• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Izraēlas draudiem miera procesam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.12.2003., Nr. 177 https://www.vestnesis.lv/ta/id/82123

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par mācīšanos būt īpašniekiem

Vēl šajā numurā

16.12.2003., Nr. 177

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Izraēlas draudiem miera procesam

Tieši Izraēla, nevis Ziemeļkoreja, Irāka, Irāna vai Afganistāna rada lielākos draudus mieram visā pasaulē – uzskata vairāk nekā puse eiropiešu. ES Komisijas pasūtītās aptaujas dati ir izraisījuši vētru, kas, protams, vislielākā bija Izraēlā.

Rezultāti skaidri liecina, ka 59% respondentu daudz vairāk baidās no Izraēlas nekā no valstīm, kuras ASV prezidents Džordžs Bušs apzīmēja par “ļaunuma asi”. Anketas tika izplatītas visā Eiropas teritorijā: ikviena no 7,5 tūkstošiem aptaujāto personu saņēma sarakstu ar 15 valstīm un tika lūgta izvēlēties vienu no tām. Respondentiem jautāja arī par karu Irākā un tā ietekmi uz mieru visā pasaulē. ES Komisijas runasvīrs nevēlējās paskaidrot, kā tika gatavota aptauja. Tomēr ES pārstāvis apgalvoja, ka aptaujā neesot bijušas nekādas manipulācijas.

Ne aptauja, ne arī tās rezultāti neapmierināja Jeruzālemes Simona Vīzentāla centru. Izraēlas valdības pārstāvis Avi Pazners, kas ir bijis Izraēlas vēstnieks Parīzē un Romā, apgalvoja, ka aptaujai pietrūkstot ticamības, bet tāds Izraēlas tēls eiropiešu acīs esot iegūts negatīvo ziņojumu rezultātā par trīs gadus ilgstošo intifadu.

Izraēlas ministrs bez portfeļa Nātans Šaranskis, kas PSRS laikā tika arestēts par ebreju tiesību aizstāvēšanu, piebilda, ka aptauja apliecinot, ka aiz Izraēlas politiskās kritikas slēpjoties antisemītisms. Savukārt Losandželosas rabīns Mārvins Hiers uzskata, aptauja ir antisemītiska, šokējoša un loģiskā ziņā pretrunīga. “Tā ir antisemītisma izpausme. Ja aptaujas rezultāti izrādīsies pareizi, tad Izraēlai ir jāizslēdz Eiropas Savienība no līdzdalības Tuvo Austrumu miera procesā. Tā tikai pierāda, cik dziļas saknes ir antisemītismam Eiropas sabiedrībā. Tās ir dziļākas nekā jebkad agrāk pēc Otrā pasaules kara beigām,” teica rabīns.

Pēc “RZECZPOSPOLITA”

Pēc ĀM Preses analīzes nodaļas un “LV” redakcijas apkopotā

Par pārņemto publikāciju faktoloģiju atbild informācijas avoti.

Pārpublikācijas šeit, “Latvijas Vēstnesī”, – saīsinājumā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!