• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par VID atzinību Rīgas muitas darbiniekiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.11.2003., Nr. 168 https://www.vestnesis.lv/ta/id/81569

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par kompensācijām Latgales zemniekiem

Vēl šajā numurā

28.11.2003., Nr. 168

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par VID atzinību Rīgas muitas darbiniekiem

Vakar, 27.novembrī, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektors Kārlis Ketners, atzīmējot VID desmit gadu jubileju, sveica VID Rīgas muitas reģionālās iestādes ilggadīgākos, godprātīgākos un labākos darbiniekus par ieguldījumu darbā. Kopumā apbalvoti 79 VID Rīgas muitas reģionālās iestādes darbinieki un ierēdņi.

Rīgas muitas reģionālā iestāde (RMRI) ir vienīgā struktūrvienība, kurai kopš 1993.gada, kad tika izveidots VID, nav mainīta vieta VID administratīvajā struktūrā. RMRI tika izveidota kā VID teritoriālā iestāde jau VID darbības sākumā.

1994. gada 1.janvārī Rīgas muitā strādāja 395 darbinieki, bet šobrīd to skaits palielinājies par 68. Tagad RMRI strādā 463 darbinieki, kuru skaitā ir 210 muitas amatpersonas, kas muitas dienestā strādājuši ilgāk nekā desmit gadus.

Šajos gados vairākiem RMRI darbiniekiem piešķirti nozīmīgi apbalvojumi. 1998.gadā Tarifu daļas Konsultācijas sektora vadītājam Jānim Vēverim kā Latvijas Neatkarības kustības dalībniekam piešķirts Triju Zvaigžņu ordeņa diploms un viņš iecelts par Triju Zvaigžņu ordeņa lielvirsnieku. 2001.gadā, paužot atzinību muitas amatpersonām, kuras 1991.gadā uzsāka darbu muitā, deva lielu ieguldījumu Latvijas valsts robežas kontrolē un bez pārtraukuma turpina strādāt VID muitas iestādēs. 2.šķiras Robežsardzes Atzinības krusti piešķirti direktora vietniekam Gintam Kalējam, Ostas un lidostas daļas Rīgas brīvostas MKP Muitas maiņas priekšniekiem Svetlanai Iļjiņecai un Viktoram Travjanovam. 2002.gadā par ieguldījumu muitas dienesta attīstībā Pasaules muitas organizācijas godazīme piešķirta direktora vietniekam Gintam Kalējam.

RMRI, kur gandrīz pusei darbinieku ir ilggadēja darba pieredze muitas dienesta darbā, daudz paveikts, lai sekmīgi pildītu muitas dienesta uzdevumus, aizsargātu sabiedrību, cīnītos ar negodīgajiem nodokļu maksātājiem un muitas noteikumu pārkāpējiem.

Atskatoties uz pēdējos gados paveikto, atzīmējami vairāki sasniegumi. Tā, piemēram, pēdējos trijos gados Rīgas ostā RMRI darbinieki konstatējuši lielākos cigarešu kontrabandas gadījumus RMRI darbības laikā. Cigaretes tika slēptas dažāda veida slēpņos – ūdens sildītājos, kokmateriālos, zāģmateriālos, lietotos mikroautobusos un pat plastmasas granulās. Pēdējos piecos gados RMRI atklāti 19 narkotiku kontrabandas gadījumi. Kopš 2000.gada, kad RMRI pastiprināti sāka kontrolēt akcīzes nodokļa naftas produktiem nomaksu, veiksmīgi realizēti kontroles pasākumi kravu pārvietošanā pa dzelzceļu. Naftas produktu kontroles pasākumu ietvaros pēdējo divu gadu laikā pastiprināta uzmanība tiek pievērsta kuģu bunkurēšanai, kā rezultātā RMRI atklājusi vairākus nozīmīgus muitas noteikumu pārkāpumus.

RMRI rūpīgi kontrolē arī mākslas un kultūras priekšmetu pārvietošanu pāri LR robežai – pēdējos trijos gados divpadsmit gadījumos aizturēti kultūras, mākslas un senatnes priekšmeti. Ievērojot Konvencijas par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas dzīvnieku un augu sugām (CITES) normas, RMRI 2000.gadā konstatējusi desmit gadījumus, bet 2003.gada deviņos mēnešos – sešus gadījumus, kad nav ievēroti CITES konvencijas nosacījumi, pāri LR robežai mēģinot pārvietot sugu īpatņus, kuru ievešana saskaņā ar konvenciju nav bijusi atļauta.

Pēdējā laika nozīmīgākais RMRI kontrabandas preču aizturējums bija 2003.gada augustā, kad lidostā „Rīga” tika atklāta liela kontrabandas krava ar tanku un lidmašīnas rezerves daļām no Krievijas, kura bija deklarēta kā būvniecības un lauksaimniecības tehnika un paredzēta nosūtīšanai uz Irānu.

RMRI izveidojusies veiksmīga sadarbība ar zviedru kolēģiem. VID noslēgtā līguma ar Zviedrijas muitu ietvaros 1998.gadā RMRI uzsāka ciešāku sadarbību ar Stokholmas muitu. Ir notikušas savstarpējas muitas dienestu pārstāvju pieredzes apmaiņas vizītes, iepazīstot kolēģu darbu praksē.

RMRI ir arī savas tradīcijas kopīgai atpūtai brīvajā laikā. Kopš 1994. gada RMRI katru vasaru organizē darbinieku veselības spartakiādes, lai paaugstinātu darbinieku sportisko meistarību un pilnveidotu fizisko un tehnisko sagatavotību, kā arī lai sekmīgi sagatavotos ikgadējām VID darbinieku veselības spartakiādēm. Tas arī ir izdevies – RMRI 1997., 2001. un 2002. gadā ir ieņēmusi pirmo vietu VID veselības spartakiādēs dažādās sacensību disciplīnās. Lai popularizētu makšķerēšanu kā brīvā laika pavadīšanas veidu, katru gadu septembrī RMRI tiek rīkotas makšķerēšanas sacensības “Zelta āķis”.

Ne vien kopīgs darbs, bet arī aktīvā atpūta vieno RMRI darbiniekus ar ārvalstu kolēģiem. Sadraudzībā ar citu valstu muitas dienestiem 1998.gadā Rīgas muitas darbinieki piedalījās Zviedrijas muitas čempionātā futbolā, bet 1999.gadā – Krievijas muitas organizētajā starptautiskajā futbola turnīrā Sanktpēterburgā.

Raugoties uz RMRI tuvākajiem nākotnes mērķiem un uzdevumiem, RMRI direktors Andis Drulle uzsver, ka “galvenais RMRI uzdevums ir veikt darbinieku apmācību darbam pēc 2004.gada 1.maija, kā arī turpināt meklēt sadarbības iespējas ar uzņēmējiem, lai turpinātu darbu muitas procedūru vienkāršošanas – daļēji deleģējot pilnvaras uzņēmējsabiedrībām”.

VID jau informēja, ka šā gada 25.novembrī apritēja desmit gadu, kopš stājies spēkā likums “Par valsts ieņēmumu dienestu”. Atzīmējot savas darbības desmitgadi, 26.novembrī VID rīkoja svinīgo sanāksmi, 3.decembrī prezentēs grāmatu “Nodokļu un nodevu vēsture Latvijā”, 17.decembrī rīkos starptautisko zinātniski praktisko konferenci “Nodokļu administrēšanas un muitas stratēģiskā loma tautsaimniecības attīstībā”, bet 18.decembrī notiks VID direktoru sanāksme, kurā pārrunās nākotnes mērķus un uzdevumus, kā arī decembrī tiks sumināti ilggadīgākie, godprātīgākie un labākie VID darbinieki.

VID Komunikācijas nodaļa

Precizējot iepriekš publicēto

“LV” 27. novembra numurā rakstā “Lai pārtaptu no nemīlama par cienītu” 1.lappuses fotogrāfijas parakstā pareizi lasāms: VID ģenerāldirektora vietnieks Gunārs Līdums. 21.lappuses fotogrāfijas parakstā pareizi lasāms: VID ģenerāldirektors Kārlis Ketners. Ļoti atvainojamies kā Līduma un Ketnera kungiem, tā lasītājiem par neprecizitātēm!

“LV” redakcija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!