• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Centrālās vēlēšanu komisijas 2004. gada 12. februāra lēmums Nr. 2 "Par instrukcijas apstiprināšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.02.2004., Nr. 25 https://www.vestnesis.lv/ta/id/84402

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

ES 15. burtnīca

Akts par Čehijas Republikas, Igaunijas Republikas, Kipras Republikas, Latvijas Republikas, Lietuvas Republikas, Ungārijas Republikas, Maltas Republikas, Polijas Republikas, Slovēnijas Republikas un Slovākijas Republikas pievienošanās nosacījumiem un pielāgojumiem līgumos, kas ir Eiropas Savienības...VAIRĀK

Vēl šajā numurā

17.02.2004., Nr. 25

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Centrālā vēlēšanu komisija

Veids: lēmums

Numurs: 2

Pieņemts: 12.02.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Centrālās vēlēšanu komisijas lēmums Nr. 2

Rīgā 2004.gada 12.februārī

Par instrukcijas apstiprināšanu

Centrālā vēlēšanu komisija nolemj:

apstiprināt instrukciju “Par vēlētāju reģistru un vēlētāju sarakstiem Eiropas Parlamenta 2004.gada vēlēšanām”.

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs A.Cimdars

Centrālās vēlēšanu komisijas sekretāre K.Kurzemniece

APSTIPRINĀTA

Centrālās vēlēšanu komisijas

2004.gada 12.februāra sēdē ar lēmumu Nr. 2

Instrukcija

“Par vēlētāju reģistru un vēlētāju sarakstiem Eiropas Parlamenta 2004.gada vēlēšanām”

Vispārīgie noteikumi

1. Saskaņā ar Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumu, Vēlētāju reģistra likumu un likumu “Par pilsētu, rajonu, novadu un pagastu vēlēšanu komisijām un vēlēšanu iecirkņu komisijām” šī instrukcija nosaka vēlētāju reģistra izveidošanas un ziņu iekļaušanas kārtību, vēlētāju reģistrā iekļauto ziņu aktualizēšanas kārtību, vēlēšanu iecirkņa maiņas kārtību, vēlētāju sarakstu formu un saturu, kā arī kārtību, kādā tiek veiktas izmaiņas vēlētāju sarakstos.

2. Vēlētāju reģistrs (turpmāk — Reģistrs) ir vienota vēlētāju uzskaites sistēma, kuru saskaņā ar Vēlētāju reģistra likumu un pamatojoties uz Iedzīvotāju reģistra ziņām izveido Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (turpmāk — Pārvalde).

3. Reģistrā tiek iekļautas ziņas par tām personām, kurām saskaņā ar Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumu ir tiesības vēlēt Latvijas Republikā (turpmāk — vēlētāji).

4. Iekļaujot Reģistrā ziņas vai tās aktualizējot, papildus jānorāda ziņu iekļaušanas vai aktualizēšanas datums un iemesls.

Reģistra izveidošanas un ziņu iekļaušanas kārtība

5. Līdz 2004.gada 13. februārim Centrālā vēlēšanu komisija elektroniski iesniedz Pārvaldei ziņas par visiem izveidotajiem vēlēšanu iecirkņiem Latvijas Republikā, norādot katra vēlēšanu iecirkņa adresi un numuru, kā arī triju dienu laikā informē to par visām izmaiņām.

6. Līdz 2004.gada 13. februārim Pārvalde elektroniski apkopo Iedzīvotāju reģistra datus par katras pašvaldības administratīvajā teritorijā esošajām vēlētāju dzīvesvietas adresēm (mājām). Pārvalde apkopo šos datus, norādot pilsētas vai apdzīvotas vietas nosaukumu, ielas nosaukumu, mājas numuru vai nosaukumu un reģistrēto vēlētāju skaitu.

7. Pārvalde līdz 2004.gada 13. februārim Iedzīvotāju reģistra apkopotos datus par katru republikas pilsētu un rajonu elektroniski nodod Centrālajai vēlēšanu komisijai. Centrālā vēlēšanu komisija nodrošina, lai no Pārvaldes saņemtie apkopotie dati tiktu elektroniski nodoti katrai republikas pilsētas domei un rajona padomei.

8. Rajona padome nodrošina, lai Iedzīvotāju reģistra apkopotie dati nekavējoties elektroniski tiktu nodoti attiecīgā rajona teritorijā esošajām pilsētu domēm, novadu domēm un pagastu padomēm.

9. Pilsētas dome, novada dome un pagasta padome līdz 2004.gada 27.februārim papildina Iedzīvotāju reģistra apkopotos datus ar katrai norādītajai dzīvesvietas adresei (mājai) atbilstošo vēlēšanu iecirkņa numuru un elektroniski nodod šos datus rajona padomei.

10. Rajona padome apkopo no katras pilsētas domes, novada domes un pagasta padomes saņemtos Iedzīvotāju reģistra papildinātos datus un nekavējoties elektroniski nodod šos datus Centrālajai vēlēšanu komisijai.

11. Republikas pilsētas dome līdz 2004.gada 27.februārim papildina saņemtos Iedzīvotāju reģistra apkopotos datus ar katrai norādītajai dzīvesvietas adresei (mājai) atbilstošo vēlēšanu iecirkņa numuru un nekavējoties elektroniski nodod šos datus Centrālajai vēlēšanu komisijai.

12. Centrālā vēlēšanu komisija apkopo un pārbauda no visām pašvaldībām saņemtos, ar vēlēšanu iecirkņu numuriem papildinātos datus un līdz 2004.gada 4.martam tos elektroniski nodod Pārvaldei.

13. Pamatojoties uz Iedzīvotāja reģistra ziņām un pašvaldību sniegtajām ziņām, Pārvalde ne vēlāk kā 2004.gada 14.martā izveido Reģistru, kurā tiek iekļautas ziņas par rīcībspējīgiem Latvijas pilsoņiem, kuri Eiropas Parlamenta vēlēšanu (turpmāk — vēlēšanas) dienā sasnieguši 18 gadu vecumu. Iekļaujot Reģistrā ziņas, katra vēlētāja personas kods tiek ierakstīts kā vēlētāja kods.

Kārtība, kādā Reģistrā iekļauj ziņas par citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem, kuri vēlas balsot Latvijas Republikā

14. Saskaņā ar Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumu Reģistrā iekļauj ziņas par rīcībspējīgiem Eiropas Savienības pilsoņiem, kuri nav Latvijas pilsoņi un vēlēšanu dienā sasnieguši 18 gadu vecumu, ir reģistrēti Iedzīvotāju reģistrā vai Ārlietu ministrijā un ir pieteikušies vēlēt Latvijas Republikā.

15. Lai Eiropas Savienības pilsonis, kurš reģistrēts Iedzīvotāju reģistrā, varētu izmantot savas tiesības vēlēt Eiropas Parlamentu Latvijas Republikā, viņam ne vēlāk kā 2004.gada 13.maijā Centrālajai vēlēšanu komisijai jāiesniedz personiski vai pa pastu iesniegums par vēlmi balsot Latvijas Republikā un apņemšanos neizmantot savas balsstiesības citā Eiropas Savienības dalībvalstī. Lai Eiropas Savienības pilsonis, kurš reģistrēts Ārlietu ministrijā, varētu izmantot savas tiesības vēlēt Eiropas Parlamentu Latvijas Republikā, viņam ne vēlāk kā 2004.gada 13.maijā iesniegums jāiesniedz Ārlietu ministrijai.

16. Iesniegumā Eiropas Savienības pilsonis norāda šādas ziņas:

1) vārdu, uzvārdu, pirmslaulības uzvārdu;

2) personas kodu (ja tāds ir);

3) pilsonību (pilsonības);

4) dzimšanas vietu un datumu;

5) dzimumu;

6) ziņas par personu apliecinošu dokumentu (dokumenta veids, numurs un sērija, izdošanas datums, derīguma termiņš, izdevējvalsts un izdevējiestāde);

7) dzīvesvietu Latvijas Republikā;

8) adresi ārvalstī, uz kuru izsūtāmi dokumenti balsošanai pa pastu, ja viņš vēlas balsot pa pastu;

9) vēlēšanu apgabalu Eiropas Savienības dalībvalstī, kur persona līdz šim ir bijusi ierakstīta vēlētāju sarakstā, ja šāds ieraksts ir bijis, kā arī norāda, vai ir reģistrēts kā vēlētājs Eiropas Parlamenta 2004.gada vēlēšanām un kurā Eiropas Savienības dalībvalstī;

10) apņemšanos izmantot savas balsstiesības tikai Latvijas Republikā.

17. Centrālās vēlēšanu komisijas sekretariāta atbildīgais darbinieks (turpmāk — atbildīgais darbinieks) izskata Eiropas Savienības pilsoņa iesniegumu par vēlmi balsot Latvijas Republikā un pārbauda Iedzīvotāju reģistra ziņas par šo pilsoni. Ja Eiropas Savienības pilsonis atbilst Eiropas Parlamenta vēlēšanu likuma un Vēlētāju reģistra likuma noteikumiem, tad Centrālās vēlēšanu komisijas atbildīgais darbinieks iekļauj ziņas par šo personu Reģistrā. Iekļaujot Reģistrā ziņas, katra vēlētāja personas kods tiek ierakstīts kā vēlētāja kods.

18. Centrālās vēlēšanu komisijas atbildīgais darbinieks sniedz ziņojumu Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājam, norādot, kādu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņi ir pieteikušies vēlēt Latvijas Republikā, to kopējo skaitu katrā valstī un pieteikušos pilsoņu kopskaitu.

19. Ne vēlāk kā 2004.gada 14.maijā Ārlietu ministrija iesniedz Centrālajai vēlēšanu komisijai ziņas par tiem Eiropas Savienības pilsoņiem, kuri līdz 2004.gada 13.maijam ir reģistrēti Ārlietu ministrijā un ir pieteikušies vēlēt Latvijas Republikā.

20. Centrālās vēlēšanu komisijas atbildīgais darbinieks, pamatojoties uz Ārlietu ministrijas iesniegtajiem Eiropas Savienības pilsoņu iesniegumiem, iekļauj Reģistrā ziņas par šiem pilsoņiem un ieraksta katra vēlētāja kodu. Vēlētāja koda ciparu skaitam ir jābūt vienādam ar personas koda ciparu skaitu. Vēlētāja kodu ieraksta šādi — nulle, attiecīgā pilsoņa pases numurs, ja sadaļā paliek brīva vieta cipariem, tajā ieraksta nulles. Centrālās vēlēšanu komisijas atbildīgais darbinieks sniedz ziņojumu Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājam par tiem Eiropas Savienības pilsoņiem, kuri iekļauti Reģistrā šā punkta noteiktajā kārtībā.

21. Ja Eiropas Savienības pilsonis, piesakoties balsot Latvijas Republikā, vienlaikus ir izteicis vēlmi balsot pa pastu, Centrālās vēlēšanu komisijas atbildīgais darbinieks apkopo informāciju par šiem pilsoņiem un ne vēlāk kā 2004.gada 17.maijā nodod šo informāciju vēlēšanu iecirknim balsošanai pa pastu.

22. Ne vēlāk kā 2004. gada 23.maijā Centrālās vēlēšanu komisijas atbildīgais darbinieks apkopo visas Reģistrā iekļautās ziņas par Eiropas Savienības pilsoņiem un sagatavo tās nosūtīšanai attiecīgo Eiropas Savienības dalībvalstu vēlēšanu institūcijām.

Vēlēšanu iecirkņa maiņa

23. Vēlētājam ir tiesības mainīt vēlēšanu iecirkni, izvēloties jebkuru citu vēlēšanu iecirkni Latvijas teritorijā.

24. Par savu vēlmi mainīt vēlēšanu iecirkni vēlētājs līdz 2004.gada 13.maijam personīgi iesniedz jebkurai dzīvesvietas deklarēšanas iestādei iesniegumu, bet, ja tādas vēlētāja dzīvesvietā nav, tad attiecīgajā pašvaldības domē (padomē). Iesniegumā vēlētājs norāda vārdu, uzvārdu, personas kodu, vēlēšanu iecirkņa adresi un numuru, kurā viņš vēlas balsot.

25. Pēc 24.punktā minētā iesnieguma saņemšanas un ne vēlāk kā 2004.gada 23.maijā attiecīgās pašvaldības dome (padome) vai dzīvesvietas deklarēšanas iestāde, izmantojot tiešsaistes datu pārraidi, nekavējoties iekļauj Reģistrā ziņas par tiem vēlētājiem, kuri ir mainījuši vēlēšanu iecirkni. Ja pašvaldības domei (padomei) vai tās dzīvesvietas deklarēšanas iestādei nav tiešsaistes datu pārraides ar Reģistru, tad tā nekavējoties nosūta pa pastu Centrālajai vēlēšanu komisijai vēlētāja iesniegumu par vēlēšanu iecirkņa maiņu, bet ne vēlāk kā 2004.gada 23.maijā (saņemšanas datums). Centrālās vēlēšanu komisijas atbildīgais darbinieks iekļauj Reģistrā attiecīgās ziņas par vēlēšanu iecirkņa maiņu.

26. Ja vēlētājs laika posmā no 2004.gada 3.aprīļa līdz 2004.gada 13.maijam maina savu dzīvesvietu un deklarē citu dzīvesvietu un ja vēlētājs nevēlas balsot tā iepriekšējai dzīvesvietai atbilstošajā vēlēšanu iecirknī, tad viņam ir jāiesniedz iesniegums par vēlēšanu iecirkņa maiņu šīs instrukcijas 24. un 25. punktā noteiktajā kārtībā.

Reģistrā iekļauto ziņu aktualizēšana

27. Centrālās vēlēšanu komisijas atbildīgais darbinieks reizi nedēļā apkopo no ārvalstu vēlēšanu institūcijām saņemtās ziņas par tām personām, kuras kā savu piederības valsti ir uzrādījušas Latvijas Republiku un ir iekļautas citas Eiropas Savienības dalībvalsts vēlētāju sarakstos. Atbildīgais darbinieks salīdzina saņemtās ziņas ar Iedzīvotāju reģistra ziņām un, ja ziņas par personu ir iekļautas Reģistrā, tad apkopo ziņas par šīm personām un iesniedz Centrālajai vēlēšanu komisijai. Centrālā vēlēšanu komisija izskata apkopotās ziņas un, pamatojoties uz ārvalstu vēlēšanu institūciju sniegtajām ziņām, pieņem lēmumu par šo personu izslēgšanu no Reģistra. Pamatojoties uz Centrālās vēlēšanu komisijas lēmumu, tās atbildīgais darbinieks izslēdz no Reģistra ziņas par attiecīgo vēlētāju.

28. Ja no ārvalstu vēlēšanu institūcijām ir saņemtas ziņas par personām, kuras kā Latvijas pilsoņi pieteikušās balsot attiecīgajā dalībvalstī, bet nav iekļautas Reģistrā vai arī tām nav tiesību vēlēt Latvijā, Centrālās vēlēšanu komisijas atbildīgais darbinieks sniedz informāciju Centrālajai vēlēšanu komisijai un sagatavo nosūtīšanai informāciju par šīm personām ārvalstu vēlēšanu institūcijām.

29. Ja saņemts Eiropas Savienības pilsoņa iesniegums, kurā pieprasīts anulēt Reģistrā ierakstu par viņu, vai ja Eiropas Savienības pilsonis ir zaudējis tiesības vēlēt tajā Eiropas Savienības dalībvalstī, kuras pilsonis viņš ir, tad Centrālā vēlēšanu komisija, pamatojoties uz personas iesniegumu vai uz Pārvaldes izziņu, pieņem lēmumu par ziņu izslēgšanu no Reģistra, un Centrālās vēlēšanu komisijas atbildīgais darbinieks attiecīgi aktualizē Reģistra ziņas.

30. Pārvalde saskaņā ar Iedzīvotāju reģistrā iekļauto informāciju iekļauj un aktualizē Reģistrā ziņas, ja:

1) vēlētājs miris;

2) vēlētājs atzīts par rīcībnespējīgu vai rīcībspējīgu;

3) vēlētājs ieguvis vai zaudējis Latvijas pilsonību;

4) vēlētājs mainījis vārdu (vārdus) vai uzvārdu;

5) vēlētājs mainījis personu apliecinošu dokumentu;

6) vēlētājs zaudējis Eiropas Savienības pilsonību;

7) zudis tiesiskais pamats vēlētāja reģistrācijai Iedzīvotāju reģistrā.

31. Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs saskaņā ar Sodu reģistrā iekļauto informāciju atbilstoši Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumam veic Reģistrā iekļauto ziņu aktualizēšanu, ja vēlētājs izcieš sodu brīvības atņemšanas vietā.

32. Reģistrā iekļautās ziņas aktualizē līdz 2004.gada 7.jūnija pulksten 19.

Vēlētāju saraksti

33. Pamatojoties uz Reģistra ziņām, Pārvalde ne vēlāk kā 2004.gada 28.maijā sagatavo vēlētāju sarakstus Eiropas Parlamenta 2004.gada vēlēšanām un nodod tos Centrālajai vēlēšanu komisijai.

34. Vēlētāju sarakstā norāda:

1) par katru vēlētāju:

a) vēlētāja kārtas numuru vēlēšanu iecirkņa vēlētāju sarakstā,

b) vēlētāja vārdu (vārdus),

c) vēlētāja uzvārdu,

d) vēlētāja reģistrētās dzīvesvietas adresi (ja vēlētājam nav reģistrētās dzīvesvietas adreses, tad šajā vēlētāju saraksta sadaļā norāda “dzīvesvieta nav reģistrēta”),

e) vēlētāja kodu,

f) sadaļas, kas paredzētas vēlēšanu iecirkņa komisijas atzīmēm:

— vēlētājs balsojis iepriekšējā balsošanā,

— vēlētājs balso vēlēšanu dienā,

— vēlētājs balso savā atrašanās vietā,

g) sadaļu vēlētāja parakstam vai šādām atzīmēm:

— ja vēlētājs pieteicies balsot pa pastu, norāda “pa pastu”,

— ja vēlētājs mainījis vēlēšanu iecirkni, norāda “mainīts iecirknis”,

— ja vēlētājs izslēgts no Reģistra (miris, zaudējis tiesības vēlēt), norāda “izslēgts”;

2) katrā vēlētāju saraksta lapā norāda virsrakstu “Vēlētāju saraksts 2004.gada Eiropas Parlamenta vēlēšanām” un šādas ziņas:

a) vēlēšanu iecirkņa numuru,

b) vēlēšanu iecirkņa adresi,

c) vēlēšanu iecirkņa objekta nosaukumu,

d) vēlētāju saraksta lapas numuru un kopējo vēlētāju saraksta lapu skaitu,

e) vēlētāju saraksta lapā iekļauto vēlētāju kārtas numuru intervālu,

f) sadaļas vēlēšanu iecirkņa komisijas atzīmēm par vēlētāju skaitu:

— iepriekšējā balsošanā piedalījušos vēlētāju skaits,

— vēlētāju atrašanās vietā reģistrēto vēlētāju skaits,

— balsošanā iecirknī piedalījušos vēlētāju skaits.

Ziņas vēlētāju sarakstā tiek sakārtotas pieaugošā secībā pēc vēlētāju kārtas numura vēlēšanu iecirkņa vēlētāju sarakstā.

35. Centrālā vēlēšanu komisija nodod vēlētāju sarakstus republikas pilsētu vēlēšanu komisijām un rajonu vēlēšanu komisijām. Rajonu vēlēšanu komisijas nekavējoties nodod šos sarakstus attiecīgajām pilsētu, novadu un pagastu vēlēšanu komisijām.

36. Pārvalde ne vēlāk kā 2004.gada 7.jūnijā pulksten 19 nosūta Centrālajai vēlēšanu komisijai informāciju par tām personām, kuras iekļautas vēlēšanu iecirkņa komisijām nosūtītajos vēlētāju sarakstos, bet pēc šo sarakstu nosūtīšanas zaudējušas Latvijas pilsonību, atzītas par rīcības nespējīgām vai mirušas.

37. Ja Centrālā vēlēšanu komisija laika posmā no 2004.gada 28.maija līdz 7.jūnijam saņem 36.punktā minēto informāciju par izmaiņām vēlētāju sarakstos, tā nekavējoties nodod šo informāciju attiecīgajām vēlēšanu iecirkņu komisijām.

38. Saņemot Centrālās vēlēšanu komisijas informāciju par izmaiņām vēlētāju sarakstos, attiecīgās vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētājs vai sekretārs svītro vēlētāju sarakstā attiecīgā vēlētāja vārdu, uzvārdu un personas kodu un paraksta sadaļā norāda svītrošanas iemeslu.

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs A.Cimdars

Centrālās vēlēšanu komisijas sekretāre K.Kurzemniece

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!