• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2004. gada 7. janvāra lēmums Nr. 1 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.01.2004., Nr. 6 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83029

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Pārtikas centra informācija

Eiropas Savienībā atzītās jaunās pārtikas saraksts (3.turpinājums). Precizējot iepriekš publicēto

Vēl šajā numurā

14.01.2004., Nr. 6

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 1

Pieņemts: 07.01.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Konkurences padomes lēmums Nr.1

Rīgā 2004.gada 7.janvārī (prot. Nr.1, 4.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr. 712/03/05/10
Par SIA “Baltkom TV SIA” 04.11.2003. iesniegumu par apvienošanos

Konkurences padome 2003.gada 5.novembrī saņēma sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Baltkom TV SIA” (turpmāk — Baltkom) iesniegumu par apvienošanos (turpmāk — Ziņojums). Tas nebija pilnībā noformēts saskaņā ar Ministru kabineta 20.01.2003. noteikumiem Nr. 22 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos”. Papildus pieprasītā informācija tika iesniegta 24.12.2003.
Izvērtējot Ziņojumā ietverto un papildus iesniegto informāciju, kā arī Biroja iegūto informāciju, Konkurences padome

 

konstatēja:

1. Baltkom ir Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā reģistrēta uzņēmējsabiedrība, kuras 95% kapitāla daļu pieder SIA “Alīna” un 5% — BO VAS “Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs”. Baltkom ir saņēmusi Nacionālās radio un televīzijas padomes (turpmāk — NRTP) speciālo atļauju (licenci) kabeļtelevīzijas darbībai (Nr. K-002, derīga līdz 02.07.2007.) un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (turpmāk — SPRK) publiskā fiksētā telekomunikāciju tīkla operatora licenci (Nr. T10092, derīga līdz 01.04.2008.). Baltkom galvenie ekonomiskās darbības virzieni saskaņā ar Vispārējo ekonomiskās darbības klasifikāciju un sabiedrības statūtiem ir telesakari (64.2), radio un televīzijas darbība (92.2), ar kino un video saistīta darbība (92.1), ierakstu reproducēšana (22.3) u.c.
2. Sabiedrība ar ierobežotu atbildību “Netcom” (turpmāk — Netcom) ir Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā reģistrēta uzņēmējsabiedrība, kuras 100% kapitāldaļu pieder divām fiziskām personām. Netcom ir saņēmusi NRTP speciālo atļauju (licenci) kabeļtelevīzijas darbībai (Nr. K-065, derīga līdz 04.07.2011.) un SPRK publiskā fiksētā telekomunikāciju tīkla operatora licenci (Nr. T10097, derīga līdz 15.04.2008.). Netcom galvenie ekonomiskās darbības virzieni saskaņā ar Vispārējo ekonomiskās darbības klasifikāciju un sabiedrības statūtiem ir telesakari (64.2), radio un televīzijas darbība (92.2), ar kino un video saistīta darbība (92.1), ierakstu reproducēšana (22.3) u.c.
3. Sabiedrība ar ierobežotu atbildību “Netcoms” (turpmāk — Netcoms) ir Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā reģistrēta uzņēmējsabiedrība, kuras 100% kapitāla daļu pieder fiziskai personai. Netcoms galvenie ekonomiskās darbības virzieni saskaņā ar Vispārējo ekonomiskās darbības klasifikāciju un sabiedrības statūtiem ir konsultēšana ar aparatūru saistītos jautājumos (72.1), pārējā ar datoriem saistītā darbība (72.4), poligrāfiskā izpilde un ar to saistītie pakalpojumi (22.2) u.c.
4. Apvienošanās paredzēta, Baltkom iegādājoties 100% Netcom kapitāla daļu un 100% Netcoms kapitāla daļu. Baltkom 2003.gada 24.oktobrī ir noslēgusi līgumus ar Netcom un Netcoms īpašniekiem par 100% abu sabiedrību kapitāla daļu pirkšanu viena mēneša laikā pēc Konkurences padomes atļaujas saņemšanas. Saskaņā ar Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punktā noteikto “Tirgus dalībnieku apvienošanās ir (..) tāds stāvoklis, kad viens vai vairāki tirgus dalībnieki iegūst izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku vai citiem tirgus dalībniekiem”. Tātad Netcom un Netcoms 100% kapitāla daļu pirkums ir uzskatāms par apvienošanos šā likuma izpratnē, jo darījuma rezultātā Baltkom iegūst izšķirošu ietekmi citos tirgus dalībniekos — Netcom un Netcoms. Baltkom, Netcom un Netcoms ir uzskatāmi par apvienošanās dalībniekiem.
5. Konkurences likuma 15.panta otrajā daļā noteikts, ka “Tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei par to ziņojumu saskaņā ar šā likuma 16.pantu, ja pastāv viens no šādiem nosacījumiem:
1) apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā ir bijis ne mazāks kā 25 miljoni latu;
2) vismaz viens no apvienošanās dalībniekiem pirms apvienošanās atradies dominējošā stāvoklī konkrētajā tirgū.”
Saskaņā ar Ministru kabineta 20.01.2003. noteikumu Nr. 22 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” IV sadaļu “Apgrozījuma aprēķināšana”, nosakot apgrozījumu, kāds ņemams vērā konkrētajā lietā, ir jāsummē apvienošanās dalībnieku kopējais pēdējā finanšu gada apgrozījums un apgrozījums, kāds ir tiem tirgus dalībniekiem, kam ir izšķiroša ietekme kādā no apvienošanās dalībniekiem vai kuros apvienošanās dalībniekiem ir izšķiroša ietekme. Saskaņā ar apvienošanās dalībnieku iesniegto informāciju apgrozījums, kas ņemams vērā šajā gadījumā, sastāda 7 140 739 latus. Tādējādi Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 1.punktā minētais ziņošanas kritērijs nav spēkā.
6. Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju par konkrētajiem tirgiem un apvienošanās dalībnieku tirgus daļām atsevišķos tirgos, apvienošanās rezultātā iespējama koncentrācija vienā konkrētajā tirgū — kabeļtelevīzijas pakalpojumu sniegšana Rīgas pilsētas teritorijā. Pēc Ziņojuma iesniedzēju domām, Baltkom tirgus daļa šajā konkrētajā tirgū (rēķinot pēc ienākumiem) ir 39%, kas, iespējams, norāda uz dominējošo stāvokli, bet Netcom — 10%. Papildus iesniegtā informācija liecina, ka, rēķinot pēc aptverto mājsaimniecību (dzīvokļu) skaita, Baltkom tirgus daļa ir jau 53%, bet Netcom — 11%. Tātad apvienošanās rezultātā iespējama apvienotā tirgus dalībnieka dominējošā stāvokļa nostiprināšanās. Konkurences padome uzskata, ka Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 2.punktā minētais nosacījums ir spēkā.
Ņemot vērā minēto un Konkurences likuma 6.panta otro daļu, 8.panta pirmās daļas 3.punktu, 15.panta pirmo un otro daļu un 16.pantu, kā arī Ministru kabineta 20.01.2003. noteikumu Nr. 22 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” 6.punktu, Konkurences padome

 

nolēma:

1. Atzīt SIA “Netcom” un SIA “Netcoms” kapitāla daļu pirkšanas darījumu par paziņojamu apvienošanos Konkurences likuma izpratnē un izskatīt SIA “Baltkom TV SIA” 04.11.2003. iesniegto ziņojumu saskaņā ar Konkurences likuma 16.pantu un Ministru kabineta 20.01.2003. noteikumiem Nr. 22 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos”.
2. Uzskatīt par pilnīga Ziņojuma iesniegšanas datumu 2003.gada 24.decembri.
3. Birojam sagatavot publicēšanai nekonfidenciālu paziņojumu par paredzēto apvienošanos, aicinot ieinteresētās personas izteikt viedokli par šo darījumu.
Konkurences padomes lēmums ir pārsūdzams Rīgas Centra rajona tiesā viena mēneša laikā saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu, LR Civilprocesa likuma Pārejas noteikumu 1.punktu un Civilkodeksa 24.-A nodaļu.

Konkurences padomes priekšsēdētājs P.Vilks

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!