• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sveicot 18 jaunus Latvijas pilsoņus Jūrmalā, Mežmalas vidusskolā, 2004.gada 12.februārī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.02.2004., Nr. 24 https://www.vestnesis.lv/ta/id/84354

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

13.02.2004., Nr. 24

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Sveicot 18 jaunus Latvijas pilsoņus Jūrmalā, Mežmalas vidusskolā, 2004.gada 12.februārī

Latvijas valsts vārdā kā Valsts prezidente saku paldies visiem jaunajiem Latvijas pilsoņiem par šo apzināto izvēli, ko viņi veikuši, nolemdami kļūt par pilntiesīgiem Latvijas valsts līdzdalībniekiem.

Pilsonība cilvēkam sniedz identitāti, pase nosaka, kas jūs esat, kā jūs sauc un kurai valstij jūs piederat. No šā brīža, kad saņemat Latvijas pasi, jūs esat latvieši. Kopā ar visiem citiem latviešiem jūs tagad esat uzņēmušies līdzatbildību par visu to, kas šajā valstī notiek. Valsts ir savu pilsoņu kopums, kur visi pilsoņi ir ar vienādām juridiskām tiesībām un vēlēšanās katram ir sava viena balss – ne vairāk, ne mazāk. Katrs ir unikāls, katrs ir vienreizējs, un katram ir savs neatvietojams svars un sava vieta. Valsts ir kopība, to veidojam mēs visi kopā. Kāda tā būs, tas ir atkarīgs no mums visiem. Kā mēs strādāsim, kā mēs rīkosimies, kā mēs to veidosim, tāda tā valsts arī būs. Jūs tagad esat līdzatbildīgi ar visiem citiem par to, kas šeit notiek. Jums ir savs vārds sakāms, un savu spriedumu ir iespējams izteikt un paust.
Pilsonība jums neko neatņem no jūsu personīgā mantojuma. Pasē jūs tagad būsit latvieši, bet pēc tautības jūs paturat savu piederību krievu, ukraiņu, poļu, moldāvu, rumāņu tautai. To neviens nevēlas jums atņemt. Tā ir daļa no jūsu dzimtas mantojuma, tas jums pieder, bet, pieņemot Latvijas pilsonību, jūs iegūstat mantojumā visu to, kas pieder Latvijai kā valstij. No brīža, kad jūs kļūstat par pilsoņiem, viss, kas pieder Latvijai, pieder arī jums. Jums pieder šī zeme, kāda tā ir, tai dzīvot, to laist postā vai kopt – tā būs visu mūsu kopējā izvēle.
Jums līdzi kā mantojums nāk arī šī zeme ar visu savu pagātni, ar visu savu mantojumu, ar visu, kas tajā noticis, ar tās plusiem un mīnusiem, ar tās ieguvumiem un zaudējumiem, ar tās priekiem un bēdām. Tas viss mums visiem kopā pieder, un šī bagātība, ko mēs esam saņēmuši no iepriekšējām audzēm, tā nepaliek nemainīga, tā nav statiska, katru dienu, mums apkārt raugoties un dzīvojot, tā pārveidojas, ir dinamiska, ir izaugsmē. Tātad šajā dinamiskajā izaugsmes procesā katram vienam ir iespēja tagad veidot Latviju ar savu pienesumu, ar savu devumu.
Es kā prezidente ļoti priecājos, redzot tos daudzos un dažādos talantus, ko jūs pienesat mūsu pilsoņu pulkam. Latvija ir bagāta ar saviem cilvēkiem vairāk par visu. Katrs cilvēks ir vērtība, katram ir savs talants, savas dotības un sava vieta sabiedrībā. Es novēlu jums visiem, lai šī valsts dotu jums iespējas katram atrast savu vietu dzīvē, atrast veidu, kā izkopt savas spējas un talantus, gūt atzinību par to, ko jūs esat veikuši. Es novēlu, lai jūsu ģimenēm turpmāk ļoti labi klātos, un es novēlu, lai 70 001. jaunā Latvijas pilsone atgādina mums visiem, ka šis skaitlis nav slēgts, ka process nav beidzies. Ir sākusies jauna sērija, tā arvien ir atvērta jaunpilsoņu devumam un pienesumam. Durvis ir vaļā, laipni lūgti, pilsonības kandidāti, nāciet pa šīm durvīm iekšā! Neviens netiks atraidīts, kam ir kvalifikācijas un vēlēšanās kļūt par Latvijas pilsoni.
Aldermanes kundze jau atgādināja, ar 1.maiju šī Latvijas pase pavērs jums vēl ļoti daudzu citu Eiropas Savienības valstu durvis. Varbūt ne tūliņ 1.maijā ar tiesībām kādā citā zemē strādāt, bet pēc dažiem gadiem jau noteikti un katrā ziņā kā pilntiesīgiem ES pilsoņiem. ES ir unikāls veidojums, kur valstis no savas brīvas gribas ir iestājušās, ir apņēmušās sekot tiem pašiem demokrātijas un brīvības ideāliem, kādus Eiropa izauklējusi ļoti garu gadsimtu gaitā. Šīs valstis ir nolēmušas atstāt aiz sevis to vēstures daļu, kas atkal un atkal ir

novedusi pie asiņainiem konfliktiem, cīņām un kariem, nolēmušas kopā strādāt, kopā attīstīties un kopā veidot tagadni, šo savu Eiropas kontinentu. Šis kontinents ir ļoti dažāds, ļoti bagāts savā daudzveidībā, un katra valsts, arī Latvija to skaitā, nāk ar savu vērtīgo pienesumu, un šajā pienesumā, manā izpratnē, pats galvenais un svarīgākais ir cilvēki, kas ir šajā valstī.
Novēlu jums, lai šī ir skaista diena, lai tā paliek jums atmiņā. Un es novēlu mums visiem kopā nepagurt, strādāt, veidot savu valsti. Tā mums pieder, un mēs piederam tai. Daudz laimes jums visiem!

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!