• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Uzbekistānas ārlietu ministra vizīti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.02.2004., Nr. 32 https://www.vestnesis.lv/ta/id/84934

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2004.gada 24.februāra sēdē

Vēl šajā numurā

27.02.2004., Nr. 32

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Par Uzbekistānas ārlietu ministra vizīti

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga vakar, 26.februārī, Rīgas pilī tikās ar Uzbekistānas ārlietu ministru Sodiku Safajevu.
Abas puses novērtēja Latvijas un Uzbekistānas attiecības kā labas, atzīmējot, ka bijis auglīgs politiskais dialogs. Abas valstis ir ieinteresētas attīstīt divpusējās attiecības tirdzniecībā, tūrismā un kultūrā. Ministrs pauda gandarījumu par līdz šim Rīgā redzēto un apstiprināja, ka iepazinis labas uzņēmējdarbības iespējas gan divpusējā, gan daudzpusējā līmenī. Valsts prezidente atzīmēja, ka Latvijai ir svarīga tirdzniecības sakaru attīstīšana ar Uzbekistānu, tajā skaitā pārvadājumu jomā. Prezidente apliecināja, ka Latvija ir atvērta sadarbībai ar Uzbekistānu un Vidusāzijas reģionu kopumā. Valsts prezidente atzina, ka Latvija jau sasniegusi savus iepriekš izvirzītos ārpolitiskos mērķus – pilntiesīgu dalību Eiropas Savienībā un NATO – un tagad raugās uz sadarbības izvēršanu Austrumu virzienā.
Uzbekistānas ārlietu ministrs uzsvēra, ka Uzbekistānai ir ārkārtīgi nozīmīgas attiecības ar Eiropas Savienību (ES) un arī ar paplašināto ES, kurā būs arī Latvija. Viņš augstu novērtēja un apsveica Latviju ar panākumiem, ko tā sasniegusi tik īsā laikā.
Uzbekistānas ārlietu ministrs uzsvēra, ka Uzbekistāna ir ieinteresēta Eiropas vērtību iedzīvināšanā, saistot savas nākotnes cerības un labklājību ar demokratizāciju un tirgus ekonomikas attīstību.
Ministrs akcentēja, ka Uzbekistānas prezidents Ibrahims Karimovs paudis atbalstu NATO un ES paplašināšanās procesam un uzsvēris, ka tā ir tikai konkrēto divu pušu izvēle un nevienai trešajai nevar būt veto tiesības šajā jautājumā. Ministrs arī apstiprināja, ka Uzbekistāna gatava atbalstīt NATO.
Valsts prezidente pauda Latvijas gatavību dalīties savā reformu pieredzē ar Uzbekistānu, atzīstot, ka katrai valstij ir sava specifiskā situācija un neko nevar pilnībā pārņemt no otras, taču citu valstu pieredzes iepazīšana palīdz sekmīgāk un ātrāk veikt reformas.
Valsts prezidente nodeva ārlietu ministram oficiālo ielūgumu Uzbekistānas prezidentam apmeklēt Latviju.
Vakar arī Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre tikās ar Uzbekistānas Republikas ārlietu ministru Sadiku Safajevu, kurš uzturas Latvijā oficiālā vizītē.
Atzīstot, ka abu valstu savstarpējās attiecības ir jāpaplašina un jāintensificē, Saeimas priekšsēdētāja I.Ūdre un Uzbekistānas ārlietu ministrs S.Safajevs norādīja konkrētas jomas, kuru attīstībai ir liels potenciāls. Ņemot vērā apjomīgo Uzbekistānas kokvilnas eksportu uz Eiropas valstīm, tā tranzītu iespējams novirzīt caur Latvijas ostām.
Uzbekistānas pārstāvji interesējās arī par Latvijas gatavību pilntiesīgai dalībai Eiropas Savienībā. Salīdzinot šo periodu un laikaposmu pēc 1.maija, Saeimas priekšsēdētāja prognozēja, ka parlamenta darba apjoms nemazināsies – mainīsies tikai tā prioritātes. “Domāju, ka palielināsies to likumdošanas aktu skaits, kas attieksies uz ES kopumā, ne vairs tikai uz mūsu nacionālajām interesēm,” teica I.Ūdre. Arī pašlaik gandrīz visās parlamenta komisijās aizvien lielāka uzmanība tiek pievērsta Eiropas Savienības jautājumiem, jo “Eiropas Savienība nav mūsu ārpolitika – jau pēc dažiem mēnešiem tā kļūs par mūsu valsts iekšpolitiku”.
Latvijas puse akcentēja reģionālo kontaktu nozīmi. Saeimas sekretārs Jānis Reirs informēja par Baltijas asamblejas darbību, sadarbību ar Ziemeļu padomi un Beniluksa Starpparlamentu konsultatīvo padomi, norādot, ka uzsvars tiek likts uz problēmām un interesēm, nevis dzelžainām konstrukcijām.
Savukārt Uzbekistānas puse pastāstīja par pašreizējo situāciju valstī gaidāmo parlamenta vēlēšanu un sadarbības ar Eiropas institūcijām kontekstā. Īpaši minēta sadarbības nepieciešamība starptautisko noziegumu, terorisma un narkotiku apkarošanā, jo šo parādību izplatīšanos valstu robežas neietekmē.
Sarunas noslēgumā Uzbekistānas ārlietu ministrs uzaicināja Saeimas priekšsēdētāju parlamentārā vizītē apmeklēt Uzbekistānu.
Tāpat 26.februārī Latvijas ārlietu ministre Sandra Kalniete tikās ar savu kolēģi – Uzbekistānas ārlietu ministru Sadiku Safajevu.
Latvijas ārlietu ministre uzsvēra Latvijas un Uzbekistānas politiskās un ekonomiskās sadarbības nozīmi. Ministre pateicās par Uzbekistānas atbalstu Latvijas dalībai Eiropas Savienībā un NATO, kā arī akcentēja abu valstu kopējo redzējumu uz pasaules ģeopolitisko situāciju. Ministre minēja nozīmīgo ekonomiskās sadarbības potenciālu. Kā perspektīvu Sandra Kalniete raksturoja sadarbību iekšlietu un aizsardzības jomā.
Uzbekistānas ārlietu ministrs apliecināja savas valsts atbalstu Latvijas dalībai Eiropas Savienībā un NATO un uzsvēra Ziemeļatlantijas alianses klātbūtnes lomu stabilitātes nodrošināšanā Centrālāzijā. Kā izteicās ministrs, Uzbekistāna uzskata sevi par Eiropas procesu sastāvdaļu, un viena no prioritātēm ir Eiropas attīstība. Runājot par ekonomisko sadarbību, ministrs piekrita nepieciešamībai vēl vairāk veicināt aktivitātes, ņemot vērā to, ka lielākā preču daļa uz Eiropu tiek transportēta tieši caur Latviju.
Abi ārlietu ministri augstu novērtēja Latvijas un Uzbekistānas sadarbību visplašākajā spektrā un vienojās, ka abu valstu starpā nav jautājumu, kas spētu ietekmēt labās starpvalstu attiecības.

Valsts prezidenta preses dienests,

Saeimas preses dienests, Ārlietu ministrijas preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!