• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2004. gada 24. februāra noteikumi Nr. 97 "Šķirņu kazu pārraudzības kārtība". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.02.2004., Nr. 32 https://www.vestnesis.lv/ta/id/84904

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.98

Grozījums Ministru kabineta 2003.gada 2.septembra noteikumos Nr.501 "Noteikumi par cūkgaļas un cūku subproduktu muitas tarifu kvotām"

Vēl šajā numurā

27.02.2004., Nr. 32

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 97

Pieņemts: 24.02.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Ministru kabineta noteikumi Nr.97

Rīgā 2004.gada 24.februārī (prot. Nr.8, 18.§)

Šķirņu kazu pārraudzības kārtība

Izdoti saskaņā ar Ciltsdarba likuma 13.panta trešo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā veic šķirņu kazu (turpmāk — kazas) pārraudzību.

2. Pārraudzību veic, ja kazu ganāmpulks ir reģistrēts, kā arī ja kazas normatīvajos aktos par dzīvnieku apzīmēšanu un reģistrēšanu noteiktajā kārtībā ir reģistrētas un apzīmētas.

3. Pārraudzību veic fiziska persona, kas atbilst vienam no šādiem nosacījumiem:

3.1. normatīvajos aktos par fizisku personu sertifikāciju noteiktajā kārtībā ir saņēmusi sertifikātu pārraudzības veikšanai (turpmāk — pārraugs);

3.2. beigusi kazu pārraudzības kursus, saņēmusi apliecību attiecīgā darba veikšanai konkrētā ganāmpulkā un reģistrējusies Ciltsdarba valsts inspekcijā.

4. Ir šādas kazu pārraudzības metodes:

4.1. A metode — pārraudzību veic pārraugs;

4.2. B metode — pārraudzību veic ganāmpulka īpašnieks vai viņa pilnvarota persona, ja attiecīgās personas atbilst šo noteikumu 3.2.apakšpunktā minētajām prasībām. Pārraugs ne retāk kā reizi gadā pārbauda un apstiprina ciltsdokumentos reģistrēto datu pareizību;

4.3. C metode — pārraudzību veic pārraugs (normatīvajos aktos par ciltsdokumentāciju noteiktajā kārtībā kārto dokumentāciju) un ganāmpulka īpašnieks vai viņa pilnvarota persona (ņem piena paraugu un nosaka piena daudzumu), ja attiecīgās personas atbilst šo noteikumu 3.2.apakšpunktā minētajām prasībām.

5. Pirms kazu pārraudzības uzsākšanas:

5.1. ganāmpulka īpašnieks vai viņa pilnvarota persona ar pārraugu slēdz līgumu par kazu ganāmpulka pārraudzību;

5.2. ganāmpulka īpašnieks vai pārraugs ar valsts sabiedrību ar ierobežotu atbildību “Valsts ciltsdarba informācijas datu apstrādes centrs” (turpmāk — datu centrs) un piena laboratoriju slēdz trīspusēju līgumu.

6. Pārraudzības gads sākas 1.janvārī un beidzas 31.decembrī.

II. Datu iegūšanas kārtība

7. Ar kazu pārraudzību saistītu informāciju (turpmāk — dati) iegūst, veicot pārraudzībā esoša ganāmpulka un konkrētās kazas individuālo ražības kontroli.

8. Ganāmpulka kontroli veic ik pēc 22—37 dienām, bet ne retāk kā 11 reizes kalendāra gada laikā. Laikposms starp divām pēc kārtas veiktām kontrolēm ir starpkontroļu periods.

9. Ja ganāmpulka kontroles dienā nav veikta kazas individuālā kontrole un nav ņemts piena paraugs, par to izdara atzīmi kontroles veidlapā un norāda iemeslus. Kazas individuālo kontroli neveic, kontrolizslaukumu nereģistrē un piena paraugus neņem (kontrolizslaukuma satura analīzi neveic) šādu iemeslu dēļ:

9.1. nepietiekams kontrolizslaukums — kopējais kazas kontrolizslaukums dienā ir mazāks par 0,3 kg;

9.2. kazas slimība, arī iekaisums, nelaimes gadījums;

9.3. kazas meklēšanās;

9.4. kazas īpaša aprūpe.

10. Ja, veicot kazas individuālo kontroli, vismaz viens starpkontroļu periods ir lielāks par 74 dienām, laktācijas ražība nav izmantojama ciltsdarbam (nestandarta laktācija).

11. Kazas atnešanās dienu uzskata par slaukšanas dienu, bet cietlaišanas dienu — par cietstāvēšanas dienu. Kazas ražības kontroli uzsāk ne agrāk kā 10 dienas pēc kazas atnešanās un ne vēlāk kā 74 dienas pēc atnešanās.

12. Ja nav konstatēta kazas cietlaišana, bet pēc pēdējās kontroles līdz atnešanās dienai ir pagājušas:

12.1. mazāk nekā 14 dienas, tad par cietlaišanas dienu pieņem iepriekšējo dienu pirms atnešanās;

12.2. vairāk nekā 14 dienas, tad par cietlaišanas dienu pieņem četrpadsmito dienu pēc pēdējās kontroles.

13. Mērījumus veic ar sertificētiem mērinstrumentiem, kuri pārbaudīti ne retāk kā reizi gadā.

14. Lai novērtētu ražību un noteiktu piena sastāvu, kazas individuālās kontroles laikā veic kontrolizslaukumu katrā slaukšanas reizē 24 stundu laikā un:

14.1. reģistrē iegūto piena daudzumu. To nosaka kilogramos ar precizitāti līdz 0,1 kg, izmantojot vienu no šādām metodēm:

14.1.1. sver uz svariem;

14.1.2. mēra tilpumu litros (ar precizitāti līdz 0,1 litram) un pārrēķina rezultātu kilogramos, piemērojot koeficientu 1,028;

14.1.3. mēra ar slaukšanas iekārtu mēraparātiem, ja tie ir pārbaudīti ne retāk kā reizi gadā un to apliecina attiecīgs marķējums;

14.2. ņem kontrolizslaukuma piena paraugu nosūtīšanai uz piena laboratoriju.

15. Ja kontrole neatbilst šajos noteikumos noteiktajām prasībām, datos ir konstatētas kļūdas vai kontrole nav reģistrēta, 21 dienas laikā pēc iepriekšējās kontroles veic atkārtotu kontroli. Šādā gadījumā īpaši norāda kontroles veidu — “R” (atkārtota). Paraugus un kontroles lapas nosūta laboratorijai un rakstiski norāda atkārtotās kontroles iemeslus.

16. Laktāciju nepārtrauc un produktivitātes uzskaiti turpina, ja kaza ir abortējusi līdz septiņdesmit piektajai grūsnības dienai.

17. Kazas individuālo ražību nosaka, ņemot vērā aprēķināto kazas ražību 305 laktācijas dienās (standartlaktācija).

III. Piena paraugu

ņemšana un analīze

18. Piena paraugu ņem visās slaukšanas reizēs proporcionāli iegūtajam piena daudzumam. Pirms parauga ņemšanas pienu rūpīgi samaisa. Parauga ņemšanai izmanto piena paraugu ņemamo caurulīti (gremdi), kuras diametrs nav lielāks par 9 mm, speciālu piena paraugu ņemšanas kausiņu vai slaukšanas iekārtu mēraparātu.

19. Lai varētu noteikt tauku un olbaltumvielu saturu pienā un veiktu somatisko šūnu analīzi, parauga apjoms ir 30–45 ml piena.

20. Piena paraugus iepilda akreditētas piena laboratorijas sagatavotās tīrās pudelītēs, kurās ir piena konservants. Paraugi ir aizvākoti un katra pudelīte ir marķēta ar parauga kārtas numuru.

21. Olbaltumvielu un tauku saturu, kā arī somatisko šūnu skaitu nosaka akreditētā piena analīžu laboratorijā.

22. Kazām piena analīžu rādītājus nosaka, ja minimālais izslaukums ir 0,3 kg, maksimālais — 30 kg. Rādītāji atbilst šādām normām:

22.1. minimālais tauku saturs pienā ir 2,0 %, maksimālais — 9 %;

22.2. minimālais olbaltumvielu saturs pienā ir 1 %, maksimālais — 7,0 %.

IV. Datu iesniegšanas

un uzskaites kārtība

23. Pārraugs piecu dienu laikā pēc veiktās kontroles piena paraugu un kontroles lapas nosūta akreditētai piena analīžu laboratorijai analīžu veikšanai.

24. Pārraugs kontroles lapā ieraksta un piena laboratorijai sniedz šādu informāciju:

24.1. kazu kontrolizslaukums;

24.2. pārraudzības notikumi;

24.3. norāde par trūkstošu vai atkārtotu informāciju un tās iemesliem.

25. Kontroles lapās ierakstīto informāciju un piena paraugu analīžu rezultātus piena laboratorija reģistrē datorizēti un nosūta datu centram.

26. Datu centrs:

26.1. izdod pārraudzības kontroles veidlapas;

26.2. apkopo saņemto pārraudzības informāciju;

26.3. apstrādā pārraudzības informācijas datus, izmantojot starptautiski atzītas datu apstrādes metodikas un datu apstrādes programmas, ko apstiprinājis zemkopības ministrs, aprēķina ražību un novērtē katras kazas individuālo produktivitāti;

26.4. informācijas datu apstrādes rezultātus sniedz ganāmpulka īpašniekam (vai ganāmpulku īpašnieku izveidotām organizācijām saskaņā ar noslēgto līgumu);

26.5. katru gadu publicē pārraudzības datus, izdodot pārskatu par pārraudzības gada rezultātiem.

V. Pārraudzības kontrole

27. Pārraudzības kontroli veic Ciltsdarba valsts inspekcija. Ciltsdarba valsts inspekcija kontrolē šo noteikumu prasību ievērošanu un pārraugu darbu, pārbauda uzskaites dokumentus, kā arī veic ganāmpulku virspārraudzību.

28. Pārraudzības kontrolei un virspārraudzībai ir pakļauti visi pārraudzībā esošie ganāmpulki.

29. Veicot pārraudzības kontroli, pārbauda, vai:

29.1. pārraudzībā izmantotās iekārtas ir uzstādītas, noregulētas un lietotas atbilstoši to lietošanas instrukcijām;

29.2. dati ir iegūti un datu uzskaite veikta atbilstoši šajos noteikumos noteiktajām prasībām.

30. Pārraudzības kontroli obligāti veic, ja:

30.1. dati būtiski atšķiras no piena izslaukuma līknes un piena sastāva rādītājiem;

30.2. no pārraudzības kazu ganāmpulka pārdod vaislas materiālu.

31. Pārraudzības kontroles rezultātus atspoguļo aktā un to kopsavilkumu publicē datu centra pārskatā par pārraudzības gada rezultātiem.

32. Virspārraudzību veic ne vēlāk kā triju dienu laikā pēc ganāmpulka kontroles. Virspārraudzības laikā pārbauda kazas kontrolizslaukumu (nosaka piena daudzumu) un katrā slaukšanas reizē paņem piena paraugus tā satura noteikšanai. Ciltsdarba valsts inspekcija pārbauda kazu kontrolizslaukumu vismaz 10 % no attiecīgā ganāmpulka kazām, bet ne mazāk kā 10 kazām. Ja ganāmpulkā ir 10 kazas vai mazāk, pārbauda visu kazu kontrolizslaukumu.

33. Virspārraudzības periodiskumu un procentuālo pārbaudāmo ganāmpulku apjomu nosaka Ciltsdarba valsts inspekcija, ņemot vērā konstatēto pārraudzības noteikumu pārkāpumu biežumu un izmantojamās pārraudzības metodes.

34. Ja ganāmpulka īpašnieks vai viņa pilnvarotā persona nepilda šo noteikumu prasības:

34.1. tai normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā piemēro administratīvo sodu;

34.2. anulē kazas individuālās kontroles pēdējos datus, pārraudzības gada rezultātus vai ganāmpulka pārraudzības datus;

34.3. anulē šo noteikumu 3.2.apakšpunktā minēto apliecību vai aptur tās darbību uz laiku līdz vienam gadam (ja pārraudzību veic, izmantojot šo noteikumu 4.punktā minēto B vai C metodi).

35. Ja pārraugs nepilda šo noteikumu prasības, kā arī neziņo par ganāmpulka īpašnieka vai viņa pilnvarotās personas pārkāpumiem:

35.1. viņam normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā piemēro administratīvo sodu;

35.2. anulē kazas individuālās kontroles pēdējos datus, pārraudzības gada rezultātus vai ganāmpulka pārraudzības datus;

35.3. anulē pārrauga sertifikātu vai aptur tā darbību uz laiku līdz vienam gadam.

VI. Pārrauga un ganāmpulka īpašnieka tiesības un pienākumi

36. Pārraugam ir šādas tiesības:

36.1. rakstiski vai mutiski aizrādīt kazu īpašniekam par pārraudzībā pieļautajām kļūdām;

36.2. pārbaudīt izmantojamo pārraudzības aprīkojumu;

36.3. iesniegt Ciltsdarba valsts inspekcijā ziņojumu par pārkāpumiem pārraudzības organizēšanā.

37. Pārraugam ir šādi pienākumi:

37.1. veikt kazu individuālo kontroli;

37.2. reģistrēt iegūtos datus un novērojumus kazas individuālās uzskaites dokumentos;

37.3. aizpildīt kontroles veidlapas un nosūtīt tās piena laboratorijai;

37.4. pārbaudīt reģistrēto datu pareizību, ja pārraudzību veic, izmantojot šo noteikumu 4.2.apakšpunktā minēto B metodi;

37.5. paaugstināt kvalifikāciju, apmeklējot atbilstošus kursus un citus izglītojošus pasākumus.

38. Ganāmpulka īpašniekam ir šādas tiesības:

38.1. iesniegt Ciltsdarba valsts inspekcijā ziņojumu par pārkāpumiem pārrauga darbā;

38.2. saņemt pārrauga konsultācijas visos ar kazu pārraudzību saistītajos jautājumos;

38.3. pieprasīt Ciltsdarba valsts inspekcijai veikt pārrauga darba kontroli un saņemt informāciju par tās rezultātiem;

38.4. saņemt informāciju no datu centra par pārraudzības rezultātiem.

39. Ganāmpulka īpašniekam ir šādi pienākumi:

39.1. nodrošināt kazu pārraudzībai un virspārraudzībai atbilstošus apstākļus un datu pieejamību kontroles un virspārraudzības veicējiem;

39.2. piedalīties pārraudzības veikšanā;

39.3. laikus sniegt pārraugam, datu centram un Ciltsdarba valsts inspekcijai viņu pieprasīto informāciju.

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no direktīvas 89/361/EEC.

Ministru prezidents E.Repše

Zemkopības ministra vietā — vides ministrs R.Vējonis

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2004.gada 28.februāri.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!