• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par starptautisku atbalstu integrācijas projektiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.11.2003., Nr. 168 https://www.vestnesis.lv/ta/id/81574

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Saruna ar Eiropas Savienības nākamās prezidējošās valsts premjerministru bija auglīga"

Vēl šajā numurā

28.11.2003., Nr. 168

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par starptautisku atbalstu integrācijas projektiem

Šā gada 26. jūnijā Sabiedrības integrācijas fonds (SIF) izsludināja divus PHARE projektu konkursus: “Sabiedrības integrācijas veicināšana Latvijā” un “Pilsoniskās sabiedrības attīstība Latvijā”. Par konkursu rezultātiem vakar, 27. novembrī, preses konferencē informēja SIF padomes priekšsēdētājs Sols Bukingolts un SIF sekretariāta direktors Nils Sakss.

Programmai “Sabiedrības integrācijas veicināšana Latvijā” tika pieteikts 121 projekts, no tiem finansējums piešķirts 31 projektam, tos realizēs 9 pašvaldības, 12 nevalstiskās organizācijas (NVO), 1 skola, 3 augstskolas, 2 kultūras iestādes un 3 zinātniskie institūti. Projektiem kopumā piešķirti 1 283 850 eiro. Atbalstītie projekti ir vērsti uz naturalizācijas veicināšanu, mazākumtautību un nepilsoņu iesaistīšanu sabiedrības dzīvē, sekmīgu izglītības reformas ieviešanu skolās, kā arī latviešu un cittautiešu kultūras vērtību popularizēšanu.

Lielākie naudas piešķīrumi ir BO SIA “Izglītības iniciatīvu centrs” projekta īstenošanai, kas vērsts uz Latvijas čigānu iekļaušanu Latvijas sabiedrībā (99 999 eiro) un kultūras un informācijas centram “K@2” projekta “Visiem pieejamas multikulturālas telpas veidošana Rīgā un Daugavpilī uz Liepājas Karostas pieredzes bāzes” īstenošanai (99 133 eiro).

Grantu programmai “Pilsoniskās sabiedrības attīstība Latvijā” tika pieteikti 120 projekti, no tiem tika atbalstīti 18 par kopējo summu 750 372 eiro. Šajā programmā projektus varēja pieteikt tikai NVO. Atbalstītie projekti paredz sociālās integrācijas veicināšanu – cilvēku ar īpašām vajadzībām iekļaušanu sabiedrībā, atbalsta sniegšanu vardarbībā cietušajiem, kā arī bērniem un jauniešiem no sociālā riska grupām – un nevalstiskā sektora kapacitātes stiprināšanu. Šie projekti ir īpaši nozīmīgi, jo tiks ieviesti konkrētās pašvaldībās, kurām bieži trūkst līdzekļu sociālo jautājumu risināšanai. Tā, piemēram, gandrīz 50 000 eiro saņems Allažu Pieaugušo apmācības un kultūras centrs, lai veicinātu Allažu pagasta iedzīvotāju līdzdalību NVO darbībā, kā arī mazinātu vecāka gadagājuma iedzīvotāju sociālās problēmas, piedāvājot individuāli piemērotas nodarbinātības iespējas un atbilstošu mājas aprūpi, aptverot 150 Allažu pagasta iedzīvotājus. Tas ir labs paraugs, cik ļoti atbalstāma un veicināma ir NVO darbība katrā pašvaldībā, jo tās ir būtiskas sociālo pakalpojumu sniedzējas, atvieglojot pašvaldību sociālo dienestu slodzi. Lielākā naudas summa – 100 000 eiro – tika piešķirta Latvijas Portidžas mācībsistēmu asociācijai, kuras darba mērķgrupa ir bērni ar garīgu atpalicību un viņu ģimenes. Sabiedrībai aktuālu projektu īstenos Latvijas Ornitologu biedrība, kas izvērtēs visus kūlas dedzināšanas aspektus un risku identificēšanu.

Kā atzina N. Sakss, NVO ir ļoti augušas savā profesionalitātē, izstrādājot projektus. PHARE projekti Latvijā ilgs vēl trīs gadus, un kopējā apgūstamā naudas summa būs 2 miljoni latu. Pēc trim gadiem NVO varēs orientēties tikai uz Eiropas strukturālo fondu apguvi.

Rūta Kesnere, “LV” informācijas redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!