• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas locekļi, tiekoties ar NATO Militārās komitejas priekšsēdētāju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.01.2004., Nr. 13 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83509

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts amatpersonas, piedaloties apaļā galda diskusijā "Baltijas valstu sadarbība Eiropas Savienībā" Rīgā 23.janvārī

Vēl šajā numurā

27.01.2004., Nr. 13

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas locekļi, tiekoties ar NATO Militārās komitejas priekšsēdētāju

Piektdien, 23.janvārī, Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Ēriks Jēkabsons un komisijas loceklis Dainis Turlais tikās ar NATO Militārās komitejas priekšsēdētāju Haraldu Kujatu.
Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar Latvijas integrāciju Ziemeļatlantijas aliansē (NATO ) un sadarbības perspektīvām tās ietvaros.
Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Ē.Jēkabsons sveica NATO Militārās komitejas priekšsēdētāju H.Kujatu Latvijā. Viņš iepazīstināja augsto viesi ar komisijas sastāvu un uzsvēra, ka viņa vadītajā komisijā darbojas visu Saeimā pārstāvēto politisko partiju frakciju pārstāvji. Ē.Jēkabsons uzsvēra, ka galvenais komisijas uzdevums ir likumdošanas sakārtošana iekšlietu un aizsardzības jomā un tās harmonizēšana saskaņā ar NATO izvirzītajiem principiem. Viņš atzina, ka līdz šim paveiktais ir vērtējams pozitīvi, lai arī nākotnē vēl daudz darāmā.
NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs pozitīvi novērtēja mūsu valsts sasniegumus integrācijas procesā NATO un arī Eiropas Savienībā, atzīstot esošās objektīvās grūtības, kas saistītas ar alianses transformācijas procesu. Ē.Jēkabsons, runādams par NATO šodienas uzdevumiem un alianses lomu militārajos konfliktos pasaulē, norādīja, ka H.Kujata tautietis 19.gadsimta Prūsijas militārais teorētiķis Karls fon Klauzevics atzinis, ka karošana jāuzskata par politikas turpināšanu ar citiem līdzekļiem, taču karš nevar būt pašmērķis.
H.Kujats sacīja, ka NATO transformācijas procesā ir kā mainīgs mērķis, kuram pietuvoties ļauj pārējo alianses dalībvalstu atbalsts un Baltijas valstu sadarbība. Viņš atzinīgi novērtēja reformu procesu mūsu valsts bruņotajos spēkos un atzina, ka apmācība un izglītība ir svarīgākās investīcijas militāro spēku attīstībā.
H.Kujats arī izteica apbrīnu par panākto Latvijas valstiskuma atjaunošanā, atzīstot rietumvalstu līdzatbildību par pusgadsimtu ilgo padomju okupācijas laiku. Ē.Jēkabsons uzsvēra, ka Latvijas sabiedrībai vēsturiskās taisnības atjaunošana ir ļoti nozīmīga, un uzslavēja NATO pārstāvja drosmi atzīt rietumvalstu līdzatbildību pagātnes notikumos. “Latvieši ir kristīga tauta, kas skatās nākotnē, nevis kultivē vēsturiskus aizvainojumus,” tikšanās laikā norādīja komisijas priekšsēdētājs, uzsverot, ka uz 20.gadsimta traģiskajiem notikumiem var raudzīties arī kā uz labu mācību priekšdienām. “Kas mūs nenogalina, padara mūs stiprākus,” piebilda Ē.Jēkabsons.
Pārrunāta arī turpmākā NATO politika attiecībā uz jaunajām dalībvalstīm, kā arī kaimiņu valstīm, tostarp Krieviju un Ukrainu, kā arī Latvijas unikālā ģeostratēģiskā situācija – tilts starp rietumiem un austrumiem.
NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs uzsvēra, ka aliansei pievienojas ne vien militārās struktūras, bet visa valsts un turpmāk visas NATO dalībvalstis būs atbildīgas par Latvijas drošību un stabilitāti.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!