• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Cēsu skolnieču sūdzības pārbaudi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.11.2003., Nr. 165 https://www.vestnesis.lv/ta/id/81355

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par partiju finansēšanas likuma pārkāpumiem

Vēl šajā numurā

25.11.2003., Nr. 165

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Cēsu skolnieču sūdzības pārbaudi

Pagājušonedēļ, 20. novembrī, Valsts cilvēktiesību biroja (VCB) un Īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās sekretariāta pārstāvji apmeklēja Cēsu 1. pamatskolu. Apmeklējuma iemesls bija skolnieču sūdzība, kas VCB tika pārsūtīta no Valsts prezidenta kancelejas. Iesniegumā norādīts, ka skolotāji fiziski ietekmē bērnus un lieto aizskarošus izteicienus, kā arī minēti citi iespējami bērnu tiesību pārkāpumi: bērnu tiesību uz privāto dzīvi ierobežošana un ārpusstundu nodarbību trūkums Cēsu pilsētā.

Apmeklējuma laikā VCB darbinieki tikās ar Cēsu 1. pamatskolas direktori, direktores vietniecēm un uzklausīja skolas vadības viedokli par sūdzībā minētajiem faktiem. Attiecībā uz ģērbšanās ierobežojumiem un kosmētikas lietošanu tika paskaidrots, ka skolā pastāv zināmi noteikumi. Par iespējamo fizisko ietekmēšanu vai aizskarošu izteicienu lietošanu pret bērniem direktore nebija informēta, jo iepriekš nav bijis sūdzību. Tika arī pārrunātas ārpusskolas brīvā laika pavadīšanas iespējas. VCB direktorei norādīja, ka attiecības starp skolēniem un pedagogiem jāveido, balstoties uz savstarpēju cieņu, kā arī jārosina bērni atklāti informēt skolas vadību par visām problēmām un iespējamajiem konfliktiem.

VCB arī uzklausīja sūdzības iesniedzējas un veica 7. un 8. klašu skolēnu aptauju.

Izvērtējot apmeklējuma laikā iegūto informāciju, VCB secina, ka iesniedzēju minētie fakti — Cēsīs neesot nekādu izklaides iespēju bērniem, jaunākiem par 16 gadiem, neesot iespēju saturīgi pavadīt brīvo laiku pēc mācībām skolā un nav pat vietas, kur uzspēlēt bumbu, neapstiprinājās. Cēsīs bērniem tiek piedāvāts plašs ārpusstundu nodarbību klāsts, kā arī pilsētā tiek rīkoti dažādām vecuma grupām atbilstoši izklaides pasākumi. Attiecībā uz apģērba un kosmētikas lietošanu VCB uzskata, ka katrai izglītības iestādei ir tiesības noteikt zināmus un pamatotus ierobežojumus. Šajā gadījumā tie ir samērīgi un neierobežo bērna tiesības uz privāto dzīvi. Savukārt par iespējamo vardarbību pret bērniem VCB varēs spriest, kad tiks apkopota anketās sniegtā informācija.

VCB Informācijas un sabiedrisko attiecību daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!