• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Cīņa pret nelegālo nodarbinātību - valstiska prioritāte. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.01.2004., Nr. 14 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83590

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Galvenā balva latviešu skaņradim

Vēl šajā numurā

28.01.2004., Nr. 14

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Cīņa pret nelegālo nodarbinātību – valstiska prioritāte

Vakar, 27.janvārī, valdība akceptēja Labklājības ministrijas (LM) izstrādātās pamatnostādnes nelegālās nodarbinātības samazināšanas pasākumiem, kas paredz aktīvāk skaidrot darbiniekiem viņu darba tiesības un nelegālās nodarbinātības negatīvās sekas.
Cīņa pret nelegālo nodarbinātību ir valstiski svarīga prioritāte, jo negodīga uzņēmējdarbība kaitē darba ņēmējam, uzņēmumu konkurētspējai, kā arī negatīvi ietekmē valsts budžetu, norādījusi labklājības ministre Dagnija Staķe vēl pirms pamatnostādņu projekta “Par nelegālās nodarbinātības samazināšanas pasākumiem darba jomā” izskatīšanas Ministru kabinetā.
Pēc pamatnostādņu akceptēšanas labklājības ministre pauda gandarījumu par valdības sēdē nolemto un norādīja, ka ikvienam cilvē

kam būtu jāzina, ka, nelegāli strādājot, viņš ir sociāli neaizsargāts darba zaudēšanas, darbā gūtās traumas, saslimšanas, arodslimības vai pensijas vecuma sasniegšanas gadījumā, jo par viņu netiek maksāti nodokļi. Cilvēks, kurš strādā bez darba līguma, ir arī pilnīgi beztiesisks, jo darba devēja un darbinieka attiecībām nevar piemērot tiesību normas un tiesisko attiecību pastāvēšanu iespējams pierādīt tikai tiesas ceļā.
Nelegālā nodarbinātība traucē arī uzņēmumu savstarpēji godīgu konkurenci, jo darba devējiem, kas nodrošina darbiniekus saskaņā ar tiesību normām un nomaksā visus nodokļus, ir grūtāk pastāvēt darba tirgū, salīdzinot ar tiem uzņēmumiem, kuri nodokļus nemaksā.
D. Staķe uzskata, ka par darba tiesībām un nelegālā darba negatīvajām sekām jāsāk runāt jau skolā. Lai mazinātu nelegālo nodarbinātību, plānots uzturēt regulāru dialogu ar sociālajiem partneriem – darba devējiem un arodbiedrībām. Paredzēts arī palielināt inspektoru skaitu, kas veiktu pārbaudes uzņēmumos, īpaši nozarēs, kurās nelegālā nodarbinātība ir visizplatītākā. Šādi tiks uzlabota kontrole pār darba tiesību normu ievērošanu.

Pēc LM Sabiedrisko attiecību nodaļas informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!