars Jansons, A.F.I.

Tirdzniecības centrs “Rimi” atzīts par labāko 2003.gada jaunbūvi Latvijas arhitektūrā
Foto: Boriss Koļesņikovs, A.F.I.

Jau vairāk nekā nedēļu Lietišķi dekoratīvās mākslas muzejā var aplūkot lielizmēra fotogrāfijās, plānos un zīmējumos attēlotu labāko, ko pēdējā laikā paveikuši Latvijas arhitekti. 8. marta pievakarē septiņās dažādās nominācijās viņiem tika pasniegtas balvas par 2003. gada labāko darbu. Visvairāk tika arhitektes Zaigas Gailes birojam – par viesnīcas “Bergs” interjeriem nominācijā “Iekštelpu dizains”, par “Filozofu namiņu” Ķīpsalā, Balasta dambī 68a, nominācijā “Restaurācija” un par dzīvojamās mājas izveidošanu senajā noliktavā Rīgā, Aldaru ielā 1, nominācijā “Pārbūves”. Bez tam šim birojam tika arī būvmateriālu firmas “Knauf” speciālbalva par pagājušā gada darbiem, bet “Filozofu namiņš” bija vislabāk paticis izstādes skatītājiem. Tik tiešām, pēdējais gads Latvijas arhitektūrā, kā teica Latvijas Arhitektu savienības valdes priekšsēdētājs J. Poga, pavadīts Zaigas Gailes zīmē!
Nominācijā “Projekti un konkursa darbi” augstāko novērtējumu ieguva projektu biroja “Arhis” priekšlikums koncertzālei Liepājā, kas bija laureāts arī nesen notikušajā starptautiskajā projektu konkursā. Savukārt viņu projektētais biroju nams Rīgā, Baznīcas ielā20/22, kas pēdējā laikā izpelnījies diezgan pretrunīgus vērtējumus, bija vislabāk paticis žurnāla “Deko” izdevējiem. Viņi par šo darbu piešķīra savu balvu biroja arhitektiem A. Kronbergam, E. Beernaertam, B. Bulai un V. Šlaram. “Arhis” arhitekti A. Kronbergs, E. Beernaerts, J. Lasis, D. Grāvere un I. Štāle saņēma arī izolācijas materiālu firmas “Isover” speciālbalvu par “House of Prince” biroju un noliktavu ēkas Rīgā, Kārļa Ulmaņa gatvē 115/117, arhitektūru.
Nominācijā “Teritoriju un pilsētu plānošana” par labāko atzina “Ventspils lineārā centra” plānojumu, ko no 1999. līdz 2003. gadam izstrādājusi Ventspils domes Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļa. Ainavu, dārzu, teritoriju labiekārtojuma un vides dizaina projektu grupā uzvarēja piemiņa zīme “Melnais slieksnis”, kuru bēdīgi slavenās “stūra mājas” Rīgā, Brīvības ielā 61, fasādē izveidojuši tēlnieks G. Panteļejevs un arhitekts A. Veidemanis. Visvairāk – 13 – darbu bija nominācijā “Jaunbūves”, un tajā balvu par 2003. gada labāko darbu saņēma projektu biroja “Kubs” arhitekti Z. Kalinka, P. Venckovičs un J. Lauris par tirdzniecības centru “RIMI” Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā 112. Viņi ieguva arī gada Lielo balvu, kuru piešķir par vienu no darbiem, kas atzīts par labāko kādā no atsevišķajām nominācijām. Turklāt projektu birojs “Kubs” saņēma arī arhitektūras un celtniecības centra “Reaton” speciālbalvu.
Speciālbalvas piešķīra vēl vairākas organizācijas. Ventspils domes atzinību izpelnījās a/s “U.Pīlēna birojs” arhitekti U.Pīlēns, G.Pīlēna un Dz.Heinsbergs par Ventspils lidlauka pasažieru termināli un gaisa satiksmes vadības torni, arhitekti P.Blūms un I.Caunīte par pilskrogu “Melnais sivēns” Ventspilī, Jāņa ielā 17, un “Komunālprojekta” arhitekti M.Daugaviete, T.Kotoviča un A.Bētiņa par Pārventas bērnu parku “Fantāzija” Ventspilī. Žurnāls “Apхитектура и Дизайн” piešķīra balvu “Vizuālās modelēšanas studijas” arhitektiem U. Balodim un I. Šteimanim par dzīvojamo māju Jūrmalā, Dzintaros, Miera ielā 23, bet invalīdu apvienība “Apeirons” – “Citadeles projekta” arhitektiem A.Šperliņai, O.Upacierei un I.Rukai par Dikļu pils (Valmieras rajonā) galvenās ēkas restaurāciju.
Sekmīgi aizvadīts ražens darba cēliens Latvijas arhitektūrā.

Prof. Jānis Krastiņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!