• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Muitniekus gatavo darbam ES. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.01.2004., Nr. 14 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83620

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valdība piešķir finanses Latvijas pievienošanās svētku svinībām

Vēl šajā numurā

28.01.2004., Nr. 14

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Muitniekus gatavo darbam ES

26.janvārī Rīgas Tehniskās universitātes Inženierekonomikas fakultātes Starptautisko ekonomisko sakaru un muitas institūtā sākas mācību kursi muitas ierēdņiem par Eiropas Savienības (ES) integrētā tarifa vadības sistēmu ITVS.

Trīs nedēļu laikā plānots apmācīt 120 muitas ierēdņus, kuru darbs pēc Latvijas pievienošanāsEiropas Savienībai (ES) būs saistīts ar ES integrētā tarifa vadības sistēmu.

MUITA1.PNG (98630 bytes)
Robežšķērsošanas punkts Grenctālē
Foto: Aigars Jansons, A.F.I.

Ko mācīs muitniekiem

Mācību kursa ilgums ir divas dienas, bet šo kursu laikā trīs nedēļas plānots apmācīt 120 muitas ierēdņus, kuru darbs pēc Latvijas pievienošanās ES būs saistīts ar ES integrētā tarifa vadības sistēmu (ITVS). (ITVS nodrošinās vienotu ES tarifu piemērošanu visām precēm, kas no trešajām valstīm tiek pārvietotas pāri ES ārējai robežai.)
Kursos muitnieki galvenokārt apgūs teorētiskās zināšanas, tomēr paredzēts demonstrēt arī atsevišķus praktiskus muitas deklarāciju apstrādes piemērus, izmantojot jaunās ar TARIC serveri saistītās ASYCUDA sistēmas testa versiju.
Galvenās muitas pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Marika Līdaka “Latvijas Vēstnesim” pastāstīja, ka kursos muitas ierēdņus apmācīs Latvijas muitas iestāžu speciālisti, kas iepriekš ieguvuši kvalificētas zināšanas vairāku apmācības programmu ietvaros Eiropas Komisijā un ES dalībvalstīs (Zviedrijā, Austrijā un Dānijā).
Kursu mērķis ir iepazīstināt muitas ierēdņus ar ES integrētā tarifa vadības sistēmas datu apmaiņas sistēmām un datu bāzēm.

Kā ievieš ES tarifa
vadības sistēmu

Kursos galvenā uzmanība tiek veltīta plašāk izmantojamai ITVS komponentei “ES integrētais tarifs (TARIC)”. Tā izveidota, lai atvieglotu un pēc iespējas automatizētu muitas darbu, kā arī nodrošinātu muitas tarifus un tirdzniecības pasākumus regulējošo normatīvo aktu, kas attiecas uz preču pārvietošanu pāri muitas robežai, vienādu interpretēšanu un piemērošanu visās ES dalībvalstīs.
Katra ES dalībvalsts pati lemj, kā TARIC datus saistīt ar valstī izmantoto muitas deklarāciju apstrādes sistēmu. Pēc iestāšanās ES Latvijā tiks turpināts darbs ar līdz šim izmantotās elektroniskās deklarāciju apstrādes sistēmas ASYCUDA jaunu versiju, kas, rēķinot muitas maksājumus, izmantos datus no TARIC servera. Šobrīd Latvijas muitas iestādēs tiek testēta abu sistēmu – TARIC un ASYCUDA – savietojamība.
Aktualitāte attiecībā uz muitas ierēdņu izglītošanu par jaunajām sistēmām ir arī tā, ka aktīvi tiek tulkotas abu sistēmu darbības rokasgrāmatas, informēja M.Līdaka.
Pārējās ITVS komponentes – tarifu kvotu pieprasījumu administrēšanas sistēma “Quota”, saistošās tarifu informācijas datu bāze “EBTI”, datu bāze par izsniegtajām atļaujām preču ievešanai pārstrādei “ISPP” u.c. – netiek izmantotas ES ārējās robežas muitas kontroles posteņa ikdienas darbā, apstrādājot deklarācijas. Tām ir ierobežotas piekļuves iespējas, un ar tām strādā Galvenās muitas pārvaldes vai VID reģionālo muitas iestāžu attiecīgo struktūrvienību speciālisti. Tomēr kursos tiek sniegta pamatinformācija arī par šīm ITVS daļām, lai muitas ierēdņiem nodrošinātu vispusīgas zināšanas par sistēmas izveidošanas mērķiem un darbības pamatprincipiem un lai VID reģionālo iestāžu muitas ierēdņi varētu objektīvi izvērtēt reģiona un muitas kontroles posteņu iesaistīšanās nepieciešamību sekmīgā ITVS izmantošanā.

Drīz mācības
turpināsies

M.Līdaka pastāstīja, ka ievērojams progress panākts arī otras informatīvās sistēmas ieviešanā Latvijas muitā. Pabeigta arī datorizētās tranzīta kontroles sistēmas (NCTS) pirmsatbilstības testēšana. NCTS ļaus efektīvi kontrolēt to tranzīta kravu kontroli, kas šķērso ES ārējo robežu un tiek pārvietotas tranzītā uz kādu no ES dalībvalstīm. Ar NCTS tiek nodrošināta arī kontrole attiecībā uz ārvalstu preču pārvietošanos ES iekšienē no vienas dalībvalsts uz otru. M.Līdaka informēja, ka tuvākajā laikā paredzēts organizēt muitas ierēdņu apmācību arī par NCTS darbību Latvijā.

Lappusi sagatavojis

Artis Nīgals, “LV”
artis.nigals@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!