• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par priekšlikumu grozīt likumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.11.2003., Nr. 168 https://www.vestnesis.lv/ta/id/81573

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par topošajiem valsts dokumentiem

Vēl šajā numurā

28.11.2003., Nr. 168

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par priekšlikumu grozīt likumu

Labklājības ministrija iesaka dienas nodaļas studentus neapdrošināt pret bezdarbu

Latvijas Studentu apvienība (LSA) ir vērsusies Valsts cilvēktiesību birojā, lai tas iesniegtu prasību Satversmes tiesā sakarā ar bezdarbnieka pabalsta nenodrošināšanu dienas nodaļas studentiem, kas ir strādājuši, bet zaudējuši darbu. LSA uzskata, ka strādājošie studenti veic visas sociālās iemaksas, tādēļ tiem ir tādas pašas tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu kā citiem darba ņēmējiem bezdarba gadījumā. LSA ir iesniegusi šo prasību Saeimas frakcijās, kas to noraidījušas. Tādēļ LSA vēršas Satversmes tiesā, jo saredz likumu neatbilstību Satversmē noteiktajām vienādām tiesībām visiem.

Labklājības ministrija (LM) iesaka dienas nodaļas studentus neapdrošināt pret bezdarbu, jo students nevarot iegūt bezdarbnieka statusu, kas ir obligāts priekšnoteikums bezdarbnieka pabalsta saņemšanai.

LM parlamentārā sekretāre Ilze Stobova norāda, ka bezdarbniekam saistošs ir Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likums. Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likums paredz aktīvus nodarbinātības pasākumus darba meklētājiem: pārkvalifikācijas kursus, profesionālo apmācību, algotus pagaidu sabiedriskos darbus.

“Dienas nodaļas studentam ir jāatrodas augstskolas solā, viņš nevar veltīt laiku bezdarbnieka pārkvalifikācijai un citiem profesionalitātes celšanas pasākumiem, jo viņš studē. Izglītības un zinātnes ministrijai ir jādomā par valsts atbalstu studentiem, nodrošinot attiecīgas stipendijas un kreditēšanas iespējas, lai valstī nerastos pretrunīga situācija, ka students vienlaikus var būt arī bezdarbnieks un tiek iekļauts sociālā riska gadījumu sarakstā. Tāda prakse nav sastopama nevienā citā pasaules valstī,” atzina I. Stobova. Lai novērstu pretrunas likumdošanā, kad dienas nodaļas students no savas darba algas maksā sociālās iemaksas, bet nevar saņemt bezdarbnieka pabalstu, LM vakar, 27. novembrī, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai iesniedza priekšlikumus grozījumiem likumā par valsts sociālo apdrošināšanu, kas paredz, ka studenti, kas mācās dienas nodaļā un paralēli strādā, netiks apdrošināti pret bezdarbu. Atbilstoši iesniegtajiem priekšlikumiem studentu veiktās sociālās iemaksas no viņu darba ienākumiem tāpat kā līdz šim tiks novirzītas pensiju, darba negadījumu, invaliditātes, maternitātes un slimības apdrošināšanai.

Rūta Kesnere,  “LV” informācijas redaktore

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!