• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izraudzīti Latvijas tiesneši Eiropas Kopienu tiesā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.01.2004., Nr. 2 https://www.vestnesis.lv/ta/id/82705

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kopā ar dzejnieku redzes treniņos un ieraudzīšanas priekos

Vēl šajā numurā

07.01.2004., Nr. 2

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izraudzīti Latvijas tiesneši Eiropas Kopienu tiesā

LABUCKA.JPG (15938 bytes)
Ingrīda Labucka
Foto: Aigars Jansons, A.F.I
LEVITS.JPG (17079 bytes)
Egils Levits
Foto: Aigars Jansons, A.F.I

Par Eiropas Kopienu tiesas tiesnesi Tieslietu ministrija izraudzījusi Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesnesi no Latvijas Egilu Levitu, bet par pirmās instances tiesas tiesnesi — Saeimas deputāti, bijušo tieslietu ministri Ingrīdu Labucku, vakar preses konferencē informēja tieslietu ministrs Aivars Aksenoks.
Eiropas Kopienu tiesas tiesneša un Pirmās instances tiesas tiesneša kandidāti vēl jāapstiprina valdībā. Amatā tie stāsies ar 1.maiju, kad Latvija oficiāli kļūs par Eiropas Savienības dalībvalsti.
Tiesneša amata pretendentu atlasei tika izveidota komisija, kuras priekšsēdētājs ir tieslietu ministrs, komisijas locekļi — ārlietu ministre Sandra Kalniete, Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, Valsts kancelejas direktora vietniece tiesību aktu lietās Elita Ektermane, Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aivars Endziņš, Augstākās tiesas priekšsēdētājs Andris Guļāns un ģenerālprokurors Jānis Maizītis. Komisijas sekretāre ir Tieslietu ministrijas Starptautisko un Eiropas Savienības tiesību departamenta juriskonsulte Anita Zikmane.
Komisija izvērtēja 12 kandidātus, izvēloties piecus, kuri tika uzklausīti.
Pretendentiem bija jāatbilst Eiropas Kopienas dibināšanas līgumā noteiktajām obligātajām tiesnesim izvirzītajām prasībām — jābūt personai, kuras neatkarība nav apšaubāma un kura atbilst prasībām attiecībā uz tiesnešu augstākajiem amatiem Latvijā vai kura ir jurists ar atzītu kompetenci.
Viens no kritērijiem bija šo cilvēku pieredze gan jurista darbā, gan dzīves pieredze. Atbilstoši likumam Latvijā par tiesnesi var kļūt cilvēks, kas sasniedzis vismaz 30 gadu vecumu, norādīja tieslietu ministrs.
Viņš pauda gandarījumu par pieteikumu skaitu un kvalitāti. “Konkurence bija liela, daudzi bija reāli pretendenti un nākotnē varētu pretendēt uz lieliem sasniegumiem tieslietu jomā,” viņš atzīmēja.
Konkursā varēja pieteikties pretendenti, kuri labi orientējas Eiropas Savienības tiesībās, kuriem ir izpratne par Eiropas Kopienu tiesas darbu, pieredze tieslietās un labas angļu vai franču valodas zināšanas.
Eiropas Kopienu tiesa nodrošina Kopienas tiesību īstenošanu dalībvalstīs, nodrošina arī tiesību vienveidīgu interpretēšanu un pielāgošanu, tiesa izšķir arī strīdus starp dalībvalstīm vai starp dalībvalstīm un Eiropas Kopienas insitūcijām. Pirmās instances tiesas galvenie darba jautājumi ir strīdi starp fiziskām vai juridiskām personām un Eiropas Kopienas institūcijām. Otra šīs tiesas funkcija ir strīdi starp Eiropas Kopienas institūciju ierēdņiem un pašām institūcijām.
“Tiesnesis nepārstāvēs valsti tiešā nozīmē. No katras valsts Eiropas Kopienu tiesā ir viens tiesnesis, kas darbojas tiesas sastāvā, bet vienlaikus pārstāv savas valsts tiesību tradīcijas,” norādīja tieslietu ministrs.
Latvijas valstij šie tiesnešu amati neparedz papildu izmaksas, jo tiesnešu algu segs Eiropas Kopiena. Taču Tieslietu ministrijā jau izveidota institūcija, kas pārstāvēs Latviju tiesu procesos, tam arī valsts budžetā atvēlēti līdzekļi. Institūcijā būs seši darbinieki.

LETA

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!