• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Piedaloties Pasaules ekonomikas forumā Davosā 2004.gada 22.janvārī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.01.2004., Nr. 12 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83464

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

23.01.2004., Nr. 12

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Piedaloties Pasaules ekonomikas forumā Davosā 2004.gada 22.janvārī

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga Pasaules ekonomikas forumā Davosā piedalījās pasaules līderu neformālajā sarunā par Eiropas aizsardzības spējām. Diskusijas laikā tika uzdots jautājums, vai Eiropas aizsardzībai ir sava identitāte. Prezidente, kura starp NATO amatpersonām un citiem līderiem pārstāvēja Eiropas Savienības (ES) kandidātvalstis, runāja par to, ka Eiropas aizsardzības identitāte ir tieši atkarīga no aizsardzības spēju kapacitātes un pašlaik šīs aizsardzības spējas atpaliek no vēlamā.
Diskusijā uzsvērta pētniecības nozīme aizsardzības kapacitātē. Prezidente ir pārliecināta, ka Eiropai un tostarp Latvijai lielāku uzmanību vajadzētu pievērst pētniecības projektiem un tas būtu labs ieguldījums valsts un Eiropas kopējās drošības un aizsardzības spēju stiprināšanā. “Ne vienmēr kapacitātes spēja ir tieši atkarīga no resursiem tikai un vienīgi militārajā sfērā, tāpēc zinātnieku ieguldījums varētu būt ļoti svarīgs,” sacīja Valsts prezidente. Tomēr viņa arī atzīmēja, ka aizsardzības kapacitāti var stiprināt, tikai veicinot kopējās ārpolitikas nostādnes Eiropā, un, lai šo mērķi sasniegtu, Eiropas līderiem vēl darāms nopietns darbs. Šajā aspektā prezidente uzsvēra arī Eiropas kandidātvalstu, tai skaitā Eiropas mazo valstu, lomu, palīdzot efektīvas un padziļinātas Eiropas un transatlantiskās saites dialogā. Viņa atzīmēja, ka mazās valstis, to skaitā Latvija, varētu būt dinamisks vidutājs šo Eiropas un transatlantisko saišu veidošanā.
Valsts prezidente Davosā neformāli tikās ar NATO ģenerālsekretāru Jāpu de Hopu Sheferu un pārrunāja NATO uzdevumus jaunajā pasaules dienaskārtībā, kā arī NATO sadarbību ar Latviju. Ģenerālsekretārs apliecināja Latvijas Valsts prezidentei savu ieinteresētību drīzumā apmeklēt Latviju.

Valsts prezidenta preses dienests

Vēl par prezidentes dalību forumā – šī numura B blokā, B3.lappusē

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!