• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Taisnīga tiesa, viens likums visiem - tie ir paši svarīgākie demokrātijas pamati". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.11.2003., Nr. 164 https://www.vestnesis.lv/ta/id/81272

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai likums par partijām nenonāk konfliktā ar citiem likumiem

Vēl šajā numurā

21.11.2003., Nr. 164

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Taisnīga tiesa, viens likums visiem — tie ir paši svarīgākie demokrātijas pamati”

Vakar, 20.novembrī, Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga pieņēma septiņu tiesnešu zvērestu

V2.JPG (17669 bytes) V3.JPG (15910 bytes)
Vakar, 20.novembrī, Rīgas pilī: Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga pēc tiesneša zvēresta nodošanas pasniedz simbolisko tiesneša amata ķēdi; Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga un tieslietu ministrs Aivars Aksenoks (centrā) kopā ar zvērinātiem tiesnešiem — Ilzi Stoku, Guntu Freimani, Laumu Šteinerti, Judīti Mauliņu, Diānu Dzērvinieci, Robertu Holcmani un Uldi Bērziņu Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Uzruna tiesnešu svinīgā zvēresta nodošanas ceremonijā Rīgas pilī 2003. gada 20.novembrī

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga

Jūs tikko esat nodevuši tiesneša zvērestu Valsts prezidentam, ar to apliecinot, ka viss jūsu profesionālais mūžs un visa jūsu darbība notiks šajā valsts līmeņa nozīmīguma zīmē. Taisnīga tiesa, viens likums visiem — tie ir paši svarīgākie demokrātijas pamati, un tie, manā izpratnē, nāk tūliņ pēc vārda, pulcēšanās brīvībām un iespējām ievēlēt savus tautas priekšstāvjus brīvās vēlēšanās.

Valsts nevar attīstīties, ja tajā nav drošības un likuma varas pār noziegumu. Drošība ir iespējama, tikai spriežot taisnu tiesu, un valsts nevar atļauties korupciju šajā jautājumā. Korumpēta tiesa apdraud katru Latvijas iedzīvotāju. Tāpat saimnieciskā plāksnē — lai zeltu un plauktu mūsu ekonomika, lai ļaudīm ar katru gadu kļūtu vieglāk dzīvot, ir jābūt drošībai un skaidrībai, ka visi var darboties un strādāt likuma ietvaros, paredzot, ko drīkst un ko nedrīkst darīt, kas ir atļauts un kas ir neatļauts. Konsekventa, taisnīga, nekorumpējama tiesa ir arī ekonomiskās attīstības garants.

Tā, lūk, šī simboliskā amata ķēde, ko šodien esat saņēmuši, uzliek jums pienākumu visa mūža garumā sargāt mūsu valsts demokrātijas pamatus ar savu taisnību, godprātību un profesionālu rīcību. Man prieks redzēt, ka jūsu vidū ir tik jaunas sejas, tas nozīmē, ka jums vēl priekšā ļoti gara profesionālā karjera un šī karjera no jums prasīs lielus izaicinājumus. Mēs iestājamies Eiropas Savienībā, kur no tiesnešiem prasīs jaunas zināšanas, tas savā ziņā varbūt būs arī slogs jūsu darbam, bet arī jaunas iespējas, lai savu darbību izvērstu šajā vispārējā dinamiskajā kontekstā, jums būs iespējas arī citās zemēs stažēties, konsultēties, apmainīties domām ar jūsu kolēģiem. Man šķiet, jums ir priekšā ļoti skaists, interesants un aizraujošs darbs. Un es it īpaši priecājos par to, ka esat kuplā skaitā, jo, kā zināt, starptautiskā izvērtējumā mūsu pirmstiesas izmeklēšanas un dažreiz arī apcietinājuma termiņi ir tādi, ar kuriem mēs nekādi nevaram lepoties. Un, ja šajā situācijā ir vainojama vesela rinda dažādu apstākļu sakritību, tad viena no tām noteikti ir pārāk mazais tiesnešu skaits salīdzinājumā ar tām lietām, kas nonāk tiesas priekšā.

Es novēlu, lai arī katram no jums, savus pienākumus pildot, nekad nepietrūkst spēka, izturības, ticības savas profesijas cēlumam un ticības tam, ka šo profesiju tieši jūs varēsit veidot par tādu, kas ir izpelnījusies gan Latvijas sabiedrības, gan starptautisko atzinību. Lai jums veiksmīgs un sekmīgs darbs kā Latvijas tiesnešiem!

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!