• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
HIV draudi mazinās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.01.2004., Nr. 14 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83591

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai ielūkotos tiesību sistēmas rītdienā, jāsaprot tās vēsture un šodiena

Vēl šajā numurā

28.01.2004., Nr. 14

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

HIV draudi mazinās

HIV-AID COPY.GIF (29916 bytes)
Jauno HIV infekcijas un AIDS gadījumu skaita dinamika Latvijā
AIDS profilakses centra dati

Latvijā samazinājusies HIV infekcijas izplatība, un šo tendenci speciālisti skaidro ar sekmīgo profilakses darbu – Latvijas iedzīvotāju informēšanu un izglītošanu HIV infekcijas riska mazināšanai, veicot plānotu, mērķtiecīgu informācijas un izglītības kampaņu.

Pērn valstī reģistrēti 405 jauni inficēšanās gadījumi ar HIV, kas ir par 35 procentiem mazāk nekā gadu iepriekš. AIDS profilakses centra Informācijas un izglītības daļas vadītāja Iveta Skripste uzsver, ka jau 2002.gadā bija jūtama šī pozitīvā tendence – par trešdaļu mazāk konstatēts jaunu inficēšanās gadījumu, salīdzinot ar 2001.gadu, kad reģistrēts rekordliels inficēšanās gadījumu skaits (807).
“Tas izskaidrojams ar veiksmīgo profilaksi,” skaidro I. Skripste, piebilstot, ka tā ir atdeve gadu gaitā ieguldītajam darbam. Īpaši minams profilaktiskais darbs narkomānu vidē (šādas profilakses programmas īsteno divpadsmit pašvaldībās), jo tieši intravenozo narkotiku lietotāji līdz šim bijusi lielākā riska grupa. Šobrīd situācija salīdzinājumā ar to, kā bijis pirms pāris gadiem, nav vairs tik pesimistiska.
Taču AIDS profilakses centra speciāliste norāda uz jaunu aktuālu tendenci pasaulē – pieaug gadījumu skaits, kad inficēšanās ar dzīvībai bīstamo infekciju notiek heteroseksuālo un homoseksuālo kontaktu ceļā. Šīs tendences simptomi jūtami arī Latvijā. Pērn salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu par četriem procentiem pieaudzis heteroseksuālo dzimumkontaktu ceļā inficēto skaits un par divpadsmit procentiem – homoseksuālo. “Protams, nedrīkst atslābināt profilaktisko darbu ar narkotiku lietotājiem, taču daudz lielāka uzmanība jāpievērš visas sabiedrības informēšanai,” stāsta I. Skripste un skaidro, ka vairums iedzīvotāju risku inficēties ar HIV neattiecina uz sevi, uzskatot, ka šī problēma aktuāla tikai un vienīgi intravenozo narkotiku lietotājiem. Taču dati liecina pretējo.
Pērn ar HIV heteroseksuālo kontaktu ceļā inficējušies 65 cilvēki, homoseksuālo – 13, lietojot intravenozās narkotikas – 219, divi bērni infekciju ieguvuši no mātes, savukārt 106 cilvēkiem inficēšanās ceļš nav noskaidrots.

Ilze Apine, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!