• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Frakciju viedokļi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.02.2004., Nr. 19 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83947

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Iesniegumi

Vēl šajā numurā

05.02.2004., Nr. 19

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Frakciju viedokļi

Pēc 2004.gada 29.janvāra sēdes
Latvijas radio tiešajā raidījumā

A.Kiršteins
(Tautas partijas frakcija):

Šodien bija ārkārtīgi interesanta diena, tomēr Tautas partiju ļoti apbēdināja lēmums, kas atļauj Eiropas Parlamenta vēlēšanās piedalīties tiem cilvēkiem, kas pēc 1991.gada janvāra notikumiem pieslējušies teroristiskajai organizācijai ar nosaukumu – PSKP, kas pat nebija Latvijas Komunistiskā partija. Es domāju, ka ar šo lēmumu mēs izdarījām politiskās prostitūcijas gājienu, pateikdami, ka jānosoda nacistu noziegumi: esam apgānījuši ne tikai tos, kurus noslepkavoja komunistiskais režīms, un mēs zinām, ka šo upuru bija ļoti daudz, bet esam arī izrādījuši necieņu pret tiem, kuri tika nogalināti 1991.gada janvāra barikāžu dienās Rīgā. Ja mēs ļaujam tādiem cilvēkiem, kas neko nav nožēlojuši un melo vēl līdz šai dienai, it kā viss ir pareizi, piedalīties Eiropas Parlamenta vēlēšanās, tad, protams, arī Osama bin Ladens var kandidēt uz ANO priekšsēdētāja amatu; Vācijā var atjaunot nacionālsociālistisko partiju; “Al Qeda” nav teroristiska organizācija, un visas konvencijas, ko mēs parakstām par terorisma apkarošanu, ir absolūti tukšs papīrītis.
Visbēdīgākais, ka Pasaules brīvo latviešu apvienība bija atsūtījusi vēstuli deputātiem ar lūgumu neatbalstīt šo teroristu piedalīšanos Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Pat tie cilvēki, kas ieradušies no ārzemēm, partijai “Jaunais laiks” teica, ka tās priekšsēdētājs Repšes kungs esot uzspiedis šo lēmumu un viņi ir spiesti balsot “par”. Tas ir ārkārtīgi dīvaini. Un, ja mēs zinām, ka šāds lēmums ir pieņemts, tad mani neizbrīna lēmums, ka mazā Latvija ātri ir aizmirsusi atbalstu, ko tai sniedza Taivana pēcpuča dienās tad, kad vēl pastāvēja Padomju Savienība. Taivana savulaik piešķīra 10 miljonus dolāru degvielas iegādei; notiek arī savstarpēja kultūras programmu apmaiņa starp dažādām organizācijām, bet vissvarīgākais, manuprāt, ir sadarbības līgums starp Latvijas Zinātņu akadēmiju un Taivanas Zinātņu akadēmiju, kā arī sadarbība starp universitātēm. 130 valsts un pašvaldību iestāžu darbinieki ir stažējušies Taivanā, mācoties gan nodokļu administrēšanu, gan zemes reformas procesu, gan citu likumu izstrādi. Mēs to darām nevis tāpēc, ka tas būtu vajadzīgs, vai tāpēc, ka to prasītu Eiropas Savienība, jo Eiropas Savienība neregulē attiecības ar Taivanu, bet tieši otrādi – ES aicina veicināt šīs attiecības, bet gan tāpēc, ka mums to prasa komunistiskā Ķīna. Un šeit parādās arī Latvijas administrācijas liekulība, jo, piemēram, ar Baltkrieviju, kur pagājušajā gadā nav piespriests neviens nāvessods, mēs nedrīkstam sadarboties, tajā pašā laikā ar komunistisko Ķīnu, kur 2003.gadā ir nošauti vairāki tūkstoši cilvēku, mēs ne tikai sadarbojamies, bet pat gatavojamies valsts vizītei.
Šodien mēs nobalsojām par Ārlietu komisijas priekšsēdētājas Ineses Vaideres kundzes atlaišanu, viņas vietā ar septiņām balsīm no divpadsmit ievēlot Rihardu Pīku, bet komisijas priekšsēdētāja izsludināja pārtraukumu un aizbēga, lai šis lēmums nebūtu spēkā. Tas ir ļoti dīvaini.


M.Grīnblats

(apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija):

Mēs sabiedrībai paziņojam, ka apvienība “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK paliek gan valdībā, gan Saeimas koalīcijā un turpina pildīt valdības programmu. Tāpēc es ceru, ka šī valdība, kaut arī ar grūtībām, tomēr spēs turpināt darbu.
Par to, ka pašlaik ir pieaudzis opozīcijas spēks, varēja pārliecināties arī šīsdienas sēdē. Izskatīšanai komisijās tika nodoti divi opozīcijas sagatavotie likumprojekti, kas skar pensijas un iedzīvotāju ienākuma nodokli. Būtībā pēc satura tie ir saprotami, un valdībai būs jāpiestrādā, lai tiktu izstrādāti alternatīvi priekšlikumi par labu noteiktām iedzīvotāju grupām, kas būtu saskaņoti ar valsts budžeta politiku, tādējādi garantējot arī to reālu izpildi.
Savukārt Ministru kabineta sagatavotos likumprojektus, kas paredz pakļautības maiņu vairākās Iekšlietu ministrijas struktūrās, opozīcijas deputāti neatbalstīja.
Atzīmēšu, ka šodien, kā jau Kiršteina kungs teica, pilnīgi sajaucot faktus, tika sasaukta viltus Ārlietu komisijas sēde, kurā it kā tika nomainīta komisijas vadība. Taču šo procedūru Saeimas Prezidijs un Frakciju padome atzina par nelikumīgu. Saeimā tā rīkoties nevar, lai kā arī opozīcija negribētu kaut ko mainīt – tas ir jādara Saeimas Kārtības rullī noteiktajā kārtībā.
Lielākās diskusijas šodien bija par Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumu saistībā ar aizliegumu kandidēt vēlēšanās Valsts drošības komitejas darbiniekiem, Vislatvijas glābšanas komitejas un citu komunistisko organizāciju biedriem. Mūsu partija, kā jau bija solīts, atbalstīja šos ierobežojumus, bet diemžēl Saeima, pamatojoties uz kreiso deputātu balsu vairākumu, panāca to atcelšanu. Mēs uzskatām, ka šo ierobežojumu saglabāšanai pamatā bija politiski, nevis juridiski argumenti, un tie balstās uz Latvijas Republikas Satversmes garu, 4.maija un 21.augusta deklarācijām, un šie cilvēki, kuriem mēs gribējām liegt kandidēt, ir nevis konkrētas personas, bet grupas, kas veido okupācijas varas un represijas sistēmas kodolu, un viņu darbība ir vērsta pret Latvijas neatkarību. Ja šie cilvēki būtu “vinnējuši” 1991.gadā, tad Latvija tagad nebūtu neatkarīga valsts un nebūtu arī Eiropas Savienībā.
Šodien opozīcija ierosināja izveidot parlamentāro izmeklēšanas komisiju premjera Einara Repšes finansiālās darbības pārbaudei. Tās, protams, ir opozīcijas tiesības. Tomēr gribu pievērst uzmanību tam, ka būtībā jau runa nav par šo darbību likumību, bet gan par komercbanku piešķirto kredītprocentu ticamību. Kā raksta Juris Paiders, kurš parasti kritizē valdības pozīciju, šie ir tādi procenti, kurus bankas parasti piedāvā klientiem ar labu reputāciju. Tāpēc es domāju, ka šī izmeklēšanas komisija faktiski nozīmē šaušanu ar lielgabaliem uz zvirbuļiem – tā neko nenoskaidros, tikai lieki tērēs laiku.

A.Kampars
(frakcija “Jaunais laiks”):

Šodien Saeima strādāja aktuālo politisko notikumu gaisotnē. Kā zināms, vakar Latvijas Pirmā partija paziņoja par izstāšanos no koalīcijas un atsauca savus ministrus no valdības. Es gribu teikt, ka valdība joprojām strādā, lai gan šobrīd tā ir mazākuma valdība ne tikai objektīvi un pēc būtības, bet arī formāli. Einars Repše ir premjers un šo valdības kuģi viņš vada stingri, tāpēc nav pamata domām, ka varētu notikt kas slikts.
Šodien Saeimas sēdē konstatējām, ka balsojumi par dažādiem likumprojektiem tiešām nav mainījušies un apstiprinājās arī iepriekš

paustā pārliecība, ka reāli šī valdība jau ilgāku laiku ir strādājusi kā mazākuma valdība, jo tiešām par dažiem likumprojektiem atsevišķas koalīcijas partijas balsoja, nevienojoties par kopēju pozīciju. Sadarbība ir tādi pati kā līdz šim – mūsu partneri vēl joprojām ir apvienība “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK un Zaļo un Zemnieku savienība, un mēs ceram, ka šī sadarbība joprojām turpināsies un stiprināsies vēl ilgi.
Šodien bija ļoti dīvains gadījums ar jau divkārt minēto Ārlietu komisiju, kas notika jau pirmajā dienā pēc šī politiskā notikuma, Latvijas Pirmajai partijai izstājoties no valdības. Tautas partija voluntāri un nelikumīgi mēģināja pārņemt vienu amatu, un tas jau liecina par Tautas partijas mērķiem.
Partija “Jaunais laiks” tuvākajā laikā argumentēti izvērtēs izveidojušos situāciju un lems par valdības turpmāko darbu, lai tā būtu rīcībspējīga ilgtermiņa valdība ar stabiliem koalīcijas partneriem. Tāpēc es ļoti, ļoti ceru, ka, izsverot visus argumentus “par” un “pret”, mums izdosies panākt, ka Einara Repšes vadībā, kurš gada laikā sevi ir parādījis kā veiksmīgu un spēcīgu vadītāju, Latvijas valdība turpinās aizsāktos darbus.
Un vēl gribu pateikt, ka šobrīd, tāpat kā pēc 20.septembra, mēs jūtam ļoti lielu tautas atbalstu gan vēstulēs, gan telefona zvanos. Un tas ir tas lielais spēks, kas mums dod spēku un gribu strādāt tālāk. Mēs solām, ka arī turpmāk strādāsim, kā esam solījuši, pildot vēlētājiem dotos solījumus.

A.Golubovs
(Latvijas Sociālistiskās partijas
frakcija):

Runājot par šīsdienas Saeimas sēdi, vērsīšu uzmanību uz trim jautājumiem.
Pirmkārt, mūsu frakcijas sagatavotais likumprojekts “Grozījumi likumā “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām””, kas paredzēja jau kuro reizi par svētku dienu noteikt 8.martu. Bet diemžēl Saeimas vairākums šo priekšlikumu neatbalstīja.
Otrkārt, tieši tāpat Saeima neatbalstīja arī mūsu sagatavoto likumprojektu “Par zaudējumu, kas radušies bankrotējušo komercfirmu un komercbanku dēļ, kompensāciju Latvijas iedzīvotājiem”, kuru Latvijas iedzīvotāji gaida jau sen. Pēc ekonomistu aprēķiniem, Latvijas iedzīvotāju zaudējumi saistībā ar dažādu komercfirmu un komercbanku bankrotiem sastāda ap 30 miljonu latu. Likumprojektā mēs paredzējām trīs gadu laikā šos zaudējumus kompensēt 500 latu apjomā. Tādējādi kaut nedaudz būtu arī mazināta pašlaik esošā spriedze sakarā ar cenu paaugstināšanos.
Un, treškārt, gribu vērst uzmanību uz šodien pieņemto Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumu, kur 5.pantā galīgajā lasījumā netika atbalstīts priekšlikums aizliegt vēlēšanām pieteikt par kandidātu komunistus un VDK darbiniekus, kaut gan pirmajā lasījumā tika izdarīts pretējais.

A.Brigmanis
(Zaļo un Zemnieku savienības frakcija):

Uz šī politisko notikumu fona, kas atgādina diezgan asu korespondenci no cīņas lauka, gribu teikt, ka Zaļo un Zemnieku savienība saglabā vēsu prātu, jo mums pirmajā vietā ir stabilitāte valstī un tautsaimniecības jautājumu tālāka risināšana. Par to liecina steidzamības kārtā pirmajā lasījumā pieņemtais likumprojekts “Par īpašiem aizsardzības pasākumiem attiecībā pret subsidētās cūkgaļas importu no Polijas”, jo patiešām, neskatoties uz visām politiskajām kaislībām, kur notiek cīņa, mēs nedrīkstam aizmirst arī reālo darbu un lietas, kas katru cilvēku interesē vairāk.
Vēlreiz gribu pateikt, ka mēs šajā valdībā paliekam, lai strādātu kopā ar saviem koalīcijas partneriem – partiju “Jaunais laiks” un apvienību “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK. Un mēs saprotam, ka nu ar esošās koalīcijas 45 balsīm mums ir par maz, lai nodrošinātu vairākumu Saeimā. Bet tuvākās dienas un nākamā nedēļa rādīs, kā mēs savas rindas varētu stiprināt. Un mēs esam atvērti šim dialogam par koalīcijas tālāko paplašināšanu. Es ceru, ka šīs sarunas risināsies sekmīgi.

J.Sokolovskis
(politisko organizāciju apvienības
“Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija):

Šodien Saeimā bija interesanta plenārsēde – tā saka visi opozīcijas pārstāvji, bet pozīcijas partijas teic, ka šī diena bija ļoti grūta un saspringta. Es viņus saprotu, jo šodien bija pirmā diena, kad parlamentā vairs nepastāvēja valdošās koalīcijas vairākums. Bet šodien pieņemtie likumprojekti bija dažādu frakciju vienošanās rezultāts, un šāda sadarbība, manuprāt, deva ļoti labus rezultātus – komisijām tika nodoti opozīcijas izstrādātie likumprojekti “Grozījumi likumā “Par valsts pensijām””, kas palīdzēs pensionāriem, un “Grozījums likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli””, kas paredz samazināt nodokļu likmes ģimenēm ar bērniem.
Šodien Saeima galīgajā lasījumā pieņēma Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumu. To mēs uzskatām par ļoti pozitīvu soli, jo šajā likumā nebūs politisku ierobežojumu kandidātiem. Arī Latvijai kārtējo reizi nevajadzēs zaudēt iespējamajos tiesas procesos Eiropas Cilvēktiesību tiesā Strasbūrā.
Šodien tika akceptēts lēmums par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidošanu, lai pārbaudītu Ministru prezidenta Einara Repšes finansiālos darījumus. Arī mēs to atbalstījām, jo uzskatām, ka pirmais jautājums, kas jānoskaidro, ir tas, vai Einara Repšes un deputātu teiktie vārdi par atklātumu ir patiesi. Mani pārsteidz frakcijas “Jaunais laiks” deputātu reakcija par šādas komisijas izveidošanu – viņi tomēr demonstrē, ka no kaut kā baidās. Bet, ja nekādu pārkāpumu nav, tad nav no kā baidīties! Un tad jau arī Einaram Repšem nav par ko uztraukties, un šī komisija neko arī neatradīs. Bet, ja pārkāpumi bijuši, tad komisija to arī varētu konstatēt. Tāpēc mēs uzskatām, ka lēmums par šīs komisijas izveidošanu ir ļoti pozitīvs.

V.Agešins
(Tautas saskaņas partijas frakcija):

Šodien vērsīšu uzmanību kādai citai problēmai, nevis politiskajām mahinācijām un spekulācijām. Runāšu par mūsu valsts sociālo politiku. Tautas saskaņas partija uzskata, ka sabiedrības sociālā saskaņa un drošība ir iespējama, ja ikviens sabiedrības loceklis bauda vienādas iespējas un sociālās garantijas; ja tiek samazināta sociālā nevienlīdzība, lai ikviens, kas godīgi strādā, būtu pārliecināts, ka spēs nodrošināt sevi un savu ģimeni ar cilvēka cienīgiem dzīves apstākļiem. Latvijas iedzīvotāji noveco un strauji sarūk darbaspējīgu cilvēku skaits. Mūsu partija uzskata, ka, lai apturētu tautas dzīves līmeņa pasliktināšanos, katastrofālo demogrāfisko situāciju un iedzīvotāju aizplūšanu no valsts, radikāli jāmaina valsts sociālā politika.
Tautas saskaņas partija uzskata, ka sociālās aizsardzības, veselības aprūpes un pensiju sistēmas pilnveidošanas pasākumiem jābalstās uz visu paaudžu un sociālo slāņu solidaritāti. Valstī jāsaglabā esošais iedzīvotāju sastāvs. Līdz ar to Tautas saskaņas partija ierosina un atbalsta šādus prioritārus pasākumus: bērnu dzimšanas un ikmēneša pabalsta konsekventa palielināšana līdz sociālā pabalsta līmenim tām ģimenēm, kam šāda palīdzība ir vajadzīga. Mūsu partija atbalsta arī Valsts alimentu fonda izveidošanu. Lai mazinātu pensiju likuma radīto netaisnību, būtiski jāpalielina mazās pensijas personām ar lielu darba stāžu, sasniedzot iztikas minimumu, un tās jāatbrīvo no ienākuma nodokļa. Valstij un pašvaldībām jāiesaistās dzīvokļu celtniecībā, izstrādājot un īstenojot sociālo un citu mājokļu celtniecības programmas, īpašu uzmanību veltot denacionalizēto namu īrniekiem un jaunajām ģimenēm.
Līdz ar to Tautas saskaņas partijas frakcija uzskata par neatliekami nepieciešamu pārskatīt valsts pamatbudžeta attiecības ar speciālo pensiju budžetu. Proti, speciālo pensiju budžeta pārpildes rezultātā iegūtos līdzekļus izmantot ne jau parādu segšanai valsts pamatbudžetā, bet gan mazo pensiju palielināšanai un to indeksēšanai. Tautas saskaņas partijas frakcija ierosina valdībai vistuvākajā laikā veikt arī attiecīgus 2004.gada valsts budžeta grozījumus.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!