• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par kompensācijām zemniekiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.11.2003., Nr. 164 https://www.vestnesis.lv/ta/id/81285

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par traģēdiju Stambulā

Vēl šajā numurā

21.11.2003., Nr. 164

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par kompensācijām zemniekiem

Zemkopības ministrija izstrādājusi noteikumus kompensāciju saņemšanai par rudens lietavu izraisītajiem postījumiem tiem zemniekiem, kuri bija apsējuši 2002.gadā ziemāju laukus un 2003.gadā iesējuši graudaugus, eļļas augus, pākšaugus un šķiedras linus.

Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze, komentējot izstrādātos noteikumus, secināja: “Esam izvērtējuši lietavu nodarītos postījumus Latvijas reģionos un atbilstoši kopējam nenovākto platību apjomam noteikuši kompensāciju lielumu. Jau iepriekš bija zināms, ka vislielākos postījumus lietus nodarījis Latgalē un Vidzemē, tādēļ šajos reģionos paredzēti lielāki kompensāciju maksājumi, bet Kurzemē un Zemgalē, kur lietus nebija tik stiprs un ražas novākšana sākās jau pirms sliktajiem laika apstākļiem augustā, kompensāciju apmērs par vienu hektāru ir zemāks.”

Zemkopības ministrs uzskata, ka šāda diferenciācija ir objektīva un to nosaka objektīvi apstākļi: “Šādi noteikumi atbalsta visvairāk cietušos reģionus,” teica M. Roze, “ne velti esam paredzējuši, ka Latgalē kompensāciju apjoms ir divkārt lielāks nekā citos reģionos. Tas liecina, ka ministrijas speciālisti ir izvērtējuši gan laika apstākļus katrā reģionā, gan sējumu platību stāvokli, atbilstoši nosakot kompensāciju apjomu.”

Ministrija ir noteikusi šādas kompensācijas par katru sējumu hektāru atkarībā no reģiona: Latgalē — Ls 20 par hektāru , Vidzemē — Ls 15 par hektāru, Kurzemē — Ls — 11 par hektāru, Zemgalē — Ls 10 par hektāru. Aprēķini balstīti uz konkrētajā reģionā vidēji lietus dēļ nenovākto sējumu apjomu attiecībā pret kopējo sējumu platību. Kā secinājuši Zemkopības ministrijas speciālisti, tieši Latgalē lietus sabojājis krietnu sējumu daļu, kamēr Zemgalē un Kurzemē zemniekiem izdevies novākt lielāko ražas daļu. Tādēļ arī diferencētā kompensāciju izmaksu shēma atspoguļo reālo lietavu izraisīto postījumu ainu, un ne velti Latgales reģiona zemnieki saņems faktiski divreiz lielākas kompensācijas par katru sējumu hektāru nekā zemkopji citos reģionos.

Kompensāciju izmaksas varētu sākties decembra sākumā.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!