• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Plenārsēdes stenogramma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.11.2003., Nr. 167 https://www.vestnesis.lv/ta/id/81431

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas Prezidijā:
Par 2003. gada 14. novembra sēdi

Vēl šajā numurā

27.11.2003., Nr. 167

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Plenārsēdes stenogramma:

2003. gada 20. novembrī

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre.

Sēdes vadītāja. Cienījamie kolēģi! Sākam Saeimas 20.novembra sēdi.

Pirms mēs sākam izskatīt sēdes darba kārtību, Saeimas Prezidijs ir saņēmis Ārlietu komisijas priekšlikumu — izdarīt 20.novembra Saeimas sēdes darba kārtībā izmaiņas un pārcelt likumprojektus, sākot no 67. darba kārtības jautājuma līdz 79.darba kārtības jautājumam, aiz 12. darba kārtības jautājuma. Vai deputātiem ir iebildumi? (Starpsauciens: “Nav!”) Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība izmainīta.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis Pilsonības likuma izpildes komisijas lūgumu — iekļaut šā gada 20.novembra Saeimas kārtējā sēdes darba kārtībā likumprojektu “Par Arnolda Berķa atzīšanu par Latvijas pilsoni” izskatīšanai otrajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātu Kampara, Liepiņas, Kariņa, Reira un Āboltiņas lūgumu — mainīt 20.novembra Saeimas izsludināto sēdes darba kārtību un izslēgt no darba kārtības 37.punktu — likumprojektu “Grozījumi likumā “Par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā””. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav.

Sākam izskatīt Saeimas sēdes darba kārtību.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Kučinska, Kalvīša,  Ārgaļa, Muižnieces, Slaktera un citu deputātu iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

“Pret” pieteicies runāt… “Par” pieteicies runāt deputāts Gundars Bērziņš.

G.Bērziņš (TP). Labrīt, cienītie kolēģi! Apsveicu ar Latvijas uzvaru futbolā! Bet es gribētu, lai šodien mēs pieņemam ļoti būtisku, svarīgu lēmumu saistībā ar zāļu aplikšanu ar pievienotās vērtības nodokli. Un lieta ir sekojoša.

Šobrīd, kad tika pieņemts likums par to, ka tiek ieviesta 9% likme ar 1.maiju, apspriešanā pie prezidentes tie, kas piedalījās, labi zina, ka bija pārstāvēti vairāki desmiti sabiedrisko organizāciju, kuras pauda kategorisku viedokli par 5% likmes nepieciešamību zālēm pievienotās vērtības nodoklim.

Kādi tad šobrīd ir varianti, un kāpēc es uzskatu un aicinu jūs izšķirties un šobrīd pieņemt šo likumu nodošanai komisijai un Saeimai sākt izvērtēt? Iepriekš ieviešot trešo likmi — 9%, lēmums tika pieņemts vairāk nekā 13 mēnešus pirms tam, kad šis lēmums stājās spēkā, jo situācija nodokļu likumdošanā nav vienkārša, ir jābūt situācijai prognozējamai. Ir jābūt izmaiņām grāmatvedības programmās, ir jābūt atskaišu blankās un visur citur. Un toreiz lēmums tika pieņemts vairāk nekā gadu pirms lēmuma stāšanās spēkā, pieņemot nākamā gada budžetu.

Šobrīd pastāv divi iespējamie… trīs iespējamie tālākie risinājumi. Es saprotu, ka valdošā koalīcija ir paudusi viedokli, ka 5% nevarēs palikt. Un tātad pastāv trīs iespējas. Viena — ka tiek ieviesta papildu likme 5% un saglabājas 9% likme. Tas tiek ieviests, teiksim, zālēm, veterinārajiem medikamentiem, zīdaiņu produktiem un grāmatām. Otra — ka tiek likvidēta likme 9% un visi pāriet uz 5% likmi. Tad tas attiektos arī uz komunālajiem maksājumiem un citām četrām grupām, kuriem šobrīd piemērojas 9%. Abos šajos gadījumos to risinājums ir iespējams tikai un vienīgi tad, ja Saeima savu lēmumu ir formulējusi un pieņēmusi līdz šā gada 31.decembrim. Jebkurā citā gadījumā lēmuma pieņemšana ir neiespējama, un, ja kāds jums šobrīd, arī koalīcijas partneriem, es zinu, stāsta, ka līdz 1.maijam mēs pieņemsim lēmumu, es jums varu pilnīgi droši apgalvot, un es zinu, arī tie, kas jums to stāsta, man ir diezgan precīzi pateikuši, kā viņi to domā darīt, — 1.maijā paziņos, ka to vairs nevar izdarīt, un apsolīs uz nākamo, teiksim, 2005.gada 1.janvāri. Bet tad, piedodiet man, ja zālēm 9% būs no 1.maija, tad samazināšana uz 5% pēc pusgada ir pilnīgs absurds, jo cenas, jūs saprotiet paši, nekritīsies.

Un tātad šis lēmums ir jāpieņem šobrīd.

Otrs. Tiek minēts, ka ir vajadzīgs ekonomiskais pamatojums. Es jums varu droši pateikt, ka, ja nepieciešams, divu stundu laikā, parādot visus no Statistikas komitejas pieejamos datus, bāzi, uz kuriem aprēķini ir veikti, statistiskajā ekonomiskajā modelī ekonomisko efektu ir iespējams izrēķināt divās stundās. Ja jums kāds šobrīd stāsta, ka ir vajadzīgi ilgi aprēķini, un tā tālāk, un izvērtēšana, es domāju, ka jūs tiekat maldināti. Jo, protams, ir sarežģītāk izvērtēt ietekmi, teiksim, dinamiskā modelī, izvērtēt visus faktorus, kas mainās, un kāda ir ietekme, ne tikai rēķinot, teiksim, statistiski, kā tas ietekmē, bet šāda dinamiska modeļa nav un tādu aprēķinu jau jūs arī nesaņemsiet. Jūs saņemsiet ļoti vienkāršu aprēķinu: zāļu tirgus ietilpība, prognozētā, pie kam pieņēmumu formā, cenu pieaugums, ieņēmumu pieaugums, izdevumu pieaugums, starpība, un jums pateiks, ka tas ir tas, kas rodas, šo likumu pieņemot.

Pie kam ir pilnīgi nekorekti atsaukties uz ekonomisko aprēķinu, jo, pieņemot budžetu, tas, izrādās, nebija nepieciešams. Jo, veidojot budžetu, iesniedzot projektu, spēkā bija 9% likmes stāšanās ar 1. janvāri, pievienotās vērtības nodokļa likums nebija nodokļu paketē saistībā ar budžetu, un 4,4 miljoni ir ierēķināti, ņemot vērā 1.janvāri. Tad nebija vajadzīgi nekādi aprēķini, un tika mainīts likums atsevišķi no budžeta paketes, un nekāds ekonomiskais efekts, redziet, tanī brīdī nebija jārēķina.

Otra lieta. Kāpēc es domāju, ka ir jāpieņem šobrīd, — jo visa loģika spiež uz to, ka drīzāk Latvijai būs jāpāriet uz vienu — 5% likmi arī komunālajiem maksājumiem. Kāpēc? Kas ir mainījies? Ir stājusies spēkā jaunā direktīva par energoresursu aplikšanu. Tas, ko šī valdība jau nogulēja, tanī brīdī, kad direktīvas projekts tika gatavots, Latvija savu pozīciju nepauda, un šī direktīva paredz aplikt, piedodiet, visus enerģētiskos resursus — elektrību, akmeņogles, gāzi un visu citu. Pie kam valdība, ja jūs esat paskatījušies sarunu procesus tagad, ir pieprasījusi pārejas periodu tikai no 2 līdz 9 gadiem. No 2 līdz 9 gadiem. Tātad vēlākais aiznākamgad vai 2006.gadā ir gaidāms būtisks cenu pieaugums visiem energonesējiem, kas būs diezgan smags trieciens gan ekonomikai, gan iedzīvotājiem.

Un tāpēc 5% likmes ieviešana visiem... visām 8 preču grupām, uz kurām attiecas pazeminātā likme, ar 1.janvāri, manuprāt, ir vienīgais loģiskais risinājums.

Un nākamajā gadā ir arī daudzām iestādēm jāveido budžets un jāievērtē, cik tas maksās. Tāpēc es aicinu izvērtēt un pieņemt šo jautājumu izskatīšanai!

Sēdes vadītāja. Pret pieteikusies runāt deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane (JL). Cienījamā priekšsēdētāja! Cienījamie kolēģi! Jau otro nedēļu mēs dzirdam šos šausmu stāstus par to, kā valdība neko nedara, nav darījusi un nedarīs tajā sakarā, lai varētu uzlabot dzīvi mūsu nabadzīgajiem iedzīvotājiem. Mēs šo šausmu stāstu dzirdējām arī pirms diviem mēnešiem, bet tad bija pavisam cits apspriešanas objekts. Tad tauta tika biedēta ar to, ka nebūs iespējams pieņemt šādu budžetu, nebūs iespējams budžetu pieņemt tik ātri, kā valdošā koalīcija to ir paredzējusi, un vispār ar šādu budžetu nebūs iespējams turpināt dzīvot nākamajā gadā.

Kā jūs redzat, nebūt tā nav. Koalīcija strādāja ļoti saskaņoti, un pirmo reizi mūsu valsts vēsturē pirms valsts svētkiem tika pieņemts nākamā gada budžets, budžets, kurš ir sabalansēts, saskaņots un par kura kvalitāti nešaubās arī visbargākie mūsu kritizētāji.

Tāpēc es gribu aicināt opozīciju neturpināt šeit, no šīs tribīnes, katru ceturtdienu diskusijas un deputātu baidīšanu par to, ka netiks izskatītas pievienotās vērtības normu piemērošanas iespējas un ka turpināsies tāpat ar 9% zāļu tirgus aplikšana ar PVN. Bet es gribētu šodien atgādināt mūsu kolēģiem, kuri varbūt nav iepazinušies ar Valsts prezidentes vēstuli Saeimas priekšsēdētājai un Ministru prezidentam, kurā ir rakstīts, ka Valsts prezidente aicina Ministru kabinetu un Saeimu izmantot laiku līdz 2004.gada 1.maijam un nekavējoties uzsākt darbu pie pievienotās vērtības nodokļa likmes pārskatīšanas un samazināt (citēju vēstuli: ja kāds neprot lasīt, varu arī parādīt, kur var atrast šo te vēstuli), tātad “pie likmes pārskatīšanas un samazināšanas iespējām attiecībā uz medikamentiem, grāmatu piegādēm, zīdaiņu specializētajiem produktiem, kā arī veterinārajiem medikamentiem”. Citāta beigas.

Tātad koalīcija jau pirms šīs vēstules saņemšanas ir nosūtījusi prasību Finanšu ministrijai, lai veiktu šos aprēķinus, par kuriem šeit atklāti no tribīnes smaidīja mūsu opozīcijas kolēģi, sakot, ka nekādi aprēķini nav vajadzīgi. Mēs tomēr uzskatām, ka tādi ir vajadzīgi, lai pieņemtu lēmumu par to, vai aplikt un ar kādu procentu aplikt kuru no šīm medikamentu grupām un kādu iespaidu tas atstās uz valsts budžetu un arī uz iedzīvotājiem. Attiecīgi — kādi tad ir nepieciešami kompensācijas mehānismi, ja kādai no šīm preču grupām nodoklis tiek piemērots atšķirīgs no pārējām.

Otrais. Mēs... Es uzskatu, ka mums ir Ministru kabinets, un arī Valsts prezidente savā vēstulē ir norādījusi, ka Ministru kabinetam ir jāizstrādā šīs normas un jāuzņemas atbildība par to, kā tad tiek tālāk sabalansēta visa mūsu valsts finanšu vadība. Un tālāk Saeimai ir jāizšķiras: vai mēs atbalstām to politiku, kuru ir izstrādājis un piedāvā mums Ministru kabinets, vai ne.

Un tāpēc es aicinu deputātus būt pietiekoši kompetentiem un nemēģināt šobrīd sākt nodarboties ar dažādu normu noteikšanu vai nodevu piemērošanu, šeit vienkārši paziņojot no tribīnes, ka tas ir vajadzīgs, bet gan sagaidīt Ministru kabineta iesniegto likumprojektu un tad attiecīgi strādāt pie tā. Un es varu jums apsolīt, ka Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija būs pirmā, kura sekos tam, lai pietiekoši laicīgi tiktu gan saņemts šis projekts no Ministru kabineta, gan arī tālāk notiktu darbs Saeimā, kurā tiktu iesaistīti visi deputāti un iesaistītas arī sabiedriskās organizācijas. Paldies par uzmanību!

Sēdes vadītāja. Viens deputāts ir runājis “par”, viens deputāts — “pret”. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 42, pret — 27, atturas — 24. Priekšlikums nav atbalstīts.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Darba likumā” nodot Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu...

Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātei Inai Druvietei!

I.Druviete (JL). Šo likumprojektu lūdz arī Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija.

Sēdes vadītāja. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Tātad balsosim par likumprojekta “Grozījumi Darba likumā” nodošanu Sociālo un darba lietu komisijai un Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un noteikt, ka Sociālo un darba lietu komisija ir atbildīgā komisija. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 94, pret un atturas — nav. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Robežsardzes likumā” nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 75, pret — 13, atturas — 5. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu”” nodot Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 93, pret un atturas — nav. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījums Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā” nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 75, pret —14, atturas — 5. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” nodot Juridiskajai komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 93, pret un atturas — nav. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījums Personu apliecinošu dokumentu likumā” nodot Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 94, pret un atturas — nav. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektuPar Saprašanās memorandu starp Latvijas Republikas Aizsardzības ministriju, Beļģijas Karalistes aizsardzības ministru, Ungārijas Republikas aizsardzības ministru un Nīderlandes Karalistes aizsardzības ministru par Nīderlandes medicīniskās operatīvās ārstniecības iestādes izveidošanu un uzturēšanu Starptautisko drošības atbalsta spēku III sastāvā Kabulas starptautiskajā lidostā Afganistānā” nodot Ārlietu komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija! Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 70, pret — nav, atturas — 24. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par aizsardzības pasākumiem attiecībā pret cūku un cūkgaļas importu”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu deputātu! Par — 76, pret — nav, atturas — 19. Likumprojekts komisijai nodots.

Nākošais darba kārtības jautājums — lēmuma projekts “Par Inas Baiko iecelšanu par Daugavpils tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāte Ingrīda Labucka.

I.Labucka (LPP). Labdien, cienījamie kolēģi! Juridiskā komisija, izskatot tieslietu ministra virzīto iesniegumu, ir atbalstījusi Inas Baiko iecelšanu par Daugavpils tiesas tiesnesi.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 94, pret un atturas — nav. Lēmums pieņemts.

Nākošais darba kārtības jautājums — lēmuma projekts “Par tiesnešu skaita palielināšanu Augstākajā tiesā”.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāte Ingrīda Labucka.

I.Labucka (LPP). Juridiskā komisija, izskatot Augstākās tiesas priekšsēdētāja virzīto lēmuma projektu “Par tiesnešu skaita palielināšanu Augstākajā tiesā”, ir atbalstījusi šo lēmuma projektu un lūdz noteikt, ka Latvijas Republikas Augstākās tiesas sastāvā ir 50 tiesneši, no tiem Senātā — 28 tiesneši, tiesu palātās — 22 tiesneši.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 88, pret — 1, atturas — 4. Lēmums pieņemts.

Nākošais darba kārtības jautājums — lēmuma projekts “Par piekrišanu 8.Saeimas deputātes Ingrīdas Ūdres saukšanai pie administratīvās atbildības”.

Mandātu un iesniegumu komisijas vārdā — deputāte Ingrīda Labucka.

I.Labucka (LPP). Mandātu un iesniegumu komisija, izskatot savā sēdē Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja sastādīto administratīvo protokolu un tam pievienotos materiālus par 8.Saeimas deputātes Ingrīda Ūdres saukšanu pie administratīvās atbildības, ir piekritusi 8.Saeimas deputātes Ingrīdas Ūdres saukšanai pie administratīvās atbildības par administratīvajā protokolā norādīto pārkāpumu.

Vienlaicīgi Mandātu un iesniegumu komisija, izskatot visus klātpievienotos dokumentus, kas ir arī jūsu visu rīcībā, ir konstatējusi zināmas nepilnības likumdošanā un ir arī nolēmusi visu šo materiālu kopumā nosūtīt gan Saeimas Korupcijas, kontrabandas un organizētās noziedzības novēršanas un apkarošanas uzraudzības komisijas priekšsēdētājam, gan Ministru prezidentam likumdošanas sakārtošanai. Paldies!

Sēdes vadītāja. Atklājam debates. Deputāts Augusts Brigmanis.

A.Brigmanis (ZZS). Labrīt, cienījamie kolēģi! Pašreiz mēs lemjam jautājumu par Zaļo un Zemnieku savienības priekšsēdētājas izdošanu administratīvai sodīšanai.

Kas tad ir pamats šim sodam? Zaļo un Zemnieku savienība piecu dienu laikā nav spējusi savākt vairāk kā 55 tūkstošus latu, lai tos iemaksātu KNAB norādītajā kontā. Tas jau sanāk kā pasakā: aizej tur — nezin kur, atnes to — nezin ko. Un, ja neesi atnesis, tātad vainīgs. Šai pasakai varam vilkt paralēles ar KNAB lēmumu — uzlikt partijai par pienākumu izpildīt praktiski neizpildāmus nosacījumus. Tātad ar iepriekšēju nodomu jau sodīt politiskās organizācijas vadību. Vai tas nav tulkojams kā īpaši organizēts politisks pasūtījums, par ko liecina kaut vai plašsaziņas līdzekļos saceltā ažiotāža ap šo augšminēto, atstājot ēnā pat valsts svētku svinības un Latvijas futbolistu lielisko panākumu.

Vēlos informēt, ka ZZS nekad nav atteikusies pildīt likuma prasības, un ZZS pilnvarotais advokāts jau bija uzsācis sarunas par maksājumu veikšanu tajā brīdī, kad tiks saņemti neapstrīdami, uzsveru, neapstrīdami, ziedojumi. Pirmie maksājumi apmēram 8 tūkstošu latu apmērā jau ir veikti, kā arī nedēļas beigās vēl tiks pārskaitīti aptuveni 4 tūkstoši latu. Ziedotāji ir galvenokārt ZZS frakcijas deputāti, mūsu ministri un partijas biedri, kas iespēju robežās ieskaita savus maksājumus.

Kolēģi, gribu uzsvērt, ka pašreizējā likuma redakcija nosaka, ka Finanšu ministrijas norādītais konts it kā kļūst par sava veida naudas atmazgāšanas mehānismu, jo par šaubīgiem ziedojumiem kvalificētas summas, nonākot šajā kontā, attīrās un proporcionāli sadalās starp Saeimā esošo partiju kontiem. Tātad no šaubīgiem kļūst par likumīgiem.

Pretēji tam, kas izskanējis plašsaziņas līdzekļos, vēlos vērst jūsu uzmanību uz to, ka Zaļo un Zemnieku savienība vienmēr savlaicīgi ir pildījusi likuma prasības, publicējusi ziedotāju sarakstu internetā, iesniegusi visas nepieciešamās atskaites Valsts ieņēmumu dienestā un KNAB gan priekšvēlēšanu kampaņas laikā, gan pēc tam. Iepriekš Valsts ieņēmumu dienests un KNAB ir vairākkārtīgi pārbaudījis ZZS grāmatvedību, un netika konstatēti nekādi pārkāpumi. Visi ziedojumi ir uzrādīti un izlietoti saskaņā ar ziedojumu mērķiem un atbilstoši pamatdokumentiem priekšvēlēšanu kampaņas organizācijai, tajā skaitā tieši plašsaziņas līdzekļiem — vairākiem laikrakstiem, televīzijai, radio.

Jāsecina, ka priekšvēlēšanu kampaņas laikā tieši šie plašsaziņas līdzekļi ir tie, kas saņēma pamatā šīs summas.

Gribētos arī saprast, kāpēc KNAB arvien atliek citu Saeimā pārstāvēto partiju pārbaužu rezultātu publiskošanu. Kā mums zināms, pirms neilga laika KNAB priekšnieka vietas izpildītāja paziņoja, ka aptuveni 65% no visu partiju fizisko personu ziedojumiem ir tikpat šaubīgi kā Zaļo un Zemnieku savienībai. Atliek tikai secināt, ka mēs esam izvēlēti kā pilotprojekts, uz kuru pārbaudīt savas darbības rezultātus.

Tas nozīmē, ka problēma ir vairāk meklējama sistēmā un likumu nepilnībās nekā konkrētās partijas nodarījumā.

No augšminētā rodas sekojoši jautājumi: kā partija var pārbaudīt, vai cilvēka paraksts nav viltots, kā partija var pārbaudīt, vai cilvēks ir izmantots kā starpnieks, kā partija var pārbaudīt, vai cilvēkam patiesi ir pietiekoši lieli iekrājumi ziedojuma veikšanai? Ar to arī pašreiz ir izskaidrojams tas, ka tik rūpīgi mēs pārbaudām dotās summas, kas ir ienākušas mūsu kontā, jo bezmaz mums vai katram ir jābrauc pie šiem cilvēkiem uz mājām un jāskatās, kas viņam ir seifā, un jāprasa viņu ģimenes locekļiem, kur ir šie iekrājumi radušies.

Uz šiem jautājumiem Uzņēmumu reģistrs atbildi nesniedz, tāpat kā jebkura cita publiski pieejama datu bāze. Tā jau ir izziņas iestāžu, tā ir KNAB kompetence.

Pašas KNAB amatpersonas ir atzinušas likuma melnos caurumus, un viņu piedāvātie likuma grozījumi paredz regulējumu tieši tām likuma neskaidrajām vietām, kuru neievērošanu tās inkriminē Zaļo un Zemnieku savienībai. Likumsakarīgi, ka tieši šodien Saeimas sēdes 41.darba kārtības jautājums ir likumprojekts “Grozījumi Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā”. Tātad vispirms mums ir jāstrādā pie likuma nepilnību novēršanas, jo nav pieļaujams, ka viens atbild visu neizdarību vietā.

Bez tam KNAB ir vērsies tiesā, nevis Saeimā, ar lūgumu tiesai griezties Saeimā pēc piekrišanas Saeimas locekļu saukšanai pie administratīvās atbildības.

Mandātu un iesniegumu komisija uzzināja šo faktu no Rīgas Centra rajona tiesas iesnieguma, un komisija pati pēc savas iniciatīvas lūdza iesniegt Saeimā visu materiālu par konkrēto lietu, jo ne KNAB, ne tiesa to neizdarīja.

Tāpēc arī aģentūras LETA informācija, ka KNAB vērsies Saeimā pēc piekrišanas tās locekļu saukšanai pie administratīvas atbildības, nav apstiprināta ne ar faktiem, ne ar dokumentiem.

Jājautā: vai tad notiekošais, tieši pēdējā laika notikumi, tiešām nevedina domāt par vēlmi izsaukt jaunas politiskas kaislības, konfrontēt pārbaudāmās politiskās organizācijas ar KNAB, ietekmēt Saeimā pārstāvētās politiskās organizācijas ziedotāju turpmāko izvēli, vai tomēr ir kādi citi mērķi? Atļaušos vēlreiz atgādināt, par ko tad ir balsojums, — vai par likuma neievērošanu vai par neizpildāmu un politisku nekorektu nosacījumu izpildi?

Tāpēc šodien varu jums pateikt, ka Zaļo un Zemnieku savienības frakcija vienoti balsos pret Ingrīdas Ūdres izdošanu sodīšanai ar administratīvo sodu.

Sēdes vadītāja. Deputāts Pēteris Simsons.

P.Simsons (LPP). Cienījamā priekšsēdētāja! Godājamie kolēģi deputāti! Es riskēju, es apzināti riskēju izsaukt tautas dusmas šajā jautājumā un šajā situācijā, kad uz laukuma jau sanaglots ešafots, kad malka ir jau sagādāta un pūlis gaida, kad ļaundari vedīs, lai sietu pie staba un pielaistu uguni. Tā es jūtu šo situāciju pašreiz, kāda ir izveidojusies šajā konkrētajā jautājumā. Varbūt asociācijās ar nesen redzēto filmu par Francijas vēsturi, kur arī bija viena jaunava ar vienu zirgu un kuru galu galā pūlis tāpat sadedzināja, lai gūtu kādu mierinājumu.

Godājamie kolēģi! Šī jau nav pirmā reize, kad mēs lemjam un balsojam par savu līdzbiedru izdošanu taisnai tiesai. Un mēs ne reizi vien esam diskutējuši un apzinājušies, ka īsti viss nav kārtībā, it sevišķi tajos gadījumos, kad deputāts pats ir ar mieru, par kādu satiksmes pārkāpumu viņš ir ar mieru stāties šīs tiesas priekšā un zaudējumu atlīdzināt, bet mēs esam spiesti formāli dot savu piekrišanu.

Nu, redziet, biedru nodošana — tā jau pati par sevi nav laba lieta. Bet šis gadījums ir drusciņ sarežģītāks un drusciņ smagāks tomēr. Nupat mēs atzīmējām, lepni atzīmējām Latvijas valsts dibināšanas 85.gadadienu. Bet mēs labi apzināmies, ka zem sava karoga mēs dzīvojam knapi 15 gadus un ka savu likumdošanu mēs pēc neatkarības atjaunošanas taisām tikai knapi 13 gadus. Un šajā laikā nav iespējams paredzēt visus tos gadījumus, un ir grūti arī motivēt, kāpēc ir kāda pilsoņu daļa, kurai pienākas īpaša aizsardzība, šeit mēs esam arī strīdējušies par to, vai Saeima un deputāta amats ir tas mūris, aiz kura var paslēpties vismaz līdz tam brīdim, kamēr atrodamies šajā namā? Jo prakse rāda, Ādamsona gadījums mums rāda, ka, līdzko cilvēks ir ārpus šiem mūriem, tad viņš stājas tiesas priekšā, un es atļaušos nekomentēt, protams, tiesas... neprognozēt tiesas spriedumu konkrētajā Ādamsona gadījumā. Bet šajā situācijā, kad Saeimas deputāts, partijas priekšsēdētājs tiek saukts pie tiesas par formālu likuma pārkāpumu, protams... Bet, kā jau kolēģis Brigmanis teica, kur tad tos 74 000 vai cik tur rakstīts lai tā uzreiz dabū? Nu, mēs varētu risināt jautājumu, papildinot likumus, kā mēs esam gana čakli, arī Krimināllikumā paredzot mantas konfiskāciju daudzos gadījumos, ka katram partijas biedram solidāri varbūt ir jāatbild par šādu valstij pienākošos maksājumu nokārtošanu. Un, ja viņam nav, ko kopējā kasē likt, nu tad apraksta viņa mantu, kā tas jau ir pazīstams un labi zināms.

Godājamie kolēģi! Es domāju, ka mums ir vajadzīgs tieši laiks, lai mēs varētu taisīt grozījumus likumā un sakārtot arī šo jautājumu par partiju finansēšanu, par kontroles iespējām un arī par ziedotāju atbildību, kas jau ir sākts darīt. Un tāpēc mans aicinājums būtu ļoti vienkāršs: izmantosim šo iespēju, ka Saeimas deputāts tiek pasargāts no tiesas tikmēr, kamēr mēs tiekam skaidrībā ar likumiem, kamēr mēs sakārtojam likumu tā, kā tam vajadzētu būt, lai šis deputāts varētu piedalīties arī pats šajā likumdošanas procesā. Jo būtu ļoti bēdīgi, ja mēs atdodam cilvēku eksekūcijai un pēc tam mēs viņu reabilitējam, kad ir jau par vēlu. Mūsu valsts prakse to arī ir parādījusi. Varbūt šis nav tas gadījums, kad cilvēks tiks nošauts vai sadedzināts uz sārta, bet princips ir tas pats. Mums ir jābūt pārliecinātiem, ka likums ir ne vien pieņemts ar balsu vairākumu, bet ka tas ir arī saprātīgs un taisnīgs likums. Un tikai taisnīgu likumu mēs varam respektēt un dot cilvēku taisnas tiesas priekšā tiesāt pēc taisnīgiem un saprātīgiem likumiem.

Es vēlreiz aicinu neizdot mūsu biedru pagaidām tiesāšanai! Uztaisīsim labu, pareizu, taisnīgu likumu un spriedīsim pēc tam vēlreiz! Paldies!

Sēdes vadītāja. Deputāts Paulis Kļaviņš.

P.Kļaviņš (LPP). Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Godājamie kolēģi! Pilnībā pievienojoties iepriekš teiktajam, vēlos norādīt vēl uz dažām sakarībām, kas mūs nodarbina šinī jautājumā. To, ka Partiju finansēšanas likums ir ļoti nepilnīgs, laikam mēs visi atzīsim. Jautājums nav vienkāršs, un ir jākonstatē, ka nevienā no demokrātiskajām valstīm nav izdevies izveidot tik pilnīgu partiju finansēšanas modeli, ka nebūtu ko iebilst un viss ritētu ļoti sekmīgi. Tas lielā mērā atkarīgs no attiecīgās valsts demokrātiskās dzīves pieredzes, kur šī pieredze ir ilgāka. Tā ka Zviedrijā par piemēru vai Šveicē problēmu ir mazāk. Tur, kur šī pieredze ir daudz īsāka, kā, piemēram, Vācijas Federatīvajā Republikā, jau ir viens tracis pēc otra notikuši tieši partiju finansēšanas jautājumā. Un nevar teikt, ka tikai viena puse vai otra puse — konservatīvā vai sociāldemokrāti — būtu grēkojuši. Izrādās, ka visiem ir savi grēki un neviens nav īsti apmierināts ar to, kas notiek.

Tātad, saudzīgi izsakoties par mūsu vēlēšanu... nevis Vēlēšanu, bet par Partiju finansēšanas likumu, mēs vēl neesam atraduši optimālo modeli. Varbūt labojums, ko mēs šodien centīsimies aplūkot un pieņemt, jau vedīs pareizajā virzienā, bet pagaidām mēs vēl pie mērķa neesam. Tātad gabalu no tā. Līdz ar to es nejūtos labi, ja šeit, kur mums ir darbība ar likumu pieņemšanu, jaunu likumu izstrādāšanu, iepriekšējo labošanu un uzlabošanu, pēkšņi ir jāpārņem funkcija it kā tiesnešiem, it kā tiem, kas spriež par to, kurš ir sodāms.

Nu labi. Nu varētu teikt, ka nu tā jau ir tiešām tiesas lieta, tādēļ, lūdzu, nododiet to tiesai! Un te nu man, cienījamie kolēģi, ir jāatzīst, ka es ļoti zemu vērtēju šīs dienas mūsu Latvijas tiesu sistēmu. Ļoti zemu! Mums ir taisnīgi tiesneši. To es gribētu atzīmēt vispirms. Mums ir godprātīgi juristi, kas nav pērkami. Par to es nešaubos! Bet mums ir tik lielā mērā inficēta šī tiesību aizsargāšanas sistēma, ka ir varējis notikt tas, kas ir noticis, ko no ārpuses jau var redzēt. Valsts nozagšana ir notikusi. Un es nevaru paļauties, ka šī tiesību sistēma var visos gadījumos spriest taisnīgu tiesu.

Mana cerība tādēļ saistās ar Eiropas Savienību un ar tām tiesību normām, kas jau tur valda. Un es esmu pārliecināts, ka diezgan drīzā laikā, un nevajadzēs nekādus sevišķus līdzekļus, nekādus neparastus paņēmienus. Tiklīdz Eiropas Savienības dalībvalstu juristi, prokurori un tiesneši — varbūt mēs lūgsim kādu darba grupu pie mums ierasties, atbraukt, apskatīties, caurskatīt tikai tiesas procesu norisi, kas jau ir dokumentēta, kura ir mūsu arhīvos, apskatīt tikai to! Un mēs nonāksim pie daudz lielākas skaidrības nekā šodien, kas šeit notiek.

Es varu minēt tikai trīs graujošus gadījumus, kuros taisnība gaida vēl uz uzvaru, kuros taisnība uzvarējusi nav. Viens ir gadījums ar Birutu Vaitenieci, un Seiles kundze to ļoti labi zina, kā Ventspils ielā vienai pensionārei cenšas atņemt zemi, izspiest no viņas naudu, ar legāliem paņēmieniem cenšas to izdarīt. Un tā ir mūsu tiesiskā sistēma. Tad es vēl varu nosaukt Zigurdu Tīkmani Bauskas rajonā, kurš jau cīnās ilgstoši, gadiem ilgi, par sava mantotā īpašuma saglabāšanu, ko vienkārši viens oligarhs cenšas izmantot, un tiesību sistēma viņu neaizstāv. Viņam taisnības nav.

Un visbeidzot es gribētu pieminēt Ventspils “kuroniešu” lietu, kur pieci jaunieši ir notiesāti kā noziedznieki, kaut gan iespējams, ka drogu mafijas uzdevumā ir noticis šis gadījums. Tas vēl prasa izmeklēšanu, ieskatīšanos no to tiesnešu un juristu puses, kuri saprot, kā viens tiesas process rit, kur ir izmantoti argumenti un pierādījumi un kur tie ir vienkārši noklusēti vai kur tiesa ir atsaukusies uz savu suverēno varu un nevienam neļauj vairs tur tālāk ieskatīties.

Es ceru, ka ar mūsu gaitu uz Eiropas Savienību visas šīs neskaidrības nāks gaismā, un tad mēs varēsim runāt par taisnīgu tiesu Latvijas Republikā.

Sēdes vadītāja. Deputāts Jānis Strazdiņš.

J.Stradiņš (ZZS). Cienījamā priekšsēdētāja! Godātie kolēģi! Mēs Mandātu un iesniegumu komisijā ļoti rūpīgi skatījām šo jautājumu, un arī tur mēs nonācām pie slēdziena, ka daudz kas partiju finansēšanas jautājumos nav kārtībā mūsu valstī.

Bet ir vēl viens aspekts, kam es gribētu pievērst jūsu uzmanību. Par tiem saucamajiem starpniekiem. Žēl, ka pašreiz zālē nav Leopolda Ozoliņa kunga, kurš kopā ar savu palīgu bija ieradies bankā, kad mēs vācām kādu summu, ko varētu atmaksāt, ka viņš bankā paburzīja savu pasi, nosauca savu personas kodu, bankas darbiniece absolūti neieskatījās dokumentos, viņš var būt liecinieks, ja gadījumā būs šī tiesa, kādā veidā bankās pieņem ziedojumus. Tā ka es kā narkologs vienkārši šoreiz, atkal izmantojot savu profesiju, saredzu sekojošu variantu. Jebkurš, tā varētu teikt, ne ar sevišķi labiem nolūkiem cilvēks var sameklēt kādu atkarīgo, pasolīt viņam kaut vai piecīti, aizvest viņu uz banku, dažiem no viņiem ir pat atmiņas traucējumi, viņi pat īsti neatceras, ko viņi ir darījuši savā kārtējā reibuma laikā, var paņemt no viņa naudu. Viņš kaut ko vēl tur parakstīs un pats pēc tam vēl neatcerēsies, ka viņš vispār kaut kur tādu akciju ir veicis. Tā ka būtībā mēs jebkurš esam neaizsargāti. Nedod, Dievs, mūs kāds ievēlēs par kādas partijas vadītāju! Mēs fiziski nespēsim neviens pārbaudīt, kāda nauda mums ienākusi, cik tā ir tīra un cik tā ir netīra. Mūsu partiju kasēs var tikt ielikti šie tā saucamie vālodzēni, kurus jebkurā brīdī var izvilkt ārā un izdevīgā brīdī šo partiju sākt šantažēt. Un tā mēs jebkurš varam nonākt šodien Ingrīdas Ūdres pozīcijā un varam tikt vesti uz to ugunskuru, kā Simsona kungs tēlaini teica, un mēs visi nonākam dziļā pretrunā pašreiz ar pašreizējo likumu, un mēs visi esam apdraudēti. Tā ka mums ļoti rūpīgi ir jāapdomā, ko un kā mēs darīsim tālāk ar savu likumu. Un vēl es gribētu vērst uzmanību, ka mūsu tautā vēl nav iedibinātas mecenātisma tradīcijas, vēl īstie mecenāti nav nākuši. Un ja tagad, es saprotu, jauna organizācija kā KNAB ļoti labi cenšas pildīt savus pienākumus, viņi kārtīgi pratina visus mūsu ziedotājus, es domāju, ka cilvēkiem pēc tādām akcijām vispār pāries vēlēšanās turpmāk kādam kaut ko ziedot. Un līdz ar to tas pozitīvais, kas varētu rasties mūsu sabiedrībā, tiks nokauts pašā saknē.

Tā ka es lūdzu visus ļoti apdomāt, pirms jūs balsojat par šo lēmumu! Paldies!

Sēdes vadītāja. Deputāte Anna Seile.

A.Seile (TB/LNNK). Godātā Saeimas priekšsēdētāja! Godātie deputāti! Šis ir tas balsojums, ka koalīcija nav vienojusies, un, manuprāt, tas ir pareizi. Tas ir katram savas likuma izpratnes jautājums un savas sirdsapziņas jautājums.

Un tad es gribu jums visiem jautāt: kas notiktu tad, ja kādas partijas priekšsēdētājs tiktu sodīts līdzīgi kā Zemnieku savienības priekšsēdētāja un viņš nebūtu Saeimā? Mūsu sliktais likums liktu pieņemt šo tiesas lēmumu, un tiesa spriestu, vai piespriest 250 latus vai mazāk, bet ne vairāk šo administratīvo sodu. Mēs esam sagatavojuši, kā mēs dzirdam no visiem iepriekšējiem runātājiem, sliktu likumu. Tad kas mums ir jādara? Mums ir šis likums tiešām jāizlabo. Bet šajā gadījumā, kamēr likums ir spēkā, tas ir mans personīgais viedoklis, tikmēr mums ir jārīkojas tā, kā to prasa likums — izdot vai neizdot. Šajā gadījumā, lai kā es cienu Ingrīdu Ūdri, es saku — izdot, jo mēs esam saražojuši sliktus likumus.

Sēdes vadītāja. Debates slēdzam.

Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 27, pret — 12, atturas — 49. Lēmums nav pieņemts.

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Par Latvijas Republikas un Ukrainas brīvās tirdzniecības līguma denonsēšanu”. Pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Cienījamie deputāti! Paldies, ka jūs atradāt par iespējamu pārcelt šos likumus uz Saeimas sēdes sākumu.

Šis konkrētais tirdzniecības līgums ar Ukrainu regulē brīvās tirdzniecības attiecības kopš 1997.gada. Bet sakarā ar to, ka Latvija 1.maijā kļūst par Eiropas Savienības dalībvalsti, ir nepieciešams denonsēt visus brīvās tirdzniecības līgumus, arī, protams, šo ar Ukrainu.

Man jums ir jāpasaka, ka tikai 3.novembrī Saeimā ir ienācis šis likumprojekts, arī tam sekojošie likumprojekti, Saeima komisijai to nodeva iespējami ātrākā laikā, un tas bija 10.novembris. Mēs arī pagājušajā ceturtdienā nekavējoties šos likumprojektus izskatījām, bet lieta ir tāda, ka šiem līgumiem vajadzētu būt denonsētiem līdz 31.oktobrim. Tātad ne Saeimas dēļ šoreiz ir notikusi kavēšanās.

Tāpēc arī es lūdzu šos likumprojektus pārcelt uz Saeimas sēdes sākumu. Un es arī gribētu lūgt piešķirt šiem likumprojektiem steidzamību. Un arī konkrētajam likumam, tātad par sadarbību...

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta “Par Latvijas Republikas un Ukrainas brīvās tirdzniecības līguma denonsēšanu” atzīšanu par steidzamu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 87, pret un atturas — nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

I.Vaidere. Lūdzu arī pieņemt šo likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 88, pret un atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu un izskatīšanas laiku otrajam lasījumam!

I.Vaidere. Godātie deputāti! Lūdzu iesniegt priekšlikumus līdz pulksten 10.30 un izskatīt likumprojektu šodien arī otrajā, galīgajā, lasījumā sēdes beigās.

Sēdes vadītāja. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš šodien pulksten 10.30, izskatīšana — 20.novembra plenārsēdē.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Par likuma “Par Latvijas Republikas un Ukrainas līgumu par tirdzniecību ar lauksaimniecības precēm” atzīšanu par spēku zaudējušu”. Pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Godātie deputāti! Ar šo likumu situācija ir līdzīga, tomēr nedaudz atšķirīga. Šajā gadījumā Ukrainas puse nav izpildījusi savas saistības, lai 1998.gada 26.februārī Kijevā parakstītais līgums stātos spēkā. Tāpēc tas ir spēkā neesošs. Tomēr saskaņā ar Latvijas saistībām arī šis līgums ir jādenonsē.

Tāpēc lūdzu jums arī iepriekšminēto apstākļu dēļ atzīt šo likumprojektu par steidzamu!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 87, pret un atturas — nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

I.Vaidere. Lūdzu atbalstīt likumprojektu arī pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 87, pret un atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu un izskatīšanas laiku otrajam lasījumam!

I.Vaidere. Lūdzu iesniegt priekšlikumus līdz pulksten 10.30 un izskatīt šo likumprojektu šodienas sēdē galīgajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Vai deputātiem ir citi priekšlikumi? Nē. Deputātiem iebildumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — pulksten 10.30 20.novembrī, izskatīšana 20.novembra sēdē.

I.Vaidere. Paldies!

Sēdes vadītāja. Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Par Latvijas Republikas un Eiropas brīvās tirdzniecības asociācijas valsts līguma denonsēšanu”. Pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Šis tātad likumprojekts arī ir jādenonsē, jo Latvijas Republikas tirdzniecības attiecības ar Eiropas brīvās tirdzniecības asociācijas valstīm ir spēkā kopš 1996.gada 1.jūnija, bet sakarā ar Latvijas iestāju Eiropas Savienībā arī šis likumprojekts ir jādenonsē.

Tāpēc iepriekšminēto apstākļu dēļ lūdzu atzīt to par steidzamu!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 83, pret un atturas — nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

I.Vaidere. Lūdzu atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 85, pret un atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu un izskatīšanas laiku otrajam lasījumam!

I.Vaidere. Lūdzu iesniegt priekšlikumus līdz pulksten 10.30 un likumprojektu izskatīt arī otrajā lasījumā šodien!

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Par Igaunijas Republikas, Latvijas Republikas un Lietuvas Republikas līguma par brīvo tirdzniecību ar lauksaimniecības precēm un tā Saprašanās protokola denonsēšanu”. Pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Ar likumu apstiprinātais līgums ir spēkā kopš 1997.gada, bet sakarā ar Latvijas iestāju Eiropas Savienībā arī šis likums ir denonsējams. Tāpēc, lūdzu, piešķirt šim likumprojektam steidzamību!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 85, pret un atturas — nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

I.Vaidere. Lūdzu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 83, pret un atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu un izskatīšanu otrajā lasījumā!

I.Vaidere. Lūdzu iesniegt priekšlikumus līdz pulksten 10.30 un likumprojektu izskatīt šodien.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Deputātiem iebildumu nav pret priekšlikumu iesniegšanas termiņu un izskatīšanas laiku.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Par Igaunijas Republikas, Latvijas Republikas un Lietuvas Republikas nolīguma par brīvo tirdzniecību denonsēšanu”.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Tā kā motīvi ir visai līdzīgi, es neaizkavēšu jūsu laiku ar to papildu izklāstu. Lūdzu atzīt minēto likumprojektu par steidzamu!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 84, pret un atturas — nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

I.Vaidere. Lūdzu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 83, pret un atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu, noteikt priekšlikumu iesniegšanas laiku un izskatīšanas termiņu otrajam lasījumam!

I.Vaidere. Priekšlikumu iesniegšanas laiks varētu būt pulksten 10.30. Un lūdzu izskatīt šo likumprojekta šodienas sēdes beigās.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Deputātiem iebildumu nav.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Par Latvijas Republikas un Turcijas Republikas brīvās tirdzniecības līguma denonsēšanu”.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Aicinu atzīt šo likumprojektu par steidzamu!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 83, pret un atturas — nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

I.Vaidere. Lūdzu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 84, pret un atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu, noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu un izskatīšanas laiku!

I.Vaidere. Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu pulksten 10.30 šodien! Un izskatīt likumprojektu šodien otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Par Latvijas Republikas un Čehijas Republikas brīvās tirdzniecības līguma denonsēšanu”.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Lūdzu atzīt šo likumprojektu par steidzamu!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 84, pret un atturas — nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

I.Vaidere. Lūdzu, godātie kolēģi, pieņemt šo likumu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 82, pret un atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu un izskatīšanas laiku otrajam lasījumam.

I.Vaidere. Lūdzu iesniegt priekšlikumus līdz 10.30 un izskatīt šo likumprojektu šodien.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Paldies!

I.Vaidere. Paldies!

Sēdes vadītāja. Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Par Latvijas Republikas un Slovākijas Republikas brīvās tirdzniecības līgumu denonsēšanu”.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Godātie kolēģi, lūdzu atzīt šo likumprojektu par steidzamu!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 83, pret un atturas — nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

I.Vaidere. Lūdzu atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 84, pret un atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu un izskatīšanas laiku otrajam lasījumam.

I.Vaidere. Lūdzu jūs noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu 10.30 šodien un izskatīt likumprojektu arī šodienas sēdē.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav. Paldies!

I.Vaidere. Paldies!

Sēdes vadītāja. Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Par Latvijas Republikas un Bulgārijas Republikas brīvās tirdzniecības līguma denonsēšanu”.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Godātie kolēģi! Lūdzu piešķirt šim likumprojektam steidzamību!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 83, pret un atturas — nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

I.Vaidere. Godātie deputāti! Aicinu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 85, pret un atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu un izskatīšanas laiku otrajam lasījumam.

I.Vaidere. Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu 10.30 šodien un izskatīt šodienas sēdē likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav. Paldies!

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Par Latvijas Republikas un Slovēnijas Republikas brīvās tirdzniecības līguma denonsēšanu”. Pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Godātie deputāti! Šodien pie mums Saeimā Ārlietu komisijā viesojas Slovēnijas parlamentāriešu delegācija. Mums pusvienos ir paredzēta kopīga sēde ar viņiem. Aicinu arī jūs, ja kādam ir interese par Slovēniju, jūs varat piedalīties šajā sēdē, bet attiecībā uz minēto likumprojektu lūdzu atzīt to par steidzamu.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 84, pret un atturas — nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

I.Vaidere. Godātie kolēģi! Aicinu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 83, pret un atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu un izskatīšanas laiku otrajam lasījumam.

I.Vaidere. Aicinu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu pulksten 10.30 šodien un izskatīt likumprojektu otrajā lasījumā šodien sēdē.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav. Paldies!

I.Vaidere. Paldies!

Sēdes vadītāja. Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Par Latvijas Republikas un Ungārijas Republikas brīvās tirdzniecības līguma denonsēšanu”.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Godātie kolēģi! Aicinu atzīt minēto likumprojektu par steidzamu!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 86, pret un atturas — nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

I.Vaidere. Lūdzu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 87, pret un atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu un izskatīšanas laiku otrajam lasījumam.

I.Vaidere. Aicinu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu šodien pulksten 10.30 un izskatīt šīsdienas sēdē likumprojektu arī otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Paldies!

I.Vaidere. Paldies!

Sēdes vadītāja. Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Par Latvijas Republikas un Polijas Republikas brīvās tirdzniecības līguma denonsēšanu”. Pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Godātie deputāti! Aicinu piešķirt šim likumprojektam steidzamību!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par —86, pret un atturas — nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

I.Vaidere. Lūdzu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 82, pret — 1, neviens neatturas. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu un izskatīšanas laiku otrajam lasījumam.

I.Vaidere. Aicinu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu plkst. 10.30 un izskatīt minēto likumprojektu šīsdienas sēdē.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Paldies!

I.Vaidere. Paldies!

Sēdes vadītāja. Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Par Latvijas Republikas valdības un Austrālijas valdības nolīguma par tirdzniecību un ekonomisko sadarbību denonsēšanu”. Pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Lūdzu piešķirt šim likumprojektam steidzamību!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 83, pret un atturas — nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

I.Vaidere. Aicinu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 86, pret un atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu un izskatīšanas laiku otrajam lasījumam.

I.Vaidere. Lūdzu iesniegt priekšlikumus līdz 10.30 un aicinu izskatīt šo likumprojektu šīsdienas sēdē.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Paldies!

I.Vaidere. Paldies!

Sēdes vadītāja. Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījums Komercķīlas likumā”. Trešais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāte Solvita Āboltiņa.

S.Āboltiņa (JL). Cienījamie kolēģi! Juridiskā komisija izskatīja likumprojektu “Grozījums Komercķīlas likumā” pirms trešā lasījuma.

Par minēto likumprojektu uz trešo lasījumu netika iesniegts neviens priekšlikums.

Līdz ar to Juridiskā komisija atbalstīja likumprojekta “Grozījums Komercķīlas likumā” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 85, pret un atturas — nav. Likums “Grozījums Komercķīlas likumā” pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju””. Trešais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā — deputāts Staņislavs Šķesters.

S.Šķesters (ZZS). Cienījamā priekšsēdētāja! Godātie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu nr.1539.

Trešajam lasījumam ir iesniegti 8 priekšlikumi, kuru pamatā ir redakcionāls raksturs un faktiski likumprojekta sakārtošanas jautājumi.

Tātad 1. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Šķesters. 2. — Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Šķesters. 3. — Juridiskā biroja priekšlikums. Noraidīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Šķesters. 4. — Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts, mainīt pantu turpmāko numerāciju.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Šķesters. 5. — Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Pret 5.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

S.Šķesters. 6. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Šķesters. 7. — Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Šķesters. Un 8. — Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Šķesters. Tāpēc lūdzu atbalstīt likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Paldies!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 86, pret un atturas — nav. Likums “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju”” pieņemts. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām””. Trešais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāte Anna Seile.

A.Seile (TB/LNNK). Godātie deputāti! Dokumenta numurs 1544.

1.priekšlikumu ir sagatavojusi atbildīgā komisija. Līdzīgu priekšlikumu nr.2 ir iesniedzis arī deputāts Zaķis. Komisija daļēji ir atbalstījusi deputāta Zaķa priekšlikumu un izteikusi to 1.priekšlikuma redakcijā. Lūdzu to atbalstīt!

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Seile. 3.priekšlikumu ir sagatavojis deputāts Simsons. Un arī 4.priekšlikums, ko ir sagatavojis deputāts Simsons, ir par jautājumu, kādā veidā kompensēt tiesības izmantot zemi vai saņemt atlīdzību par to, ja šī zeme nav izmantojama aizsargājamās teritorijās. Komisija 3. un 4.priekšlikumu nav atbalstījusi.

Sēdes vadītāja. Atklājam debates par 3.priekšlikumu. Deputāts Pēteris Simsons.

P.Simsons (LPP). Cienījamā priekšsēdētāja! Godājamie kolēģi! Pēc būtības es varētu nekāpt tribīnē šajā jautājumā, jo mēs esam atraduši zināmu kompromisu ar komisiju, un tas ir...būs tālāk. Bet es gribētu vērst jūsu uzmanību uz bīstamu tendenci, kura ir vērojama kopš neatkarības atjaunošanas jau attiecībā uz zemes īpašniekiem, ka sākotnējā variantā, iepriekšējā lasījuma variantā, ja jūs paskatāties 29.panta redakciju, tad tur ir runa par kompensācijām, par iespēju apmainīt zemi tikai ierobežotai īpašnieku kategorijai, tai daļai, kuri iegūs zemi vēlāk vai kuriem aprobežojumi tiks uzlikti vēlāk. Es nevaru apgalvot, bet es varu pieļaut, ka tādā gadījumā ieinteresētām personām būtu vienkārši jānoskaidro, kurās teritorijās tiks veidoti jauni dabas aizsardzības objekti, jāiepērk zeme tur, un pēc tam jābauda visi tie labumi jeb tie atvieglojumi, jeb kompensācijas, kādas varēs dabūt jaunais ieguvējs.

Tāpēc manu ierosinājumu jēga bija, lai jebkādas kompensācijas par valsts noteiktiem saimnieciskās darbības ierobežojumiem aizsargājamās teritorijās attiecinātu uz visiem īpašniekiem, it sevišķi uz likumīgajiem īpašniekiem, uz agrāko īpašnieku mantiniekiem, kuri šo zemi ir atguvuši. Tādu gadījumu Latvijā nav pārāk daudz. Un tajā pašā laikā Latvijā ir pietiekami daudz brīvu zemju, kuras var dot šo aizsargājamo zemju vietā. It sevišķi tas ir svarīgi, un es to gribu atgādināt, ka drīz vien mēs saņemsim likumu, speciālu likumu par šo jautājumu, kur atkal ir paredzēta projektā kompensācija un atvieglojumi un iespēja apmainīt tikai jaunajiem zemes ieguvējiem par no jauna uzliktiem aprobežojumiem, ignorējot, tāpat kā līdz šim, iepriekšējo īpašnieku un viņu mantinieku tiesības saņemt atlīdzību par valsts noteiktajiem ierobežojumiem aizsargājamās teritorijās.

Es nelūdzu balsot par manu priekšlikumu. Es piekrītu komisijas noraidījumam, kā jau teicu, tāpēc ka tālāk sekos atbildīgās komisijas dotais variants, kas ir kompromisa variants, kur nav runas vairs, netiek diferencēti šie agrākie īpašnieki un jaunie ieguvēji. Bet tikai pateikts princips, ka zemes īpašniekiem šādas tiesības tiks paredzētas atsevišķā likumā. Pie šā jautājuma mēs atgriezīsimies tad, kad šis likums būs mūsu priekšā. Paldies!

Sēdes vadītāja. Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams? Deputātiem pret komisijas viedokli par 3. un 4.priekšlikumu iebildumu nav.

A.Seile. 5.priekšlikumu iesniedzis vides ministrs Raimonds Vējonis. Komisija to ir atbalstījusi daļēji un izteikusi jaunā redakcijā, kuras būtība ir 6.priekšlikumā, kuru arī lūdzu atbalstīt Saeimā. Un es arī gribu apstiprināt, ka šis jautājums, par kuru runāja Pēteris Simsons, ir sakārtots un novērsts, jo tagad tiesības saņemt kompensāciju ir visiem zemes īpašniekiem, neskatoties, kad viņu objekts ir iekļauts aizsargājamā teritorijā.

Tātad aicinu atbalstīt 6.priekšlikumu!

Sēdes vadītāja. Pret komisijas viedokli par 5. un 6.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

A.Seile. 7.priekšlikumu ir sagatavojusi atbildīgā komisija, uzdodot Ministru kabinetam līdz noteiktam datumam — nākamā gada 31.martam — izstrādāt jaunu likumprojektu par saimnieciskās darbības ierobežojumiem un kompensācijas iespējām aizsargājamās teritorijās.

Lūdzu atbalstīt to!

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Seile. Vairāk priekšlikumu nav likumprojektā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 81, pret — 1, atturas — 2. Likums “Grozījumi likumā “Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām” pieņemts. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Meliorācijas likums”. Trešais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāts Pēteris Kalniņš.

P.Kalniņš (ZZS). Godājamie kolēģi! Meliorācijas likums. Trešais lasījums. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija saņēma pavisam 20 priekšlikumus, no kuriem 1. — Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšlikums — tika atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. 2. — Zemkopības ministrijas parlamentārās sekretāres priekšlikums. Atbalstīts, izteikts kā 5.punkts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. 3. — Zemkopības ministrijas parlamentārās sekretāres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. 4. — Zemkopības ministrijas parlamentārās sekretāres priekšlikums. Atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. 5. — Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. 6. — Zemkopības ministrijas parlamentārās sekretāres priekšlikums. Atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. 7. — Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. 8. — Zemkopības ministrijas parlamentārās sekretāres priekšlikums. Neatbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. 9. — Tautsaimniecības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. 10. — Zemkopības ministrijas parlamentārās sekretāres priekšlikums. Atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. 11. — Tautsaimniecības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. 12. — Tautsaimniecības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. 13. — Zemkopības ministrijas parlamentārās sekretāres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. 14. — Tautsaimniecības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Pret 14.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. 15. — Zemkopības ministrijas parlamentārās sekretāres priekšlikums. Atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. 16. — Tautsaimniecības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. 17. — Zemkopības ministrijas parlamentārās sekretāres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. 18. — Zemkopības ministrijas parlamentārās sekretāres priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. 19. — Zemkopības ministrijas parlamentārās sekretāres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. Un 20. — Zemkopības ministrijas parlamentārās sekretāres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. Vairāk priekšlikumu nav. Lūdzu pieņemt!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 88, pret — 1, neviens neatturas. Likums “Meliorācijas likums” pieņemts. Paldies!

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Finanšu instrumentu tirgus likums”. Trešais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāts Ainars Latkovskis.

A.Latkovskis (JL). Strādājam ar dokumentu nr.1551. Kopumā komisija ir saņēmusi 54 priekšlikumus.

1. — Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 2. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 3. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 4. — Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 5. — Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 6. — Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Pret 6.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 7.priekšlikums. Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 8. priekšlikums. Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 9. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 10. — Juridiskā biroja priekšlikums. Iestrādāts Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikumā numur 11.

Sēdes vadītāja. Pret komisijas viedokli par 10. un 11.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 12. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 13. — Juridiskā biroja priekšlikums. Iestrādāts Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikumā numur 14.

Sēdes vadītāja. Pret komisijas viedokli par minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 15. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 16. — Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 17. — Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 18. — Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 19. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 20. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 21. — Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 22. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 23. — Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 24. — Juridiskā biroja priekšlikums. Iestrādāts Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikumā numur 25.

Sēdes vadītāja. Pret komisijas viedokli par 24. un 25.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 26. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 27. — Juridiskā biroja priekšlikums. Iestrādāts Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikumā numur 28.

Sēdes vadītāja. Pret komisijas viedokli par 27. un 28.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 29. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 30. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 31. — Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 32. — Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 33. — Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 34. — Budžeta komisijas un finanšu (nodokļu) priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 35. — Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 36. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 37. — Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 38. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 39. — Juridiskā biroja priekšlikums. Iestrādāts Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikumā nr.40.

Sēdes vadītāja. Pret komisijas viedokli par 39. un 40.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 41. — Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 42. — Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 43. — Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 44. — Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 45. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 46. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 47. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 48. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 49. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 50. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 51. — Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 52. — Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. 53. — Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. Un visbeidzot 54. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Latkovskis. Aicinu deputātus atbalstīt likumu “Finanšu instrumentu tirgus likums” trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 87, pret un atturas — nav. Likums “Finanšu instrumentu tirgus likums” pieņemts.

Paldies!

Cienījamie kolēģi! Lūdzu reģistrēties ar reģistrācijas kartēm! Lūdzu zvanu! Reģistrācijas režīmu!

Kamēr tiek sagatavoti reģistrācijas rezultāti, vārds paziņojumam deputātam Ērikam Jēkabsonam.

Ē.Jēkabsons (LPP). Godātie kolēģi! Man ir kāds visai nopietns paziņojums un tajā pašā laikā arī priecīgs. Sens teiciens saka, ka dzīves atziņa rotā cilvēku. Un šo dvēseles un gara skaistumu kā prieku, veselību, bet pāri visam ticību, mīlestību un cerību mēs novēlam Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētājai Ingrīdai Ūdrei viņas pusapaļajā jubilejā! Sveicam! (Aplausi.)

Sēdes vadītāja. Paldies!

Vārds paziņojumam deputātei Inesei Vaiderei.

I.Vaidere (TB/LNNK). Godātie Ārlietu komisijas deputāti, lūdzu pulcēties uz sēdi tūlīt Ārlietu komisijas sēžu zālē! Paldies!

Sēdes vadītāja. Vārds paziņojumam deputātam Jānim Reiram.

J.Reirs (JL). Pulksten 10.45 Sarkanajā zālē Frakciju padomes sēde. Darba kārtības jautājums “Par rudens sesijas slēgšanu un ziemas sesijas sasaukšanu”.

Sēdes vadītāja. Vārds paziņojumam deputātam Pēterim Tabūnam.

P.Tabūns (TB/LNNK). Pieprasījumu komisijas deputāti, lūdzu tūliņ, starpbrīdim sākoties, komisijas telpās pulcēties uz sēdi! Paldies!

Sēdes vadītāja. Vārds paziņojumam deputātam Staņislavam Šķesteram.

S.Šķesters (ZZS). Es lūgtu Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputātus uz sēdi pulksten 10.40. Paldies!

Sēdes vadītāja. Lūdzu, reģistrācijas rezultātu nolasīšanai vārds Saeimas sekretāra biedram Aleksandram Bartaševičam!

A.Bartaševičs (Saeimas sekretāra biedrs). Godātie deputāti! Nav reģistrējušies: Boriss Cilevičs, Pēteris Kalniņš, Aleksandrs Kiršteins, Vilis Krištopans, Leopolds Ozoliņš, Andrejs Radzevičs, Ēriks Škapars, Dzintars Zaķis un Ausma Ziedone–Kantāne. Paldies!

Pārtraukums

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre.

Sēdes vadītāja. Cienījamie kolēģi! Atsākam Saeimas 20.novembra sēdi.

Un Saeimas Prezidijs savā sēdē šodien piešķīra bezalgas atvaļinājumu deputātam Vilim Krištopanam saskaņā ar viņa iesniegumu.

Cienījamie kolēģi! Saeimas Prezidijs izsludina piecu minūšu pārtraukumu, jo pašreiz zālē nav kvoruma.

Pārtraukums

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre.

Sēdes vadītāja. Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā”. Trešais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāts Ainars Latkovskis.

A.Latkovskis (JL). Kolēģi! Strādāsim ar dokumentu nr.1552.

Tā kā Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija nav saņēmusi nevienu priekšlikumu trešajam lasījumam, lūdzu atbalstīt likumprojektu “Grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā” trešajā, galīgajā, lasījumā!

Sēdes vadītāja. Cienījamie deputāti, lūdzu balsojam par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 70, pret un atturas — nav. Likums “Grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā” pieņemts. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par biržām””. Trešais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāts Ainars Latkovskis.

A.Latkovskis (JL). Kolēģi, strādāsim ar dokumentu nr.1553.

Tā kā Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija uz trešo lasījumu nav saņēmusi nevienu priekšlikumu, lūdzu atbalstīt likumprojekta “Grozījumi likumā “Par biržām”” pieņemšanu trešajā, galīgajā, la-
sījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 80, pret un atturas — nav. Likums “Grozījumi likumā “Par biržām”” pieņemts. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojektsGrozījumi Ieguldītāju aizsardzības likumā”. Trešais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāts Ēriks Škapars.

Ē.Škapars (JL). Cienījamā priekšsēdētāja! Godātie kolēģi! Strādāsim ar likumprojektu nr.1554.

Trešajam lasījumam šim likumprojektam ir saņemts viens Juridiskā biroja priekšlikums, kurš arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Vai deputāts Pēteris Ontužāns ir pieteicies debatēs? Nē? Paldies!

Tātad pret 1.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

Ē.Škapars. Vairāk priekšlikumu nav saņemti. Tādēļ lūdzu atbalstīt likumprojektu galīgajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 83, pret un atturas — nav. Likums “Grozījumi Ieguldītāju aizsardzības likumā” pieņemts. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par privātajiem pensiju fondiem””. Trešais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāts Ēriks Škapars.

Ē.Škapars (JL). Strādāsim ar dokumentu nr.1555 — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par privātajiem pensiju fondiem””. Trešajam lasījumam komisija priekšlikumus nav saņēmusi, tādēļ lūdzu atbalstīt šo likumprojektu galīgajā, trešajā, lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 84, pret un atturas — nav. Likums “Grozījumi likumā “Par privātajiem pensiju fondiem”” pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Kredītiestāžu likumā”. Trešais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāts Ēriks Škapars.

Ē.Škapars (JL). Strādāsim ar likumprojektu nr.1556 — “Grozījumi Kredītiestāžu likumā”. Šim likumam uz trešo lasījumu ir saņemts viens — Juridiskā biroja priekšlikums, kurš ir arī atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Pret 1.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

Ē.Škapars. Vairāk priekšlikumu nav saņemti. Lūdzu atbalstīt likumprojektu galīgajā, trešajā, lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 86, pret un atturas — nav. Likums “Grozījumi Kredītiestāžu likumā” pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Krājaizdevu sabiedrības likumā”. Trešais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāts Ēriks Škapars.

Ē.Škapars (JL). Strādāsim ar likumprojektu nr.1557 — “Grozījumi Krājaizdevu sabiedrību likumā”. Trešajam lasījumam komisija priekšlikumus nav saņēmusi, tādēļ lūdzu atbalstīt šo likumprojektu trešajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 87, pret un atturas — nav. Likums “Grozījumi Krājaizdevu sabiedrības likumā” pieņemts. Paldies!

Ē.Škapars. Paldies!

Sēdes vadītāja. Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Par Līgumu par speciālām stabilitātes prasībām ro-ro tipa pasažieru kuģiem, kas saskaņā ar grafiku veic regulārus reisus starp (uz, no) noteiktām ostām ziemeļrietumu Eiropā un Baltijas jūrā (Stokholmas līgums, 1996.)”. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Cienījamās deputātes un godātie deputāti! Uz likumprojekta otro lasījumu Ārlietu komisija ir saņēmusi divus priekšlikumus.

1. no tiem ir Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija nolēmusi atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

I.Vaidere. 1.bija Ārlietu komisijas priekšlikums, veidots uz Juridiskās komisijas priekšlikuma bāzes. Arī 2. ir Ārlietu komisijas priekšlikums, veidots uz Juridiskā biroja priekšlikuma bāzes un arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

I.Vaidere. Paldies! Aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 88, pret un atturas — nav. Likums pieņemts. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Par grozījumiem Bāzeles konvencijā par kontroli pār kaitīgo atkritumu robežšķērsojošo transportēšanu un to aizvākšanu”. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Cienījamās kolēģes un godātie kolēģi! Uz otro lasījumu Ārlietu komisija priekšlikumus netika saņēmusi. Aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 86, pret un atturas — nav. Likums pieņemts. Paldies!

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Par Latvijas Republikas valdības un Baltkrievijas Republikas valdības vienošanos par sadarbību katastrofu, dabas stihiju, citu ārkārtēju situāciju novēršanā, kā arī to seku likvidēšanā”. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Godātie kolēģi! Otrajam lasījumam Ārlietu komisijā priekšlikumi netika saņemti. Aicinu atbalstīt minēto likumprojektu otrajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 87, pret un atturas — nav. Likums pieņemts. Paldies!

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Par Latvijas Republikas valdības un Mongolijas valdības līgumu par sadarbību kultūrā, izglītībā un zinātnē”. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere

I.Vaidere (TB/LNNK). Godātie kolēģi! Šim likumprojektam otrajam lasījumam priekšlikumu nav. Aicinu to atbalstīt otrajā, galīgajā, lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 87, pret un atturas — nav. Likums pieņemts. Paldies!

I.Vaidere. Paldies!

Sēdes vadītāja. Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”. Pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāte Solvita Āboltiņa.

S.Āboltiņa (JL). Cienījamie kolēģi! Kādu mirklīti atpakaļ mēs karsti debatējām no šīs tribīnes par atbildību par pārkāpumiem, kas ir veikti, — politisko partiju finansēšanas noteikumu neievērošana. Nu tad, lūdzu, šodien Juridiskā komisija ir izskatījusi pirmajā lasījumā Korupcijas, kontrabandas un organizētās noziedzības novēršanas un apkarošanas uzraudzības komisijas iesniegtos grozījumus tieši par šo tēmu. Tātad šajos piedāvātajos grozījumos tiek paredzēta atbildība vēl daudz plašāka, nekā tā ir paredzēta tagad.

Es lūdzu tos deputātus, kuriem ļoti nepatīk pašu pieņemtie likumi, kuri kāpj šeit tribīnē debatēt par to, ka šie likumi ir nepareizi, ka šie likumi nav piemērojami, ka šie likumi nav taisnīgi un tātad nav ievērojami, pievērst uzmanību šeit piedāvātajiem likumprojekta grozījumiem.

Tātad Juridiskā komisija, izskatot šo likumprojektu, atbalstīja tā pieņemšanu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 84, pret un atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

S.Āboltiņa. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 4.decembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 4.decembris. Paldies!

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Ciltsdarba likumā”. Otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāts Dzintars Zaķis.

Dz.Zaķis (JL). Cienījamā Prezidija priekšsēdētāja! Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu nr.1546. Likumprojekts “Grozījumi Ciltsdarba likumā”.

Komisija ir saņēmusi vienu priekšlikumu, kas ir Zemkopības ministrijas parlamentārās sekretāres priekšlikums, un komisijas viedoklis ir atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. Tas arī bija vienīgais priekšlikums uz otro lasījumu.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā!

Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 84, pret un atturas — nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam!

Dz.Zaķis. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 25.novembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam — 25.novembris. Paldies!

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”. Otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāte Solvita Āboltiņa.

S.Āboltiņa (JL). Cienījamie kolēģi! Juridiskā komisija izskatīja likumprojektu “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” un šajā likumprojektā ir apvienoti vairāki likumprojekti — “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” ar reģistrācijas numuriem 288, 404 un 408.

Uz otro lasījumu ir saņemti 17 priekšlikumi.

1.priekšlikums ir Juridiskās komisijas priekšlikums, kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 2. — deputāta Solovjova priekšlikums. Komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītāja. Deputātiem pret komisijas viedokli par 2.priekšlikumu iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 3. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 4. — Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 5. — Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 6. — Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 7. — Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 8. — Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 9. — Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts. Pants redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 10. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 11. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 12. — deputāta Strazdiņa priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 13. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 14. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 15. — Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 16. — Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 17. — Juridiskā biroja priekšlikums. Arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. Vairāk priekšlikumu saņemti nebija. Komisija atbalstīja likumprojekta “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” pieņemšanu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 86, pret un atturas — nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

S.Āboltiņa. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam — 30.novembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam — 30.novembris. Paldies!

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Satversmes aizsardzības biroja amatpersonu izdienas pensiju likums”. Otrais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā — deputāte Jevgenija Stalidzāne.

J.Stalidzāne (JL). Cienījamie kolēģi! Cienījamais Prezidij! Strādājam ar dokumentu nr.1549.

Likumprojektam “Satversmes aizsardzības biroja amatpersonu izdienas pensiju likums” uz otro lasījumu ir sagatavoti 9 priekšlikumi.

1.priekšlikumu ir iesniegusi Sociālo un darba lietu komisija. Un ir lūgums priekšlikumu atbalstīt nedaudz precizētā redakcijā.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 2.priekšlikumu arī ir sagatavojusi Sociālo un darba lietu komisija, un ir lūgums šo priekšlikumu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 3.priekšlikumu ir sagatavojis Juridiskais birojs, un ir lūgums šo priekšlikumu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 4.priekšlikumu ir sagatavojusi Sociālo un darba lietu komisija, un ir lūgums to atbalstīt precizētā redakcijā.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. Sociālo un darba lietu komisija ir sagatavojusi arī 5.priekšlikumu, un ir lūgums to atbalstīt precizētā redakcijā.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. Sociālo un darba lietu komisija sagatavojusi arī 6.priekšlikumu. Lūgums to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 7.priekšlikumu arī sagatavojusi Sociālo un darba lietu komisija. Lūgums to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 8.priekšlikumu sagatavojis Juridiskais birojs. Šo priekšlikumu lūgums atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 9.priekšlikumu sagatavojusi Sociālo un darba lietu komisija. Lūgums to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. Komisija ir lēmusi šo likumprojektu nodot pieņemšanai otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 85, pret un atturas — nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam!

J.Stalidzāne. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 27.novembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam — 27.novembris. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par dabas resursu nodokli””. Otrais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāts Vilnis Edvīns Bresis.

V.E.Bresis (ZZS). Godātie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu, kura reģistrācijas numurs ir 476.

Saņemti vairāki priekšlikumi.

1. — deputāta Maksimova priekšlikums, kurš pēc būtības aicina mūs atgriezties pie specbudžetu veidošanas. Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šo priekšlikumu noraida.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

V.E.Bresis. 2. — deputāta Emša priekšlikums. Analizējot šo priekšlikumu, kā arī citus Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputātu priekšlikumus, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija izveidoja jaunu 3.panta redakciju, kurā ietver deputāta Emša priekšlikumus, kā arī faktiski precizē, kā nodokļa ieņēmumi tiek novirzīti valsts budžeta programmai “Latvijas vides aizsardzības fonds”, un arī, protams, nosaka, kā tie tiek izmantoti. Un komisija lūdz atbalstīt šo redakciju.

Sēdes vadītāja. Pret komisijas viedokli par 2. un 3.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

V.E.Bresis. 4. — deputāta Maksimova priekšlikums. Komisija neatbalsta šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

V.E.Bresis. 5. — deputāta Emša priekšlikums. Komisija atbalsta šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

V.E.Bresis. 6. — deputāta Emša priekšlikums. Tiek atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

V.E.Bresis. 7. — deputāta Emša priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

V.E.Bresis. 8. — deputāta Maksimova priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

V.E.Bresis. 9. — deputāta Maksimova priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

V.E.Bresis. 10. — deputāta Maksimova priekšlikums. Arī nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

V.E.Bresis. 11. — deputāta Maksimova priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

V.E.Bresis. 12. — Juridiskā biroja priekšlikums, kas ir iestrādāts tālākos komisijas priekšlikumos.

Sēdes vadītāja. Pret komisijas viedokli par 12.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

V.E.Bresis. 13. — Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

V.E.Bresis. 14. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

V.E.Bresis. 15. — Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

V.E.Bresis. 16. — Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

V.E.Bresis. Un 17. — Juridiskā biroja priekšlikums, kas iestrādāts jau komisijas 18.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Pret komisijas viedokli par 17. un 18.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

V.E.Bresis. Ja arī pret 18.priekšlikumu iebildumu nav, tad tie ir visi priekšlikumi.

Lūdzu atbalstīt otrajā, galīgajā, lasījumā minēto likumprojektu!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 82, pret — nav, atturas — 2. Likums “Grozījumi likumā “Par dabas resursu nodokli”” pieņemts. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību maksātnespēju””. Otrais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāts Ēriks Škapars.

Ē.Škapars (JL). Cienījamā priekšsēdētāja! Godātie kolēģi! Strādāsim ar likumprojektu “Grozījumi likumā “Par uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību maksātnespēju””. Dokumenta nr.1415B. Pavisam ir saņemti 12 priekšlikumi.

1.priekšlikumu ir iesniedzis Saeimas Juridiskais birojs. Komisija nolēmusi to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Ē.Škapars. Arī 2. ir Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums, kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Ē.Škapars. 3. ir deputātes Labuckas priekšlikums, kurš ir daļēji iestrādāts Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas 4.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Pret komisijas viedokli par 3. un 4. priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

Ē.Škapars. 5. ir Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Komisija lūdz to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Ē.Škapars. 6. — Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Ē.Škapars. 7. — Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Ē.Škapars. Arī 8. — Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Lūdzu to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 8.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

Ē.Škapars. 9. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to ir atbalstījusi.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Ē.Škapars. 10. — Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Lūdzu to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Ē.Škapars. 11. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija to ir atbalstījusi.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Ē.Škapars. 12. — Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Ē.Škapars. Visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu pieņemt likumprojektu galīgajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 83, pret — 1, atturas — 3. Likums “Grozījumi likumā “Par uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību maksātnespēju”” pieņemts. Paldies!

Ē.Škapars. Paldies!

Sēdes vadītāja. Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Par Arnolda Berķa atzīšanu par Latvijas pilsoni”. Otrais lasījums.

Pilsonības likuma izpildes komisijas vārdā — Anta Rugāte.

A.Rugāte (TP). Godātie kolēģi! Mūsu rīcībā šodien ir dokuments nr.1581.-D, un tas ir likumprojekts “Par Arnolda Berķa atzīšanu par Latvijas pilsoni” otrajam lasījumam. Likumprojekts ir steidzams. Komisija ir izskatījusi otrajā lasījumā iesniegto deputātes Rugātes priekšlikumu, kas paredz, ka likums stājas spēkā 2004.gada 1.janvārī. Visas formalitātes sakarā ar Latvijas pilsonības atzīšanu ir jākārto Latvijas vēstniecībai Lietuvā, jo Berķa kungs patlaban dzīvo Viļņā un ir pietiekami cienījamā vecumā, un viņam šāda palīdzība noteikti būs nepieciešama, lai varētu visas procedūras nokārtot bez liekas steigas un bez kļūmēm, jo vēstniecībai tas nav ikdienas darbs, bet tas ir īpašs izņēmums. Ir šāds priekšlikums radies, un komisija to vienprātīgi ir atbalstījusi.

Lūdzu šo priekšlikumu atbalstīt arī Saeimai!

Sēdes vadītāja. Pret deputātes Antas Rugātes priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

A.Rugāte. Lūdzu balsot par likumprojektu otrajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 87, pret un atturas — nav. Likums “Par Arnolda Berķa atzīšanu par Latvijas pilsoni” pieņemts. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumā”. Trešais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane (JL). Cienījamie kolēģi! Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija likumprojektam “Grozījumi Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumā” trešajam lasījumam priekšlikumus nav saņēmusi, tāpēc lūdzu pieņemt minēto likumprojektu trešajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 87, pret — nav, atturas — 3. Likums “Grozījumi Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumā” pieņemts. Paldies!

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Kredītiestāžu likumā”. Trešais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane (JL). Cienījamie kolēģi! Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija likumprojektam “Grozījumi Kredītiestāžu likumā” trešajam lasījumam priekšlikumus nav saņēmusi, un tāpēc lūdzu pieņemt šo likumprojektu trešajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 86, pret — nav, atturas — 3. Likums “Grozījumi Kredītiestāžu likumā” pieņemts. Paldies!

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par uzņēmumu gada pārskatiem””. Trešais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane (JL). Cienījamie kolēģi! Dokumenta numurs 1599. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par uzņēmumu gada pārskatiem””.

1.priekšlikums. Sagatavojusi Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija. Lūdzu šo priekšlikumu atbalstīt!

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

B.Brigmane. 2.priekšlikums arī ir sagatavots Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā. Lūdzu to atbalstīt!

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

B.Brigmane. Vairāk priekšlikumu nav. Lūdzu pieņemt likumprojektu trešajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 87, pret — 1, atturas — 1. Likums “Grozījumi likumā “Par uzņēmumu gada pārskatiem”” pieņemts.

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par konsolidētajiem gada pārskatiem””. Trešais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane (JL). Cienījamie kolēģi! Dokumenta numurs 1600. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par konsolidētajiem gada pārskatiem””.

1.priekšlikums. Iesniegusi un sagatavojusi Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija. Lūdzu atbalstīt!

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

B.Brigmane. 2. — Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt!

Sēdes vadītāja. Pret 2.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

B.Brigmane. 3. — Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt!

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

B.Brigmane. Vairāk priekšlikumu nav. Lūdzu pieņemt likumprojektu trešajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 83, pret — nav, atturas — nav. Likums “Grozījumi likumā “Par konsolidētajiem gada pārskatiem”” pieņemts. Paldies!

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Darba aizsardzības likumā”. Trešais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā — deputāte Jevgenija Stalidzāne.

J.Stalidzāne (LPP). Cienījamie kolēģi! Strādājam ar dokumentu nr.1604. Likumprojekts, kas sagatavots trešajam lasījumam, uz trešo lasījumu bija iesniedzis savus priekšlikumus deputāts Klementjevs.

1.priekšlikumu komisija neatbalsta. (Starpsauciens)

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu par 1.priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 27, pret — 64, atturas — 2. Priekšlikums nav atbalstīts.

J.Stalidzāne. 2.priekšlikumu arī ir iesniedzis deputāts Klementjevs. Komisija priekšlikumu neatbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 3.priekšlikumu ir iesniedzis deputāts Klementjevs. Komisija priekšlikumu neatbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 4.priekšlikumu ir iesniedzis deputāts Klementjevs. Priekšlikumu komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 5.priekšlikumu ir iesniedzis deputāts Klementjevs. Priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 6.priekšlikumu arī iesniedzis deputāts Klementjevs. Priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 7.priekšlikumu arī iesniedzis deputāts Klementjevs. Priekšlikumu komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. Sociālo un darba lietu komisija ir sagatavojusi 8.priekšlikumu, un komisija šo priekšlikumu ir atbalstījusi.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. Līdz ar to priekšlikumu… Šis likumprojekts ir komisijā lemts pieņemt trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījuma. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 92, pret — 2, neviens neatturas. Likums “Grozījumi Darba aizsardzības likumā” pieņemts. Paldies!

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā”. Pirmais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā — deputāts Jānis Straume.

J.Straume (TB/LNNK). Cienījamā priekšsēdētāja! Godātie kolēģi! Izskatīsim Korupcijas, kontrabandas un organizētās noziedzības novēršanas un apkarošanas uzraudzības komisijas sagatavoto un Saeimā iesniegto likumprojektu “Grozījumi Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā”, dokuments nr.1457, pirmajā lasījumā.

Šī likumprojekta mērķis ir padarīt efektīvāku partiju finansēšanas likuma prasību ievērošanu un organizāciju saņemto ziedojumu likumības un patiesuma pārbaudes kontroli. Manuprāt, var uzsvērt divus būtiskākos šo grozījumu punktus. Viens ir — izstrādāta konkrētāka tā saukto starpnieku jeb starpniecības definīcija, un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam ir precizētas tiesības pieprasīt informāciju, un ziedotājiem ir uzlikts par pienākumu sniegt informāciju par finansēšanas avotu izcelsmi, norādot katra finansēšanas avota veidu, apmēru, gūšanas vietu un datumu.

Jāsaka, ņemot vērā to, ka ļoti liela sabiedrības uzmanība ir pievērsta ar šo likumu saistītajām daudzām neskaidrībām, kā arī to, ka pavisam drīz, mazliet vairāk kā pēc pusgada, mums ir priekšā nākošās vēlēšanas, līdz ar to visi politiskie spēki ir ieinteresēti skaidri zināt spēles noteikumus. Mums ir priekšā ļoti intensīvs darbs.

Manuprāt, šis likumprojekts tiešā veidā neatbild uz daudziem jautājumiem, uz kuriem mums būs jāatrod atbilde laika posmā starp pirmo un trešo lasījumu. Es minēšu tikai dažus.

Viens no tiem ir saistīts ar jau uzsākto diskusiju par to, vai ir nepieciešams valsts finansējums politiskajām partijām, un, ja tas ir nepieciešams, tad kādā apjomā? Tāpat ir uzsākusies diskusija par to, kas varētu būt subjekti pie ziedošanas. Ir doma liegt iespējas ziedot politiskajām partijām juridiskajām personām. Tāpat arī jautājums par finanšu apjomu, ko ir iespējams ziedot. Kā zināms, šībrīža likums paredz viena kalendārā gada laikā ziedojumus vienai konkrētai fiziskai vai juridiskai personai 10 tūkstošu latu apjomā.

Es domāju, ka diskusijas, neapšaubāmi, būs spraigas. Tāpēc aicinu balsot komisijas vārdā par šā likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 93, pret un atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

J.Straume. Komisijas vārdā ierosinu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam 25.novembri.

Sēdes vadītāja. Vai ir citi priekšlikumi? Citu priekšlikumu nav. Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 25.novembris. Paldies!

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Par nekustamā īpašuma nodošanu Rīgas Ebreju kopienai”. Otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāte Solvita Āboltiņa.

S.Āboltiņa (JL). Cienījamie kolēģi! Juridiskā komisija izskatīja likumprojektu “Par nekustamā īpašuma nodošanu Rīgas Ebreju kopienai”, kas paredz nodot bez atlīdzības sabiedriskajai organizācijai “Rīgas Ebreju kopiena” nekustamo īpašumu Rīgā, Skolas ielā 6, vienlaikus paredzot arī to, ka Rīgas Ebreju kopienai ir aizliegts atsavināt vai ieķīlāt šā likuma 1.pantā minēto nekustamo īpašumu, un, ja Rīgas Ebreju kopiena beidz pastāvēt, šā likuma 1.pantā minētais nekustamais īpašums nododams atpakaļ valstij.

Juridiskā komisija atbalstīja minētā likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā šādā redakcijā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 89, pret un atturas — nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam!

S.Āboltiņa. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam — 25.novembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam — 25.novembris. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījums Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likumā”. Otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāte Solvita Āboltiņa.

S.Āboltiņa (JL). Cienījamie kolēģi! Juridiskā komisija izskatīja likumprojektu “Grozījums Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likumā”, reģistrācijas numurs 420, pirms otrā lasījuma.

Par minēto likumprojektu ir saņemti 3 priekšlikumi.

1. — vides ministra Vējoņa priekšlikums un 2. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīti daļēji un iestrādāti 3. — Juridiskās komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Pret komisijas viedokli par 1., 2. un 3.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. Vairāk priekšlikumi saņemti nebija. Komisija lūdz atbalstīt minēto likumprojektu pieņemšanai otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 94, pret un atturas — nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam!

S.Āboltiņa. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 28.novembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam — 28.novembris. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par miruša cilvēka ķermeņa aizsardzību un cilvēka audu un orgānu izmantošanu medicīnā””. Pirmais lasījums.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā — deputāts Jānis Strazdiņš.

J.Strazdiņš (ZZS). Cienījamā priekšsēdētāja! Godātie kolēģi! Pamatojoties uz Ministru kabineta sēdes 2003.gada 1.janvāra protokolu un Ministru kabineta rīkojumu nr.7 “Par Labklājības ministrijas reorganizāciju un Veselības ministrijas izveidošanu”, Veselības ministrija izstrādājusi likumprojektu “Grozījumi likumā “Par miruša cilvēka ķermeņa aizsardzību un cilvēka audu un orgānu izmantošanu medicīnā””.

Mūsu komisija jau iepazinās ar šo likumprojektu. Un likumprojektam ir ļoti liela nozīme, ņemot vērā to, ka Latvijā jau ir 1000 nieru pārstādīšanas gadījumi, ir veikta pirmā sirds pārstādīšanas operācija. Diemžēl arī pēdējā gadā ir radies pirmais konflikts, kur nav pilnībā ievērots iepriekšējais likums, izmeklēšana noris par orgānu pārstādīšanu, sevišķi to pārstrādāšanu ārzemēs.

Un tāpēc, ņemot vērā, ka, pirmkārt, likumam ir gan zinātniska nozīme, gan arī svarīga nozīme medicīnā, bez mūsu komisijas būtu vēlams, ka šī likumprojekta tālākā izstrādāšanā piedalītos arī Sociālo un darba lietu komisija.

Tā ka lūdzu pieņemt šo likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 93, pret un atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!

J.Strazdiņš.Tas varētu būt 28.novembris.

Sēdes vadītāja. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 28.novembris. Citu priekšlikumu nav. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par transportlīdzekļu ikgadējo nodevu”. Pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāts Vilnis Edvīns Bresis.

V.E.Bresis (ZZS). Godātie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu, kuram reģistrācijas nr. 468. Šā likumprojekta būtība ir ļoti vienkārša un tehniska, jo ir izstrādāts Latvijas valsts standarts nr. 87 “Transportlīdzekļu tipi un to definīcijas”, un šo apstākļu dēļ vairs nav nepieciešams Ministru kabinetam noteikt citu klasifikācijas kārtību. Un, protams, līdz ar to zaudē šā likuma pārejas noteikumu 3.punkts savu spēku.

Un lūdzu pieņemt šo likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 86, pret — nav, atturas — 5. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!

V.E.Bresis. Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija iesaka noteikt termiņu 27.novembri.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 27.novembris. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par zvērinātiem revidentiem””. Pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāts Ēriks Škapars.

Ē.Škapars (JL). Cienījamā priekšsēdētāja! Godātie kolēģi! Likumprojekts ir izstrādāts, lai likumu “Par zvērinātiem revidentiem” saskaņotu ar Valsts pārvaldes iekārtas likumu, pilnveidojot Latvijas Zvērinātu revidentu asociācijas uzraudzības kārtību. Un tāpat, lai ietvertu likumā Eiropas Komisijas izdotās rekomendācijas attiecībā uz revīziju kvalitātes kontroli un zvērinātu revidentu neatkarības nodrošināšanu.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir izskatījusi šo likumu. Un aicinu to atbalstīt pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 93, pret un atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!

Ē.Škapars. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 27.novembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 27.novembris.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījums Krimināllikumā”. Pirmais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā — deputāts Arnolds Laksa.

A.Laksa (LPP). Cienījamā priekšsēdētājas kundze! Godātie kolēģi! Izskatām likumprojektu “Grozījums Krimināllikumā”. Dokumenta reģistrācijas nr.478. Likumprojektā ietvertais grozījums paredz saskaņot politisko organizāciju vai partiju finansēšanas likumu ar Krimināllikumu tādējādi, ka tiek paredzēta kriminālatbildība par politiskās organizācijas vai partijas finansēšanu, izmantojot starpnieku. Kā kvalificējošs apstāklis tiek paredzēta šo darbību izdarīšana lielā apmērā.

Aizsardzības un iekšlietu komisija savā 11.novembra sēdē apsprieda šo likumprojektu un konceptuāli to atbalstīja.

Tādēļ komisijas vārdā aicinu Saeimu pieņemt likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 91, pret un atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!

A.Laksa. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš likumprojekta otrajam lasījumam — 15.decembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 15.decembris. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Latvijas Sodu izpildes kodeksā”. Otrais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā — deputāts Arnolds Laksa.

A.Laksa (LPP). Izskatām likumprojektu “Grozījumi Latvijas Sodu izpildes kodeksā”. Dokumenta reģistrācijas numurs 317.

Kopā likumprojekta otrajam lasījumam saņemts viens priekšlikums, kas izskatīts komisijas 11.novembra sēdē. To komisijai iesniedza Saeimas Juridiskais birojs, un komisija atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Laksa. Ja citu priekšlikumu nav, tad komisijas vārdā aicinu pieņemt likumprojektu otrajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 90, pret un atturas — nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

A.Laksa. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam — 30.decembris.

Sēdes vadītāja. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam — 30.decembris. Citu priekšlikumu nav. Paldies!

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Tiesnešu disciplinārās atbildības likumā”. Otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāte Solvita Āboltiņa.

S.Āboltiņa (JL). Cienījamie kolēģi! Juridiskā komisija izskatīja likumprojektu “Grozījumi Tiesnešu disciplinārās atbildības likumā”, reģistrācijas numurs 301, pirms otrā lasījuma par minēto likumprojektu saņemti divi priekšlikumi.

1. — Juridiskā biroja priekšlikums, kuru komisija atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. Un 2. — Juridiskā biroja priekšlikums, kurš arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. Vairāk priekšlikumi saņemti nebija. Komisija atbalstīja likumprojekta “Grozījumi Tiesnešu disciplinārās atbildības likumā” pieņemšanu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 86, pret un atturas — nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

S.Āboltiņa. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam — 28.novembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam — 28.novembris. Paldies!

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījums likumā “Par nodokļiem un nodevām””. Pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane (JL). Cienījamie kolēģi! Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija piedāvā izskatīt pirmajā lasījumā likumprojektu “Grozījums likumā “Par nodokļiem un nodevām””. Šis likumprojekts piešķir valsts aģentūrai “Maksātnespējas administrācija” tiesības pieprasīt informāciju par nodokļu maksātāju tajos jautājumos, kas saistīti ar darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā, un par nodokļu maksātājiem, kuriem ir ierosināta maksātnespējas lieta.

Tāpat arī piešķir Valsts civildienesta pārvaldei tiesības pieprasīt informāciju par nodokļu maksātāju jautājumos, kas saistīti ar valsts civildienesta kontroles funkciju nodrošināšanu. Šie grozījumi ir ļoti svarīgi, un lūdzu pieņemt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 88, pret — nav, atturas — 2. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātei Baibai Brigmanei!

B.Brigmane. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 27.novembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 27.novembris. Paldies!

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par privatizācijas sertifikātiem””. Pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāts Krišjānis Peters.

K.Peters (LPP). Godātā priekšsēdētāja! Cienījamie kolēģi! Tātad strādājam ar dokumentu, kura reģistrācijas numurs 472, — likumprojektu “Grozījumi likumā “Par privatizācijas sertifikātiem””.

Šis likumprojekts tātad atver mums sēriju ar likumprojektiem ar grozījumiem, kuru galvenais mērķis ir nodrošināt Ministru kabineta rīkojumu nr.486 “Par valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas valsts stratēģiju pamatnostādnēm”.

Tautsaimniecības komisija ir izskatījusi šo likumprojektu un aicina pieņemt to pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Atklājam debates.

Deputāts Pēteris Simsons.

P.Simsons (LPP). Cienījamā priekšsēdētāja! Godājamie kolēģi deputāti! Es pilnībā piekrītu, ka par likumu nevar teikt, ka tas ir labs vai slikts likums. Bet mēs gan varam atskatīties uz šo konkrēto likumu “Par privatizācijas sertifikātiem” drusciņ vēsturē, kādu iemeslu dēļ un ar kādu nolūku tas tika taisīts un kāds tas galu galā tika pieņemts.

Mums savā laikā bija mērķis pēc neatkarības atjaunošanas godīgi sadalīt starp Latvijas iedzīvotājiem padomju laikā saražoto īpašumu, radītās vērtības. Un mums šķita, ka valsts var uzņemties šo regulējošo lomu, izsniedzot cilvēkiem vērtspapīrus jeb garantijas par noteiktu summu atkarībā no nodzīvotajiem gadiem, lai pēc tam godīgi šos vērtspapīrus apmainītu pret īpašumu, pret kādu mantu, varbūt arī pret naudu kādreiz. Un tāpēc es ļoti bažīgi skatos uz piedāvātā likumprojekta termiņiem, ka 2003.gada 31.decembris varētu būt tas pēdējais brīdis, kad vēl noteiktos gadījumos un noteiktām kategorijām ir iespēja vai nu iesniegt sertifikātus, vai iesniegumus sertifikātu piešķiršanai, jo, redziet, ja mēs skatāmies likumā, tad īpaši sadaļā par īpašuma kompensācijas sertifikātiem ir paredzēts, ka tie tiek piešķirti gan par zemi lauku apvidos, par pilsētu zemi, par namīpašumiem, par uzņēmumiem un citiem īpašuma objektiem, par politiski represētajām personām atņemto mantu un tā tālāk. Un mēs zinām, ka vēl līdz šim brīdim visus desmit gadus iet tiesas prāvas, iet diskusijas, ir atšķirīgi viedokļi šajā jautājumā tāpēc, ka jau sākotnēji Augstākās padomes laikā netika atrisināts diemžēl jautājums par kompensācijām absolūti neapstrīdamā un korektā veidā, un šobrīd cilvēki tiesas procesos tajā brīdī, kad pēdējā instance nolemj, ka īpašums vairs nav atdodams atpakaļ, līdz šim brīdim tad pēdējais bija šie kompensācijas sertifikāti, kam tad cilvēks bija spiests piekrist. Un tad rodas jautājums: ja mēs nosakām kādu galējo termiņu šo sertifikātu izmantošanai, tad prasības celšana tiesā vai prasības izskatīšana visās instancēs bieži vien vēl nebūs pabeigta. Un kā atrisināsies kompensācijas jautājums, ja cilvēkam tiešām pēdējā instance atzīs, ka neatdot viņa īpašumu atpakaļ.

Tāpēc, godājamie kolēģi, es aicinātu visiem, kam vien ir kāds sakars bijis ar īpašniekiem, ar īpašumiem, ar vēlētāju iesniegumiem šajā sakarā un šajos jautājumos, ļoti uzmanīgi caurskatīt piedāvātos grozījumus un atrast tādus formulējumus un tādus pamatotus termiņus, lai tiešām likumīgo īpašnieku un viņu mantinieku tiesības nebūtu aizskartas un netiktu ignorētas vēlreiz un vēlreiz, kā tas ir noticis visus šos desmit vai padsmit neatkarības gadus. Diemžēl tā ir realitāte!

Un tāpēc es aicinātu tiešām arī, ja mūs dzird šobrīd mūsu vēlētāji, pilsoņi, sūtīt uz Saeimu mums konkrētus pierādījumus, konkrētas vēstules, iesniegumus, informāciju par tiem gadījumiem un par to situāciju, kāda ir bijusi un kādi sāpju ceļi ir bijuši jāizstaigā, lai atrisinātu pieņemamā veidā vienu vai otru jautājumu. Tas mums ļautu tiešām korekti šo lietu ar sertifikātiem sakārtot, lai tas nebūtu bezgalīgi, lai tomēr cilvēkiem, vēl dzīviem esot, rodas pārliecība, ka jautājumu var atrisināt taisnīgi un korekti, ja reiz mēs esam paziņojuši, ka Latvija ir bijusi okupēta, ka okupācijas varas akti ir atzīstami par nelikumīgiem no to sākuma, jo man ir bažas.

Mēs tuvojamies Eiropas slieksnim, un pēc gada var gadīties, ka mēs saņemam no Eiropas pārmetumus īpašumu kompensācijas jautājumos, jo civilizētā pasaulē, es atļaušos teikt, šos jautājumus uzskata par ļoti svarīgiem un ļoti būtiskiem, jo nevienu no šīm mantām cilvēki nav ieguvuši tāpat vien. Šie īpašumi ir iegādāti ar sviedriem, ar asinīm, par zelta naudu iepirkti no baroniem vai par nopelniem brīvības cīņās vai kā savādāk. Tikai padomju laikā, tas bija vienīgais periods mūsu vēsturē, kad valsts ar savu varu vieniem atņēma un otriem par brīvu, bez maksas par kalpošanu okupācijas varai atsevišķos gadījumos šo svešo mantu piešķīra, par kuru mums šobrīd būtu pienākums tomēr kompensēt, jo šī manta nav nekur zudusi. Tā ir lietošanā un īpašumā šobrīd vēl šeit, mūsu valstī, tikai citiem cilvēkiem.

Paldies par uzmanību!

Sēdes vadītāja. Debates slēdzu.

Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams? Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par privatizācijas sertifikātiem”” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 88, pret un atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!

K.Peters. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 2.decembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 2.decembris. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par īpašuma tiesību atjaunošanu uz uzņēmumiem un citiem īpašuma objektiem””. Pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāts Krišjānis Peters.

K.Peters (LPP). Tātad godātie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu ar reģistrācijas nr.474 — likumprojektu “Grozījumi likumā “Par īpašuma tiesību atjaunošanu uz uzņēmumiem un citiem īpašuma objektiem””. Tātad šis likumprojekts arī ir saistīts ar stratēģijas īstenošanu un paredz situāciju, lai izbeigtu īpašuma kompensācijas sertifikātu piešķiršanu. Paredzēts, ka ar 2004.gada 1.janvāri izbeidzas termiņš prasību iesniegšanai tiesā un lēmumu pieņemšanai par kompensācijas sertifikātu piešķiršanu, ja īpašnieks nepārņem savā valdījumā mantu, uz kuru tam atjaunotas vai atzītas īpašuma tiesības.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir izskatījusi un aicina pieņemt pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 87, pret un atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!

K.Peters. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 2.decembris.

Sēdes vadītāja. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 2.decembris. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likumā”. Pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāts Krišjānis Peters.

K.Peters (LPP). Tātad strādāsim ar dokumentu, kura reģistrācijas nr.480, — likumprojekts “Grozījumi Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likumā”.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir izskatījusi un aicina pieņemt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 92, pret un atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!

K.Peters. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam arī 2.decembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 2.decembris. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju””. Pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāts Krišjānis Peters.

K.Peters (LPP). Tātad, kolēģi! Strādāsim ar dokumentu, kura reģistrācijas nr.481, likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību īpašumu objektu privatizāciju””. Arī šis likums ir daļa no šīs likumu grozījumu paketes stratēģijas īstenošanai, un Tautsaimniecības komisija ir izskatījusi, un aicinu pieņemt pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 86, pret un atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!

K.Peters. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 2.decembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 2.decembris. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās””. Pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāts Krišjānis Peters.

K.Peters (LPP). Godātie kolēģi! Dokuments ar reģistrācijas nr.482. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās””. Tātad projekts paredz, ka privatizējamu vai atsavināmu zemes gabalu cena nosakāma atkarībā no zemes gabala atrašanās vietas. Rīgā un Jūrmalā atbilstīgi tirgus vērtībai, bet pārējā teritorijā — atbilstīgi kadastrālajai vērtībai. Nosaka, ka neapbūvēta zemes gabala privatizācijai vai atsavināšanai nodota nekustamā īpašuma objekta sastāvā esošo zemi pēc 2003.gada 31.decembra privatizēt vai atsavināt var tikai par naudu.

Tātad Tautsaimniecības komisija ir izskatījusi šo likumprojektu. Un aicinu pieņemt pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Atklājam debates.

Deputāts Pēteris Simsons.

P.Simsons (LPP). Cienījamā priekšsēdētāja! Godājamie kolēģi! Es galvenokārt gribu vērsties pie tiem deputātiem, kuri šai Saeimā ir šajā namā pirmo reizi varbūt un kuri nebija klāt pirms vairāk nekā 10 gadiem, kad mēs taisījām un pieņēmām šo likumu par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās.

Viens no sāpīgākajiem jautājumiem ir atkal šo zemju atdošana likumīgajiem īpašniekiem vai viņu mantiniekiem vai kompensācija par neatdodamām zemēm, kuras parasti ir apbūvētas vai nu ar privātmājām, vai ar komunālajām būvēm vai kā savādāk. Un es savādāk nevaru nosaukt šo kompensācijas kārtību kā par šķiru cīņas turpinājumu labākajā padomju stilā pret īpašniekiem, bijušajiem zemes un ēku īpašniekiem, kaut vai tāda iemesla dēļ, ka Ministru kabineta noteikumi paredz par neatdodamo zemi, ja neatdodamā zeme tiek novērtēta, lai piešķirtu vai nu līdzvērtīgu zemi, vai kompensācijas sertifikātus, tad tā tiek vērtēta pēc 1940.gada cenām. It sevišķi tas attiecas uz Rīgu un uz Jūrmalu, jo laika gaitā, jūs saprotat, ja 1940.gadā, piemēram, Dzintaros vai Majoros zemes kadastrālā vērtība bija 75 santīmi kvadrātmetrā, tad tagad tā ir 10 un padsmit reižu lielāka.

Un, iedomājieties, ja cilvēkam neatdod 1000 kvadrātmetru, kas ir, nu, vairāk vai mazāk, kas parasti tika piešķirts kādam citam par apbūves gabalu, tad viņš nevar dabūt vairs līdzvērtīgu zemes gabalu tajā pašā vietā vai tuvumā, tāpēc ka atdodamo gabalu vērtē pēc šā laika cenas. Un šobrīd Majoros konkrēti es zinu, ka kadastrālā vērtība ir 8 lati.

Tātad, aritmētiski rēķinot, vai nu desmit reizes mazāku gabaliņu, kas, protams, netiek atdots, vai arī kaut kur tālu projām nomalē, aiz Ķemeriem vēl, kur zemes vērtība ir šie 80 santīmi šobrīd kadastrālā vērtība.

Lūk, šāda kārtība ir iedibināta, es saprotu, tikai ar vienu nolūku, lai vecie īpašnieki nepaliktu Jūrmalā, lai neatgrieztos tur. Tas pats attiecas arī uz Rīgu, jo bieži vien tajā laikā tā bija Rīgas nomale vai ārpus Rīgas teritorijas vēl lauku zeme. Tagad tā ir pilsētas teritorija, taču savukārt, ja cilvēkam šī zeme ir atdota, tad dabīgi, ka nodokli viņam aprēķina pēc pašreizējās vērtības. Nu, piedodiet par analoģiju, bet es pietiekami labi zinu, kāda bija padomju varas politika pret zemes īpašniekiem, kad uzlika tā saucamo kulaku nodokli ar mērķi, lai šo cilvēku padzītu vai dabūtu no šīs zemes projām.

It sevišķi es gribu vērst uzmanību, ... es atļaušos nocitēt no šī likuma vienu rindkopu. “Ar pilsētas pašvaldības lēmumu var noteikt, ka līdzvērtīga zemes gabala vietā piešķirama tikai kompensācija, ja pilsētas administratīvajās robežās nav pietiekamu zemes platību, lai apmierinātu visus pieprasītājus.” Kā jūs saprotat, tā šeit ir domāta kompensācijas sertifikātos. Bet tajā pašā laikā jūs taču visi ļoti labi zināt, ka tajā pašā Jūrmalā hektāriem zemi ir ieguvuši jaunieguvēji, droši vien par labu naudu vai kā savādāk, par ko arī mēs reizēm lasām avīzēs, un atkal jaunajam ieguvējam ir prioritāte pret agrāko īpašnieku. Agrākajam īpašniekam iedod šos kompensācijas sertifikātus, kurus viņš var izmantot pēc saviem ieskatiem, bet ne jau lai atgrieztos uz dzīvi tajā vietā, kur viņa senči paaudžu paaudzēs ir dzīvojuši. Viņam ir jāmeklē sev mājvieta, apmešanās vieta kaut kur citur.

Lūk, tāpēc, godājamie kolēģi, ir ļoti nopietni jāpieiet šiem piedāvātajiem grozījumiem. Es saprotu, ka valdība nāk ar tādu priekšlikumu ar vislabākajiem nodomiem, taču piedāvātais grozījums, kā atsevišķās vietās privatizējamā zeme, kas bieži vien ir kā alternatīva tiem cilvēkiem, kuri nav atguvuši dzimto zemi, tā tiek atkal vērtēta pēc citas cenas nekā viņam neatdotā zeme. Un praktiski tas nozīmēs, ka cilvēkam, kurš tomēr ir atradis iespēju tajā pašā Jūrmalā iznomāt kādu ēku, kur viņš var apmesties uz dzīvi, cerēdams, ka šī teritorija tiks nodota privatizācijai, un viņš par saviem dabūtajiem kompensācijas sertifikātiem par Jūrmalā turpat blakus neatdoto zemi varēs noprivatizēt šo citu gabaliņu, uz kura viņš jau tagad dzīvo, es redzu, ka šāda iespēja viņam diez vai būs. Jo ir atkal termiņš. Tātad, ja privatizācijas noteikumi apstiprināti pēc 2003.gada 31.decembra, tad privatizē vai atsavina tikai par naudu. Tātad atkal šos kompensācijas sertifikātus, zem kuriem vai aiz kuriem ir konkrēta manta, konkrēta zeme neatdota, ko tagad lieto cits, ir ieguvis īpašumā cits cilvēks, atkal viņam nav izmantojami nekādā veidā, lai viņš varētu atgriezties savā dzimtajā apvidū, savā pilsētā vai tur, kur ir viņa senči kādreiz par lielu naudu iegādājušies zemes gabaliņu un uzbūvējuši māju.

Tāpēc es lūgtu, godājamie kolēģi, padomāt ļoti nopietni, izskatīt šos piedāvātos grozījumus, ne tikai šos divus, par kuriem mēs runājam, bet arī visus pārējos. Redziet, man šeit ir vesela mape. Tie ir 12 likumi, kuri tiek grozīti, lai varbūt mēs paliktu vēsturē kā Saeima, kura ir spējusi uzlabot un sakārtot, un taisnīgāk atrisināt šos jautājumus nekā savā laikā Augstākā padome to spēja un iepriekšējās Saeimas. Paldies!

Sēdes vadītāja. Debates slēdzam. Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams? Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās”” pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 81, pret — nav, atturas — 5. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

P.Simsons. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 2.decembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 2.decembris.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju””. Pirmais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā — deputāts Staņislavs Šķesters.

S.Šķesters (ZZS). Cienījamie kolēģi! Strādājam ar dokumentu ar reģistra numuru 471.

Faktiski grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” ir saskaņā ar Ministru kabineta pamatnostādnēm par valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas valsts stratēģiju.

Un, kā jau iepriekšējie likumprojekti, šis likumprojekts arī ir kontekstā ar sertifikātu izmantošanu tieši dzīvojamo māju… valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizācijas skatījumā.

Likumprojekts paredz noteikt, ka privatizācijas pieteikumi iesniedzami līdz 2005.gada 31.decembrim, kā arī paredz ieviest jaunu terminu, tas ir, privatizācijas ierosinājums. Kā arī likumprojekts paredz pārejas gadījumos no 2006.gada 1.janvāra, ka dzīvojamās mājas un tajās esošie privatizācijas objekti tiek atsavināti Valsts un pašvaldības mantas atsavināšanas likuma noteiktajā kārtībā.

Un trešā tāda nozīmīga lieta šajā likumprojektā vēl ir arī par to, ka likumprojekts paredz, ka likumā “Par pašvaldību palīdzību dzīvojamo jautājumu risināšanā” paredzētajos gadījumos un noteiktajā kārtībā izīrētās dzīvojamās telpas netiek nodotas privatizācijai un tās nevar iegūt īpašumā līdz dzīvojamās mājas privatizācijai.

Tās ir pamatnostādnes, kas ir ieliktas šajā likumprojektā. Komisija izskatīja šo likumprojektu un lūdz jūs, cienījamie kolēģi, atbalstīt tā pieņemšanu pirmajā lasījumā. Paldies!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 91, pret un atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!

S.Šķesters. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — šī gada 28.novembris. Paldies!

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — šī gada 28.novembris. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Latvijas Republikas valsts robežas likumā”. Otrais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā — deputāts Arnolds Laksa.

A.Laksa (LPP). Godātie kolēģi! Izskatām likumprojektu “Grozījumi Latvijas Republikas valsts robežas likumā”. Dokumenta reģistrācijas numurs 393.

Likumprojekta otrajam lasījumam ir iesniegts viens priekšlikums, un tas izskatīts komisijas 12.novembra sēdē.

Komisija šo priekšlikumu ir atbalstījusi, un es lūdzu komisijas vārdā atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Pret 1.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

A.Laksa. Aicinu pieņemt likumprojektu otrajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 89, pret un atturas — nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam!

A.Laksa. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam — 25.novembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam — 25.novembris. Paldies!

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Krimināllikumā”. Otrais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā — deputāts Arnolds Laksa.

A.Laksa (LPP). Izskatām likumprojektu “Grozījumi Krimināllikumā”. Dokumenta reģistrācijas numurs 318.

Likumprojekta otrajam lasījumam kopā ir iesniegti 3 priekšlikumi.

1.priekšlikums. Iesniedz Aizsardzības un iekšlietu komisija, redakcionāli precizējot Krimināllikuma 36.panta pirmo daļu. Lūdzu atbalstīt komisijas priekšlikumu!

Sēdes vadītāja. Pret 1.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

A.Laksa. 2.priekšlikumu arī iesniedza Aizsardzības un iekšlietu komisija. Lūdzu atbalstīt komisijas priekšlikumu!

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Laksa. 3.priekšlikumu arī iesniegusi Aizsardzības un iekšlietu komisija. Lūdzu to atbalstīt!

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Laksa. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Komisijas vārdā aicinu pieņemt likumprojektu otrajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 82, pret un atturas — nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam!

A.Laksa. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam — 30.decembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam — 30.decembris. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts noslēpumu””. Pirmais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā — deputāts Arnolds Laksa.

A.Laksa (LPP). Izskatīsim dokumentu ar numuru 502. Tātad šis likumprojekts tiek izskatīts pirmajā lasījumā.

Likumprojektā ietvertos grozījumus izstrādājis Satversmes aizsardzības birojs, piedaloties Militārās pretizlūkošanas dienesta, Drošības dienesta un Ģenerālprokuratūras pārstāvjiem. Izstrādājot šo likumprojektu, ņemti vērā nosacījumi Latvijai, iestājoties NATO. Likumprojektā ietverto grozījumu nepieciešamību nosaka likuma “Par valsts noslēpumu” piemērošana praksē.

Aizsardzības un iekšlietu komisija savā sēdē apsprieda šo likumprojektu un to konceptuāli atbalstīja. Tādēļ komisijas vārdā aicinu Saeimu pieņemt likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 78, pret — nav, atturas — 10. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!

A.Laksa. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 27.novembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 27.novembris. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Valsts sociālo pabalstu likumā”. Pirmais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā — deputāte Jevgenija Stalidzāne.

J.Stalidzāne (LPP). Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu nr. 1465 — likumprojektu “Grozījumi Valsts sociālo pabalstu likumā”. Šis likumprojekts paredz divus jaunus valsts sociālā pabalsta veidus — bērna aprūpes pabalstu un bērna adopcijas pabalstu.

Bērna aprūpes pabalsts tiek nodrošināts adoptētājam, kamēr persona atrodas bērnu aprūpes atvaļinājumā un nesaņem darba algu, kā arī adoptētājam, kurš nav nodarbināts vai kurš strādā nepilnu darba laiku.

Vienreizējais bērna adopcijas pabalsts adoptētājam tiek piešķirts pēc tam, kad stājies spēkā tiesas spriedums par adopcijas apstiprināšanu.

Likumprojekts paredz, ka adoptētāji vienreizējā bērna piedzimšanas pabalsta vietā saņem vienreizējo bērna adopcijas pabalstu.

Komisija likumprojektu izskatīja, un komisija pieņēma lēmumu likumprojektu pieņemt pirmajā lasījumā. Lūdzu arī Saeimu atbalstīt komisijas lēmumu!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 89, pret un atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!

J.Stalidzāne. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 27.decembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 27.decembris. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu””. Pirmais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā — deputāte Jevgenija Stalidzāne.

J.Stalidzāne (LPP). Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu nr.1467. Šis likumprojekts ir kopējā paketē ar Sociālo pabalstu likumu, un minētais likumprojekts ir daļa no kopējās likumprojektu paketes, kuras mērķis sakārtot sociālo pabalstu sistēmu adopcijas gadījumā. Komisija izskatīja šo likumprojektu, un komisija lūdz Saeimu atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 91, pret un atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

J.Stalidzāne. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 27.decembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 27.decembris. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu””. Pirmais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā — deputāte Jevgenija Stalidzāne.

J.Stalidzāne (LPP). Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu nr.1468. Likumprojekts paredz, ka persona, kas atrodas bērna aprūpes atvaļinājumā, ir pakļauta obligātajai sociālajai apdrošināšanai. Par personām, kuras atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, no valsts pamatbudžeta turpmāk tiks veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas pensiju apdrošināšanai un apdrošināšanai pret bezdarbu. Likumprojekts ir kopējā paketē ar Sociālo pabalstu likumu.

Sociālo un darba lietu komisija ierosina likumprojektu pieņemt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 92, pret un atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!

J.Stalidzāne. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 27.decembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 27.decembris. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Darba likumā”. Pirmais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā — deputāte Jevgenija Stalidzāne.

J.Stalidzāne (LPP). Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu nr.1466 — likumprojektu “Grozījumi Darba likumā”. Likumprojekts paredz iespēju personai, kura aprūpē un kuras uzraudzībā ar Bāreņu tiesas lēmumu ir nodots adoptējamais bērns, saņemt bērna aprūpes atvaļinājumu. Minētais atvaļinājums ir nepieciešams, jo bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir mainījis savu uzturēšanās vietu, ir nepieciešama lielāka uzmanība, lai integrētos jaunajos dzīves apstākļos un pierastu pie adoptētājiem. Lai veicinātu vietējo adopciju, ir nepieciešams paredzēt, ka laikā, kamēr darbinieks atrodas atvaļinājumā, netiek pasliktināts viņa stāvoklis, viņam saglabājas iepriekšējā darbavieta, kā arī atvaļinājumā pavadītais laiks tiek ieskaitīts kopējā darba stāžā. Šis likumprojekts ir saskaņots arī ar Darba devēju konfederāciju.

Sociālo un darba lietu komisija ierosina likumprojektu pieņemt pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 90, pret un atturas — nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!

J.Stalidzāne. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 27.decembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 27.decembris. Paldies!

Cienījamie deputāti! Darbu turpināsim pēc pārtraukuma pulksten 13.30.

Lūdzu deputātus reģistrēties ar reģistrācijas kartēm! Lūdzu zvanu! Reģistrācijas režīmu!

Kamēr tiek sagatavoti reģistrācijas rezultāti, vārds paziņojumam Ārlietu komisijas vadītājai deputātei Inesei Vaiderei.

I.Vaidere (TB/LNNK). Godātie Ārlietu komisijas locekļi! Lūdzu, pulcēties uz sēdi Ārlietu komisijas sēžu zālē! Sēde sāksies pēc 5 minūtēm. Paldies!

Sēdes vadītāja. Vārds paziņojumam deputātam Jānim Strazdiņam.

J.Strazdiņš (ZZS). Godājamie Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas locekļi! Lūdzu pulcēties tūlīt uz sēdi Dzeltenajā istabā, šeit pat blakus, sēžu zālē!

Sēdes vadītāja. Lūdzu Saeimas sekretāra biedru nolasīt reģistrācijas rezultātus!

A.Bartaševičs (8.Saeimas sekretāra biedrs). Cienījamie deputāti! Nav reģistrējušies Boriss Cilevičs, Guntis Bērziņš, Ēriks Jēkabsons, Artis Kampars, Aleksandrs Kiršteins, Vilis Krištopans, Arnolds Laksa, Ainars Latkovskis, Linda Mūrniece, Leopolds Ozoliņš, Mihails Pietkevičs, Jakovs Pliners, Ēriks Škapars, Anna Seile, Atis Slakteris. Paldies!

Pārtraukums

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre.

Sēdes vadītāja. Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātu””. Otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāte Anna Seile.

A.Seile (TB/LNNK). Godātie deputāti! Dokuments nr.1601. Ir iesniegts tikai viens priekšlikums. Un šis priekšlikums ir pašā pēdējā lappusītē — 12.lappusītē. Komisija precizējusi robežu aprakstu. Lūdzam šo labojumu akceptēt!

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Seile. Vairāk priekšlikumu šajā likumprojektā nav.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 65, pret un atturas — nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

A.Seile. Komisija iesaka priekšlikumu iesniegšanas termiņu 28.novembri.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 28.novembris. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Izglītības inovācijas fonda likumā”. Otrais lasījums.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā… tā, ja nav referenta, jautājumu atliekam.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par Latvijas Republikas starptautiskajiem līgumiem””. Pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Cienījamās kolēģes un godātie kolēģi! Likumprojektu “Grozījumi likumā “Par Latvijas Republikas starptautiskajiem līgumiem” Ārlietu komisija skatīja divreiz. Es lūgšu jūs pievērst uzmanību šim likumam, jo likums ir ļoti svarīgs, īpaši pašreizējā situācijā.

Savā 1.oktobra sēdē Ārlietu komisija, iepazīdamās ar Ministru kabineta piedāvātajiem grozījumiem likumā “Par Latvijas Republikas starptautiskajiem līgumiem”, nolēma šo likumprojekta izskatīšanu atlikt, jo radās virkne jautājumu, un starplaikā starp divām Ārlietu komisijas sēdēm tika veikta padziļināta šo projektu un šo grozījumu analīze un izpēte.

Es jums atgādināšu, ka likums “Par Latvijas Republikas starptautiskajiem līgumiem” tika pieņemts jau 1994.gadā, un būtībā, kā var spriest no tālaika stenogrammām, šim likumam bija jārada sistēma attiecībās starp Valsts prezidentu, Ministru prezidentu, ārlietu ministru un Saeimas pilnvarām, slēdzot starptautiskos līgumus. Pēc likuma pieņemšanas tajā nav izdarīts neviens grozījums. Faktiski šis likums rāda, ka toreiz noteiktais regulējums bija pietiekami elastīgi formulēts, taču šo pagājušo septiņu gadu laikā ir ievērojami konkretizējies normatīvais regulējums citās jomās, tajā skaitā attiecībā uz bruņotajiem spēkiem, kā arī Latvijas starptautiskās saistības ir kļuvušas plašākas.

Sakarā ar to, ka mūsu valsts virzās uz NATO un iesaistās konfliktu risinājumos gan Afganistānā, gan Irākā, šī likuma izmaiņas, šī likuma būtība, šī likuma teksts ir ļoti svarīgs.

Saskaņā ar likuma “Par Latvijas Republikas starptautiskajiem līgumiem” 7.pantu ir noteikts, kādi līgumi slēdzami starpvalstu līgumu veidā. Bet 8.pants nosaka, ka starpvalstu līgumi apstiprināmi ar Saeimas pieņemtu likumu.

Kā ir redzams no Saeimas stenogrammām, kas ir tapušas pirms septiņiem gadiem, ir patiešām bijis toreiz likumdevēju nodoms noteikt, kuriem līgumiem ir šī īpašā starpvalstu līgumu forma. Bet pēc likuma pieņemšanas juridiskajā literatūrā ir pausts viedoklis, ka, lai gan šie likumi attiecas uz svarīgiem jautājumiem, tomēr vai šis formālais dalījums atrisina iespējamās problēmas.

Šobrīd likuma 7.pants nosaka, ka līgumi par Latvijas Republikas bruņotajiem spēkiem, kā arī par ārvalstu bruņoto spēku atrašanos un to statusu slēdzami starpvalstu līgumu veidā. Formulējumi ir vispārīgi, tomēr vienlaikus šobrīd ir spēkā arī citi likumi — Latvijas Nacionālo bruņoto spēku piedalīšanās starptautiskajās operācijās, ārvalstu bruņoto spēku statuss Latvijas Republikā. Šajos likumos regulējums ir konkrētāks, un būtībā, skatot kopumā visus likumus, ir iespējams atrisināt situācijas, taču tomēr diskutējams ir jautājums, vai visos noteiktajos gadījumos ir nepieciešama šī starpvalstu līguma forma, ko apstiprinātu Saeima.

Godātie kolēģi! Pašreiz ierosinātie grozījumi 7.panta 3.punktā un 6.punktā tikai daļēji atrisina šo situāciju. Atsevišķos gadījumos tie sasaista līguma formu un arī Saeimas apstiprinājuma nepieciešamību ar citas institūcijas, ar Ministru kabineta pieņemtajiem lēmumiem.

Šie grozījumi arī sasaista līguma formu ar vispārīga rakstura atsaucēm. Jāsaka, ka kopumā piedāvātie formulējumi šodienai atbilst vairāk nekā vecajā esošajā redakcijā, taču tas vēl nenovērš iespējamās neskaidrās situācijas.

Kādi ir komisijas secinājumi? Secinājumi ir tādi, ka komisija nolēma savā sēdē virzīt grozījumus pirmajā lasījumā, taču uz otro lasījumu ir ļoti, ļoti rūpīgi izvērtējams jautājums par Saeimas kompetenci un parlamentārās kontroles veidiem šajā jomā, kā arī jautājums par Latvijas dalības NATO ietekmi uz šāda veida līgumu slēgšanas procedūrām.

Turklāt, ņemot vērā, ka Latvija kļūs par Eiropas Savienības dalībvalsti nākamgad, būtu kopumā jāizvērtē arī citi šobrīd spēkā esošā likuma “Par Latvijas Republikas starptautiskajiem līgumiem” panti un to atbilstība mūsdienu prasībām.

Ārlietu komisija ir izveidojusi darba grupu, kurā ietilpst gan

Ārlietu komisijas deputāti, gan Juridiskā biroja vadītājs, gan Aizsardzības ministrijas un Ārlietu ministrijas pārstāvji. Un mēs esam nolēmuši rūpīgi strādāt pie šī likuma, lai tam piedotu vajadzīgo, mūsdienām atbilstošo saturu un formu.

Aicinu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā un būt aktīviem priekšlikumu izstrādē līdz likumprojekta pieņemšanai otrajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Ludzu rezultātu! Par — 75, pret — 10, atturas — 1. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

I.Vaidere. Es vēlētos jūs lūgt noteikt tādu priekšlikumu iesniegšanas termiņu, lai patiešām visi deputāti varētu rūpīgi iepazīties ar šo ārkārtīgi svarīgo likumprojektu, izstrādāt savus priekšlikumus, tāpēc priekšlikumu iesniegšanas termiņš varētu būt 15.decembris.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš... Es atvainojos! Ieslēdziet mikrofonu, lūdzu, deputātam Aleksandram Golubovam!

A.Golubovs (LSP). Ir priekšlikums — 12.janvāris.

Sēdes vadītāja. Tātad ir divi priekšlikumi. Viens no priekšlikumiem — 15.decembris, otrs priekšlikums — 12.janvāris 2004.gads.

Tad balsojam par Aleksandra Golubova priekšlikumu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 20, pret — 55, atturas — 13. Priekšlikums nav atbalstīts.

Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 15.decembris 2003.gads. Paldies!

I.Vaidere. Paldies!

Sēdes vadītāja. Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Par Latvijas Republikas un Ukrainas brīvās tirdzniecības līguma denonsēšanu”. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Godātie kolēģi! Ārlietu komisija ražīgi pastrādāja šajā laikā un attiecīgajā likumprojektā izvirzīja divus priekšlikumus.

1.priekšlikums ir nācis no Juridiskā biroja, un tam ir redakcionāls raksturs. Komisija nolēma to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

I.Vaidere. Arī 2.priekšlikumu komisija lēma atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

I.Vaidere. Līdz ar to, godājamie kolēģi, aicinu atbalstīt likumprojektu “Par Latvijas Republikas un Ukrainas brīvās tirdzniecības līguma denonsēšanu” otrajā, galīgajā, lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 92, pret un atturas — nav. Likums “Par Latvijas Republikas un Ukrainas brīvās tirdzniecības līguma denonsēšanu” pieņemts. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Par likuma “Par Latvijas Republikas un Ukrainas līgumu par tirdzniecību ar lauksaimniecības precēm” atzīšanu par spēku zaudējušu”. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Godātie kolēģi! Šis likumprojekts ir nedaudz atšķirīgs, jo minētais likums nekad nav stājies spēkā Ukrainas puses dēļ.

Tāpēc šeit ir 1. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums, kuru komisija nolēma atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

I.Vaidere. Arī 2. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums, ko deputāti nolēma atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

I.Vaidere. Līdz ar to lūdzu atbalstīt minēto likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 91, pret un atturas — nav. Likums “Par likuma “Par Latvijas Republikas un Ukrainas līgumu par tirdzniecību ar lauksaimniecības precēm” atzīšanu par spēku zaudējušu” pieņemts. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Par Latvijas Republikas un Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas valsts līguma denonsēšanu”. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Godātie deputāti! Saeimas Ārlietu komisija ir saņēmusi divus priekšlikumus.

1. — Juridiskā biroja priekšlikumu — komisija lēma atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

I.Vaidere. Arī 2. — Juridiskā biroja priekšlikumu — komisija lēma atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

I.Vaidere. Lūdzu, godājamie deputāti, atbalstīt minēto likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 86, pret un atturas — nav. Likums “Par Latvijas Republikas un Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas valsts līguma denonsēšanu” pieņemts. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Par Igaunijas Republikas, Latvijas Republikas un Lietuvas Republikas līguma par brīvo tirdzniecību ar lauksaimniecības precēm un tā Saprašanās protokola denonsēšanu”. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Godātie kolēģi! Informēšu jūs, ka Ārlietu komisija saņēma divus priekšlikumus. Tie tika izskatīti Ārlietu komisijas sēdē, un abi tika atbalstīti.

Sēdes vadītāja. Pret 1. un 2.priekšlikumu deputātiem iebildumu... Tā, lūdzu! Vai deputāts Golubovs vēlas piedalīties debatēs?

Atklājam debates par 1. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikumu.

A.Golubovs (LSP). Cienījamie kolēģi! Man nav skaidrības. Mēs tagad denonsējam dažus likumus, līgumus. Un sanāk tāda situācija: ka mēs stājamies Eiropā ar 1.maiju, tad sāks darboties iestāšanās līgums, kādā veidā mēs tirgosim ar Lietuvas Republiku ar lauksaimniecības precēm līdz 1.maijam?

Lūdzu paskaidrojumu no Ārlietu komisijas!

Sēdes vadītāja. Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā komisijas priekšsēdētāja vēlas ko teikt?

I.Vaidere. Es vienīgi gribēju piebilst, ka šis jautājums detalizēti tika komisijā izskatīts, un deputāti, kuriem ir interese par šiem jautājumiem, varēja piedalīties un uzdot savus jautājumus. Vairāk man nav komentāru.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 84, pret — 3, neviens neatturas. Likums “Par Igaunijas Republikas, Latvijas Republikas un Lietuvas Republikas līguma par brīvo tirdzniecību ar lauksaimniecības precēm un tā Saprašanās protokola denonsēšanu” pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Par Igaunijas Republikas, Latvijas Republikas un Lietuvas Republikas nolīguma par brīvo tirdzniecību denonsēšanu”. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Godātie kolēģi, Saeimas Ārlietu komisija uz otro lasījumu saņēma divus priekšlikumus, un gan pirmo, gan otro priekšlikumu Ārlietu komisija nolēma atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Vai deputāts Jānis Strazdiņš ir pieteicies debatēt? Nē.

Tātad pret 1.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

I.Vaidere. Arī 2.priekšlikumu komisija nolēma atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 2.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

I.Vaidere. Paldies! Aicinu atbalstīt minēto likumprojektu otrajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 80, pret — nav, atturas — 1. Likums “Par Igaunijas Republikas, Latvijas Republikas un Lietuvas Republikas nolīguma par brīvo tirdzniecību denonsēšanu” pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Par Latvijas Republikas un Turcijas Republikas brīvās tirdzniecības līguma denonsēšanu”. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Cienījamās kolēģes! Godātie kolēģi! Ārlietu komisija izskatīja saņemtos divus priekšlikumus likumprojekta otrajam lasījumam un nolēma gan pirmo, gan otro priekšlikumu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 1. un 2.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

I.Vaidere. Paldies!

Aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 81, pret — 1, atturas — 1. Likums “Par Latvijas Republikas un Turcijas Republikas brīvās tirdzniecības līguma denonsēšanu” pieņemts. Paldies!

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Par Latvijas Republikas un Čehijas Republikas brīvās tirdzniecības līguma denonsēšanu”. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Minētajam likumprojektam Ārlietu komisija saņēma divus priekšlikumus un nolēma 1. un 2.priekšlikumu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

I.Vaidere. Paldies! Aicinu atbalstīt šo likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 80, pret un atturas — nav. Likums “Par Latvijas Republikas un Čehijas Republikas brīvās tirdzniecības līguma denonsēšanu” pieņemts.

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Par Latvijas Republikas un Slovākijas Republikas brīvās tirdzniecības līguma denonsēšanu”. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Godātie kolēģi! Ārlietu komisija izskatīja saņemtos divus priekšlikumus un nolēma atbalstīt 1. un 2.priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

I.Vaidere. Tāpēc aicinu jūs atbalstīt šo likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 81, pret un atturas — nav. Likums “Par Latvijas Republikas un Slovākijas Republikas brīvās tirdzniecības līguma denonsēšanu” pieņemts. Paldies!

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Par Latvijas Republikas un Bulgārijas Republikas brīvās tirdzniecības līguma denonsēšanu”. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Cienījamās kolēģes! Godātie kolēģi! Ārlietu komisija izskatīja divus priekšlikumus, kas tika iesniegti noteiktajā laikā Ārlietu komisijā, un nolēma atbalstīt savā sēdē gan 1., gan 2.priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

I.Vaidere. Paldies! Aicinu jūs atbalstīt minēto likumprojektu otrajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par minētā likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 82, pret un atturas — nav. Likums “Par Latvijas Republikas un Bulgārijas Republikas brīvās tirdzniecības līguma denonsēšanu” pieņemts. Paldies!

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Par Latvijas Republikas un Slovēnijas Republikas brīvās tirdzniecības līguma denonsēšanu”. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Paldies! Saeimas Ārlietu komisija savā sēdē izskatīja Saeimas Juridiskā biroja priekšlikumus attiecībā uz likumprojekta redakciju un nolēma atbalstīt saņemto 1.priekšlikumu un arī saņemto 2.priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

I.Vaidere. Paldies! Lūdzu, godātie deputāti, atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 78, pret un atturas — nav. Likums “Par Latvijas Republikas un Slovēnijas Republikas brīvās tirdzniecības līguma denonsēšanu pieņemts.

I.Vaidere. Paldies!

Sēdes vadītāja. Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Par Latvijas Republikas un Ungārijas Republikas brīvās tirdzniecības līguma denonsēšanu”. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Godātie kolēģi! Ārlietu komisija tika saņēmusi divus priekšlikumus attiecībā uz nosaukto likumprojektu un nolēma atbalstīt gan 1., gan 2.priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

I.Vaidere. Paldies! Aicinu jūs atbalstīt likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 84, pret un atturas — nav. Likums “Par Latvijas Republikas un Ungārijas Republikas brīvās tirdzniecības līguma denonsēšanu” ir pieņemts. Paldies!

I.Vaidere. Paldies!

Sēdes vadītāja. Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Par Latvijas Republikas un Polijas Republikas brīvās tirdzniecības līguma denonsēšanu”. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Godātie deputāti! Ārlietu komisija izskatīja komisijā iesniegtos divus priekšlikumus un lēma, ka atbalstāms ir gan pirmais, gan otrais priekšlikums.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

I.Vaidere. Aicinu jūs… arī deputāti Ausmu Kantāni… atbalstīt minēto likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 85, pret — nav, atturas — 1. Likums “Par Latvijas Republikas un Polijas Republikas brīvās tirdzniecības līguma denonsēšanu” pieņemts. Paldies!

I.Vaidere. Paldies!

Sēdes vadītāja. Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Par Latvijas Republikas valdības un Austrālijas valdības nolīguma par tirdzniecību un ekonomisko sadarbību denonsēšanu”. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Paldies! Ārlietu komisija saņēma divus priekšlikumus likumprojekta otrajam lasījumam. Šos priekšlikumus izskatot, Ārlietu komisija lēma, ka abi ir atbalstāmi.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

I.Vaidere. Paldies! Aicinu, godātie deputāti, atbalstīt šo likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 85, pret un atturas — nav. Likums “Par Latvijas Republikas valdības un Austrālijas valdības nolīguma par tirdzniecību un ekonomisko sadarbību denonsēšanu” pieņemts. Paldies!

I.Vaidere. Paldies!

Sēdes vadītāja. Saeimas Prezidijs ir saņēmis Sociālo un darba lietu komisijas iesniegumu ar lūgumu iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa maiņu — četriem likumprojektiem: “Grozījumi Valsts sociālo pabalstu likumā”, “Grozījumi Darba likumā”, “Grozījums likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu””, “Grozījumi likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu””. Vai deputātiem ir iebildumi?

Par iekļaušanu… jūs runāsiet par iekļaušanu? Mēs par iekļaušanu… Tātad, ja deputātiem nav iebildumu, šis lēmuma projekts tiek iekļauts darba kārtībā.

Nākamais darba kārtības jautājums — lēmuma projekts “Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa maiņu no 27.decembra uz 27.novembri likumprojektiem “Grozījumi Valsts sociālo pabalstu likumā”, “Grozījumi Darba likumā”, “Grozījums likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”” un “Grozījumi likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu””.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā — deputāte Jevgenija Stalidzāne.

J.Stalidzāne (LPP). Cienījamie kolēģi! Es esmu spiesta atzīties, ka, nosaucot šo termiņu — 27.decembri —, es kļūdījos, jo bija paredzēts 27.novembris šiem likumprojektiem priekšlikumu iesniegšanas termiņš. Šis darbs ar Labklājības ministriju un ar Īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās sekretariātu tiek veikts, lai šo likumprojektu uz otro lasījumu varētu sākt jau gatavot līdz brīvlaikam, šiem likumu grozījumiem būtu jāienāk jau līdz 27.novembrim. Bet diemžēl manu kļūdu var labot tikai ar jūsu balsojumu. Un tādēļ es ļoti lūdzu atbalstīt šo lēmuma projektu, lai šiem likumprojektiem priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir 27.novembris.

Sēdes vadītāja. Atklājam debates.

Deputāts Andrejs Klementjevs.

A.Klementjevs (TSP). Mans priekšlikums ir noraidīt šo termiņa maiņu. Bet kā kompromisa variantu es piedāvāju 10.decembri, lai mēs varētu komisijā izpildīt to, kas bija pieņemts komisijā, un pabeigt šo debati par to, kas šo naudu iekasēs un izmaksās — vai Labklājības ministrija vai Īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās sekretariāts. Paldies!

Sēdes vadītāja. Diemžēl, Klementjeva kungs, mēs varam vai nu pieņemt, vai noraidīt šo lēmuma projektu, un citus termiņus mēs nevaram izskatīt.

Vai komisijas vārdā ir kas sakāms vēl? Ja komisijas vārdā nav nekas sakāms, tad lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 51, pret — 40, neviens neatturas. Lēmums pieņemts. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Izglītības inovācijas fonda likumā”. Otrais lasījums.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā — deputāts Jānis Strazdiņš.

J.Strazdiņš (ZZS). Cienījamā priekšsēdētāja! Godājamie deputāti! Izglītības, kultūras un zinātnes komisija izskatīja likumprojektu “Grozījumi Izglītības inovācijas fonda likumā” un nolēma atbalstīt atbildīgās komisijas 1.priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Atklājam debates. Deputāts Jānis Esta.

J.Esta (TP). Ļoti cienījamā priekšsēdētājas kundze! Godātie deputāti! Šis priekšlikums ir divkosības un liekulības paraugs, ja tā varētu teikt, jo vārdos mēs esam par prioritātēm izglītībā jau veselu gadu, bet darbos mēs redzam pilnīgi kaut ko citu.

Un tagad mazliet hronoloģiski atkāpsimies atpakaļ, kā tiek pārveidots šis likumprojekts. Sākotnējā redakcija, ko pieņēma 7.Saeima, noteica to, ka šis likumprojekts stājas spēkā 2003.gada 1.janvārī. Un tātad nolikums ir jāizstrādā līdz 2002.gada 1.decembrim. Valdība Satversmes 81.panta kārtībā savukārt pārcēla šo datumu par vienu gadu, toties radošas aktivitātes izrāda Izglītības, kultūras un zinātnes komisija, kura savukārt pirmajā lasījumā jau pasaka to, ka 2004.gadā stājas spēkā, un tagad otrajā lasījumā, — ka nolikums ir jāizstrādā līdz 2005.gada 1.februārim.

Ko tas nozīmē? Tas nozīmē, ka visus šos gadus — gan 2003.gada budžets, gan 2004.gada budžets ir tāds, kurā nav paredzēti līdzekļi šī Inovācijas fonda darbībai. Un, ja otrajā lasījumā mēs nobalsojam par 2005.gada 1.februāri, tad pilnīgi skaidrs, ka arī 2005.gada februārī šie līdzekļi netiks paredzēti.

Es ierosinātu Strazdiņa kungam priekšlikumu: uz trešo lasījumu iesniegt pārejas noteikumos tādu priekšlikumu, ka likums stājas spēkā pēc šīs valdības demisijas beigām. Un tad tas būtu korekti, un mums nebūtu vairākas reizes jāgroza šis likums.

Strazdiņa kungs, es vēl gribētu teikt dažus vārdus par to, kāpēc šis Inovācijas fonds ir nepieciešams. Es dzirdēju, ka jūs veidojat Latvijas nākotnes attīstības komisiju, kurā jūs spriedīsiet, protams, par budžeta līdzekļiem, par nodokļu maksātāju naudu, jūs spriedīsiet par nākotnes tehnoloģijām. Tajā pašā laikā mēs zinām, ka budžetā līdzekļu nav priekš modernām tehnoloģijām izglītībā, un Inovācijas fonds arī paredzēja šos līdzekļus gan materiālo, gan garīgo vērtību radīšanai. Tieši tas, kas mums ir vajadzīgs, iestājoties Eiropas Savienībā.

Es aicinu balsot pret šo priekšlikumu!

Sēdes vadītāja. Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā ir kas sakāms? Lūdzu, Strazdiņa kungs!

J.Strazdiņš. Cienījamais Estas kungs! Nolikums var stāties... var kaut ko uzticēt darīt tikai tad, kad likums stāsies spēkā. Tas stāsies spēkā ar 1.janvāri, un vienu mēnesi vēlāk var nolikumu izstrādāt, praktiski tas ir gatavs, šeit nav nekādu problēmu. Bet problēma bija finansējumā. Tas vēl vairāk apstiprina jūsu vārdu patiesību, ka tiešām jābūt šādai īpašai Latvijas nākotnes attīstības komisijai, ka tomēr beidzot paredzēs līdzekļus zinātnei un tehnoloģiju attīstībai. Tā ka vēl jo vairāk ir svarīga gan mūsu apakškomisijas darbība, gan arī šā likuma stāšanās spēkā.

Lūdzu atbalstīt komisijas atbalstīto priekšlikumu!

Sēdes vadītāja. Vai deputātiem ir iebildumi pret 1. — atbildīgās komisijas priekšlikumu? Deputātiem iebildumi ir.

Lūdzu balsosim par 1. — atbildīgās komisijas priekšlikumu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 73, pret — 16, neviens neatturas. Priekšlikums ir atbalstīts.

J.Strazdiņš. 2. — atbildīgās komisijas priekšlikums — ir par likuma stāšanās spēkā laiku — 2005.gada 1.janvāri. Lūdzu atbalstīt!

Sēdes vadītāja. Vai deputātiem ir iebildumi pret 2.priekšlikumu? Deputātiem iebildumu nav. Paldies!

Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 70, pret — 18, neviens neatturas. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu, Strazdiņa kungs, noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam! Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Jānim Strazdiņam!

J.Strazdiņš. 28.novembris.

Sēdes vadītāja. Vai ir citi priekšlikumi? Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam — 28.novembris. Paldies!

Cienījamie deputāti! Mēs esam saņēmuši labklājības ministres atbildes Tautas partijas frakcijai. Vai deputāti ir apmierināti ar rakstisko atbildi? (Starpsaucieni.) Paldies!

Jā! Arī saņemta vēstule, atbilde uz Tautas partijas frakcijas jautājumu veselības ministrei. Vai jūs esat apmierināti? (Starpsauciens: “Jā!”) Paldies! Apmierināti. Paldies!

Cienījamie kolēģi! Līdz ar to šodienas darba kārtība ir izskatīta.

Lūdzu deputātus reģistrēties ar reģistrācijas kartēm! Lūdzu zvanu! Reģistrācijas režīmu!

Lūdzu Saeimas sekretāra biedram nolasīt reģistrācijas rezultātus!

A.Bartaševičs (8.Saeimas sekretāra biedrs). Cienījamie deputāti! Nav reģistrējušies: Boriss Cilevičs, Ina Druviete, Sergejs Fjodorovs, Silva Golde, Guntis Bērziņš, Ēriks Jēkabsons, Aleksandrs Kiršteins, Uldis Mārtiņš Klauss, Vilis Krištopans, Andrejs Naglis, Leopolds Ozoliņš, Mihails Pietkevičs, Ēriks Škapars, Pēteris Simsons, Dainis Turlais un Ēriks Zunda. Paldies!

Sēdes vadītāja. Līdz ar to Saeimas 20.novembra sēde ir slēgta.

 

Uz Saeimas deputātu jautājumiem rakstiski iesniegtās atbildes

Ministre Uz jaut. Nr.17 — dok. Nr.1580

 

I. Circene Par veselības ministres profesionālo

darbību

1. Vai jūs turpināt savu ārstes praksi?

Jā. Varu turpināt strādāt par ārstu, pamatojoties uz pastāvošo likumdošanu, Ministru kabineta noteikumiem “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” Nr.567 7. punkta 3. apakšpunktu — speciālie valsts amatpersonas amata savienošanas ierobežojumi: “... ministriem ir atļauts savienot... tikai ar:

3) pedagoga, zinātnieka, ārsta un radošo darbu.”

 

 

2. Vidēji cik daudz laika mēnesī jūs veltāt ārsta praksei?

Strādāju sestdienās un svētdienās (46 stundas mēnesī — 0,25% darba slodzes) Aizputes slimnīcā un ambulatoro pacientu pieņemšanā (cik pacientu ierodas uz pieņemšanu), kad tas iespējams.

 

 

3. Vai taisnība, ka paralēli ministres algai jūs saņemat vai esat saņēmusi atalgojumu arī Aizputes slimnīcā?

un

 

4. Ja esat saņēmusi atalgojumu Aizputes slimnīcā paralēli ministres algai, tad cik lielu (lūdzu, norādiet visus ienākumus šajā darbavietā, tai skaitā piemaksas u.tml.)?

Saņemu samaksu par šo 0,25% darba slodzi un ambulatoriem pacientiem (vidēji apm. 40 pacientu mēnesī). Vidēji alga par šo darbu mēnesī ar nodokļiem ir Ls 97,11, saņemu uz rokas Ls 60,00 — 70,00.

Piemaksu nav. Prēmija uz Līgo svētkiem — Ls 10,00 kā visiem pārējiem darbiniekiem.

Kopš strādāju par ministri, ambulatori esmu pieņēmusi 270 pacientu, nopelnījusi iestādei Ls 1132,47.

Privātprakse nekad nav bijusi.

 

 

5. Kāda veida ārstnieciskas manipulācijas jūs veicat?

Atbilstoši specialitātes nolikumam varu veikt visas tajā paredzētās darbības. Pielikumā pievienoju izrakstu no “Veselības aprūpes pakalpojumu vērtēšanas kritērijiem” par Dzemdniecības-ginekoloģijas specialitātes manipulācijām (lūdzu skat. pielikumā).

 

 

6. Cik grūtniecības pārtraukšanas operācijas jūs esat veikusi kopš stāšanās veselības ministres amatā?

Strādājot ministres amatā, esmu veikusi 3 legālas grūtniecības pārtraukšanas operācijas. Šajā periodā no jauna grūtniecības uzskaitē esmu uzņēmusi 15 sievietes, vairākas no tām atrunājot no grūtniecības pārtraukšanas. Jau kopš 2001. gada Aizputē dibināju pirmo neauglības ārstēšanas centru Kurzemē — Neauglības ārstēšanas centra filiāli, kurā iespējama visa nepieciešamā izmeklēšana, konsultācijas un nosūtījumu saņemšana. Šīs filiāles darba rezultātā ir iestājušās 4 grūtniecības, bezbērnu ģimenēs piedzimuši 2 bērniņi, pašlaik 2 noritošas grūtniecības.

 

 

7. Kādus pasākumus jūs kā ministre esat veikusi vai plānojat veikt, lai veicinātu Ministru prezidenta E. Repšes sludināto dzimstības veicināšanas politiku?

Pasākumi dzimstības politikas veicināšanai:

1. Lai nodrošinātu optimālu palīdzību augsta riska grūtniecēm, dzemdētājām un viņu jaundzimušajiem:

— izstrādāts VM rīkojuma projekts “Dzemdību palīdzības kārtība perinatālajā periodā” (Perinatālais periods sākas no 22. grūtniecības nedēļas un beidzas 7 dienas pēc dzemdībām);

— plānots 2004. gadā izstrādāt vienotu perinatālās aprūpes metodoloģisko vadību.

2. Lai samazinātu mātes un perinatālo saslimstību un mirstību, ir:

— izstrādāts VM rīkojuma projekts “Par mātes un jaundzimušo perinatālās saslimstības un mirstības izvērtējuma patstāvīgo komisiju”, kas darbu uzsāks ar 2004. gada 1. janvārī un nodrošinās regulāru mātes un jaundzimušā saslimstības un mirstības analīzi;

— plānota perinatālās aprūpes datu analīzes programmas izstrāde un ieviešana, kas nodrošinās multifaktorālu saslimstības un mirstības rādītāju analīzi, izsekojot katram gadījumam katrā aprūpes līmenī.

3. Lai uzlabotu grūtnieču veselības aprūpi, patoloģiju agrīnu diagnostiku un jaundzimušo aprūpi, ir:

— izstrādāti VM rīkojuma projekti:

“Fizioloģiski noritošas grūtniecības novērošanas kārtība”,

“Dzemdībpalīdzības nodrošināšanas kārtība”, kas ietver arī ārpusstacionāra dzemdībpalīdzības nodrošināšanas kārtību,

“Jaundzimušo veselības aprūpes kārtība”,

“Neauglības diagnostikas un ārstēšanas kārtība”,

“Dzimumšūnu donora izmeklēšanas kārtība”;

— plānots izstrādāt vienotu definīciju un terminoloģijas kopumu dzemdībpalīdzībai.

4. Pasaules veselības organizācijas un UNICEF uzsāktās Mazulim draudzīgas slimnīcas (MDS) iniciatīvas veicināšana (Latvijā 6 slimnīcu dzemdību nodaļām ir piešķirts Mazulim draudzīgas slimnīcas nosaukums Valmierā, Gulbenē, Aizkrauklē, Saldū, Smiltenē, turklāt pēdējās piecas dzemdību nodaļas MDS nosaukumu ieguvušas laikā no 2002. gada rudens līdz 2003. gada rudenim.

MDS iniciatīvas mērķis ir Latvijā veicināt situāciju, lai arvien vairāk jauno māmiņu izvēlētos savu mazuli līdz sešu mēnešu vecumam ēdināt tikai ar krūti un turpināt zīdīšanu, vismaz līdz bērns sasniedzis gada vecumu, tādējādi veicinot bērna veselību. Pašlaik turpinās MDS kandidātu (25) un nominēto slimnīcu (5) personālapmācība, un plānots pēc šīs apmācības programmas īstenošanas parakstīt vienošanos ar dzemdībpalīdzības iestādi, ka tā apņemas veikt visus nepieciešamos pasākumus Mazulim draudzīgas slimnīcas nosaukuma iegūšanā un izveidotās politikas turpmākā realizēšanā.

5. Līdz šā gada beigām tiks izstrādāta Zīdīšanas veicināšanas programma;

6. Lai nodrošinātu ES standartiem atbilstošu medicīniski ģenētiskā aprūpes dienesta tehnoloģisko nodrošinājumu, iedzimto anomāliju izplatības samazināšanos Latvijā, ģenētisko slimību savlaicīgas diagnostikas iespējas:

— plānots īstenot Valsts medicīnas ģenētikas centra projektu “Perinatālās un bērnu veselības medicīniski ģenētiskās aprūpes dienesta pilnveidošana Latvijā”.

7. Lai uzlabotu jauniešu reproduktīvo veselību, samazinātu pusaudžu grūtniecību skaitu, samazinātu pusaudžu abortu skaitu, šā gada 10. jūlijā veselības ministre ir parakstījusi Savstarpējās saprašanās memorandu ar ANO pastāvīgo koordinatoru Latvijā par jauniešiem draudzīgu pakalpojumu attīstīšanu.

Ir izstrādāts (pielikumā) un pašlaik ar procesā iesaistītām institūcijām tiek saskaņots rīcības plāns, kurš paredz vairākas sadarbības jomas:

— tehniskās palīdzības nodrošināšana, lai izveidotu un īstenotu jauniešiem draudzīgu veselības pakalpojumu struktūru;

— iniciatīvu izstrāde, kas veicinātu sadarbību starp valsts, veselības aprūpes, izglītības institūcijām un nevalstisko sektoru, lai sniegtu jauniešiem draudzīgus veselības aprūpes pakalpojumus;

— atbalsts resursu mobilizācijai;

— sapratnes veidošana par jauniešiem draudzīgu veselības aprūpes pakalpojumu nepieciešamību Latvijā.

8. Ir izstrādāti un tikko pieņemti MK noteikumi:

— “Grūtniecības pārtraukšanas organizatoriskā kārtība”.

9. Ir iesniegts Valsts kancelejā MK noteikumu projekts:

— “Medicīniskās apaugļošanas organizatoriskā kārtība un neauglīgo ģimeņu reģistra, medicīniskās apaugļošanas reģistra, dzimumšūnu donoru reģistra un donoru dzimumšūnu banku izveidošanas kārtība”.

Pašlaik tiek precizēts nepieciešamo līdzekļu apjoms, lai izvērtētu iespējas apmaksāt no valsts budžeta dzimumšūnu donoru bankas uzturēšanu un ārpusķermeņa medicīnisko apaugļošanu.

 

Pielikumā: kopija no “Veselības aprūpes pakalpojumu vērtēšanas kritērijiem” 14. izdevums; Rīcības plāns savstarpējās saprašanās memorandam starp LR Veselības ministriju un ANO pastāvīgo koordinatoru Latvijā jauniešiem draudzīgu veselības pakalpojumu jomā.

Ar cieņu, — 2003. gada 12. novembrī Veselības ministre I. Circene

 

Pielikums

Veselības aprūpes pakalpojumu vērtēšanas kritēriji

01VV COPY.GIF (258342 bytes)

02VV COPY.GIF (281505 bytes)

03VV COPY.GIF (213920 bytes)

 

Rīcības plāns Savstarpējās saprašanās memorandam starp
Latvijas Veselības ministriju un ANO pastāvīgo koordinatoru Latvijā jauniešiem draudzīgu veselības pakalpojumu jomā

04VV COPY.GIF (78220 bytes)

05VV COPY.GIF (116448 bytes)

06VV COPY.GIF (121764 bytes)

07VV COPY.GIF (26007 bytes)

Ministre Uz jaut. Nr.18 — dok. Nr.1626

 

D. Staķe Par sociālo rehabilitāciju

Labklājības ministrija izskatīja Tautas partijas frakcijas deputātu jautājumus par sociālo rehabilitāciju un paskaidro sekojošo.

1. 2002. gada 19. decembrī Saeima pieņēma grozījumus Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, papildinot likumu ar Pārejas noteikumu 7. punktu, kurš nosaka, ka “No 2003. gada 1. janvāra līdz 2003. gada 31. decembrim sociālās rehabilitācijas pakalpojumus sociālās rehabilitācijas institūcijās par valsts budžeta līdzekļiem Ministru kabineta noteiktajā kārtībā var saņemt personas, kuras nestrādā (nav uzskatāmas par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”) un saņem tikai valsts pensiju vai tikai valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, un tās ir: 1) invalīdi; 2) personas, kuras sasniegušas vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju; 3) politiski represētās personas”.

2003. gada 22. jūlija Ministru kabineta sēdē tika noteikts, ka ministrijām nepieciešams pārskatīt un samazināt to rīcībā esošos valsts budžeta līdzekļus 2004. gadam. Labklājības ministrijai budžets bija jāsamazina par 6,45%.

2004. gada budžeta veidošanas gaitā Labklājības ministrija kā 2004. gada valsts budžeta prioritātes ir izvirzījusi Eiropas savienības struktūrfondu ieviešanas nodrošināšanu, valsts sociālo pabalstu sistēmas pilnveidošanu, nelegālās nodarbinātības mazināšanu un preventīvo pasākumu realizāciju nelaimes gadījumu darbā un arodslimību skaita samazināšanai, invaliditātes noteikšanas sistēmas optimizācijas un vides pieejamības nodrošināšanu, bērnu sociālo rehabilitāciju (no psihoaktīvām vielām atkarīgo un no vardarbības cietušo), speciālas piemaksas izmaksu pie mazajām vecuma pensijām, līdzdalības nodrošināšanu Eiropas Savienības projektos un pasākumos, personu ar funkcionāliem traucējumiem integrāciju sabiedrībā, nodrošinot viņas ar pārvietošanās, aprūpes un komunikācijas palīglīdzekļiem, protēzēm un ortozēm, kā arī ārstniecības personu un sociālā darba speciālistu darba samaksas paaugstināšanu.

Iepriekš minētais budžeta samazinājums skāra arī programmu “Sociālā palīdzība”, kurā finansējums tika samazināts 1,73 milj. latu apmērā, tajā skaitā finansējums sociālās rehabilitācijas pakalpojumiem sociālās rehabilitācijas institūcijās invalīdiem, politiski represētajām personām un pensionāriem.

2. Labklājības ministrija paskaidro, ka izdevumi bezdarbnieku apmācībai un pārkvalifikācijai paredzēti Valsts speciālā sociālās apdrošināšanas budžeta apakšprogrammā “Nodarbinātības speciālais budžets” un tie nav saistīti ar valsts pamatbudžetā plānotajiem līdzekļiem sociālajai rehabilitācijai. Valsts speciālo budžetu veido ar valsts pamatbudžetu nesaistīti iezīmēti ieņēmumi (sociālās apdrošināšanas iemaksas), kas paredzēti īpašu izdevumu segšanai un kuri izlietojami saistībā ar sociālai apdrošināšanai paredzētajiem mērķiem.

Vienlaikus informēju, ka šobrīd Labklājības ministrija veic nepieciešamās aktivitātes, lai izlietotu 2003. gada valsts nodarbinātības speciālajā budžetā paredzētos finanšu līdzekļus.

3. Atbilstoši Ministru kabineta uzdevumam (Ministru kabineta 2003. gada 15. aprīļa sēdes protokola Nr. 21 4.§ 2. punkts) Labklājības ministrija ar 2003. gada 6. jūnija rīkojumu Nr.74 “Par darba grupas izveidi priekšlikumu sagatavošanai sociālās rehabilitācijas pakalpojumu attīstībai” izveidoja starpministriju un citu ieinteresēto institūciju darba grupu.

Minētā darba grupa sagatavoja vairākus priekšlikumus, kurus Labklājības ministrija apkopoja, sagatavojot koncepcijas projektu “Sociālās rehabilitācijas pakalpojumu par valsts budžeta līdzekļiem attīstība”. Koncepcijā tika iekļauti trīs pakalpojuma turpmākās attīstības iespējamie varianti:

1) sociālās rehabilitācijas pakalpojums tiek turpināts invalīdiem, personām, kuras sasniegušas vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju un politiski represētām personām, kuras nestrādā un saņem tikai valsts pensiju vai tikai valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu;

2) sociālās rehabilitācijas pakalpojums tiek nodrošināts personām ar funkcionāliem traucējumiem, kas radušies slimības, psiholoģiskas vai fiziskas traumas vai cita negadījuma rezultātā, nevis vadoties no piederības kādai no sociālām grupām;

3) sociālās rehabilitācijas pakalpojums tiek nodrošināts Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku rezultātā cietušām personām.

Labklājības ministrija un darba grupas locekļu vairākums atbalstīja koncepcijā iekļauto 2. variantu, tomēr, tā kā šī varianta īstenošanai nepieciešamais kopējais papildu finansējums gadā veido Ls 4 206 811, un, ņemot vērā Ministru kabineta 22. jūlija sēdē nolemto (sēdes protokols Nr.41), ka turpmāk normatīvo aktu un politikas dokumentu projektus, kuriem nepieciešams papildu finansējums, var iesniegt valsts sekretāru sanāksmē un Ministru kabinetā tikai tad, ja ir norādīti konkrēti papildu finansēšanas avoti, koncepcijas projekts netika virzīts tālākai apspriešanai, jo ministrijai nebija iespējams rast finanšu avotu šīs koncepcijas īstenošanai.

4. Lai rastu risinājumu sociālās rehabilitācijas pieejamībai pēc 2003. gada 31. decembra, šā gada 24. oktobrī notika Labklājības un Veselības ministriju pārstāvju tikšanās. Sanāksmes dalībnieki vienojās par diviem iespējamajiem situācijas risinājuma variantiem, par kuriem vēstulē Nr.S-01-11/2335 tika informēta Saeimas Sociālo un darba lietu komisija. Pirmais no vēstulē minētajiem priekšlikumiem paredz finansējuma palielināšanu 2004. gadā un katru gadu medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumiem, otras — turpināt sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanu, līdz tiek apmierināts šobrīd pašvaldību sociālajos dienestos rindā esošo personu pieprasījums.

Rindas likvidācijai būtu nepieciešami kopā aptuveni Ls 3 000 000, ko varētu risināt, pakāpeniski piešķirot finansējumu ikgadējās dotācijas veidā. Samazinot finansējumu sociālās rehabilitācijas institūcijās, pakalpojumu nodrošināšanai vienlaikus proporcionāli nepieciešams palielināt finansējumu medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumu nodrošināšanai.

Labklājības ministrijas padotībā esošais Sociālās palīdzības fonds ir papildus informējis pašvaldību sociālo dienestu vadītājus par to, ka minētā sociālās rehabilitācijas pakalpojuma finansēšana no valsts budžeta līdzekļiem ar 01.01.2004. tiks pārtraukta un, ja risinājums minētā pakalpojuma turpināšanai netiks atrasts, tad informācija par rindā esošajām personām jānodod attiecīgajiem ģimenes ārstiem, kuri izvērtēs nepieciešamību medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumu piešķiršanai.

Informējam, ka Labklājības ministrija ir gatava risināt jautājumu par sociālās rehabilitācijas pakalpojuma sociālās rehabilitācijas institūcijās nodrošināšanu.

Šobrīd Valsts kancelejā ir iesniegti un tiek gatavoti izskatīšanai Ministru kabineta komitejas sēdē grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā. Ņemot vērā Ministru kabineta 22. jūlija sēdē nolemto, ka turpmāk normatīvo aktu un politikas dokumentu projektus, kuriem nepieciešams papildu finansējums, var iesniegt valsts sekretāru sanāksmē un Ministru kabinetā tikai tad, ja ir norādīti konkrēti papildu finansēšanas avoti, norma, kas nosaka minētā pakalpojuma saņemšanas iespējas, netika grozījumos iekļauta.

Labklājības ministrija izsaka cerības, ka Saeima, gatavojot grozījumus likumā “Par valsts budžetu 2004. gadam”, atbalstīs ministrijas priekšlikumu rast papildu finansējumu sociālās rehabilitācijas pakalpojumam sociālās rehabilitācijas institūcijās un vienlaikus ar minētajiem grozījumiem varētu tikt veikti attiecīgi grozījumi arī Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā.

Labklājības ministre D. Staķe

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!