• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Māksla kā piedzīvojums. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.01.2004., Nr. 4 https://www.vestnesis.lv/ta/id/82897

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiek nosaukti Lielās mūzikas balvas laureāti

Vēl šajā numurā

09.01.2004., Nr. 4

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Māksla kā piedzīvojums

VAKS.JPG (74306 bytes)Izdevniecība “Pētergailis” laidusi klajā grāmatu “Mākslas vēsture”, kurā pirmoreiz musu kultūras vēsturē tik plaši stāstīts par Latvijas arhitektūru un tēlotāju mākslu – glezniecību, grafiku un tēlniecību – vienpadsmit gadu tūkstošu garumā. Tikuši izmantoti visi nozīmīgākie publicētie materiāli par Latvijas mākslu, kā arī autoru oriģinālpētījumi. Katrs autors raksta par mākslas jomu, kuru pārzina vislabāk: Laila Bremša – par tēlniecību, Aija Brasliņa – par glezniecību, Dainis Bruģis – par arhitektūru, Stella Pelše – par jaunākajām tendencēm mākslā, Inta Pujāte – par grafiku. Kaut arī grāmata ir vairāku autoru darba mozaīka, stila ziņā tā ir apbrīnojami viendabīga.
Teksta saturs aptver faktoloģisko materiālu no mākslas pirmsākumiem Latvijā līdz jaunāko mūsdienu mākslas parādību apskatam un vērtējumam, izmantojot plašu vēstures materiālu un atziņas par mākslas tendencēm pasaulē. Teksts sadalīts nodaļās atbilstoši lielajiem mākslas attīstības posmiem, izmantojot Eiropas mākslas vēstures vispārpieņemto periodizāciju un ņemot vērā arī vietējo specifiku. Ir daudz mazzināmu par latviešu mākslu pēc Otrā pasaules kara – gan Latvijā, gan pasaulē. Svarīgi arī tas, ka grāmata sniedz Latvijas, ne tikai latviešu nacionālās skolas mākslinieciskās kultūras izvērtējumu.
Veiksmīgi apvienota vēsturiskā un biogrāfiskā pieeja. Laikmeta kopaina atklājas, ne vien paralēli aplūkojot glezniecību, grafiku un tēlniecību, bet pirmoreiz Latvijas mākslas vēsturē kā kopējā procesa sastāvdaļu skatot arī arhitektūru, sistēmiski izvērtējot katra laikposma virzienu, stilu īpatnības un attīstības tendences.
Grāmata ir labs avots kultūras un mākslas vēstures studijām vecāko klašu audzēkņiem un studentiem, kā arī ikvienam interesentam, jo grāmatā ievietots ļoti apjomīgs ilustratīvais materiāls – 423 krāsaini un melnbalti attēli, kas aptver visas nozares un laikmetus, tādējādi iesniedzoties kultūras vēstures jomā. Terminu izpratnē palīdzēs orientēties skaidrojošā vārdnīca, savukārt erudītiem lasītājiem labs palīgs būs apjomīgais personrādītājs un ieteicamās literatūras saraksts tālākām studijām un izziņas darbam. Savukārt 27 lappuses garais kopsavilkums angļu valodā ir pamatīgs izziņas materiāls tiem, kas nepārvalda latviešu valodu. Tas ir tik plašs, ka var aizstāt nelielu brošūru par Latvijas mākslas vēsturi.
Iespējams, vislabākā šīs grāmatas īpašība (līdzās milzīgajam attēlu daudzumam) ir interesantais teksta izklāsts – bieži rodas sajūta, ka lasām par “mākslu kā piedzīvojumu”. Cilvēki, laikmeta norises, paralēles un cēloņsakarības – šie aspekti mijas un caurvij cits citu, radot košu mākslas gara, laika un laikmeta ainu. Šo sajūtu vēl paspilgtina grāmatas mākslinieces Daces Dravenieces veidotais oriģinālais, trāpīgais un vizuāli spēcīgais grāmatas dizains, kas vienlaikus ir gan ļoti atraktīvs, gan arī pārskatāms.
Ir izdota brīnišķīga grāmata, kurā veldzi var rast gan intelekts, gan vizuālās sajūtas, gan lepnums par mūsu zemes bagāto kultūras mantojumu. “Māksla kā piedzīvojums” – kāpēc gan ne!

Anita Rožkalne

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!