• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rūpēsies par Eiropas naudas administrēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.01.2004., Nr. 16 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83766

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sīvā konkurencē uzvar "zīmols"

Vēl šajā numurā

30.01.2004., Nr. 16

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rūpēsies par Eiropas naudas administrēšanu

1.februārī mainās Latvijas Attīstības aģentūras juridiskais statuss. No bezpeļņas valsts akciju sabiedrības tā kļūs par valsts aģentūru. Tiek mainīts arī tās nosaukums – turpmāk tā būs Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra.

KANELS.PNG (110738 bytes)
Juris Kanels
Foto: Aigars Jansons, A.F.I.

Dažas funkcijas
nodos citiem

Tāpat kā līdz šim, arī turpmāk aģentūra sekmēs Latvijas uzņēmumu ārējo tirdzniecību un investīciju piesaisti. Latvijas Attīstības aģentūras valdes priekšsēdētājs Juris Kanels intervijā “Latvijas Vēstnesim” norāda, ka līdz šim viens no aģentūras pamatuzdevumiem bija sekmēt eksportu, bet, ņemot vērā Latvijas dalību Eiropas Savienībā (ES), kas nozīmē arī pievienošanos vienotajam tirgum, nākotnē aģentūras darbībā tiks akcentēta nevis eksporta (jo ES tirgus būs iekšējais tirgus), bet gan ārējās tirdzniecības veicināšana. Tāpat kā līdz šim, arī turpmāk aģentūra īstenos pasākumus uzņēmējdarbības un komercdarbības vides uzlabošanai. “Tas nozīmē, ka strādāsim ar ārvalstu investoru padomi, realizēsim uzņēmēju ieteikumus, lai radītu labvēlīgākus apstākļus uzņēmējdarbības attīstībai Latvijā.” Jauna funkcija aģentūrai turpmāk būs pasākumu īstenošana saskaņā ar valsts atbalsta programmām privāto uzņēmēju un komersantu atbalstam. Tas saistīts ar Eiropas Savienības strukturālo fondu apgūšanu.
“Mūsu darbības mērķis ir Latvijas uzņēmēju konkurētspējas paaugstināšana. Tas nozīmē, ka funkcijas, kuras minēju, jārisina kā viens komplekss, lai mūsu uzņēmēji spētu arvien sekmīgāk konkurēt pasaules tirgū,” skaidro J.Kanels.
Savukārt atsevišķas funkcijas, kuras līdz šim veikusi aģentūra, pēc reorganizācijas tiks nodotas citām institūcijām. J.Kanels pastāstīja, ka aģentūras struktūrā vairs nebūs Privatizācijas un sertifikācijas informatīvā nodrošinājuma centra, kura uzdevums bija uzskaitīt visas darbības ar privatizācijas sertifikātiem. Šis centrs turpmāk darbosies Privatizācijas aģentūras sastāvā. Savukārt Ārlietu ministrijai tiek nodota eksporta un importa uzskaite un kontrole. Tiek reorganizēta arī aģentūras darbība enerģētikas jomā. “Aģentūrā vairs nebūs enerģētikas departamenta, lai gan pilnībā šo nozari novārtā nepametīsim un iesaistīsimies atsevišķos projektos,” skaidro J.Kanels.

Aģentūra tehniski
izvērtēs projektus

Viens no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras jaunajiem uzdevumiem būs ES struktūrfondu administrēšana. Aģentūras uzdevums būs saņemt projektu pieteikumus no uzņēmējiem un tos tehniski izvērtēt, proti, pārliecināties, vai pieteikumu formas ir pareizi aizpildītas, vai pievienoti visi nepieciešamie dokumenti utt. Taču lēmumu par projektu atbalstīšanu vai neatbalstīšanu pieņems starpministriju komisija. Tad, kad komisija būs pieņēmusi lēmumu, tālākais darbs ritēs aģentūras paspārnē. Aģentūra uzraudzīs, kā tas tiek īstenots, saņems atskaites par paveikto.
Ja ar projekta realizāciju viss būs kārtībā, uzņēmēji ar aģentūras starpniecību varēs saņemt daļu no projektā ieguldītajiem līdzekļiem.
Tomēr, kā uzsver J.Kanels, vēl pirms administrēšanas darbu sākšanas aģentūrai jāveic akreditācijas procedūra. Jautāts par iespējamo akreditācijas termiņu, J.Kanels atzīst, ka akreditācija varētu tikt sākta martā – vienlaikus ar citām līdzīgām “starpniekinstitūcijām”, piemēram, Lauku atbalsta dienestu u.c.

Būs semināri

Aģentūra jau līdz šim aktīvi informējusi uzņēmējus par iespējām saņemt finansējumu no valsts atbalsta programmām (ES struktūrfondiem). Tas tiks darīts arī turpmāk. “Mūsu speciālisti regulāri piedalās pasākumos, skaidrojot ES naudas apgūšanas iespējas. Tuvākajā laikā plānojam informācijas kampaņu izvērst daudz plašāk.” Iecerēta semināru rīkošana uzņēmējiem, pašvaldību darbiniekiem un citiem interesentiem par iespējām saņemt līdzekļus no ES struktūrfondiem. Jau 2.februārī aģentūra parakstīs līgumu ar reģionu attīstības aģentūrām, lai tās darbotos kā mūsu informatīvie partneri Latvijas reģionos. “Pašvaldības un reģionu attīstības aģentūras būs pirmo padomu sniedzējas uzņēmējiem, kas interesēsies par ES struktūrfondiem. Rīkosim seminārus un mācības pašvaldību darbiniekiem, lai katrā rajonā būtu vismaz viens vai divi cilvēki, kas uzņēmējiem var izskaidrot, kādiem projektiem iespējams saņemt finansējumu no valsts atbalsta programmām, kāda procedūra jāievēro un kādi dokumenti iesniedzami.”
Otrs semināru cikls tiks rīkots uzņēmējiem. “Plānojam, ka seminārus uzņēmējiem sāksim rīkot jau februārī. Tas gan ir atkarīgs no tā, kad Briselē tiks apstiprinātas valsts atbalsta programmas. Tiek prognozēts, ka tas varētu notikt jau februāra pirmajā nedēļā. Mēs gribam sagaidīt brīdi, kad visi dokumenti būs oficiāli apstiprināti, lai nebūtu tā, ka mēs informējam par lietām, kas vēl var mainīties. Taču uzņēmējiem nav obligāti jāgaida semināri – visa aktuālākā informācija par valsts atbalsta programmām jau tagad (un arī turpmāk) ir sameklējama aģentūras mājaslapā www.lda.gov.lv/lat/inner/vap/,” norāda J.Kanels.

Ilze Sedliņa, “LV”
ilze.sedlina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!