• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu instrumentu kotēšanas noteikumi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.01.2004., Nr. 16 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83736

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas Fondu biržas noteikumi

Par biržas biedriem

Vēl šajā numurā

30.01.2004., Nr. 16

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas Fondu birža

Veids: noteikumi

Pieņemts: 23.01.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Rīgas Fondu biržas noteikumi

Finanšu instrumentu kotēšanas noteikumi

Apstiprināti: Rīgas Fondu biržas padomes sēdē 2004.gada 23.janvārī

1. NOTEIKUMOS LIETOTIE TERMINI

1.1. Finanšu instrumentu kotēšana

Finanšu instrumentu kotēšana — finanšu instrumentu iekļaušana Rīgas Fondu biržas (turpmāk tekstā — Birža) regulētajos tirgos un tirdzniecība ar šiem finanšu instrumentiem. Tirdzniecība notiek Oficiālā saraksta, Otrā saraksta, Brīvā saraksta, Pirmsaraksta, Ieguldījumu fondu saraksta vai Uzraudzības saraksta ietvaros.

1.2. Biržas regulētie tirgi

Biržas izveidotie finanšu instrumentu saraksti (turpmāk tekstā — saraksti).

1.3. Kotētie finanšu instrumenti

Kotētie finanšu instrumenti — finanšu instrumenti, kuri ir iekļauti Biržas sarakstos un ar kuriem var notikt tirdzniecība Biržā.

1.4. Parāda vērtspapīri

Parāda vērtspapīri — ķīlu zīmes, obligācijas u.c. vērtspapīri, kuri apliecina vērtspapīra īpašnieka tiesības saņemt vērtspapīra nominālvērtību un procentu maksājumus.

1.5. Emitenti

Emitenti — akciju sabiedrības, kas iesniegušas pieteikumu par finanšu instrumentu kotēšanas uzsākšanu Biržā vai kuru izlaistie finanšu instrumenti tiek kotēti Biržā. Prasības, kas attiecas uz akciju sabiedrībām, pēc iespējas jāpiemēro arī cita veida uzņēmējdarbības formu uzņēmumiem (komercsabiedrībām).

1.6. Kapitalizācija

Kapitalizācija tiek noteikta, reizinot emitenta visu akciju skaitu ar šo akciju cenu.

2. VISPĀRĒJIE JAUTĀJUMI

2.1. Noteikumu piemērošana

Finanšu instrumentu kotēšanas noteikumi (tālāk tekstā — noteikumi) ir izstrādāti, pamatojoties uz Finanšu instrumentu tirgus likuma (turpmāk tekstā — likuma) 28.panta piektās daļas pirmo un otro apakšpunktu. Šie noteikumi nosaka prasības finanšu instrumentu kotēšanas uzsākšanai, apturēšanai un finanšu instrumentu izslēgšanai no Biržas sarakstiem, kā arī finanšu instrumentu emitentu tiesības un pienākumus attiecībā pret Biržu.

2.2. Biržā kotējamie finanšu instrumenti

Biržā var tikt kotēti šādi finanšu instrumenti:

2.2.1. akcijas un citi pārvedami vērtspapīri, kuri apliecina līdzdalību uzņēmuma kapitālsabiedrības pamatkapitālā, tiesības saņemt dividendes un gūt ienākumus, ja šie finanšu instrumenti var būt par publiskas apgrozības objektiem;

2.2.2. obligācijas un citi parāda vērtspapīri, kurus izlaiž publiskajā apgrozībā atsevišķi vai kopā ar citām saistībām vai tiesībām gūt ienākumus;

2.2.3. 2.2.1. un 2.2.2. apakšpunktā minētās tiesības apvienojoši finanšu instrumenti;

2.2.4. ieguldījumu fondu daļas.

2.3. Lēmums par finanšu instrumentu kotēšanas uzsākšanu Biržā

Emitents iesniedz Biržas valdei pieteikumu par finanšu instrumentu kotēšanas uzsākšanu. Biržas valde pieņem lēmumu par finanšu instrumentu kotēšanas uzsākšanu desmit dienu laikā kopš minētā pieteikuma iesniegšanas dienas. Ja Biržas valde pieprasa no emitenta papildu informāciju, lēmuma par finanšu instrumentu kotēšanas uzsākšanu pieņemšanas termiņš tiek noteikts no dienas, kad Biržas valde saņem pieprasīto papildu informāciju. Biržas valde var noraidīt emitenta pieteikumu par finanšu instrumentu kotēšanas uzsākšanu, ja šie finanšu instrumenti neatbilst tirgus drošības prasībām vai ieguldītāju interešu aizsardzībai.

2.4. Apelācija

Emitentam ir tiesības iesniegt Biržas valdes lēmumus izskatīšanai Biržas padomē 10 dienu laikā pēc šo lēmumu pieņemšanas dienas. Apelācijas izskatīšanai Biržas valde sasauc Biržas padomi 10 dienu laikā pēc apelācijas saņemšanas.

2.5. Līgums par finanšu instrumentu kotēšanu Biržā

Emitentam jānoslēdz ar Biržu rakstveida līgums par finanšu instrumentu kotēšanu Biržā un jāapņemas ievērot Biržas noteikumus un nolikumus un pildīt saistības pret Biržu.

2.6. Kotēšanas uzsākšanas prasības

Emitentiem visu tā finanšu instrumentu kotēšanas laiku Biržā jāievēro šajos noteikumos noteiktās finanšu instrumentu kotēšanas uzsākšanas prasības.

2.7. Valsts parāda vērtspapīru kotēšanas uzsākšana

Valsts parāda vērtspapīru kotēšanas uzsākšana notiek saskaņā ar Biržas noteikumiem “Valsts iekšējā aizņēmuma parāda vērtspapīru kotēšanas uzsākšanas prasības un tirdzniecības kārtība Biržā”.

2.8. Kotēšanas uzsākšanas maksa un gada maksa

2.8.1. Maksa par finanšu instrumentu kotēšanas uzsākšanu jāsamaksā pēc Biržas valdes lēmuma par finanšu instrumentu kotēšanas uzsākšanu pieņemšanas un piecu darba dienu laikā pēc Biržas paziņojuma saņemšanas. Kotēšanas uzsākšanas maksa netiek atmaksāta.

2.8.2. Emitents, kura finanšu instrumenti tiek kotēti Biržā, maksā Biržai gada maksu. Maksājumi tiek veikti saskaņā ar Biržas nolikumu “Par Biržas pakalpojumu samaksu”.

2.9. Finanšu instrumentu pārcelšana uz citu Biržas sarakstu

Biržas valde var pārcelt finanšu instrumentus uz citu sarakstu pēc emitenta lūguma vai pēc savas iniciatīvas, ja finanšu instrumenti neatbilst attiecīgā saraksta prasībām vai emitents vēlas kotēt savus finanšu instrumentus citā sarakstā.

2.10. Izņēmumi

Ja šo noteikumu piemērošanas rezultātā rodas situācija, ka emitents, kura finanšu instrumenti tiek kotēti valstī, kura ietilpst Eiropas ekonomiskajā zonā vai kādā citā valstī, ir spiests rīkoties pretēji šīs valsts regulētā tirgus organizētāja noteikumiem, kurš pirmais uzsāka emitenta finanšu instrumentu kotēšanu, Biržas valde var atsevišķos gadījumos īpašu iemeslu dēļ pieļaut izņēmumus no šo noteikumu prasībām. Tomēr šādi izņēmumi nedrīkst radīt būtiskus zaudējumus Latvijas Republikas finanšu instrumentu tirgum. Šādos izņēmuma gadījumos emitents apņemas ievērot Latvijas Republikā tos principus, kuri atbilst attiecīgās valsts regulētā tirgus organizētāja, kurš pirmais uzsāka emitenta finanšu instrumentu kotēšanu, prasībām.

2.11. Publiskā apgrozībā esošās emitenta akcijas

Aprēķinot noteikumu 3.1.3.2. punkta 3. un 4. apakšpunktā, 3.1.4.1. punkta 2. apakšpunktā, 4.1.3.2. punkta 3. apakšpunktā, 4.1.4.1. punkta 2. apakšpunktā minēto publiskā apgrozībā esošo emitenta akciju apjomu, tajā netiek ņemti vērā 10 procenti vai vairāk emitenta finanšu instrumenti, kas atrodas vienas vai ar to saistītas personas īpašumā vai pieder emitenta saistītajam uzņēmumam.

3.AKCIJU UN PARĀDA VĒRTSPAPĪRU KOTĒŠANAS UZSĀKŠANA BIRŽAS

OFICIĀLAJĀ SARAKSTĀ

3.1. Akciju kotēšanas uzsākšana Oficiālajā sarakstā

3.1.1. Pieteikuma iesniegšana un lēmuma par kotēšanas uzsākšanu pieņemšana

Latvijas Republikas vai ārvalstu emitents iesniedz Biržai pieteikumu par akciju kotēšanas uzsākšanu Biržas Oficiālajā sarakstā. Biržas valde pieņem lēmumu uzsākt attiecīgā emitenta akciju kotēšanu Biržas Oficiālajā sarakstā.

3.1.2. Emitenta lēmuma paziņošana

Emitents nekavējoties paziņo masu informācijas līdzekļiem par lēmumu iesniegt Biržai pieteikumu par akciju kotēšanas uzsākšanu Biržas Oficiālajā sarakstā, kā arī par faktu, ka pieteikums par akciju kotēšanas uzsākšanu ir iesniegts Biržai.

3.1.3. Kotēšanas uzsākšanas prasības

3.1.3.1. Biržas valde pieņem lēmumu atļaut uzsākt tikai to pārvedamu vērtspapīru kotēšanu, kuriem varētu būt pietiekami liels pieprasījums un piedāvājums, kas ļautu tiem noteikt pamatotu cenu.

3.1.3.2. Emitentam un tā izlaistajām akcijām jāatbilst šādām prasībām:

1) emitenta kapitalizācija ir vismaz 4 000 000 (četri miljoni) eiro ekvivalents latos pēc Latvijas Bankas kursa dienā, kad tirgus organizētājs pieņem lēmumu par akciju iekļaušanu Oficiālajā sarakstā;

2) publiskajā apgrozībā ir vismaz 25 procenti tās kategorijas akciju, kuras emitents vēlas uzsākt kotēt Biržā. Biržas valde var pieļaut mazāku akciju daudzumu publiskajā apgrozībā, ja tajā ir pietiekami liels skaits šīs kategorijas akciju.

3) publiskajā apgrozībā ir vismaz 10 procenti no emitenta balsstiesīgo akciju skaita;

4) emitents ir maksātspējīgs;

5) emitents uzņēmējdarbībā gūst peļņu vai emitentam ir izredzes sasniegt pietiekamu peļņas apjomu;

6) emitentam ir pietiekami liels apgrozāmo līdzekļu apjoms;

7) emitents ir sagatavojis trīs zvērināta revidenta apstiprinātus gada pārskatus, no kuriem vismaz pēdējais gada pārskats ir sagatavots saskaņā ar Starptautiskajiem grāmatvedības standartiem. Gada pārskatiem jāaptver pārskata periodi, kas nedrīkst būt mazāki par divpadsmit mēnešiem;

8) emitents vismaz pēdējos trīs gadus ir veicis uzņēmējdarbību;

9) emitenta akcijām ir jābūt brīvi atsavināmām.

3.1.3.3. Lemjot par atļauju uzsākt kotēt emitenta akcijas, Biržas valde var īpaša iemesla dēļ pieļaut izņēmumus no 3.1.3.2. punkta 1.–9. apakšpunktā minētajām prasībām, ja emitents un tā izlaistās akcijas kopumā atbilst kotēšanas uzsākšanas prasībām un šie izņēmumi neapdraudēs ieguldītāju finanšu stāvokli.

3.1.4. Kotēšanas uzsākšanai iesniedzamie dokumenti

3.1.4.1. Lai saņemtu atļauju akciju kotēšanas uzsākšanai, emitentam jāiesniedz Biržai šādi dokumenti:

1) emitenta valdes ziņojums par kapitālsabiedrības darbības prognozēm tekošajam un nākamajam pārskata periodam;

2) emitenta lielāko akcionāru saraksts, kuriem pieder vismaz 5 procenti no kapitālsabiedrības balsstiesīgo akciju skaita, norādot tiem piederošo akciju skaitu un šo akciju attiecību procentos pret kopējo akciju skaitu kapitālsabiedrībā;

3) ziņojums par emitenta un tā akciju atbilstību 3.1.3. punktā minētajām pārvedamu vērtspapīru kotēšanas uzsākšanas prasībām;

4) emitenta reģistrācijas apliecības kopija vai līdzīga Uzņēmumu reģistra izsniegta dokumenta kopija un informācija par emitenta pārvaldes institūciju lēmumiem, kas vēl nav reģistrēti Uzņēmumu reģistrā;

5) Uzņēmumu reģistrā reģistrēto emitenta statūtu kopija, emitenta akcionāru pilnsapulces lēmumu par grozījumiem statūtos (kuri vēl nav reģistrēti) kopijas, emitenta valdes priekšlikumu par grozījumu izdarīšanu statūtos kopijas;

6) izraksts no emitenta pārvaldes institūcijas sēdes protokola, kurā pieņemts lēmums iesniegt Biržai pieteikumu par emitenta akciju kotēšanas uzsākšanu Biržā;

7) pēdējo trīs zvērināta revidenta apstiprinātu gada pārskatu, no kuriem vismaz pēdējais gada pārskats ir sagatavots saskaņā ar Starptautiskajiem grāmatvedības standartiem, kopijas;

8) emitenta lēmums noslēgt ar Biržu 2.5. punktā minēto līgumu par akciju kotēšanu Biržā. Ja emitentam ir valdošais uzņēmums (komercsabiedrība), emitentam jāiesniedz Biržai valdošā uzņēmuma (komercsabiedrības) lēmums ievērot Biržas noteikumus un nolikumus, kuri jāievēro emitentiem. Ja emitenta valdošais uzņēmums (komercsabiedrība) ietilpst kādā koncernā, emitentam jāiesniedz Biržai šī koncerna valdošā uzņēmuma (komercsabiedrības) lēmums par Biržas noteikumu un nolikumu ievērošanu;

9) emitenta valdošā uzņēmuma (komercsabiedrības) lēmums un emitenta lēmums par to, ka emitentam kā koncerna dalībniekam nebūs pienākuma veikt ieguldījumus valdošajā uzņēmumā (komercsabiedrībā);

10) ziņojums, kas apliecina, ka emitenta akcijas ir reģistrētas Latvijas Centrālajā depozitārijā vai citā starptautiski atzītā norēķinu sistēmā, ar kuru Biržai vai Latvijas Centrālajam depozitārijam ir tiesiskas attiecības, vai Latvijas Centrālā depozitārija apliecinājums, ka pārvedamie vērtspapīri ir pieejami tā norēķinu sistēmā;

11) emisijas prospekts vai prospekts.

3.1.4.2. Biržas valde var īpaša iemesla dēļ noteikt, ka pieteikumam par akciju kotēšanas uzsākšanu nav nepieciešams pievienot kādu no 3.1.4.1. punktā minētajiem dokumentiem.

3.1.4.3. Biržas valdei ir tiesības no emitenta pieprasīt arī citu būtisku informāciju, kas 3.1.4.1.punktā nav minēta.

3.1.5. Oficiālajā sarakstā kotēto akciju skaita palielināšana

3.1.5.1. Ja notiek jauna Biržā kotēto akciju kategorijas emisija, emitents ne vēlāk kā viena gada laikā vai pēc tam, kad akcijas kļūst brīvi atsavināmas, iesniedz Biržai pieteikumu par jaunās akciju emisijas kotēšanas uzsākšanu Biržā.

3.1.5.2. Bez atsevišķa pieteikuma akciju kotēšanu Biržā var uzsākt, ja emitents palielina savu pamatkapitālu, emitējot tās pašas kategorijas akcijas vai prēmijakcijas, kuras ir jau iepriekš kotētas Biržā, un ar šīm akcijām saistītas konvertējamās obligācijas.

3.2. Parāda vērtspapīru kotēšanas uzsākšana Oficiālajā sarakstā

3.2.1. Pieteikuma iesniegšana un lēmuma par kotēšanas uzsākšanu pieņemšana

Latvijas Republikas vai ārvalstu emitents iesniedz Biržai pieteikumu par parāda vērtspapīru kotēšanas uzsākšanu Biržas Oficiālajā sarakstā. Biržas valde pieņem lēmumu uzsākt attiecīgā emitenta parāda vērtspapīru kotēšanu Biržas Oficiālajā sarakstā.

3.2.2. Kotēšanas uzsākšanas prasības

Emitentam un tā izlaistajiem parāda vērtspapīriem jāatbilst šādām prasībām:

1) pieteikumam jāattiecas uz visiem parāda vērtspapīriem, kas izlaisti vienā emisijā;

2) parāda vērtspapīru emisijas minimālais apjoms ir 200 000 (divi simti tūkstoši) eiro ekvivalents latos pēc Latvijas Bankas kursa dienā, kad tirgus organizētājs pieņem lēmumu par parāda vērtspapīru iekļaušanu Oficiālajā sarakstā;

3) parāda vērtspapīriem jābūt brīvi atsavināmiem;

4) parāda vērtspapīru emitentam jābūt maksātspējīgam;

5) konvertējamās obligācijas var uzsākt kotēt, ja ar tām saistītās akcijas tiek kotētas Oficiālajā sarakstā vai tiek uzsāktas kotēt Oficiālajā sarakstā vienlaikus ar konvertējamām obligācijām;

6) emitents vismaz pēdējos trīs gadus ir veicis uzņēmējdarbību.

3.2.3. Kotēšanas uzsākšanai iesniedzamie dokumenti

3.2.3.1. Lai saņemtu atļauju parāda vērtspapīru kotēšanas uzsākšanai, emitentam jāiesniedz Biržai šādi dokumenti:

1) ziņojums par emitenta un tā parāda vērtspapīru atbilstību 3.2.2. punktā minētajām vērtspapīru kotēšanas uzsākšanas prasībām;

2) emitenta reģistrācijas apliecības kopija vai līdzīga Uzņēmumu reģistra izsniegta dokumenta kopija un informācija par emitenta pārvaldes institūciju lēmumiem, kas vēl nav reģistrēti Uzņēmumu reģistrā;

3) Uzņēmumu reģistrā reģistrēto emitenta statūtu kopija;

4) izraksts no emitenta pārvaldes institūcijas sēdes protokola, kurā pieņemts lēmums iesniegt Biržai pieteikumu par emitenta parāda vērtspapīru kotēšanas uzsākšanu Biržā;

5) emitenta lēmums noslēgt ar Biržu 2.5. punktā minēto līgumu par parāda vērtspapīru kotēšanu Biržā;

6) emisijas prospekts vai prospekts.

3.2.3.2. Biržas valdei ir tiesības no emitenta pieprasīt arī citu būtisku informāciju, kas 3.2.3.1.punktā nav minēta.

3.2.4. Parāda vērtspapīru programmas

3.2.4.1. Biržas valde, pamatojoties uz emitenta pieteikumu par parāda vērtspapīru programmu un atsevišķiem pieteikumiem par parāda vērtspapīru kotēšanas uzsākšanu Biržā, var pieņemt lēmumu uzsākt kotēt Biržā vairākas parāda vērtspapīru emisijas vērtspapīrus, kuri tiks izlaisti saskaņā ar līgumu par parāda vērtspapīru programmu. Šāds lēmums var būt spēkā ne ilgāk kā vienu gadu kopš lēmuma pieņemšanas dienas.

3.2.4.2. Biržas valde pieņem lēmumu atļaut uzsākt kotēt Biržā vairākus parāda vērtspapīru emisijas vērtspapīrus, kuri tiks izlaisti saskaņā ar līgumu par parāda vērtspapīru programmu, ja:

1) starp emitentu un emisijas organizētāju ir noslēgts rakstisks līgums. Par emisijas organizētāju jāizvēlas kāds no Biržas biedriem;

2) katras emisijas parāda vērtspapīri atbilst 3.2.2. punktā minētajām vērtspapīru kotēšanas uzsākšanas prasībām.

3.2.4.3. Līgumā par parāda vērtspapīru programmu jānorāda maksimālais parāda vērtspapīru emisijas vērtspapīru apjoms, kādā var tikt emitēti parāda vērtspapīri un var tikt iesniegti pieteikumi Biržā par parāda vērtspapīru kotēšanas uzsākšanu.

3.2.4.4. Lai saņemtu atļauju parāda vērtspapīru kotēšanas uzsākšanai parāda vērtspapīru programmas ietvaros, emitentam jāiesniedz Biržai šādi dokumenti:

1) ziņojums par emitenta un tā parāda vērtspapīru atbilstību 3.2.2. punktā minētajām parāda vērtspapīru kotēšanas uzsākšanas prasībām;

2) līguma par parāda vērtspapīru programmu kopija;

3) emisijas prospekts vai prospekts.

3.2.4.5. Pirms tirdzniecības uzsākšanas ar parāda vērtspapīriem, kuri izlaisti atsevišķā emisijā parāda vērtspapīru programmas ietvaros, emitentam jāiesniedz Biržai 3.2.3. punktā noteiktie dokumenti.

3.2.4.6. Biržas valde pieņem lēmumu par datumu, kurā tiks uzsākta tirdzniecība ar parāda vērtspapīriem, kuru kotēšanas uzsākšanai saņemts pieteikums saskaņā ar parāda vērtspapīru programmu.

3.2.4.7. Biržas valdei ir tiesības no emitenta pieprasīt arī citu būtisku informāciju, kas 3.2.4.4.punktā nav minēta.

4. AKCIJU KOTĒŠANAS UZSĀKŠANA OTRAJĀ SARAKSTĀ

4.1. Akciju kotēšanas uzsākšana Otrajā sarakstā

4.1.1. Pieteikuma iesniegšana un lēmuma par kotēšanas uzsākšanu pieņemšana

Latvijas Republikas vai ārvalstu emitents iesniedz Biržai pieteikumu par akciju kotēšanas uzsākšanu Biržas Otrajā sarakstā. Biržas valde pieņem lēmumu uzsākt attiecīgā emitenta akciju kotēšanu Biržas Otrajā sarakstā.

4.1.2. Emitenta lēmuma paziņošana

Emitents nekavējoties paziņo masu informācijas līdzekļiem par lēmumu iesniegt Biržai pieteikumu par akciju kotēšanas uzsākšanu Biržas Otrajā sarakstā, kā arī par faktu, ka pieteikums par akciju kotēšanas uzsākšanu ir iesniegts Biržai.

4.1.3. Kotēšanas uzsākšanas prasības

4.1.3.1. Biržas valde pieņem lēmumu atļaut uzsākt tikai to pārvedamu vērtspapīru kotēšanu, kuriem varētu būt pietiekami liels pieprasījums un piedāvājums, kas ļautu tiem noteikt pamatotu cenu.

4.1.3.2. Emitentiem un tā izlaistajām akcijām jāatbilst šādām prasībām:

1) emitenta kapitalizācija ir vismaz 1 000 000 (viens miljons) eiro ekvivalents latos pēc Latvijas Bankas kursa dienā, kad tirgus organizētājs pieņem lēmumu par akciju iekļaušanu Otrajā sarakstā;

2) publiskajā apgrozībā ir vismaz 15 procenti tās kategorijas akciju, kuras emitents vēlas uzsākt kotēt Biržā. Biržas valde var pieļaut mazāku akciju daudzumu publiskajā apgrozībā, ja tajā ir pietiekami liels skaits šīs kategorijas akciju;

3) emitents ir maksātspējīgs;

4) emitents uzņēmējdarbībā gūst peļņu vai emitentam ir izredzes sasniegt pietiekamu peļņas apjomu;

5) emitentam ir pietiekami liels apgrozāmo līdzekļu apjoms;

6) emitents ir sagatavojis divus zvērināta revidenta apstiprinātus gada pārskatus saskaņā ar emitenta reģistrācijas valsts grāmatvedības standartiem. Gada pārskatiem jāaptver pārskata periodi, kas nedrīkst būt mazāki par divpadsmit mēnešiem;

7) emitents vismaz pēdējos divus gadus ir veicis uzņēmējdarbību;

8) emitenta akcijām jābūt brīvi atsavināmām.

4.1.3.3. Lemjot par atļauju uzsākt kotēt emitenta akcijas, Biržas valde īpaša iemesla dēļ var pieļaut izņēmumus no 4.1.3.2. punkta 1.–8. apakšpunktā minētajām prasībām, ja emitents un tā izlaistās akcijas kopumā atbilst kotēšanas uzsākšanas prasībām un šie izņēmumi neapdraudēs ieguldītāju finanšu stāvokli.

4.1.4. Kotēšanas uzsākšanai iesniedzamie dokumenti

4.1.4.1. Lai saņemtu atļauju akciju kotēšanas uzsākšanai, emitentam jāiesniedz Biržai šādi dokumenti:

1) emitenta valdes ziņojums par uzņēmuma darbības prognozēm tekošajam un nākamajam pārskata periodam;

2) emitenta lielāko akcionāru saraksts, kuriem pieder vismaz 5 procenti no kapitālsabiedrības balsstiesīgo akciju skaita, norādot tiem piederošo akciju skaitu un šo akciju attiecību procentos pret kopējo akciju skaitu kapitālsabiedrībā;

3) ziņojums par emitenta un tā akciju atbilstību 4.1.3. punktā minētajām pārvedamu vērtspapīru kotēšanas uzsākšanas prasībām;

4) emitenta reģistrācijas apliecības kopija vai līdzīga Uzņēmumu reģistra izsniegta dokumenta kopija, un informācija par emitenta pārvaldes institūciju lēmumiem, kas vēl nav reģistrēti Uzņēmumu reģistrā;

5) Uzņēmumu reģistrā reģistrēto emitenta statūtu kopija, emitenta akcionāru pilnsapulces lēmumu par grozījumiem statūtos (kuri vēl nav reģistrēti) kopijas, emitenta valdes priekšlikumu par grozījumu izdarīšanu statūtos kopijas;

6) izraksts no emitenta pārvaldes institūcijas sēdes protokola, kurā pieņemts lēmums iesniegt Biržai pieteikumu par emitenta akciju kotēšanas uzsākšanu Biržā;

7) pēdējo divu zvērināta revidenta apstiprinātu gada pārskatu, kuri sagatavoti saskaņā ar emitenta reģistrācijas valsts grāmatvedības standartiem, kopijas;

8) emitenta lēmums noslēgt ar Biržu 1.5. punktā minēto līgumu par akciju kotēšanu Biržā. Ja emitentam ir valdošais uzņēmums (komercsabiedrība), emitentam jāiesniedz Biržai valdošā uzņēmuma (komercsabiedrības) lēmums ievērot Biržas noteikumus un nolikumus, kuri jāievēro emitentiem. Ja emitenta valdošais uzņēmums (komercsabiedrība) ietilpst kādā koncernā, emitentam jāiesniedz Biržai šī koncerna valdošā uzņēmuma (komercsabiedrības) lēmums par Biržas noteikumu un nolikumu ievērošanu;

9) emitenta valdošā uzņēmuma (komercsabiedrības) lēmums un emitenta lēmums par to, ka emitentam kā koncerna dalībniekam nebūs pienākuma veikt ieguldījumus valdošajā uzņēmumā (komercsabiedrībā);

10) ziņojums, kas apliecina, ka emitenta akcijas ir reģistrētas Latvijas Centrālajā depozitārijā vai citā starptautiski atzītā norēķinu sistēmā, ar kuru Biržai vai Latvijas Centrālajam depozitārijam ir tiesiskas attiecības, vai Latvijas Centrālā depozitārija apliecinājums, ka pārvedami vērtspapīri ir pieejami tā norēķinu sistēmā;

11) emisijas prospekts vai prospekts.

4.1.4.2. Biržas valde īpaša iemesla dēļ var noteikt, ka pieteikumam par akciju kotēšanas uzsākšanu nav nepieciešams pievienot kādu no 4.1.4.1. punktā minētajiem dokumentiem.

4.1.4.3. Biržas valdei ir tiesības no emitenta pieprasīt arī citu būtisku informāciju, kas 4.1.4.1.punktā nav minēta.

4.1.5. Otrajā sarakstā kotēto akciju skaita palielināšana

4.1.5.1. Ja notiek jauna Biržā kotēto akciju kategorijas emisija, emitents ne vēlāk kā viena gada laikā vai pēc tam, kad akcijas kļūst brīvi atsavināmas, iesniedz Biržai pieteikumu par jaunās akciju emisijas kotēšanas uzsākšanu Biržā.

4.1.5.2. Bez atsevišķa pieteikuma akciju kotēšanu Biržā var uzsākt, ja emitents palielina savu pamatkapitālu, emitējot tās pašas kategorijas akcijas vai prēmijakcijas, kuras jau iepriekš ir kotētas Biržā, un ar šīm akcijām saistītas konvertējamās obligācijas.

5. AKCIJU KOTĒŠANAS UZSĀKŠANA BRĪVAJĀ SARAKSTĀ

5.1. Pieteikuma iesniegšana un lēmuma par kotēšanas uzsākšanu pieņemšana

Latvijas Republikas vai ārvalstu emitents iesniedz Biržai pieteikumu par akciju kotēšanas uzsākšanu Biržas Brīvajā sarakstā. Biržas valde pieņem lēmumu uzsākt attiecīgā emitenta akciju kotēšanu Biržas Brīvajā sarakstā.

5.2. Emitenta lēmuma paziņošana

Emitents nekavējoties paziņo masu informācijas līdzekļiem par lēmumu iesniegt Biržai pieteikumu par akciju kotēšanas uzsākšanu Biržas Brīvajā sarakstā, kā arī par faktu, ka pieteikums par akciju kotēšanas uzsākšanu ir iesniegts Biržai.

5.3. Kotēšanas uzsākšanai iesniedzamie dokumenti

Lai saņemtu atļauju akciju kotēšanas uzsākšanai, emitentam jāiesniedz Biržai šādi dokumenti:

1) emisijas prospekts vai prospekts;

2) emitenta statūtu un reģistrācijas apliecības kopija;

3) emitenta lēmums noslēgt ar Biržu 2.5. punktā minēto līgumu par akciju kotēšanu Biržā;

4) zvērināta revidenta apstiprināts gada pārskats.

5.4. Kotēšanas uzsākšana

Akciju kotēšana Biržas Brīvajā sarakstā tiek uzsākta pēc līguma noslēgšanas par akciju kotēšanu Biržā. Biržas brīvajā sarakstā esošajiem emitentiem ir jānoslēdz 2.5. punktā minētais līgums.

6. AKCIJU KOTĒŠANAS UZSĀKŠANA PIRMSARAKSTĀ

6.1. Pieteikuma iesniegšana un lēmuma par kotēšanas uzsākšanu pieņemšana

Latvijas Republikas vai ārvalstu emitents iesniedz Biržai pieteikumu par akciju kotēšanas uzsākšanu Biržas Pirmsarakstā. Biržas valde pieņem lēmumu uzsākt attiecīgā emitenta akciju kotēšanu Biržas Pirmsarakstā.

6.2. Emitenta lēmuma paziņošana

Emitents nekavējoties paziņo masu informācijas līdzekļiem par lēmumu iesniegt Biržai pieteikumu par akciju kotēšanas uzsākšanu Biržas Pirmsarakstā, kā arī par faktu, ka pieteikums par akciju kotēšanas uzsākšanu ir iesniegts Biržai.

6.3. Kotēšanas uzsākšanas prasības

6.3.1. Biržas valde pieņem lēmumu atļaut uzsākt emitenta akciju kotēšanu Biržas Pirmsarakstā, ja:

1) emitents ir paziņojis masu informācijas līdzekļiem un Biržai savu lēmumu nākotnē iesniegt pieteikumu akciju iekļaušanai Biržas Oficiālajā sarakstā vai Otrajā sarakstā (tālāk tekstā — mērķa saraksts);

2) akcijām varētu būt pietiekami liels pieprasījums un piedāvājums, kas ļautu tām noteikt pamatotu cenu.

3) emitents atbilst šādām prasībām par iekļaušanu attiecīgajā mērķa sarakstā:

a) Oficiālajam sarakstam — 3.1.3.2. punkta 2., 5. un 8. apakšpunktā;

b) Otrajam sarakstam — 4.1.3.2. punkta 2., 4. un 7. apakšpunktā;

4) emitents ir sagatavojis akciju iekļaušanas mērķa sarakstā pasākumu plānu, nosakot veicamo pasākumu izpildes termiņus;

5) emitenta akcijām ir jābūt brīvi atsavināmām.

6.3.2. Lemjot par atļauju uzsākt kotēt emitenta akcijas, Biržas valde īpaša iemesla dēļ var pieļaut izņēmumus no 6.3.1. punkta 1.–4. apakšpunktā minētajām prasībām, ja emitents un tā izlaistās akcijas kopumā atbilst kotēšanas uzsākšanas prasībām un šie izņēmumi neapdraudēs ieguldītāju finanšu stāvokli.

6.4. Kotēšanas uzsākšanai iesniedzamie dokumenti

6.4.1. Lai saņemtu atļauju akciju kotēšanas uzsākšanai, emitentam jāiesniedz Biržai šādi dokumenti:

1) pilnīga informācija par emitentu, kas jāpievieno pieteikumam par akciju kotēšanas uzsākšanu mērķa sarakstā;

2) pilnīga informācija par emitenta akcijām, kas jāpievieno pieteikumam par akciju kotēšanas uzsākšanu mērķa sarakstā;

3) ziņojums par emitenta un tā akciju atbilstību 6.3. punktā minētajām pārvedamu vērtspapīru kotēšanas uzsākšanas prasībām;

4) emitenta reģistrācijas apliecības apliecināta kopija vai līdzīga Uzņēmumu reģistra izsniegta dokumenta kopija, un informācija par emitenta pārvaldes institūciju lēmumiem, kas vēl nav reģistrēti Uzņēmumu reģistrā;

5) Uzņēmumu reģistrā reģistrēto emitenta statūtu kopija, emitenta akcionāru pilnsapulces lēmumu par grozījumiem statūtos (kuri vēl nav reģistrēti) kopijas, emitenta valdes priekšlikumu par grozījumu izdarīšanu statūtos kopijas;

6) izraksts no emitenta pārvaldes institūcijas sēdes protokola, kurā pieņemts lēmums iesniegt Biržai pieteikumu par emitenta akciju kotēšanas uzsākšanu Biržā;

7) zvērināta revidenta apstiprināta gada pārskata, kurš ir sagatavots ne agrāk kā pirms sešiem mēnešiem, kopija;

8) emitenta lēmums noslēgt ar Biržu 2.5. punktā minēto līgumu par akciju kotēšanu Biržā. Ja emitentam ir valdošais uzņēmums (komercsabiedrība), emitentam jāiesniedz Biržai valdošā uzņēmuma (komercsabiedrības) lēmums ievērot Biržas noteikumus un nolikumus, kuri jāievēro emitentiem. Ja emitenta valdošais uzņēmums (komercsabiedrība) ietilpst kādā koncernā, emitentam jāiesniedz Biržai šī koncerna valdošā uzņēmuma (komercsabiedrības) lēmums par Biržas noteikumu un nolikumu ievērošanu;

9) emitenta valdošā uzņēmuma (komercsabiedrības) lēmums un emitenta lēmums par to, ka emitentam kā koncerna dalībniekam nebūs pienākuma veikt ieguldījumus valdošajā uzņēmumā (komercsabiedrībā);

10) ziņojums, kas apliecina, ka emitenta akcijas ir reģistrētas Latvijas Centrālajā depozitārijā vai citā starptautiski atzītā norēķinu sistēmā, ar kuru Biržai vai Latvijas Centrālajam depozitārijam ir tiesiskas attiecības, vai Latvijas Centrālā depozitārija apliecinājums, ka pārvedamie vērtspapīri ir pieejami tā norēķinu sistēmā;

11) emisijas prospekts vai prospekts.

6.4.2. Biržas valde īpaša iemesla dēļ var noteikt, ka pieteikumam par akciju kotēšanas uzsākšanu nav nepieciešams pievienot kādu no 6.4.1. punktā minētajiem dokumentiem.

6.4.3. Biržas valdei ir tiesības no emitenta pieprasīt arī citu būtisku informāciju, kas 6.4.1.punktā nav minēta.

6.5. Akciju kotēšanas Pirmsarakstā termiņš

Akcijas tiek kotētas Pirmsarakstā ne ilgāk par vienu gadu. Biržas valde var pagarināt akciju kotēšanas Pirmsarakstā termiņu ilgāk par vienu gadu.

7. IeguldĪjumu fondu saraksts

7.1. Ieguldījumu fondu saraksta mērķis

Ieguldījumu fondu saraksta mērķis ir katru darba dienu informēt ieguldītājus par sarakstā iekļauto atvērto ieguldījumu fondu vērtību un veikt tirdzniecību ar slēgto ieguldījumu fondu daļām.

7.2. Ieguldījumu fonda iekļaušana Ieguldījumu fondu sarakstā

Biržas valde, pamatojoties uz ieguldījumu sabiedrības pieteikumu, pieņem lēmumu par ieguldījumu fonda iekļaušanu Biržas Ieguldījumu fondu sarakstā.

7.3. Prasības ieguldījumu fonda iekļaušanai Ieguldījumu fondu sarakstā

Ieguldījumu fondi var tikt iekļauti Ieguldījumu fondu sarakstā, ja ieguldījumu fonds atbilst likumā “Par ieguldījumu sabiedrībām” noteiktajām prasībām un ir reģistrēts Latvijas Republikas Finanšu un kapitāla tirgus komisijā. Ieguldījumu fondu sarakstā var tikt iekļauti arī ieguldījumu fondi, kas ir reģistrēti Eiropas Ekonomiskās zonas valstīs. Ieguldījumu fondam un ieguldījumu sabiedrībai jāatbilst šo noteikumu prasībām.

7.4. Pieteikums ieguldījumu fonda iekļaušanai Ieguldījumu fondu sarakstā

Lai saņemtu atļauju ieguldījumu fonda iekļaušanai ieguldījumu fondu sarakstā, ieguldījumu sabiedrībai jāiesniedz Biržai šādi dokumenti:

1) ieguldījumu sabiedrības reģistrācijas apliecības kopija vai līdzīga Uzņēmumu reģistra izsniegta dokumenta kopija;

2) Uzņēmumu reģistrā reģistrēto ieguldījumu sabiedrības statūtu kopija;

3) izraksts no ieguldījumu sabiedrības pārvaldes institūcijas sēdes protokola, kurā pieņemts lēmums iesniegt Biržai pieteikumu par ieguldījumu fonda iekļaušanu Biržas Ieguldījumu fondu sarakstā;

4) ieguldījumu sabiedrības valdes un padomes locekļu saraksts;

5) ieguldījumu fonda pārvaldes nolikums;

6) ieguldījumu fondu prospekts;

8) ieguldījumu sabiedrības lēmums noslēgt ar Biržu līgumu par ieguldījumu fonda iekļaušanu Biržas Ieguldījumu fondu sarakstā.

9) ziņojums, kas apliecina, ka ieguldījumu fonds reģistrēts Latvijas Centrālajā depozitārijā vai citā starptautiski atzītā norēķinu sistēmā, ar kuru Biržai vai Latvijas Centrālajam depozitārijam ir tiesiskas attiecības, vai Latvijas Centrālā depozitārija apliecinājums, ka ieguldījumu fonds ir pieejams tā norēķinu sistēmā. Ja par atvērto ieguldījumu fondu norēķinus veic ieguldījumu sabiedrība, tad šāds ziņojums nav jāiesniedz;

10) ieguldījumu sabiedrības līguma ar turētājbanku kopija;

11) par iekļaujamo atvērto ieguldījumu fondu — emitēto ieguldījumu fonda apliecību skaits un cena pieteikuma iesniegšanas dienā;

12) ieguldījumu fonda vērtība katra mēneša pēdējā datumā pēdējo 12 mēnešu laikā vai īsākā laika periodā, ja fonda darbības laiks ir īsāks;

13) ieguldījumu fonda iepriekšējā pārskata gada pārskata, ja fonds darbojas ilgāk par vienu gadu, kopija;

14) nerevidēti pusgada finanšu pārskati;

15) ja ieguldījumu fonds ir iekļauts pie cita regulētā tirgus organizētāja, jāiesniedz šo regulētā tirgus organizētāju saraksts;

16) fonda aktīvu struktūra vai ieguldījumu portfelis uz pieteikuma iesniegšanas brīdi.

7.5. Līgums par ieguldījumu fonda iekļaušanu Ieguldījumu fondu sarakstā

7.5.1. Ieguldījumu sabiedrībai jānoslēdz ar Biržu līgums par ieguldījumu fonda iekļaušanu Biržas Ieguldījumu fondu sarakstā.

7.5.2. Līgumā jāiekļauj sīkāki noteikumi par informāciju, kuru ieguldījumu sabiedrība apņemas iesniegt Biržai. Līgumā jāiekļauj noteikumi par termiņiem un kārtību, kādā šī informācija iesniedzama Biržai. Šajā līgumā Birža apņemas izplatīt līgumā minēto informāciju, kuru tai iesniedz ieguldījumu sabiedrība.

8. EMITENTA INFORMĀCIJAS SNIEGŠANA BIRŽAI

8.1. Informācijas sniegšanas mērķis

8.1.1. Informācijas sniegšanas mērķis ir nodrošināt, lai visi finanšu instrumentu tirgus dalībnieki vienlaikus saņemtu precīzu informāciju par kotēto finanšu instrumentu emitentiem vai kotētajiem finanšu instrumentiem.

8.1.2. Kotēto finanšu instrumentu emitentam jāsniedz Biržai pietiekoši precīza informācija, lai nemaldinātu ieguldītājus.

8.1.3. Ja emitents sniedz Biržai tādu informāciju, uz kuru neattiecas emitenta pienākums sniegt Biržai informāciju, šīs informācijas sniegšanā emitentam jāievēro 8.1. punktā minētie noteikumi.

8.2. Informācijas sniegšanas vispārējās prasības

8.2.1. Emitentam jāiesniedz informācija Biržai vienlaikus ar tās paziņošanu masu informācijas līdzekļiem.

8.2.2. Kotēto finanšu instrumentu emitentam nekavējoties jāsniedz Biržai informācija par visiem tādiem lēmumiem un apstākļiem, kas skar emitentu un tā uzņēmējdarbību un var būtiski ietekmēt emitenta finanšu instrumentu cenu vai finanšu instrumentu spēju izpildīt tajos nostiprinātās tiesības.

8.2.3. Emitentam ir pienākums sniegt Biržai jebkuru informāciju, ko Biržas valde uzskata par būtisku ieguldītāju interešu aizsardzībai. Biržai iesniegtās informācijas izplatīšanas veidu un apjomu nosaka Biržas valde.

8.2.4. Ieguldījumu fondu sarakstā iekļauto fondu pārvaldošās ieguldījumu sabiedrības sniedz regulāru un nepārtrauktu informāciju Biržas valdes noteiktajā kārtībā.

8.2.5. Informācija par emitenta pārvaldes institūcijas lēmumu projektiem un apstākļiem, kas skars finanšu instrumentu emitentu vai tā uzņēmējdarbību, bet vēl nav iestājušies, var iesniegt Biržai 8.2. punktā minētajā kārtībā. Līdz šo ziņu publicēšanas brīdim masu informācijas līdzekļos šādas ziņas uzskatāmas par emitenta iekšēju informāciju.

8.2.6. Ja tiek mainīta Biržā jau iesniegta informācija, emitentam nekavējoties jāsniedz Biržai paziņojums par šīm izmaiņām.

8.2.7. Noteikumu 8. līdz 9. nodaļas prasības nosaka Oficiālā saraksta, Otrā saraksta, Brīvā saraksta un Pirmsaraksta akciju emitentu regulāras un nepārtrauktas informācijas sniegšanas kārtību Biržai. Nolikuma 8. un 10. nodaļas prasības nosaka Oficiālā saraksta parāda vērtspapīru emitentu regulāras un nepārtrauktas informācijas sniegšanas kārtību Biržai.

8.2.8. Pienākums sniegt regulāru un nepārtrauktu informāciju Biržai attiecas uz Oficiālā saraksta, Otrā saraksta, Brīvā saraksta un Pirmsaraksta sastāvā esošā Uzraudzības saraksta akciju un parāda vērtspapīru emitentiem, tādā apjomā un kārtībā, kādā katram sarakstam to nosaka šie noteikumi.

8.2.9. Ja emitents uzzina, ka informācija, uz kuru attiecas emitenta pienākums sniegt informāciju, ir kļuvusi zināma finanšu instrumentu tirgus dalībniekiem pirms tās plānotās iesniegšanas Biržai, emitentam nekavējoties šī informācija jāsniedz Biržai.

8.2.10. Ja masu informācijas līdzekļos ir publicēta nepareiza vai maldinoša informācija par kotēto finanšu instrumentu emitentu un šī informācija var būtiski ietekmēt finanšu instrumentu cenu, emitentam pēc savas iniciatīvas vai pēc Biržas pieprasījuma jāiesniedz Biržai informācija ar labojumiem nepareizajā vai maldinošajā informācijā.

8.2.11. Biržai jānodrošina, lai no emitenta saņemtā informācija būtu publiski pieejama finanšu instrumentu tirgus dalībniekiem.

8.2.12. Biržas valde īpašos gadījumos var pieļaut izņēmumus no šajā nolikumā noteiktās emitenta informācijas sniegšanas kārtības Biržai.

8.3. Koncernu informācijas sniegšanas kārtība Biržai

8.3.1. Ja finanšu instrumentu emitents ietilpst koncernā kā valdošais uzņēmums (komercsabiedrība), tam jāiesniedz Biržai konsolidēts uzņēmuma (komercsabiedrības) gada pārskats. Pienākums sniegt informāciju attiecas arī uz komercsabiedrībām, kas pieder pie tā paša koncerna, kurā ietilpst finanšu instrumentu emitents. Finanšu instrumentu emitentam jānodrošina, lai informācija par tā atkarīgās sabiedrības pieņemtajiem lēmumiem vai jautājumiem, kas skar šo sabiedrību un var būtiski ietekmēt kotēto finanšu instrumentu cenu, tiktu iesniegta Biržai saskaņā ar 8. nodaļu.

8.3.2. Ja finanšu instrumentu emitenta nozīmīga atkarīgā sabiedrība izdara paziņojumu masu informācijas līdzekļiem par savu uzņēmējdarbību jautājumā, par kuru finanšu instrumentu emitentam saskaņā ar šiem noteikumiem ir pienākums sniegt Biržai informāciju, šī informācija jāsniedz Biržai saskaņā ar 8. nodaļu. Finanšu instrumentu emitenta atkarīgā sabiedrība tiek uzskatīta par nozīmīgu, ja tās zvērināta revidenta apstiprinātajā gada pārskatā šīs atkarīgās sabiedrības tīrais apgrozījums vai kopējā bilances summa pārsniedz 20 procentus no atbilstošās konsolidētās pozīcijas koncernā, kurā ietilpst finanšu instrumentu emitents.

8.3.3. Ja finanšu instrumentu emitents ir atkarīgā sabiedrība koncernā, finanšu instrumentu emitentam jāiesniedz Biržai savs gada pārskats un koncerna konsolidētais gada pārskats.

9. AKCIJU EMITENTA INFORMĀCIJAS SNIEGŠANAS KĀRTĪBA BIRŽAI

9.1. Vispārējie noteikumi

9.1.1. Akciju emitenta regulāras un nepārtrauktas informācijas sniegšanas vispārējās prasības

Oficiālā saraksta, Otrā saraksta, Brīvā saraksta un Pirmsaraksta akciju emitentiem regulāri un nepārtraukti jāsniedz Biržai informācija par visiem emitenta lēmumiem un jautājumiem, kas noteikti šajos noteikumos. Akciju emitenta pienākums sniegt regulāru informāciju attiecas uz zvērināta revidenta apstiprinātiem gada pārskatiem un nerevidētiem ceturkšņa finanšu pārskatiem. Lēmumi un darbības, uz kuriem attiecas akciju emitentu pienākums sniegt nepārtrauktu informāciju, ir minēti 8.3.punktā. Akciju emitenti var sniegt informāciju arī par savām atkarīgajām sabiedrībām. Akciju emitenti var sniegt informāciju Biržai arī par lēmumiem un jautājumiem, kuri nav minēti šajos noteikumos.

9.1.2. Akciju emitenta paziņojumu sniegšanas vispārējās prasības

Ja akciju emitents paziņo masu informācijas līdzekļiem informāciju, uz kuru neattiecas pienākums sniegt informāciju Biržai, bet attiecīgais jautājums nevar tikt uzskatīts par mazsvarīgu, minētais paziņojums vienlaikus ar tā paziņošanu šiem informācijas līdzekļiem jāiesniedz arī Biržai.

9.2. Akciju emitenta regulāras informācijas sniegšanas kārtība

9.2.1. Finanšu pārskatu provizoriskie rezultāti un nerevidēti gada pārskati

9.2.1.1. Ja akciju emitents paziņo masu informācijas līdzekļiem finanšu pārskatu provizoriskos rezultātus, pirms kapitālsabiedrības pārvaldes institūcija ir apstiprinājusi attiecīgos finanšu pārskatus, šo provizorisko informāciju nepieciešams paziņot arī Biržai. Paziņojot provizoriskos rezultātus Biržai, akciju emitentam jānorāda, ka šī informācija nav apstiprināta kapitālsabiedrības pārvaldes institūcijā.

9.2.1.2. Nerevidēts gada pārskats, kurā jāiekļauj bilance, naudas plūsmas pārskats, peļņas uz zaudējumu aprēķins, kā arī piezīmes, ir jāiesniedz Biržai ne vēlāk kā līdz katra nākamā gada 1.martam.

9.2.2. Zvērināta revidenta apstiprināti gada pārskati

9.2.2.1. Zvērināta revidenta apstiprināti gada pārskati Oficiālā saraksta akciju emitentiem jāsagatavo saskaņā ar emitenta reģistrācijas valsts un Starptautiskajiem grāmatvedības standartiem, bet Otrā saraksta un Brīvā saraksta akciju emitentiem saskaņā ar emitenta reģistrācijas valsts grāmatvedības standartiem. Bez tam akciju emitentiem jāievēro speciālie likumdošanas akti, kas regulē to uzņēmējdarbības jomu.

9.2.2.2. Akciju emitents iesniedz Biržai savu gada pārskatu vismaz divas nedēļas pirms tā kārtējās akcionāru pilnsapulces, bet ne vēlāk kā līdz katra nākamā gada 30.aprīlim.

9.2.2.3. Ja emitents ietilpst koncernā kā valdošais uzņēmums (kapitālsabiedrība), tad konsolidētais gada pārskats ir jāiesniedz Biržai līdz katra nākamā gada 31.jūlijam.

9.2.2.4. Gada pārskatus iesniedz Biržai Biržas valdes noteiktajos termiņos.

9.2.3. Nerevidēti ceturkšņu un pusgada finanšu pārskati

9.2.3.1. Akciju emitentam katrā finanšu gadā jāsagatavo un jāiesniedz Biržai nerevidēti ceturkšņa un pusgada finanšu pārskati par pirmajiem trim, sešiem un deviņiem mēnešiem, katrā no šiem pārskatiem ietverot bilanci un peļņas vai zaudējumu aprēķinu. Katrai ceturkšņa un pusgada finanšu pārskatu pozīcijai jānorāda salīdzinājums ar iepriekšējā finanšu gada attiecīgā pārskata perioda pozīciju.

9.2.3.2. Nerevidētiem pusgada finanšu pārskatiem akciju emitents pievieno un iesniedz Biržai vadības ziņojumu, kurā ietver:

1) jebkuru būtisku informāciju par emitenta uzņēmējdarbību un par jebkuriem apstākļiem, kuri to ir ietekmējuši;

2) emitenta attīstības plānus tekošajā finanšu gadā.

9.2.3.3. Nerevidētos ceturkšņa finanšu pārskatus iesniedz Biržai un padara publiski pieejamus saskaņā ar Biržas valdes noteikto kārtību.

9.3. Akciju emitenta nepārtrauktas informācijas sniegšanas kārtība

9.3.1. Priekšlikums izmaksāt dividendes

Akciju emitents sniedz Biržai informāciju par akciju emitenta valdes akcionāru pilnsapulcei iesniegto priekšlikumu izmaksāt dividendes, tiklīdz par šo jautājumu akciju emitenta valde ir pieņēmusi lēmumu.

9.3.2. Zvērinātu revidentu ziņojums

Akciju emitentam nekavējoties jāiesniedz Biržai zvērinātu revidentu ziņojums par akciju emitenta grāmatvedības, gada pārskatu un vadības darba pārbaudi attiecībā uz pārskata periodu, ja zvērināti revidenti:

1) ir izteikuši piezīmes, pamatojoties uz veikto pārbaudi;

2) neiesaka apstiprināt bilanci vai peļņas/zaudējumu aprēķinu vai atbrīvot no atbildības atbildīgās amatpersonas;

3) nepiekrīt emitenta valdes priekšlikumam par pasākumiem, kas veicami attiecībā uz peļņu vai zaudējumiem;

4) uzskata, ka pārskata perioda laikā saziņas līdzekļos publicētie un Biržai iesniegtie emitenta starpziņojumi tika sagatavoti, neievērojot tiem noteiktās prasības;

5) zvērinātu revidentu ziņojumā iekļauta gada pārskatam pievienota papildu informācija, kuras izpaušanu zvērināti revidenti ir uzskatījuši par nepieciešamu.

9.3.3. Akcionāru pilnsapulces lēmumi

9.3.3.1. Akciju emitentiem jāiesniedz Biržai akcionāru pilnsapulces lēmumi par:

1) gada pārskatu apstiprināšanu;

2) dividenžu izmaksāšanu un noteiktajiem izmaksas datumiem;

3) atbildīgo amatpersonu pilnīgu atbrīvošanu no atbildības;

4) nākamā finanšu gada budžetu;

5) jaunu emitenta padomes locekļu ievēlēšanu.

9.3.3.2. Akciju emitentiem jāiesniedz Biržai akcionāru pilnsapulces protokola kopija.

9.3.4. Izmaiņas statūtos

Akciju emitentiem jāiesniedz Biržai akcionāru pilnsapulcei iesniegtais emitenta valdes priekšlikums par grozījumu izdarīšanu emitenta statūtos un akcionāru pilnsapulces pieņemtais lēmums šajā jautājumā, kā arī grozīto statūtu jaunā redakcija.

9.3.5. Izmaiņas akciju emitenta akcionāru sastāvā

9.3.5.1. Akciju emitentam jāsniedz Biržai informācija par izmaiņām tā akcionāru sastāvā, tiklīdz tas šādas izmaiņas konstatē. Šajā informācijā jāietver salīdzinājums ar iepriekš Biržai sniegto informāciju par izmaiņām emitenta akcionāru sastāvā.

9.3.5.2. Ja akcionāra balsstiesības akcionāru pilnsapulcē pārsniedz vienu desmitdaļu, vienu ceturtdaļu, pusi vai trīs ceturtdaļas no visām akcionāru sapulces balsīm vai tās ir attiecīgi samazinājušās, akciju emitents deviņu dienu laikā no dienas, kad tas saņēmis ieguldītāja oficiālu paziņojumu par izmaiņām akcionāru balsstiesībās, sniedz minēto informāciju Biržai.

9.3.6. Izmaiņas akciju emitenta vadības sastāvā

Akciju emitentam jāsniedz Biržai informācija par izmaiņām emitenta padomes un valdes locekļu sastāvā, kā arī par izmaiņām uzņēmuma valdes priekšsēdētāja, priekšsēdētāja vietnieka, galvenā grāmatveža vai finanšu direktora amatos. Emitentam jāsniedz Biržai informācija par zvērināta revidenta maiņu. Bez tam emitentam jāsniedz Biržai informācija par minētajām izmaiņām komercsabiedrībās, kas kopā ar emitentu ietilpst koncernā, ja var uzskatīt, ka attiecīgās komercsabiedrības ir nozīmīgas saskaņā ar 8.3.2. punktu.

9.3.7. Izmaiņas akciju emitenta pamatkapitālā

9.3.7.1. Akciju emitentam jāiesniedz Biržai pilnā apmērā emitenta akcionāru pilnsapulcei iesniegtais emitenta valdes priekšlikums par:

1) izmaiņām emitenta pamatkapitālā;

2) parāda vērtspapīru emisiju;

3) pilnvaru izdošana saistībā ar 1. vai 2. apakšpunktā minētajiem priekšlikumiem.

9.3.7.2. Akciju emitentam jāiesniedz Biržai pilnā apmērā emitenta akcionāru pilnsapulces lēmumi 9.3.7.1. punktā minētajos jautājumos. Bez tam emitentam jāiesniedz Biržai pilnā apmērā emitenta valdes lēmums par 9.3.7.1. punkta 3. apakšpunktā minēto pilnvaru izdošanu.

9.3.8. Informācija par parakstīšanos uz pārvedamiem vērtspapīriem

9.3.8.1. Akciju emitentam parakstīšanās uz tā pārvedamiem vērtspapīriem perioda laikā jāsniedz Biržā informācija par to, kā norit šī parakstīšanās.

9.3.8.2. Pēc parakstīšanās perioda beigām akciju emitentam jāsniedz Biržai informācija par parakstīto pārvedamo vērtspapīru skaitu. Emitentam jāsniedz Biržai arī informācija par to, kam var tikt piešķirtas tiesības parakstīties uz emitenta pārvedamiem vērtspapīriem, kuri var palikt neparakstīti. Pēc apmaksas perioda beigām emitentam jāsniedz Biržai informācija par apmaksāto vērtspapīru skaitu un informācija par to, kam var tikt piešķirtas tiesības parakstīties uz pārvedamiem vērtspapīriem, kuri var palikt neapmaksāti.

9.3.9. Akciju iegūšana

9.3.9.1. Ja akciju emitents atbilstoši Latvijas Republikas Komerclikumam un citiem Latvijas Republikas likumdošanas aktiem iegūst pats savas akcijas, emitentam jāiesniedz Biržai informācija par šādu lēmumu un akciju iegūšanas noteikumi.

9.3.9.2. Akciju iegūšanas noteikumos emitentam jānorāda iegūstamo akciju kategorija, skaits un cena, kā arī akcionārs gadījumos, kad iegūšana notiek ievērojamos apmēros. Akcionāra vārds emitentam jānorāda visos gadījumos, kad iegūstamās akcijas veido vismaz vienu procentu no kopējā balsstiesīgo akciju skaita vai akciju kapitāla, kā arī tad, ja ir kāds cits īpašs iemesls norādīt akcionāra vārdu.

9.3.10. Parāda vērtspapīru emisija

Akciju emitentam jāiesniedz Biržai emitenta valdes lēmums par tādu publiskai apgrozībai paredzētu parāda vērtspapīru emisiju, par kuru emitents iesniegs pieteikumu kotēšanas uzsākšanai Biržā. Tomēr iepriekš minētais neattiecas uz parastu emitenta finansējumu no kredītsabiedrībām.

9.3.11. Prognozes

Iekļaujot gada pārskatos un ceturkšņu pārskatos prognozes par akciju emitenta uzņēmējdarbību nākotnē, emitentam jāsniedz informācija Biržai arī par pieņēmumiem, uz kuriem balstītas šīs prognozes. Emitents ir tiesīgs sniegt Biržai un publicēt masu informācijas līdzekļos tikai pamatotas savas uzņēmējdarbības prognozes. Ja emitents papildus iepriekš minētajām prognozēm kādā citā veidā izziņo vēl kādas prognozes, tās jāiesniedz Biržai un jāpublicē saskaņā ar šajā punktā minēto kārtību.

9.3.12. Izmaiņas akciju emitenta uzņēmējdarbībā, bilancē vai finansiālajā stāvoklī

9.3.12.1. Ja emitenta uzņēmējdarbības rādītāji, bilance vai finansiālais stāvoklis atskaites periodā būtiski atšķiras no pamatotas prognozes par šiem jautājumiem, emitentam jāsniedz Biržai informācija par būtisko atšķirību iemesliem.

9.3.12.2. Pamatotas prognozes tiek sagatavotas, balstoties uz emitenta aprēķiniem par tā uzņēmējdarbības rādītāju, bilances vai finansiālā stāvokļa attīstību. Bez tam jāņem vērā arī jaunākais gada pārskats vai ceturkšņa pārskats, kā arī informācija par attiecīgo atskaites periodu iepriekšējā finanšu gadā.

9.3.12.3. Akciju emitents novērtē neatbilstību prognozei, pamatojoties uz jaunāko informāciju par uzņēmuma uzņēmējdarbības rādītājiem, bilanci un finansiālo stāvokli. Bez tam emitents var izvērtēt savas izredzes attiecībā uz uzņēmējdarbības rādītājiem, bilanci un finansiālo stāvokli atlikušajā atskaites perioda daļā. Starp faktoriem, kas var ietekmēt šīs izredzes, ir emitenta rīcībā esošās ziņas par izmaiņām uzņēmējdarbības vidē, kā arī sezonāla rakstura svārstības, kas skar jomu, kurā emitents darbojas.

9.3.12.4. 9.3.12. punktā uzņēmējdarbības rādītāji nozīmē emitenta pārstāvētā koncerna konsolidētos gada pārskatus pirms ārkārtas pozīciju, rezervju un nodokļu atrēķināšanas, kā arī emitenta gada pārskatus pirms rezervju un nodokļu atrēķināšanas.

9.3.12.5. Informācija par izmaiņām emitenta uzņēmējdarbības rādītājos, bilancē vai finansiālajā stāvoklī emitentam jāsniedz Biržai nekavējoties, tiklīdz izmaiņas kļūst acīmredzamas un emitenta valdes priekšsēdētājs vai valde ir saņēmuši informāciju par attiecīgo jautājumu.

9.3.13. Sadarbības līgums

9.3.13.1. Akciju emitentam jāiesniedz Biržai informācija par līgumu, kas noslēgts ar citu komercsabiedrību par nozīmīgas sadarbības izveidošanu, kas var būtiski ietekmēt emitenta akciju cenu.

9.3.13.2. Ja sadarbības līgums ietver plānus pārskatīt akciju sadalījumu, vienam vai abiem līgumslēdzējiem iegādājoties otra līgumslēdzēja emitētās akcijas vai parāda vērtspapīrus, emitentam jāsniedz Biržai informācija par šo plānu.

9.3.14. Komercsabiedrību pirkšana un pārdošana

9.3.14.1. Ja akciju emitents vai kāda cita komercsabiedrība no koncerna, kurā ietilpst emitents, ir iegādājusies kādu komercsabiedrību vai tās daļu vai arī pārdevis kādu komercsabiedrību vai tās daļu un šis darījums uzskatāms par emitentam nozīmīgu, tad emitentam jāsniedz Biržai informācija par šo darījumu. Komercsabiedrības pirkšana un pārdošana jāuzskata par nozīmīgu visos gadījumos, kad šis darījums atbilst vienam no tālāk minētajiem kritērijiem:

1) darījumā iesaistītās komercsabiedrības neto apgrozījuma vai bilances daļa pārsniedz desmit procentus no emitenta konsolidētā neto apgrozījuma vai bilances;

2) darījumā iesaistītās komercsabiedrības pašu kapitāla un rezervju daļa pārsniedz desmit procentus no kopējā pašu kapitāla kopā ar rezervēm atbilstoši emitenta konsolidētajai bilancei;

3) atlīdzība, kas tiks samaksāta par darījumā iesaistīto komercsabiedrību, pārsniedz desmit procentus no kopējā pamatkapitāla kopā ar rezervēm atbilstoši emitenta konsolidētajai bilancei.

9.3.14.2. Akciju emitentam jāveic salīdzinājums, izmantojot datus no jaunākajiem zvērināta revidenta apstiprinātajiem gada pārskatiem vai pēc to apstiprināšanas sagatavotā ceturkšņa pārskata. Atlīdzība, kas minēta 9.3.14.1. punkta 3. apakšpunktā, nozīmē par darījumā iesaistītās komercsabiedrības saņemtās atlīdzības kopējo vērtību. Nosakot šo atlīdzības kopējo vērtību, jāņem vērā vismaz tālāk minētie apstākļi:

1) samaksa;

2) ja pirkuma maksa vai kāda tās daļa tiek apmaksāta ar publiskā apgrozībā esošiem pārvedamiem vērtspapīriem, šo pārvedamo vērtspapīru vērtība tiek noteikta pēc to tirgus vērtības tieši pirms publiskā paziņojuma izdarīšanas par komercsabiedrības pārdošanu;

3) parādi, kas tiek nodoti otram līgumslēdzējam, to nokārtošanai vai ieskaita veikšanai, vai citas parādsaistības.

9.3.14.3. Izvērtējot komercsabiedrības pirkšanas, pārdošanas darījumu, visi pirkumi vai komercsabiedrības pārņemšana citā veidā ar to pašu mērķi, ja tā tika veikta tekošajā vai iepriekšējā pārskata periodā, jāuzskata par pirkšanas, pārdošanas darījumu saskaņā ar šo 9.3.14. punktu. Emitenta pienākums sniegt informāciju Biržai izriet no tāda veida juridiskām darbībām, kuru rezultātā iegūtais darījuma kopējais iznākums atbilst vienam no 9.3.14.1. punktā minētajiem kritērijiem.

9.3.14.4. Akciju emitenta sniegtajā informācijā Biržai par komercsabiedrības pirkšanu, pārdošanu jānorāda atlīdzība, kas samaksāta par darījumā iesaistīto komercsabiedrību, tās aprēķināšanā izmantotais pamatojums, kā arī citi svarīgi darījuma nosacījumi. Bez tam emitentam jāsniedz Biržai informācija par balsstiesībām, ko tas ieguvis attiecīgajā komercsabiedrībā. Informācijai jāpievieno darījumā iesaistītās komercsabiedrības apraksts, informējot par tās galvenajiem uzņēmējdarbības virzieniem, uzņēmējdarbības rādītājiem un finansiālo stāvokli.

9.3.14.5. Ja komercsabiedrības pirkšana, pārdošana īstenota, veicot vairākus pirkumus vai pārņemšanas, emitentam jāsniedz Biržai informācija par kopējo pirkumu vai pārņemšanu darījumu summu.

9.3.14.6. Ja emitents kļūst par valdošo uzņēmumu (komercsabiedrību) kādam citam emitentam vai komercsabiedrībai, kura akcijas tirgo ārpusbiržas tirgū, šim valdošajam uzņēmumam (komercsabiedrībai) jāsniedz Biržai informācija par konsolidēto attiecību izveidošanos, sniedzot ziņas par to, kā šīs jaunās attiecības ietekmēs otra emitenta darbības principus un tā akcionāru statusu.

9.3.15. Akciju emitenta uzņēmējdarbības jomas maiņa

Akciju emitentam jāsniedz Biržai informācija par emitenta valdes lēmumu būtiski mainīt emitenta uzņēmējdarbības jomu arī tad, ja šādu izmaiņu dēļ nav nepieciešams grozīt emitenta statūtus.

9.3.16. Reorganizācija, likvidēšana un bankrots

9.3.16.1. Akciju emitentam jāiesniedz Biržai akcionāru pilnsapulcei iesniegts emitenta valdes priekšlikums par emitenta apvienošanu ar citu komercsabiedrību, emitenta sadalīšanu vairākās kapitālsabiedrībās vai emitenta likvidācijas uzsākšanu, kā arī jāiesniedz Biržai emitenta akcionāru pilnsapulces pieņemtie lēmumi iepriekš minētajos jautājumos. Emitentam ir pienākums sniegt Biržai iepriekš minēto informāciju arī par citām komercsabiedrībām no tā paša koncerna, ja šīs komercsabiedrības uzskatāmas par nozīmīgām saskaņā ar 8.3.2. punktu.

9.3.16.2. Akciju emitentam jāiesniedz Biržai informācija par emitenta vai citas komercsabiedrības no tā paša koncerna, ja šī komercsabiedrība var tikt uzskatīta par nozīmīgu saskaņā ar 8.3.2. punktu, apvienošanos ar kādu citu komercsabiedrību. Šādai informācijai jāpievieno apraksts par komercsabiedrību, ar kuru notiek apvienošanās, sniedzot ziņas par tā galvenajiem uzņēmējdarbības virzieniem, uzņēmējdarbības rādītājiem un finansiālo stāvokli.

9.3.16.3. Ja akciju emitents apvienojas ar citu Biržas emitentu vai kādu komercsabiedrību, kura akcijas atrodas publiskā apgrozībā, akciju emitentam ne vēlāk kā vienu nedēļu pirms akcionāru pilnsapulces jāiesniedz Biržai un jāizdod publiski pieejams reorganizācijas prospekts.

9.3.16.4. Akciju emitentam jāsniedz Biržai informācija par emitenta lēmumu iesniegt pieteikumu tiesā par kapitālsabiedrības maksātnespējas procesa uzsākšanu un par prasības iesniegšanas tiesā faktu. Emitentam ir pienākums sniegt Biržai iepriekš minēto informāciju arī par citu komercsabiedrību no tā paša koncerna, ja šī komercsabiedrība var tikt uzskatīta par nozīmīgu saskaņā ar 8.3.2. punktu.

9.3.16.5. Akciju emitentam jāsniedz Biržai informācija par visiem tiesas lēmumiem par emitenta likvidāciju vai bankrotu, kā arī jāsniedz informācija Biržai par reorganizācijas stāšanos spēkā.

9.3.17. Akcionāru līgumi

Akciju emitentam jāsniedz Biržai tā rīcībā esošā informācija par akcionāru līgumiem, kas var būtiski ietekmēt emitenta akciju cenu.

9.3.18. Valsts pārvaldes iestāžu lēmumi un rīcība

Akciju emitentam jāsniedz Biržai informācija par uzsāktiem tiesas procesiem vai tiesas vai citas valsts iestādes pieņemtajiem lēmumiem par emitentu vai citu komercsabiedrību no tā paša koncerna, ja minētās darbības vai lēmumi var būtiski ietekmēt emitenta akciju vērtību.

9.3.19. Pašu akciju pirkšana un atsavināšana

9.3.19.1.Akciju emitentam jāsniedz Biržai informācija par akcionāru pilnsapulcei iesniegto emitenta valdes priekšlikumu par turpmāk minētajiem jautājumiem:

1) pašu akciju iegāde;

2) pašu akciju atsavināšana;

3) pilnvaras izsniegšana attiecībā uz 1. un 2. apakšpunktā minētajiem lēmumiem.

9.3.19.2. Akciju emitentam jāsniedz Biržai informācija par akcionāru pilnsapulces lēmumiem par 9.3.19.1. punktā minētajiem jautājumiem, kā arī par emitenta valdes lēmumu par 9.3.19.1. punkta 3. apakšpunktā minētās pilnvaras izsniegšanu.

9.4. Akciju emitenta paziņojumu sniegšanas kārtība

9.4.1. Izmaiņas kotēšanas uzsākšanas prasībās

Oficiālajā sarakstā, Otrajā sarakstā un Pirmsarakstā kotēto akciju emitentam nekavējoties jāsniedz Biržai paziņojums, ja emitents vai tā akcijas kaut kādā veidā vairs neatbilst kotēšanas uzsākšanas prasībām.

9.4.2. Termiņi gada pārskatu un nerevidētu ceturkšņa finanšu pārskatu iesniegšanai Biržā

9.4.2.1. Akciju emitentam viena mēneša laikā kopš atskaites perioda beigām jāpaziņo Biržai nedēļa, kurā attiecīgais gada pārskats tiks iesniegts Biržai.

9.4.2.2. Tiklīdz akciju emitentam ir zināms, tam jāpaziņo ceturkšņu pārskatu iesniegšanas Biržai datums, ja tas atšķiras no Valdes kārtībā noteiktā datuma.

9.4.3. Tirdzniecība pie cita regulētā tirgus organizētāja

9.4.3.1. Akciju emitentam jāinformē Birža par visiem emitenta lēmumiem iesniegt pieteikumus par kotācijas uzsākšanu kādam citam regulētā tirgus organizētājam, nevis Rīgas Fondu biržai, attiecībā uz akcijām, konvertējamām obligācijām vai citiem pārvedamiem vērtspapīriem, kurus emitējusi pati kapitālsabiedrība vai kāda 8.3.2. punktā minētā nozīmīgā atkarīgā sabiedrība no tā paša koncerna, kā arī par atbildēm, kas saņemtas uz šiem pieteikumiem. Šie paziņojumi nav jāsniedz Biržai, ja šādu publisku paziņošanu nepieļauj otra regulētā tirgus organizētāja noteikumi un nolikumi.

9.4.3.2. Ja akcijas, ko emitējis emitents vai kāda cita komercsabiedrība no tā paša koncerna, tiek kotētas pie kāda cita regulētā tirgus organizētāja, nevis Rīgas Fondu biržā, šādai komercsabiedrībai, kad tas sniedz informāciju citam regulētā tirgus organizētājam, jāiesniedz sava paziņojuma kopija arī Rīgas Fondu biržai.

9.4.4. Reģistrētais pamatkapitāls un akciju skaits

Akciju emitentam jāsniedz Biržai paziņojums ar informāciju par izmaiņām emitenta pamatkapitālā un akciju skaitā tūlīt pēc attiecīgās reģistrācijas izdarīšanas Uzņēmumu reģistrā.

9.4.5. Indeksa aprēķināšana

Akciju emitentam jāsniedz Biržai informācija, kas nepieciešama Biržas indeksa aprēķināšanai.

9.4.6. Statūti

Akciju emitentam jāiesniedz Biržai spēkā esošo kapitālsabiedrības statūtu kopija.

9.4.7. Informācija par tirdzniecību un norēķiniem

Akciju emitentam jāsniedz Biržai informācija, kas nepieciešama pārvedamu vērtspapīru tirdzniecībai un savstarpējo norēķinu veikšanai.

9.4.8. Kārtējā akcionāru pilnsapulce

Akciju emitentam jāpaziņo Biržai par kārtējās akcionāru pilnsapulces rīkošanu un jautājumiem, kas tiks izskatīti šajā pilnsapulcē. Attiecīgais paziņojums jāiesniedz Biržai vienlaicīgi ar sludinājuma par emitenta akcionāru pilnsapulci publicēšanu masu informācijas līdzekļos.

9.4.9. Dividenžu izmaksas datums

Akciju emitentam jāpaziņo Biržai dividenžu izmaksas datums, tiklīdz ir pieņemts lēmums par attiecīgo datumu.

9.4.10. Pienākums sniegt informāciju par pašu akcijām

Akciju emitentam jāinformē Birža par visiem gadījumiem, kuros tas iegādājas vai atsavina pats savas akcijas. Šāds paziņojums jāiesniedz nekavējoties un, visvēlākais, pirms nākamās Biržas tirdzniecības sesijas sākšanās. Paziņojumā emitentam jānorāda akciju skaits un cena sadalījumā par akciju kategorijām.

9.4.11. Priekšrocību akcijai piešķirtās balsstiesības

Ja akciju emitents ir emitējis priekšrocību akcijas, tam jāinformē Birža par priekšrocību akcijām piešķirtajām balsstiesībām un par minēto balsstiesību izbeigšanos.

9.4.12. Uzņēmumu (kapitālsabiedrību) pārvaldīšana

Biržas valde var izteikt emitentiem rekomendācijas par kapitālsabiedrības pārvaldes labāku organizēšanu.

9.4.13. Īpaši informēto personu pienākumi

Biržas valde var izdot noteikumus par īpaši informēto personu darbības kontroli, kā arī par kārtību, kas īpaši informētajām personām jāievēro, izpildot savu pienākumu deklarēt viņu īpašumā esošos pārvedamos vērtspapīrus un veicot tirdzniecību ar kotēto uzņēmumu pārvedamiem vērtspapīriem.

10. PARĀDA VĒRTSPAPĪRU

EMITENTA INFORMĀCIJAS SNIEGŠANAS KĀRTĪBA BIRŽAI

10.1. Parāda vērtspapīru emitenta regulāras informācijas sniegšanas kārtība

10.1.1. Gada pārskati un ceturkšņu pārskati

10.1.1.1. Oficiālajā sarakstā kotēto parāda vērtspapīru emitentam nekavējoties jāiesniedz Biržai savi gada pārskati, kas tiek sagatavoti saskaņā ar emitenta reģistrācijas valsts un Starptautiskajiem grāmatvedības standartiem Oficiālā sarakstā kotēto parāda vērtspapīru emitentiem. Gada pārskatus iesniedz Biržai Biržas valdes noteiktajos termiņos.

10.1.1.2. Parāda vērtspapīru emitentam katrā atskaites periodā, kas pārsniedz trīs mēnešus, jāsagatavo nerevidēts ceturkšņa pārskats. Nerevidētos ceturkšņa finanšu pārskatus iesniedz Biržai un padara publiski pieejamus saskaņā ar Biržas valdes noteikto kārtību.

10.1.1.3. Šajā 10.1.1. punktā minētais pienākums neattiecas uz Latvijas valsti, Latvijas Banku, pašvaldībām vai starptautiskām organizācijām, kuru dalībnieki ir vismaz divas valstis, kuras ietilpst Eiropas Ekonomiskajā zonā.

10.2. Parāda vērtspapīru emitenta nepārtrauktas informācijas sniegšanas kārtība

10.2.1. Zvērinātu revidentu ziņojums

Zvērinātu revidentu ziņojums, kas sagatavots par kapitālsabiedrības grāmatvedības, gada pārskata un vadības pārbaudi attiecībā uz pārskata periodu, nekavējoties jāiesniedz Biržai, ja zvērināti revidenti:

1) ir izteikuši piezīmes, pamatojoties uz veikto pārbaudi;

2) neiesaka apstiprināt bilanci vai peļņas/zaudējumu aprēķinu vai atbrīvot no atbildības atbildīgās amatpersonas;

3) nepiekrīt kapitālsabiedrības valdes priekšlikumam par pasākumiem, kas veicami attiecībā uz peļņu vai zaudējumiem.

10.2.2. Pamatkapitāla samazināšana

10.2.2.1. Parāda vērtspapīru emitentam jāsniedz Biržai informācija par akcionāru pilnsapulcei iesniegto kapitālsabiedrības valdes priekšlikumu par pamatkapitāla samazināšanu.

10.2.2.2. Parāda vērtspapīru emitentam jāsniedz Biržai informācija arī par akcionāru pilnsapulces lēmumu šajā jautājumā.

10.2.3. Akcionāru pilnsapulces lēmumi

Parāda vērtspapīru emitentam jāiesniedz Biržai kārtējās emitenta akcionāru pilnsapulces protokola kopija.

10.2.4. Izmaiņas statūtos

Parāda vērtspapīru emitentam jāsniedz Biržai informācija par akcionāru pilnsapulcei iesniegto emitenta valdes priekšlikumu par grozījumu izdarīšanu emitenta statūtos un akcionāru pilnsapulces pieņemtais lēmums šajā jautājumā.

10.2.5. Reorganizācija, likvidācija un bankrots

10.2.5.1. Parāda vērtspapīru emitentam jāsniedz Biržai informācija par akcionāru pilnsapulcei iesniegto emitenta valdes priekšlikumu par emitenta apvienošanu ar citu komercsabiedrību, emitenta sadalīšanu vairākās kapitālsabiedrībās vai emitenta likvidācijas uzsākšanu, kā arī par akcionāru pilnsapulces pieņemto lēmumu iepriekš minētajos jautājumos.

10.2.5.2. Parāda vērtspapīru emitentam jāsniedz Biržai informācija par prasības iesniegšanu tiesā par tā maksātnespējas procesa uzsākšanu.

10.2.5.3. Parāda vērtspapīru emitentam jāsniedz Biržai informācija par visiem tiesas lēmumiem par uzņēmuma likvidāciju vai bankrotu, kā arī par reorganizācijas stāšanos spēkā.

10.2.6. Valsts pārvaldes iestāžu lēmumi un rīcība

Parāda vērtspapīru emitentam jāsniedz Biržai informācija par uzsāktajiem tiesas procesiem vai tiesas vai citas valsts pārvaldes iestādes pieņemtajiem lēmumiem par emitentu, ja minētās darbības var būtiski ietekmēt emitenta parāda vērtspapīru vērtību.

10.2.7. Izmaiņas parāda vērtspapīru dzēšanas termiņos vai procentu likmēs

Parāda vērtspapīru emitentam nekavējoties jāsniedz Biržai informācija par izmaiņām parāda vērtspapīru dzēšanas termiņos vai procentu likmēs.

10.2.8. Informācija par jaunām parāda vērtspapīru emisijām

Parāda vērtspapīru emitentam nekavējoties jāsniedz Biržai ziņas par jaunām emitenta parāda vērtspapīru emisijām.

10.2.9. Apstākļi, kas ietekmē emitenta maksātspēju un saistību pildīšanu

Parāda vērtspapīru emitentam nekavējoties jāsniedz Biržai informācija par apstākļiem, kas var būtiski ietekmēt tā maksātspēju, likviditāti vai spēju izpildīt savas saistības. Par šādiem apstākļiem uzskatāmi, piemēram, pārskata periodā radušies zaudējumi, kurus kapitālsabiedrības vadība konstatējusi, sagatavojot ceturkšņa pārskatu vai citu iekšēju ziņojumu, un kuri būtiski ietekmē kapitālsabiedrības maksātspēju. Tiks uzskatīts, ka apstākļi ir būtiski ietekmējuši emitenta maksātspēju visos gadījumos, ja atklājas, ka kapitālsabiedrības pašu kapitāls ir mazāks par pusi no pamatkapitāla. Informāciju par šādiem apstākļiem Biržai jāsniedz nekavējoties.

10.2.10. Izmaiņas ar konvertējamām parādzīmēm saistīto akciju statusā

Konvertējamo obligāciju emitentiem nekavējoties jāsniedz Biržai informācija par izmaiņām tā emitēto un ar konvertējamām obligācijām saistīto akciju statusā.

10.3. Parāda vērtspapīru emitenta paziņojumu sniegšana

10.3.1. Izmaiņas parāda vērtspapīru kotēšanas uzsākšanas prasībās

Parāda vērtspapīru emitentam nekavējoties jāiesniedz Biržai attiecīgs paziņojums, ja emitents vai parāda vērtspapīri kaut kādā veidā vairs neatbilst kotēšanas uzsākšanas prasībām.

11. FINANŠU INSTRUMENTU

IZSLĒGŠANA NO BIRŽAS

SARAKSTIEM

11.1. Akcijas

11.1.1. Akciju emitentam ir tiesības lūgt izslēgt akcijas no Biržas sarakstiem vienīgi tādā gadījumā, ja ir izteikts akciju atpirkšanas piedāvājums saskaņā ar likuma prasībām un ja publiskā apgrozībā ir palikuši ne vairāk kā 15 procenti no brīvā apgrozībā esošām akcijām, vai ja attiecīgos kotētos pārvedamos vērtspapīrus tūlīt sāk kotēt kādā citā regulētā finanšu instrumentu tirgū.

11.1.2. Biržas valde var pieņemt lēmumu izslēgt no Biržas sarakstiem akcijas, pamatojoties uz akciju emitenta pieteikumu vai pēc savas iniciatīvas. Šādu lēmumu var pieņemt, ja vairs nav iespējams veikt regulāru tirdzniecību ar attiecīgajiem pārvedamiem vērtspapīriem un šādas rīcības rezultātā ieguldītājiem neradīsies būtiski zaudējumi, ja akciju emitents nemaksā Biržas noteikto gada maksu, kā arī ja emitents ir kļuvis maksātnespējīgs vai ir izbeidzis savu darbību vai citā likumā paredzētā gadījumā.

11.2. Parāda vērtspapīri

11.2.1. Parāda vērtspapīru emitentam ir tiesības lūgt izslēgt kotētos parāda vērtspapīrus no Biržas sarakstiem vienīgi tādā gadījumā, ja attiecīgos kotētos parāda vērtspapīrus tūlīt sāk kotēt kādā citā regulētā finanšu instrumentu tirgū.

11.2.2. Biržas valde var pieņemt lēmumu izslēgt no Biržas sarakstiem kotētos parāda vērtspapīrus, pamatojoties uz parāda vērtspapīru emitenta pieteikumu vai pēc savas iniciatīvas. Šādu lēmumu var pieņemt, ja vairs nav iespējams veikt regulāru tirdzniecību ar attiecīgajiem vērtspapīriem un šādas rīcības rezultātā ieguldītājiem neradīsies būtiski zaudējumi, ja parādu vērtspapīru emitents nemaksā Biržas noteikto gada maksu, kā arī ja emitents ir kļuvis maksātnespējīgs vai ir izbeidzis savu darbību vai citā likumā minētā gadījumā.

11.3. Ieguldījumu fondi

11.3.1. Biržas valde var pieņemt lēmumu izslēgt ieguldījumu fondu no Ieguldījumu fondu saraksta pēc ieguldījumu fondu pārvaldošās ieguldījumu sabiedrības lūguma vai pēc Biržas iniciatīvas, ja izslēgšanas rezultātā ieguldītājiem neradīsies būtiski zaudējumi, kā arī ja ieguldījumu sabiedrība ir kļuvusi maksātnespējīga vai ir izbeigusi savu darbību vai citā likumā paredzētā gadījumā.

11.3.2. Biržas valde var pieņemt lēmumu izslēgt ieguldījumu fondu no Ieguldījumu fondu saraksta, ja ieguldījumu fondu pārvaldošā ieguldījumu sabiedrība attiecībā uz šo ieguldījumu fondu neievēro likumus, Biržas noteikumus un nolikumus.

11.4. Emitenta vai ieguldījumu sabiedrību viedokļa uzklausīšana

Pirms Biržas valdes lēmuma pieņemšanas par pārvedamu vērtspapīru vai ieguldījumu fondu izslēgšanu no Biržas saraksta šo pārvedamu vērtspapīru emitentam vai ieguldījumu sabiedrībai jādod iespēja izteikt savu viedokli šajā jautājumā.

11.5. Apelācija

Ja Biržas valde ir noraidījusi pieteikumu par pārvedamu vērtspapīru vai ieguldījumu fonda izslēgšanu no Biržas saraksta vai pieņēmusi šādu lēmumu pēc savas iniciatīvas, emitents, ieguldītāji, kuriem pieder no attiecīgā saraksta izslēdzamie pārvedamie vērtspapīri, kā arī ieguldījumu sabiedrības ir tiesīgas iesniegt valdes lēmumu par attiecīgo pārvedamo vērtspapīru izslēgšanu no Biržas saraksta izskatīšanai Biržas padomei 10 dienu laikā pēc minētā lēmuma pieņemšanas. Apelācijas izskatīšanai Biržas valde sasauc Biržas padomi 10 dienu laikā pēc apelācijas saņemšanas.

12. UZRAUDZĪBA UN DISCIPLĪNA

12.1. Uzraudzības kārtība

12.1.1. Biržas tiesības veikt emitentu uzraudzību un iegūt informāciju

12.1.1.1. Biržas valde uzrauga Biržas emitentu darbības atbilstību šiem noteikumiem.

12.1.1.2. Biržas valdei un valdes priekšsēdētājam ir tiesības iegūt no emitentiem, emitentu valdošajiem uzņēmumiem (komercsabiedrībām) un atkarīgajām sabiedrībām, kā arī no to darbiniekiem informāciju, kas nepieciešama, lai uzraudzītu emitentu darbības atbilstību šiem noteikumiem.

12.1.1.3. Biržas valdei un valdes priekšsēdētājam ir tiesības dot rīkojumu veikt emitentu pārbaudes nolūkā iegūt 12.1.1.2. punktā minēto informāciju, šim nolūkam izmantojot zvērināta revidenta vai cita eksperta palīdzību.

12.1.1.4. Ja emitents nepilda šajos noteikumos noteiktās prasības, Biržas valde var izteikt brīdinājumu, uzlikt soda naudu, pārcelt emitenta finanšu instrumentus uz Uzraudzības sarakstu vai apturēt tirdzniecību ar emitenta finanšu instrumentiem.

12.2. Uzraudzības saraksts un tirdzniecības apturēšana

12.2.1. Pārcelšanas uz Uzraudzības sarakstu mērķis

Finanšu instrumentu pārcelšana uz Uzraudzības sarakstu tiek veikta ar mērķi informēt tirgu par īpašiem apstākļiem vai pasākumiem saistībā ar attiecīgo emitentu. Uzraudzības saraksts ir Oficiālā saraksta, Otrā saraksta un Pirmsaraksta sastāvdaļa.

12.2.2. Pamatojums pārcelšanai uz Uzraudzības sarakstu

Emitentu emitētos finanšu instrumentus var pārcelt uz Uzraudzības sarakstu, pamatojoties uz turpmāk minētajiem apstākļiem:

1) emitentam, tā valdošajam uzņēmumam (komercsabiedrībai) vai nozīmīgai atkarīgajai sabiedrībai tiek uzsākts maksātnespējas process tiesā;

2) emitents atkārtoti pārkāpj likumus vai Biržas noteikumus un nolikumus;

3) emitents neatbilst Biržas noteikumos un nolikumos paredzētajām kotēšanas uzsākšanas prasībām un šo neatbilstību var uzskatīt par būtisku;

4) emitents ir sniedzis Biržai nepatiesas vai neprecīzas ziņas;

5) tirdzniecība ar emitenta finanšu instrumentiem ir apturēta emitenta reģistrācijas valsts biržā;

6) Biržā notiek manipulatīvi darījumi ar emitenta finanšu instrumentiem;

7) tirdzniecība ar emitenta finanšu instrumentiem neatbilst tirgus drošības vai ieguldītāju interešu aizsardzības prasībām;

8) Latvijas Republikas Finanšu un kapitāla tirgus komisija ir apturējusi emitenta finanšu instrumentu publisko apgrozību.

12.2.3. Tirdzniecības apturēšana

Biržas valdei ir tiesības apturēt tirdzniecību ar emitentu finanšu instrumentiem, pamatojoties uz 12.2.2. punktā minētajiem apstākļiem.

12.2.4. Lēmumu pieņemšanas kārtība

12.2.4.1. Biržas valde pieņem lēmumu par finanšu instrumentu pārcelšanu uz Uzraudzības sarakstu vai par tirdzniecības apturēšanu ar šiem finanšu instrumentiem, ja emitents neatbilst kotēšanas uzsākšanas prasībām vai finanšu instrumentu kotēšanas laikā neievēro Biržas noteikumus un nolikumus.

12.2.4.2. Pirms lēmuma pieņemšanas par finanšu instrumentu pārcelšanu uz Uzraudzības sarakstu vai par tirdzniecības apturēšanu ar tiem emitentam jādod iespēja sniegt paskaidrojumus, ja vien Biržas valde nekonstatē, ka šādi paskaidrojumi nav nepieciešami.

12.2.4.3. Kotētie finanšu instrumenti tiek pārcelti no Uzraudzības saraksta vai tiek atsākta tirdzniecība ar tiem, ja vairs nepastāv apstākļi, ar kuriem tika pamatota šo finanšu instrumentu pārcelšana uz Uzraudzības sarakstu vai tirdzniecības apturēšana ar tiem.

12.2.4.4. Lēmumus par finanšu instrumentu pārcelšanu no Uzraudzības saraksta un par tirdzniecības atsākšanu ar šiem finanšu instrumentiem pieņem Biržas valde.

12.2.4.5. Ja finanšu instrumenti ir pārcelti uz Uzraudzības sarakstu sakarā ar to neatbilstību kotēšanas uzsākšanas prasībām vai sakarā ar emitenta Biržas noteikumu un nolikumu pārkāpšanu, šos finanšu instrumentus katrā atsevišķajā gadījumā var paturēt Uzraudzības sarakstā ne ilgāk par sešiem mēnešiem. Īpašu apsvērumu dēļ Biržas valde var pagarināt akciju paturēšanu Uzraudzības sarakstā uz laiku, kas pārsniedz sešus mēnešus.

13. CITI JAUTĀJUMI

13.1. Spēkā stāšanās un piemērošana

13.1.1. Šie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

13.1.2. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē 2002.gada 18.janvārī Finanšu un kapitāla tirgus komisijā apstiprinātais nolikums “Par vērtspapīru sarakstiem”.

13.2. Pārejas noteikumi

13.2.1. Otrā saraksta akciju emitentiem 2004.gada zvērināta revidenta apstiprināts gada pārskats jāsagatavo saskaņā ar emitenta reģistrācijas valsts un Starptautiskajiem grāmatvedības standartiem.

13.2.2. Līdz 2005.gada 1.janvārim Biržā tiek izveidota Biržas disciplinārā komiteja.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!