• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nodokļiem ar sapratni, cieņu, smaidu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.12.2003., Nr. 175 https://www.vestnesis.lv/ta/id/82001

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par studentu tiesībām uz bezdarbnieka statusu

Vēl šajā numurā

11.12.2003., Nr. 175

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par nodokļiem ar sapratni, cieņu, smaidu

N1.JPG (16906 bytes) N3.JPG (16404 bytes)

Vakar tikšanās laikā: Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora vietniece, VID Galvenās nodokļu pārvaldes direktore Nellija Jezdakova, VID ģenerāldirektors Kārlis Ketners, finanšu ministrs Valdis Dombrovskis un VID Lielo nodokļu maksātāju pārvaldes direktore Janīna Stoļarova; par kopēju darbu un sapratni Janīnai Stoļarovai pateicas uzņēmuma “Liepājas metalurgs” prezidents Valērijs Terentjevs

Vakar Valsts ieņēmumu dienesta Lielo nodokļu maksātāju pārvalde tikās ar lielākajiem nodokļu maksātājiem uzņēmumiem. Valsts ieņēmumu dienesta (VID) desmitgades iecerēto jubilejas pasākumu klāstu vakar, 10.decembrī, papildināja VID Lielo nodokļu maksātāju pārvaldes (LNMP) tikšanās ar uzņēmumiem — lielākajiem nodokļu maksātājiem. Pasākums notika viesnīcas “Reval Hotel Latvija” konferenču zālē, un tajā bija sapulcējies krietns pulks Latvijā pazīstamu un stabilu uzņēmumu vadītāju un pārstāvju.

Šo tikšanos būtu nekorekti raksturot vien kā VID un LNMP vadības ieceri iepazīstināt uzņēmumu vadītājus ar gadu gaitā gūto pieredzi un informēt par nākotnes uzlabojumiem nodokļu maksāšanas kārtībā. Šī bija tiešām svētku reize, uz kuru kā rīkotāji, tā viesi nāca ar patiesas cieņas, goda un gandarījuma sajūtu. Pusotru stundu ilgajā dialogā konferenču zāles telpu piepildīja partnerattiecību pozitīvā gaisotne.

Uzrunu teica finanšu ministrs Valdis Dombrovskis, norādot, ka VID svētki ir lielā mērā lielo uzņēmumu — nodokļu maksātāju — nopelns. Ministrs atzina, ka jūtas pagodināts tikties ar klātesošajiem, jo lielie nodokļu maksātāji ir valsts budžeta galvenais balsts. “Jūsu darbs ir ieguldījums ne vien tautsaimniecības attīstībā, bet arī valsts fiskālās stabilitātes nodrošināšanā. Jūs rūpējaties ne tikai par savu darbinieku, bet arī par daudzu mūsu valsts iedzīvotāju labklājību,” teica V.Dombrovskis. Finanšu ministrs atgādināja šā gada laikā panāktās nodokļu iekasēšanas pozitīvās tendences. Tās sekmējusi ekonomiskā izaugsme valstī, VID ieguldījums ne vien nodokļu iekasēšanā, bet arī saskarsmes veidošanā ar klientu, kļūstot par servisa iestādi un ieviešot sodu mīkstināšanas — izlīguma u.c. — iespējas, savstarpēji vienojoties. Nodokļu pieaugumu veicinājis arī valdības darbs likumu normu pilnveidošanā.

VID ģenerāldirektors Kārlis Ketners uzrunā norādīja uz ikgadējo pozitīvo tendenci, ka reģionu uzņēmumi savstarpēji sacenšas, lai tiktu iekļauti lielo nodokļu maksātāju grupā un pārietu uz LNMP.

Savukārt VID ģenerāldirektora vietnieces Nellijas Jezdakovas pārdomās bija filozofiskas patiesības par to, ka nodokļi ir jebkuras valsts sastāvdaļa un visos laikos tie ir bijuši strīdus objekts, jo valdībai ieņēmumi arvien šķietot par maziem, savukārt iedzīvotājiem — nodokļu slogs par lielu. Uzskaitot VID padarīto un minot tuvākā gada ieceres, N.Jezdakova uzrunu beidza ar atziņu: “Mēs nevaram padarīt jums nodokļu maksāšanu patīkamu, taču varam to padarīt vieglāku un ērtāku.”

LNMP direktore Janīna Stoļerova atgādināja, ka kopš pārvaldes izveidošanas 1995.gadā pieaudzis apkalpojamo uzņēmumu skaits. 1995.gadā valstī bija 16 uzņēmumi lielie nodokļu maksātāji, turklāt tie atradās tikai Rīgā. 1996.gadā — 84, bet 1997.gadā — 220 uzņēmumi, un tie ir gandrīz katrā Latvijas rajonā. Šogad LNMP reģistrēti 314 uzņēmumi.

Katrs runātājs ar prieku uzsvēra jauno tehnoloģiju iespēju priekšrocības, kas atvieglo gan nodokļu iekasētāju, gan maksātāju ikdienu. Tādēļ tik ļoti tiek gaidīta arī elektronisko dokumentu aprites spēkā stāšanās no jaunā gada 1.janvāra. Katra runātāja teiktajā izskanēja atzinība par savstarpējo sapratni, toleranci un pretimnākšanu. Saskari ar uzņēmumu pārstāvjiem Valsts ieņēmumu dienesta darbinieki vērtēja kā koleģiālas tikšanās ar inteliģentiem cilvēkiem. “Mēs esam bagāti, jo mums pieder viss, kas noticis. Mūsu pieredze ir labākā dāvana mums pašiem,” teica LNMP Audita daļas priekšniece Zaiga Valtere.

Savukārt viesu atbilde bija sveicieni ar skaistiem ziediem, savdabīgām, simboliskām un uzņēmumu reprezentējošām jubilejas dāvanām. VAS “Latvijas dzelzceļš” ģenerāldirektors Andris Zorgevics ar lepnumu atzina, ka šo gadu uzņēmums pabeigs bez neviena nodokļu parāda. “Paldies mūsu uzņēmuma vārdā VID par pretimnākšanu, ka nenožņaudzāt to vistiņu! Nu tā dēs jums zelta oliņas!” “Liepājas metalurga” prezidents Valērijs Terentjevs, dāvinot zeltītu trauksmes zvanu, ar ko vēstīt par pēdējo brīdi nodokļu nomaksā, pastāstīja, ka gandarījumu viņam sagādā uzņēmuma spēja laikus un pilnībā norēķināties ar valsti un pašvaldību. Liepājas galantērijas izstrādājumu uzņēmums “Lauma” tās prezidentes Zigrīdas Rusiņas personā vēlēja LNMP — “izģērbiet tos nodokļu maksātājus, bet tomēr kaut ko atstājiet!”

Tie ir tikai nedaudzi no LNMP apsveicējiem jubilejas reizē. Ziedu un atzinības vārdu ne tikai iestādes augstā statusa, bet vairāk gan savstarpējas cieņas apliecinājumam tika saņemts ne mazums. Pārfrāzējot LNMP Audita daļas priekšnieces Zaigas Valteres vārdus par laimes sajūtu, kas patiesa ir vien tad, ja esam auguši savās acīs, nodokļu administrētāji aicināja uzņēmumus strādāt līdz pavasarim, kad iecerēta labāko lielo nodokļu maksātāju godināšana.

Zaida Kalniņa, “LV” nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!