• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijā jauna vēstniece. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.11.2003., Nr. 166 https://www.vestnesis.lv/ta/id/81423

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.537

Par Ministru prezidenta 2003.gada 13.novembra rīkojuma Nr.526 "Par R.Zīles komandējumu" atzīšanu par spēku zaudējušu

Vēl šajā numurā

26.11.2003., Nr. 166

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijā jauna vēstniece

Vakar Latvijas Valsts prezidentei akreditācijas rakstu iesniedza Filipīnu ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Viktorija S.Bataklana (Victoria S. Bataclan)

F2.JPG (9678 bytes)
Viktorija S.Bataklana

Savā akreditācijas runā Filipīnu vēstniece Viktorija S.Bataklana pauda apņēmību stiprināt abu ģeogrāfiski tālo valstu sadarbību, balstoties uz kopējām morālajām vērtībām.

Savā atbildes runā Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga teica:

“Jūsu ekselence! Ar patiesu prieku sveicu jūs kā Filipīnu Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā!

Jūsu iecelšana šajā augstajā amatā raksturo pēctecības principu, kas valda Latvijas un Filipīnu attiecībās. Izmantojot iespēju, lūdzu jūs nodot Filipīnu prezidentei Glorijai Makapagalas-Aroijo kundzei manas visdziļākās cieņas apliecinājumus.

Latvijas un Filipīnu attiecību attīstība labi raksturo laikmeta prasību – sadarbība un atbalsts, neraugoties uz relatīvi lielo ģeogrāfisko attālumu, kas šķir mūsu valstis. Modernajā pasaulē valstis par partneriem un sabiedrotajiem nekļūst ģeogrāfisko apjomu dēļ. Partnerības idejas pamatā ir kopīgi principi un vērtības, kā arī skaidrs vienots skatījums uz nākotni. Atskatoties uz 20.gadsimta tumšākajām lappusēm, vēlos uzsvērt, ka Latvija ar patiesu gandarījumu atceras Filipīnu valdības principiālo nostāju, neatzīstot Latvijas inkorporāciju Padomju Savienībā.

Latvija ir atvērta daudzpusējai sadarbībai, un tās nozīme ir ļoti būtiska jaunajā Eiropā. Tāpēc mēs aktīvi strādājam Baltijas jūras reģiona sadarbības forumos, kā arī pakāpeniski integrējamies Eiropas Savienībā un NATO. Vienlaikus mēs veidojam stipras divpusējās attiecības gan ar kaimiņvalstīm, gan ar valstīm tālākos reģionos. Esmu gandarīta, ka Latvijai un Filipīnām ir nodibināti kontakti un pastāv priekšnoteikumi dinamiskai sadarbībai starptautiskajās organizācijās, it īpaši Apvienoto Nāciju Organizācijā. Apmaiņa izglītības jomā ir uzskatāma par vislabāko ieguldījumu kontaktu veicināšanā starp Latviju un Filipīnām.

Jūsu ekselence! Esmu pārliecināta, ka jūsu iecelšana par Filipīnu Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijā pavērs iespējas mūsu valstīm un tautām sadarboties kvalitatīvi jaunā pakāpē. Novēlu jums panākumus un veiksmi, pildot ārkārtējās un pilnvarotās vēstnieces Latvijā pienākumus!”

Tikšanās laikā Filipīnu vēstniece ļoti atzinīgi novērtēja latviešu Dziesmu svētku tradīciju un izteica cerību dzirdēt Latvijas korus arī Filipīnās. Valsts prezidente atzīmēja, ka Latvijā ir izcilas kordziedāšanas tradīcijas un Latvijas kori uzvar daudzos starptautiskos konkursos.

Abas puses atzina, ka starpvalstu līgumtiesiskās bāzes paplašināšanai šis ir labs laiks, jo Latvija drīzumā kļūs par Eiropas Savienības (ES) dalībvalsti un tirdzniecība ar Latviju būs tirdzniecība ar ES dalībvalstu tirgu.

Vēstniece nodeva sveicienus Latvijas prezidentei no Filipīnu prezidentes Glorijas Makapagalas-Aroijo un ielūdza apmeklēt Filipīnas. Valsts prezidente pateicās par ielūgumu un izteica cerību apmeklēt Āzijas reģionu un Filipīnas, jo pirmā prezidentūras termiņa laikā nav apmeklējusi Āzijas reģionu.

F1.JPG (14894 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Viktorija S. Bataklana dzimusi 1951. gada 11. septembrī Kavitē, Filipīnās. 1971. gadā Filipīnu universitātē ieguvusi mākslas bakalaura grādu, pēc tam 1975. gadā beigusi Ekonomikas skolu un 1979. gadā Filipīnu universitātē ieguva tieslietu bakaulaura grādu. Strādājusi par radioreportieri, kopš 1982. gada Filipīnu Ārlietu departamentā. Strādājusi Filipīnu pārstāvniecībā ANO Ženēvā un Filipīnu konsulātā Ženēvā, pēc tam pastāvīgajā ANO pārstāvniecībā Vīnē, bijusi ģenerālkonsule Vīnē, arī Honkongā. Precējusies, ir četri bērni.

Filipīnu vēstniece ļoti atzinīgi novērtēja latviešu Dziesmu svētku tradīciju un izteica cerību dzirdēt Latvijas korus arī Filipīnās. Valsts prezidente atzīmēja, ka Latvijā ir izcilas kordziedāšanas tradīcijas un Latvijas kori uzvar daudzos starptautiskos konkursos. Abas puses atzina, ka starpvalstu līgumtiesiskās bāzes paplašināšanai šis ir labs laiks, jo Latvija drīzumā kļūs par Eiropas Savienības (ES) dalībvalsti un tirdzniecība ar Latviju būs tirdzniecība ar ES dalībvalstu tirgu. Vēstniece nodeva sveicienus Latvijas prezidentei no Filipīnu prezidentes Glorijas Makapagalas-Aroijo un ielūdza apmeklēt Filipīnas. Valsts prezidente pateicās par ielūgumu un izteica cerību apmeklēt Āzijas reģionu un Filipīnas, jo pirmā prezidentūras termiņa laikā nav apmeklējusi Āzijas reģionu.

Pie Saeimas priekšsēdētājas

Otrdien, 25. novembrī, Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre tikās ar Filipīnu Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Viktoriju Bataklanu, kas bija ieradusies iepazīšanās vizītē.

Filipīnu vēstniece nodeva Saeimas priekšsēdētājai Filipīnu Kongresa priekšsēdētāja sveicienus Latvijas valsts svētkos, paužot ieinteresētību ciešāku kontaktu veidošanā starp abu valstu parlamentiem.

Sarunas gaitā kā labs sadarbības formāts tika atzīmēta Starpparlamentu savienība, kuras ietvaros iespējams diskutēt par dažādos pasaules reģionos aktuāliem jautājumiem, apmainīties domām par atsevišķiem parlamentu darba jautājumiem, kā arī veidot divpusējus kontaktus. Saeimas priekšsēdētāja īpašu uzmanību pievērsa jautājumiem, kas saistīti ar globālu problēmu risināšanu, tostarp cilvēku tirdzniecību un HIV izplatību pasaulē, kuru apkarošanai nepieciešama kopīga rīcība.

Kā nozīmīgs solis Latvijas un Filipīnu attiecību attīstībā vērtējama Latvijas dalība Eiropas Savienībā, jo Filipīnām ir labas sadarbības tradīcijas ar ES. Abas amatpersonas pārrunāja savstarpējās līgumtiesiskās bāzes izveidošanas svarīgumu, kas varētu radīt lielāku drošību ekonomisko un tirdzniecisko sakaru attīstībai, kā arī veicināt tūrismu.

Filipīnu vēstniece Latvijā interesējās par gaidāmajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām Latvijā, kā arī darbu pie ES konstitucionālā līguma. Viņa augstu novērtēja Latvijas tautas pārliecinošo atbalstu dalībai ES, par ko liecina referenduma rezultāti.

 

“Latvijas Vēstnesim”

— Vēstnieces kundze, savā akreditācijas runā jūs teicāt, ka redzat daudzas paralēles starp mūsu ģeogrāfiski tālajām valstīm.

— Pirmkārt jau gan Latvijas, gan Filipīnu krastus apskalo jūra. Taču mūsu zemēm ir arī līdzīga vēsture ar pašaizliedzīgu cīņu par pašnoteikšanos un mīlestība uz brīvību. Es domāju, tieši šī mīlestība ir ļoti spēcīga kopējā vērtība, kas vieno mūsu valstis.

— Acīmredzot tas varētu būt arī labs pamats mūsu sadarbības paplašināšanai.

— Jā, protams! Ja tautām ir kopīgas morālās vērtības, tad būs arī viss pārējais.

— Ar ko jūs domājat sākt savu misiju, paplašinot mūsu valstu sadarbību?

— Es jau būtībā esmu to ar jūsu palīdzību sākusi. Esmu nolēmusi uzturēt, cik iespējams, ciešus sakarus ar Latvijas sabiedrību, tādēļ tikšanās ar jums man ir ļoti nozīmīga. Žurnālisti taču ir vislabākā saikne ar sabiedrību. Mūsu tautām vienai otra jāiepazīst daudz labāk. Es domāju, ļoti aktuāli ir cilvēku tiešie kontakti, kas sekmēs arī mūsu ekonomiskos kontaktus. Es arī uzskatu, ka mums jāpadziļina mūsu attiecību līgumtiesiskā bāze, noslēdzot līgumus par dubultās nodokļu aplikšanas atcelšanu, par investīciju aizsardzību, līgumu par sadarbību jūras kuģniecībā, kā arī līgumu par diplomātisko pasu izsniegšanas kārtību.

— Vēstnieces kundze, mūsu valstīm ir vēl viena ļoti zīmīga līdzība — abām valstīm prezidente ir sieviete.

— O jā, tas ir ļoti zīmīgi! Mani ļoti dziļi iespaidoja saruna ar Latvijas Valsts prezidenti. Viņa ir ļoti spilgta personība, nav brīnums, ka viņai tika uzticēta arī otrā prezidentūra. Šīs sarunas laikā es ieguvu daudz atziņu par mūsu sadarbības iespējām. Latvijā ir slavena Jūras akadēmija, un tāda ir arī Filipīnās. Mūsu augstskolas varētu sekmīgi sadarboties, ieskaitot pasniedzēju un arī studentu apmaiņu.

Saeimas preses dienests,

Jānis Ūdris, “LV” ārlietu redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!