• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministrija iepazīstina ar investīcijām valsts robežā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.02.2004., Nr. 30 https://www.vestnesis.lv/ta/id/84773

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pamatnostādnēm zaļā gaisma

Vēl šajā numurā

25.02.2004., Nr. 30

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministrija iepazīstina ar investīcijām valsts robežā

Neilgi pēc tam, kad bija izskanējušas bažas par Iekšlietu ministrijas (IeM) spēju apgūt Eiropas Savienības (ES) finanšu līdzekļus, ministrija “Latvijas Vēstnesi” informēja par šāda satraukuma nepamatotību, norādot arī apgūstamo programmu sarakstu. Vakar IeM informēja par Schengen Facility līdzekļu apguvi.

GULBIS.PNG (89389 bytes)
Iekšlietu ministrs Māris Gulbis un Iekšlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Kārlis Trautmanis skaidro Iekšlietu ministrijas ieceres Eiropas Savienības finansējuma izmantošanā
Foto: Gatis Dieziņš, A.F.I.

Schengen Facility jeb Šengenas programma ir viens no ES līdzekļu avotiem, ar kuru oficiāli apstiprinātu izmantošanas kārtību nesenās vizītes laikā Briselē iepazinies iekšlietu ministrs Māris Gulbis.
Kā informē IeM, Šengenas programmas ietvaros plānots investēt jauno ES dalībvalstu robežu stiprināšanai. Latvijā šogad tam paredzēti 26 miljoni eiro, kurus izlietos valsts ārējās robežas nostiprināšanai un robežkontroles uzlabošanai. Tiks pilnveidota robežkontroles punktu infrastruktūra. Paredzēta ar to saistīto būvju izveidošana un atjaunošana, kā arī atbilstoša aprīkojuma iegāde un robežsargu apmācība. Turpmāko trīs gadu laikā robežas attīstībā plānots investēt 78 miljonus eiro.
20 miljoni eiro, kā informē M. Gulbis, varētu tikt veltīti, lai izveidotu IeM aviācijas vienību, kurā, iespējams, būs pieci helikopteri. Divus no tiem domāts norīkot darbam Kurzemes piekrastē, bet atlikušos – austrumu pierobežā. Robežkontroles spējas paredzēts attīstīt, arī iegādājoties jaunus sauszemes un ūdens transportlīdzekļus, tehnisko aprīkojumu robežšķērsotāju kontrolei, telekomunikācijas, sakaru līdzekļus un novērošanas sistēmas.

Lai arī 90% no visa minētā finansējuma jāiegulda valsts robežkontroles spēju attīstīšanai, tomēr daļa varētu tikt izmantota Valsts policijas vajadzībām, dienesta suņu iegādei un, iespējams, arī kinoloģiskā centra izveidei Rēzeknē, tehniskā aprīkojuma iegādei pārrobežu vajāšanas vajadzībām. Šā Eiropas finansējuma avota izmantošanu plānots sākt maijā.
Šogad, kā jau “Latvijas Vēstnesis” ziņoja, IeM paredzējusi turpināt arī darbu PHARE līdzekļu apguvē, kuru kopējais apjoms ir vairāk nekā septiņi miljoni eiro. Par tiem plānota organizētās noziedzības apkarošana, patvēruma un migrācijas lietu problēmu risināšana. Par PHARE līdzekļiem paredzēta arī Valsts policijas administratīvo spēju attīstīšana, likumsargu apmācīšana un citu projektu īstenošana. Ar šā ārvalstu finansējuma ieguldījumu modernās tehnoloģijās un darbinieku apmācībā, kā norāda IeM, Latvija robežsardzes jomā varētu pārspēt pat veco Eiropas Savienības dalībvalstu līmeni. Kontroli pār minēto līdzekļu izlietojumu veiks Eiropas Krāpšanas apkarošanas birojs.

Guntars Laganovskis, “LV”

guntars.laganovskis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!