• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par taksometra skaitītājiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.01.2004., Nr. 16 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83733

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.150

Par atbrīvošanu no kases aparātu, kases sistēmu, specializēto ierīču un iekārtu lietošanas

Vēl šajā numurā

30.01.2004., Nr. 16

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: rīkojums

Numurs: 144

Pieņemts: 27.01.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr. 144

Rīgā 2004.gada 27.janvārī

Par taksometra skaitītājiem

1. Saskaņā ar Ministru kabineta 2003.gada 1.jūlija noteikumu Nr.361 “Noteikumi par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektroniskajām ierīcēm un iekārtām” 25., 42., 63. un 81.punktu nosaku prasības taksometra skaitītājiem — ierīcēm taksometros, kuras uzrāda pakalpojuma maksu un nodrošina ienākumu uzskaiti, to reģistrēšanai Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē nepieciešamos dokumentus, kārtību, kādā taksometra skaitītāja žurnālā reģistrē atmiņas skaitītāju rādītāju datus un taksometra skaitītāju lietotāju pienākumus.

2. Taksometra skaitītāja lietotājs (turpmāk — lietotājs) — juridiska vai fiziska persona, kas Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē uz sava vārda reģistrējusi taksometra skaitītāju.

3. Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanai taksometros lieto taksometra skaitītājus (turpmāk — skaitītāji), kuru modeļiem (modifikācijām) ir veikta ekspertīze un tie ir atzīti par atbilstošiem normatīvo aktu prasībām, un ir iekļauti Valsts mērīšanas līdzekļu reģistrā.

4. Skaitītāju modeļiem (modifikācijām) ekspertīzi veic saskaņā ar Ministru kabineta 2003.gada 1.jūlija noteikumiem Nr.361 “Noteikumi par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektroniskajām ierīcēm un iekārtām” Valsts ieņēmumu dienestā reģistrēts eksperts.

5. Skaitītāju tipu apstiprināšanu un verificēšanu saskaņā ar likumu “Par mērījumu vienotību” veic Latvijas Nacionālais metroloģijas centrs. Valsts metroloģisko uzraudzību skaitītājiem veic Valsts metroloģiskā inspekcija.

6. Skaitītājam jābūt aprīkotam ar:

6.1. displeju, kura indikācijas cipariem maksas par braucienu uzrādīšanai jābūt ne mazākiem par 1 cm un summāro rādījumu uzrādīšanai — ne mazākiem par 4 mm;

6.2. summārās atmiņas bloku;

6.3. plombēšanas vietām, lai novērstu nesankcionētas izmaiņas programmā, nodrošinātu aizsardzību pret neatļautu regulēšanu un iespējamu krāpniecisku izmantošanu.

7. Skaitītāja konstrukcijai jānodrošina šādas iespējas:

7.1. automātiska ieņēmumu uzskaite ar maksas pieauguma soli Ls 0,01 apmērā par šādiem taksometra maksas pakalpojumiem:

7.1.1. visu saņemto maksājumu kopējā summa;

7.1.2. kopējā papildmaksu summa;

7.1.3. stāvēšana (gaidīšanas laiks);

7.1.4. automašīnas kopējais nobrauktais attālums (km);

7.1.5. automašīnas kopējais nobrauktais attālums aizņemtā režīmā (km);

7.2. automātiska ieņēmumu uzskaite par taksometru pakalpojumu lietošanas skaitu, kas tiek aprēķināts kā tarifs par iesēšanos taksometrā;

7.3. vismaz piecu veidu tarifu izvēle;

7.4. taksometra skaitītāja konstantes indicēšana;

7.5. taksometra skaitītāja parametru ietilpība:

7.5.1. naudas summa par vienu braucienu — 999,99 lati;

7.5.2. visu saņemto maksājumu kopsumma (summārais skaitītājs) — 9999,99 lati;

7.5.3. kopējais pasūtījumu skaits (iesēšanās taksometrā) — 99 999;

7.5.4. kopējais summārās atmiņas rādītājs — 9999,99 lati;

7.5.5. kopējais nobrauktais attālums aizņemtā režīmā (summārais samaksātais attālums) — 99 999,9 km;

7.6. uzstādīšanas iespēja automašīnās kā ar mehānisko, tā arī ar elektronisko spidometru;

7.7. rādījumu negrozāmība un nedzēšamība, fiziski nesabojājot apkalpojošā dienesta plombu;

7.8. visu rādījumu saglabāšana summārajā atmiņā vismaz 45 diennaktis, ja tiek atslēgta automašīnas, kurā skaitītājs uzstādīts, barošanas sistēma.

8. Skaitītāja tarifu ievadīšanu ir atļauts veikt tikai Ministru kabineta 2003.gada 1.jūlija noteikumos Nr.361 “Noteikumi par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektroniskajām ierīcēm un iekārtām” noteiktajā kārtībā Valsts ieņēmumu dienestā reģistrētam apkalpojošajam dienestam (apkalpojošais dienests), nodrošinot aizsargplombējumu.

9. Skaitītāja displejam ir jābūt novietotam taksometra pasažierim redzamā vietā.

10. Uz skaitītāja korpusa ir jābūt novietotam ražotāja nosaukumam vai firmas zīmei, skaitītāja tipa apzīmējumam, individuālajam numuram (šasijas numurs) un izgatavošanas gadam, skaitītāja tipa apstiprināšanas zīmei, skaitītāja konstantes diapazonam.

11. Skaitītāju pirms tā lietošanas reģistrē Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē.

12. Reģistrējot skaitītāju Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē, uzrāda:

12.1. skaitītāja tehnisko pasi ar Latvijas Nacionālā metroloģijas centra atzīmi par skaitītāja verificēšanu un apkalpojošā dienesta atzīmi par skaitītāja uzstādīšanu konkrētā automašīnā un tā summārās atmiņas rādījumiem uzstādīšanas brīdī;

12.2. līgumu ar apkalpojošo dienestu par skaitītāja apkalpošanu;

12.3. skaitītāja iegādi (valdījumu) apliecinošu dokumentu;

12.4. automašīnas, kurā skaitītājs uzstādīts, reģistrācijas apliecību vai tās kopiju.

13. Skaitītāju pēc tā reģistrēšanas Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē nedrīkst lietot:

13.1. ja nav veikta skaitītāja ikgadējā verificēšana, ko apliecina Latvijas Nacionālā metroloģijas centra uzlīme uz skaitītāja un ieraksts skaitītāja tehniskajā pasē;

13.2. ja skaitītājs nav noplombēts Ministru kabineta 2003.gada 1.jūlija noteikumos Nr.361 “Noteikumi par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektroniskajām ierīcēm un iekārtām” noteiktajā kārtībā ar apkalpojošā dienesta plombu vai tā plomba ir bojāta;

13.3. ja nav pagarināts vai no jauna noslēgts līgums ar apkalpojošo dienestu.

14. Lietotājs ar rakstisku līgumu, rīkojumu vai pilnvaru apstiprina atbildīgās personas, kuras ir tiesīgas, izmantojot skaitītāju, veikt lietotāja ienākumu par taksometra pakalpojumiem uzskaiti, kā arī nodrošina minēto personu apmācību darbam ar attiecīgo skaitītāja modeli (modifikāciju).

15. Lietotājam aizliegts mainīt skaitītāja konstrukciju vai programmu, tādējādi radot iespēju slēpt vai samazināt ienākumus un nodokļus.

16. Lietotājs nedrīkst veikt tā lietošanā esoša skaitītāja apkalpošanu, noņemt vai bojāt apkalpojošā dienesta uzliktās plombas. Lietotājs nodrošina, lai minētās darbības neveiktu personas, ar kurām nav noslēgts līgums par apkalpošanu.

17. Lietotājs nodrošina Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē reģistrēta skaitītāja:

17.1. ikgadējo verificēšanu saskaņā ar Ministru kabineta 1998.gada 31.augusta noteikumiem Nr.334 “Valsts metroloģiskajai kontrolei pakļauto mērīšanas līdzekļu saraksts”;

17.2. pārbaudi apkalpojošajā dienestā vismaz reizi gadā, lai tiktu nodrošināta apkalpojošā dienesta uzlikto plombu nomaiņa.

18. Lietotājs, sniedzot taksometra pakalpojumus, nodrošina skaitītāja ieslēgšanu un darbošanos visā pakalpojuma sniegšanas laikā.

19. Lietotājs par sniegtajiem taksometra pakalpojumiem pēc klienta pieprasījuma izsniedz numurētu un Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē reģistrētu kvīti (turpmāk — kvīts).

20. Kvīti noformē saskaņā ar Ministru kabineta 2003.gada 1.jūlija noteikumu Nr.361 “Noteikumi par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektroniskajām ierīcēm un iekārtām” 7.1.apakšpunktu. Kvītī papildus minētajos noteikumos noteiktajiem rekvizītiem norāda:

20.1. lietotāja tālruņa numuru (izņemot fiziskām personām). Pārvadātājs — fiziskā persona — papildus norāda patenta numuru;

20.2. lietotāja klientu apkalpošanas vietas adresi, darba laiku un tālruni, lai nepieciešamības gadījumā darījuma partneris var noformēt likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” un likuma “Par grāmatvedību” prasībām atbilstošus dokumentus;

20.3. taksometra lietošanas tarifu;

20.4. taksometra lietošanas (pakalpojuma sniegšanas) datumu un laiku;

20.5. taksometra valsts reģistrācijas numuru.

21. Kvīti var aizstāt ar skaitītāja izdrukātu kases čeku, ja tajā norādīta atbilstoša Ministru kabineta 2003.gada 1.jūlija noteikumu Nr.361 “Noteikumi par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektroniskajām ierīcēm un iekārtām” 24.3.apakšpunktā noteiktā (izņemot 24.3.10. un 24.3.11.apakšpunktā) obligātā informācija un šī rīkojuma 20.punktā noteiktā papildu informācija.

22. Lietotājs, kurš darījuma partnerim kā darījumu apliecinošu dokumentu izsniedz šī rīkojuma 21.punktā minēto kases čeku, pēc darījuma partnera pieprasījuma papildus kases čekam izsniedz saskaņā ar likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” un likuma “Par grāmatvedību” prasībām noformētu attaisnojuma dokumentu (kvīti), kurā papildus citiem attiecīgajos likumos noteiktajiem rekvizītiem norāda kases čeka datumu un numuru.

23. Ja kases čeks ir izsniegts par darījumu, kura vērtība (bez pievienotās vērtības nodokļa) nepārsniedz 20 latus, tad lietotājs ieraksta kases čekā darījuma partnera rekvizītus (nosaukumu vai vārdu un uzvārdu, nodokļu maksātāja reģistrācijas kodu vai ar pievienotās vērtības nodokli apliekamās personas reģistrācijas numuru un adresi). Ierakstu lietotājs veic čeka virspusē vai otrā pusē un to apliecina ar parakstu un spiedogu, kurā norādīts lietotāja nosaukums un juridiskā adrese (Valsts ieņēmumu dienestā deklarētā dzīvesvietas adrese).

24. Lietotājs katru dienu nodrošina Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē reģistrēta un apzīmogota Taksometra skaitītāja žurnāla (pielikumā) aizpildīšanu. Ja lietotāja vidējie dienas skaidrās naudas ieņēmumi kasē nav lielāki par 100 latiem, Taksometra skaitītāja žurnālu var aizpildīt reizi nedēļā. Vidējos dienas skaidrās naudas ieņēmumus kasē aprēķina, saskaitot katrā iepriekšējā kalendāra mēneša darba dienā saņemtos skaidrās naudas maksājumu kasē un iegūto kopsummu dalot ar minētā kalendāra mēneša darba dienu skaitu.

25. Lietotājs nodrošina Taksometra skaitītāja žurnāla 13.ailes “Ieņēmumu summa bez PVN” un 14.ailes “PVN 18% summa Ls” aizpildīšanu darba dienas beigās vismaz divas reizes mēnesī (katra mēneša 15. un pēdējā datumā).

26. Taksometra skaitītāja žurnālu lietotājs var papildināt ar ailēm citu nepieciešamo papildu rekvizītu norādīšanai.

27. Taksometra skaitītāja žurnāls atrodas taksometrā, kurā tiek lietots skaitītājs vai skaitītāja lietotāja juridiskajā adresē, vai Valsts ieņēmumu dienestā reģistrētā struktūrvienībā (fiziskai personai — Valsts ieņēmumu dienestā deklarētajā adresē). Minētā žurnāla atrašanās vietu (adresi) ar rīkojumu nosaka lietotājs.

28. Lietotājs pēc Valsts ieņēmumu dienesta darbinieku pieprasījuma iesniedz Taksometra skaitītāja žurnālu Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē pārbaudes veikšanai.

29. Aizpildītus Taksometra skaitītāja žurnālus uzglabā piecus gadus.

30. Lietotājs nodrošina skaitītāja tehniskās pases (kopā ar apkalpojošā dienesta noformētajiem aktiem, noplombēšanas protokoliem un ekspertīzes atzinumiem, ja tādi tikuši noformēti) vai tās kopijas atrašanos taksometrā, kurā taksometra skaitītājs uzstādīts. Tehniskās pases (kopā ar apkalpojošā dienesta noformētajiem aktiem, noplombēšanas protokoliem un ekspertīzes atzinumiem, ja tādi tikuši noformēti) vai tās kopijas vietā lietotājs drīkst nodrošināt tikai pēdējā plombēšanas protokola un tehniskās pases to lappušu kopiju, kurās norādīti attiecīgā skaitītāja un apkalpojošā dienesta, kas tehnisko pasi izsniedzis, identifikācijas dati (pirmā lappuse), pēdējā Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālās iestādes atzīme par skaitītāja reģistrēšanu un pēdējā Latvijas Nacionālā metroloģijas centra atzīme par skaitītāja verificēšanu (pēdējā lappuse) atrašanos taksometrā, kurā skaitītājs tiek lietots.

31. Lietotājam aizliegts veikt ierakstus tehniskajā pasē, noplombēšanas protokolos, apkalpojošā dienesta sastādītajos aktos un citos tamlīdzīgos dokumentos, izņemot parakstīšanos (norādot datumu, atbildīgās personas vārdu un uzvārdu) par iepazīšanos ar apkalpojošā dienesta veiktajiem ierakstiem un atzīmēm.

32. Skaitītāju, kas iegādāts bez tehniskās pases no personas, kas nav reģistrējusies Valsts ieņēmumu dienestā kā tirgotājs Ministru kabineta 2003.gada 1.jūlija noteikumos Nr.361 “Noteikumi par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektroniskajām ierīcēm un iekārtām” noteiktajā kārtībā, pirms reģistrēšanas Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē nodod ekspertīzei. Pēc pozitīva ekspertīzes atzinuma saņemšanas lietotājs vēršas apkalpojošajā dienestā, iesniedzot rakstisku iesniegumu un ekspertīzes atzinuma kopiju (uzrādot oriģinālu), noslēdz līgumu par apkalpošanu un saņem jaunu tehnisko pasi.

33. Lietotājs nodrošina, lai apkalpojošā dienesta atbildīgā persona varētu netraucēti veikt šī rīkojuma 17.2.apakšpunktā minēto pārbaudi.

34. Lietotājs nodrošina, lai Valsts ieņēmumu dienesta, Patērētāju tiesību aizsardzības centra, Valsts policijas un citu institūciju pārstāvji atbilstoši kompetencei varētu netraucēti veikt uzraudzību un kontroli.

35. Ja lietotājs izbeidz skaitītāja lietošanu nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanai, tas 30 dienu laikā nodrošina tā izslēgšanu no Valsts ieņēmumu dienesta kases aparātu, kases sistēmu, specializēto ierīču un iekārtu un to lietotāju vienotās datu bāzes (reģistra). Lietotājs izsauc apkalpojošo dienestu, kurš noņem plombas no skaitītāja un veic attiecīgu ierakstu tehniskajā pasē, norādot skaitītāja summārās atmiņas rādītāju rādījumus, plombu noņemšanas iemeslus, datumu un laiku. Pēc tehniskās pases noformēšanas lietotājs iesniedz Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē, kurā skaitītājs reģistrēts, rakstisku iesniegumu par skaitītāja izslēgšanu no Valsts ieņēmumu dienesta kases aparātu, kases sistēmu, specializēto ierīču un iekārtu un to lietotāju vienotās datu bāzes (reģistra) un tehnisko pasi attiecīgas atzīmes veikšanai.

36. Skaitītāju lietotājs drīkst pārdot citam nodokļu maksātājam vai nodot remontā apkalpojošajam dienestam tikai kopā ar tehnisko pasi.

37. Ja līdz šī rīkojuma spēkā stāšanās dienai Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajās iestādēs ir reģistrēti skaitītāji, kuri neatbilst šī rīkojuma prasībām, tad to lietotāji tos ir tiesīgi izmantot līdz 2004.gada 31.decembrim.

38. Līdz 2004.gada 31.decembrim apkalpojošie dienesti plombē kases aparātus, kases sistēmas, specializētās ierīces un iekārtas ar plombām, kuru paraugi Ministru kabineta 1999.gada 23.februāra noteikumos Nr.62 “Noteikumi par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektroniskajām ierīcēm un iekārtām” noteiktajā kārtībā reģistrēti Valsts ieņēmumu dienestā.

39. Apstiprinu Taksometra skaitītāja žurnālu.

40. Atzīt par spēku zaudējušu Valsts ieņēmumu dienesta 2002.gada 10.decembra rīkojumu Nr.2247 “Par taksometra skaitītājiem”.

41. Rīkojums un tā pielikums stājas spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors K.Ketners

144001.PNG (20434 bytes)

144002.PNG (70626 bytes)

144003.PNG (60080 bytes)

144004.PNG (55799 bytes)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!