• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pieņemot tiesnešu zvērestu Rīgas pilī 2004. gada 30.janvārī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.02.2004., Nr. 17 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83811

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

03.02.2004., Nr. 17

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Pieņemot tiesnešu zvērestu Rīgas pilī 2004.gada 30.janvārī

Valsts prezidente 30. janvārī pieņēma zvērestu no sešpadsmit tiesnešiem: Jautrītes Briedes, Guntas Višņakovas, Kaspara Berķa, Unas Mihailovas, Daces Mitas, Sandras Ginteres, Lolitas Andersones, Dagmāras Velikas, Lindas Vīnkalnas, Māra Medņa, Santas Liniņas, Valdas Zommeres, Ilzes Amonas, Margaritas Osmanes, Māra Birzgaļa un Žannas Zujevas.

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga uzrunājot tiesnešus svinīgajā zvēresta pieņemšanas ceremonijā teica:

“Augsti godātais ministra kungs! Augsti godātie jaunieceltie tiesneši!
Vispirms es vēlētos jūs visus apsveikt ar augsto pienākumu uzņemšanos un ar tiem sasniegumiem, kas jūs līdz šim svinīgajam brīdim noveduši. Apsveicu ar to, ka jūsu profesionālās zināšanas līdz ar rakstura īpašībām ir novērtētas tā, lai kolēģu starpā cilvēks varētu tikt vispār izvirzīts tiesneša postenim. No šī brīža, uzvelkot savu amata talāru, šo atgādinājumu no senajiem viduslaikiem, jūs kļūstat par tiesnešiem un līdz ar to zināmā mērā atsakāties no tās brīvības daļas, kas ir privātpersonai iepretim tiesnesim. Jebkurš vārds, ko tiesnesis deklarē savā spriedumā, jebkura piezīme, kuru izsaka tiesas procesa laikā, var nest tālejošas sekas, un līdz ar šā talāra uzvilkšanu jūs kļūstat par citu, publisku personu, un līdz ar šīs amata ķēdes uzņemšanu uz saviem pleciem jūs uzņematies atbildību ne tikai par savu personīgo profesionālo, bet arī savas dzimtas labo vārdu un godu, jūs uzņematies atbildību par tiesnešu amata slavu, godu un prestižu tautas priekšā.
Jūsu darbam ir arī ārkārtīgi svarīga, būtiska nozīme valstiskā līmenī, un tieši tamdēļ šī svinīgā ceremonija notiek Rīgas pilī un ķēdi jūs saņemat un zvērestu nododat Valsts prezidentei. Jūs uzņematies atbildību pret Latvijas valsti. Taisnīga tiesa ir pats svarīgākais demokrātijas pamats pēc brīvām vēlēšanām. Ikdienā sadzīvē ļaudis raugās uz taisnīgu tiesu, lai izšķirtu strīdus, domstarpības, lai nokārtotu tās attiecības, kas kļuvušas sašķetinātas un sarežģītas. Ikdienā staigājot pa ielām, ļaudis sagaida, ka drošība, par kuru gādā tiesībsargājošās instances no paša sākuma, sākot ar policiju, vainagosies ar taisnīgu tiesu, kur jebkuri likuma pārkāpēji varētu tikt taisnīgi sodīti un viņu rīcība un bīstamība sabiedrībā ierobežota.

Tiesneši palīdz gādāt par to, lai mēs savā valstī varētu būt droši. Bet arī saimnieciskā plāksnē taisnīgai tiesai ir ārkārtīgi lielas implikācijas, gan lai palīdzētu vai, ja tas nedarbojas, kaitētu uzņēmējdarbības attīstībai, gan arī vispār Latvijas tēlam kā tādam, jo mēs tikām izvērtēta kā demokrātiska valsts un arī tas, vai pie mums Latvijā iespējama taisnīga tiesa.

Mūsu uzņemšanā NATO un ES viens no kritējiem, mērauklām bija — izvērtēt, vai Latvijā ir demokrātija, brīvība un taisnīga tiesa, un tas vēl aizvien ir un paliek būtiski. Bet arī ārvalstu investoriem, kas raugās uz mūsu zemi kā iespējamu vietu ieguldījumiem ar iespējām radīt jaunas darbavietas, palīdzēt mums vairot savu labklājību arī viens no jautājumiem ir, vai tā ir valsts, kurā sakārtota likumdošana, vai tā ir valsts, kurā valda brīvība un demokrātija, vai tā ir valsts, kurā var sagaidīt taisnīgu tiesu.

Jūsu atbildība, ko šodien esat uzņēmušies, ir ļoti liela un ļoti smaga. Es apsveicu jūs ar to, ka jums bijusi drosme šo soli spert un šo atbildību uzņemties. Es kā prezidente dāvāju jums savu personisko uzticību, valsts jums ir dāvājusi savu uzticību. Es novēlu, lai jūs nekad šo uzticību nepieviltu. Es novēlu jums vislabākās sekmes jūsu profesionālajā darbībā. Es novēlu jums katram un katrai, lai jūs ar savu darbu kļūtu par paraugu visiem saviem kolēģiem un it sevišķi Augstākajā tiesā.

Vēl par notikumu— šī laidiena B daļas B5.lpp.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!