• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
2003. gada 18. decembra likums "Grozījumi likumā "Par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.01.2004., Nr. 2 https://www.vestnesis.lv/ta/id/82756

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Grozījumi likumā "Par Latvijas Republikas Zemessardzi"

Vēl šajā numurā

07.01.2004., Nr. 2

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: likums

Pieņemts: 18.12.2003.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi likumā “Par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā”

Izdarīt likumā “Par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā” (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2002, 2.nr.; 2003, 22.nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 3.panta pirmo daļu šādā redakcijā:

“(1) No darbinieku prasījumu garantiju fonda līdzekļiem apmierina to personu prasījumus, kuras ir bijušas vai ir darba tiesiskajās attiecībās ar darba devēju, kas pasludināts par maksātnespējīgu, ja minētie prasījumi ir iekļauti kreditoru sapulces apstiprinātajā atzīto nenodrošināto kreditoru prasījumu sarakstā.”

2.  4.pantā:

izslēgt 6.punktu;

papildināt pantu ar otro daļu šādā redakcijā:

“(2) No darbinieku prasījumu garantiju fonda līdzekļiem apmierina prasījumus par tiem valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu un iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumiem, kuri saistīti ar šajā pantā minētajām izmaksām.”;

uzskatīt līdzšinējo panta tekstu par pirmo daļu.

3.  5.pantā:

izteikt pirmās daļas 4. un 5.punktu šādā redakcijā:

“4) atlaišanas pabalstu likumā noteiktajā minimālajā apmērā;

5) kaitējuma atlīdzību par visu nesamaksāto laikposmu;”;

papildināt pirmo daļu ar 6.punktu šādā redakcijā:

“6) kaitējuma atlīdzības summu par trim gadiem uz priekšu.”;

papildināt pantu ar trešo daļu šādā redakcijā:

“(3) Darbinieku prasījumi par kaitējuma atlīdzību sakarā ar nelaimes gadījumu darbā vai arodslimību tiek apmierināti, ja nelaimes gadījums darbā noticis vai arodslimība iegūta līdz 1997.gada 1.janvārim, kā arī gadījumā, ja bijušajam darbiniekam, kurš nav uzskatāms par apdrošināto personu saskaņā ar likumu “Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām”, arodslimība, kuras cēlonis ir šā darbinieka veiktais darbs kaitīgos darba apstākļos līdz 1997.gada 1.janvārim, konstatēta pēc 1997.gada 1.janvāra.”

4. Aizstāt 8.panta pirmajā daļā vārdu “finansu” ar vārdu “finanšu”.

5. Papildināt 10.panta pirmo daļu ar teikumu šādā redakcijā:

“Administrators ir tiesīgs iesniegt Maksātnespējas administrācijai pieteikumus par darbinieku prasījumiem tikai tādā gadījumā, ja atzīto nenodrošināto kreditoru prasījumu saraksts ir apstiprināts kreditoru sapulcē, turklāt tikai līdz brīdim, kad tā pieņēmusi lēmumu par maksātnespējas procesa izbeigšanu.”

6. 11.pantā:

izteikt pirmo, otro un trešo daļu šādā redakcijā:

“(1) Pēc darbinieku prasījumu apmierināšanai izmaksājamo summu apstiprināšanas Maksātnespējas administrācija valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, iedzīvotāju ienākuma nodokli un kaitējuma atlīdzības summu par trim gadiem uz priekšu ieskaita normatīvajos aktos noteiktajos budžetos, bet darbiniekiem izmaksājamās summas pārskaita administratoram maksātnespējīgā darba devēja kontā tālākai samaksai darbiniekiem.

(2) Pēc tam, kad izmaksātas apstiprinātās darbinieku prasījumu summas, Maksātnespējas administrācija iegūst:

1) prioritāro kreditoru pirmās kreditoru grupas kreditora tiesības saskaņā ar likumu “Par uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību maksātnespēju”;

2) apmierinātā kreditora tiesības saskaņā ar Kredītiestāžu likumu vai Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumu.

(3) Maksātnespējīgā darba devēja administratoram ir pienākums no maksātnespējīgā darba devēja līdzekļiem atmaksāt Maksātnespējas administrācijai naudas līdzekļus, kurus tā izmaksājusi darbiniekiem viņu prasījumu apmierināšanai. Administrators, apmierinot vienas grupas kreditoru prasījumus, vispirms Maksātnespējas administrācijai atmaksā naudas līdzekļus, kurus tā piešķīrusi darbinieku prasījumu apmierināšanai.”;

aizstāt piektajā daļā vārdus “Maksātnespējas administrācijas izmaksāto summu” ar vārdiem “darbinieku prasījumu apmierināšanai Maksātnespējas administrācijas izmaksāto vai izmaksājamo summu”.

7. Izteikt pārejas noteikumu 1. un 2.punktu šādā redakcijā:

“1. Līdz 2004.gada 31.decembrim šā likuma 5.panta pirmās daļas 1., 2., 3. un 4.punktā minēto apmierināmo darbinieku prasījumu, ar tiem saistīto valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu darbinieka daļas un iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumu kopsumma nedrīkst pārsniegt 1000 latus par vienu darbinieku.

2. Šā likuma noteikumi nav attiecināmi uz tiem darbiniekiem, par kuru darba devēja maksātnespējas stāvokļa risinājumu lēmums ir pieņemts līdz šā likuma spēkā stāšanās dienai.”

8. Papildināt likumu ar informatīvu atsauci uz Eiropas Savienības direktīvu šādā redakcijā:

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu

Likumā iekļautas tiesību normas, kas izriet no direktīvas 80/987/EEC.”

Likums Saeimā pieņemts 2003.gada 18.decembrī. 

Valsts prezidente V.Vīķe-Freiberga

Rīgā 2004.gada 7.janvārī

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!