• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sadarbību ar Filipīnām tūrismā un tirdzniecībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.11.2003., Nr. 167 https://www.vestnesis.lv/ta/id/81480

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Bērni dzims par rītdienu pārliecinātās ģimenēs

Vēl šajā numurā

27.11.2003., Nr. 167

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sadarbību ar Filipīnām tūrismā un tirdzniecībā

Vakar, 26.novembrī, ekonomikas ministrs Juris Lujāns tikās ar Filipīnu Republikas pilnvaroto un ārkārtējo vēstnieci Latvijā Viktoriju Bataklanu, vēstniecības otro sekretāru Arvinu Leonu un Marianu Tiroli.

Tikšanās laikā tika pārrunāta Latvijas un Filipīnu iespējamā sadarbība savstarpējā tirdzniecībā un tūrismā.

Ekonomikas ministrs J.Lujāns uzsvēra nepieciešamību aktivizēt abu valstu savstarpējo tirdzniecību un informēja vēstnieci par Latvijas priekšrocībām, kas ir ļoti būtiskas ārvalstu investoriem. J.Lujāns prezentēja Latviju kā potenciālu darījumu un biznesa centru jaunās Eiropas ziemeļu reģionā, kas kalpos par tiltu starp Austrumiem un Rietumiem, mūsu iedzīvotāju augsto izglītības līmeni un labās svešvalodu zināšanas, kā arī to, ka Rīga ir viena no lielākajām Baltijas jūras valstu pilsētām.

J.Lujāns informēja vēstnieci par pirms mēneša notikušo Baltijas valstu ekonomikas ministru tikšanos un tajā panākto vienošanos veidot kopīgus tirdzniecības birojus Āzijas valstīs, lai aktivizētu Baltijas reģiona sadarbību ar šīm valstīm. Ekonomikas ministrs aicināja Filipīnu pusi iesaistīties šī projekta īstenošanā, jo šāds birojs varētu būt vienlīdz noderīgs abu valstu uzņēmējiem.

J.Lujāna iniciatīvu Filipīnu vēstniece uztvēra ar gandarījumu, solot savu palīdzību un atbalstu, un aicināja vienu no Baltijas valstu kopīgajiem tirdzniecības birojiem veidot tieši Filipīnās.

Paralēli ārējās tirdzniecības aktivizēšanai abu valstu pārstāvji atzina arī nepieciešamību aktivizēt tūrismu starp abām valstīm. Ziemeļu reģiona iedzīvotājiem pievilcīgas varētu šķist siltās un saulainās Filipīnu salas, savukārt Filipīnu cilvēkiem interesanta varētu šķist Latvijas ziema, daba un mūsu valsts kultūra.

Pagaidām starp Latviju un Filipīnām nav noslēgti līgumi ekonomikas jomā. Ārējās tirdzniecības apgrozījums Latvijai ar Filipīnām 2002.gadā bija 152,2 tūkstoši ASV dolāru, salīdzinot ar 2001.gadu (105,5 tūkst. ASV dolāru), tas pieaudzis par apmēram 45%. Pieauguma tendence pašlaik saglabājas un 2003.gada deviņos mēnešos ārējās tirdzniecības apgrozījums jau bija 269,4 tūkstoši ASV dolāru.

Latvija uz Filipīnām 2002.gadā eksportēja preces par 6,6 tūkstošiem ASV dolāru, kas trīskāršojās, salīdzinot ar 2001.gadu, kad tika eksportēts par 1,9 tūkstošiem ASV dolāru. Šā gada deviņos mēnešos tika eksportētas preces par 1,6 tūkstošiem ASV dolāru.

Latvija no Filipīnām 2002.gadā importēja preces par 145,6 tūkstošiem ASV dolāru (2001.gadā — par 103,6 tūkstošiem dolāru). Pieauguma tendence saglabājās arī 2003.gada 9 mēnešos — tika importētas preces par 267,4 tūkstošiem ASV dolāru.

Svarīgākās eksporta preces uz Filipīnām ir tekstilmateriāli un tekstilizstrādājumi, kā arī mašīnas, mehānismi un elektriskās iekārtas. Svarīgākās importa preces no Filipīnām ir augu valsts produkti, tekstilmateriāli un tekstilizstrādājumi, pārtikas rūpniecības produkti, jēlādas, ādas, kažokādas, kā arī mašīnas, mehānismi un elektriskās iekārtas.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!