• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Aizvakar, 11. novembrī, Ministru kabineta sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.11.2003., Nr. 160 https://www.vestnesis.lv/ta/id/81022

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar valdības atzinību Latvijas valsts attīstības veicinātājiem

Vēl šajā numurā

13.11.2003., Nr. 160

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Aizvakar, 11. novembrī, Ministru kabineta sēdē

Akceptēts likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu””.

Likumprojekts paredz valsts sociālās apdrošināšanas ieviešanu par personām, kuras uzturas ārvalstī kopā ar savu laulāto, kurš karavīra statusā pilda dienesta pienākumus ārvalstī, izņemot gadījumu, kad šis karavīrs piedalās starptautiskā operācijā, militārajās mācībās, manevros vai atrodas komandējumā.

 

Akceptēts rīkojums “Par Latvijas Republikas diplomātiskās pārstāvniecības ēkas Francijas Republikā, Parīzē, Pronī ielā 8 (8 rue de Prony), pārdošanu”.

Latvijas Republikas diplomātiskās pārstāvniecības ēka Parīzē, Pronī ielā 8, tika iegādāta 1927.gadā. Pēc Otrā pasaules kara Latvijas Republikas diplomātiskās pārstāvniecības ēkā Parīzē tika izvietota PSRS vēstniecība. Šo ēku šobrīd izmanto Krievijas Federācijas diplomātiskais dienests. Juridiski joprojām minētā ēka ir Latvijas Republikas īpašumā, bet tā nevar realizēt savas īpašnieka tiesības.

2001.gada 13.decembrī Parīzē starp LR un Francijas Republikas ārlietu ministrijām tika noslēgta Vienošanās par Latvijas Republikas sūtniecības ēku Parīzē. Šī Vienošanās tika akceptēta Ministru kabinetā 2001.gada 12.decembrī. Saskaņā ar šo Vienošanos Francijas Republika apņemas noslēgt līgumu un iegādāties minēto ēku par 3 963 674 eiro. Minētā Vienošanās stājās spēkā šā gada 1.jūlijā, un tā paredz, ka sešu mēnešu laikā, t.i., līdz šā gada 1.decembrim, ir jānoslēdz pārdošanas līgums.

Saskaņā ar šo līgumu pirmais maksājums 1 524 490 eiro apmērā tiks izmaksāts pēc pārdošanas līguma noslēgšanas. Atlikusī summa — 2 439 184 eiro — tiek nomaksāta viena gada laikā, sākot ar 2004.gada janvāri.

Akceptēts rīkojums “Par Kriminoloģisko pētījumu centra likvidāciju”.

Saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likumu ar 2004.gada 1.janvāri nolemts likvidēt Tieslietu ministrijas padotībā esošu valsts iestādi “Kriminoloģisko pētījumu centrs”.

Noteikts, ka Tieslietu ministrija ir centra tiesību, saistību un mantas pārņēmēja. Tieslietu ministram uzdots izveidot centra likvidācijas komisiju. Likvidācijas komisijai uzdots līdz 2004.gada 1.janvārim veikt centra materiālo līdzekļu inventarizāciju, kā arī nodrošināt šo līdzekļu un lietvedības nodošanu Tieslietu ministrijai.

 

Izskatīts jautājums “Par valsts ģimenes politikas un ārpusģimenes aprūpes politikas pasākumiem”.

Ministru kabinets nolēma, pamatojoties uz ANO Ģenerālās asamblejas 2002. gada 18. decembra rezolūcijā 57/164 izteikto aicinājumu, pasludināt 2004. gadu par Starptautisko ģimenes gadu un uzdot Īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās sekretariātam sadarbībā ar Kultūras ministriju, Izglītības un zinātnes ministriju, Labklājības ministriju un Veselības ministriju koordinēt Starptautiskā ģimenes gada pasākumu organizēšanu.

Īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās sekretariātam sadarbībā ar Labklājības ministriju, Izglītības un zinātnes ministriju, Iekšlietu ministriju, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju un Latvijas Pašvaldību savienību uzdots līdz 2004. gada 10. februārim sagatavot un iesniegt Ministru kabinetā rīcības plānu ģimenes veida aprūpes veicināšanai bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem.

Īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās sekretariātam sadarbībā ar Labklājības ministriju, Izglītības un zinātnes ministriju, Iekšlietu ministriju, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju un Latvijas Pašvaldību savienību uzdots līdz 2004. gada 10. februārim sagatavot un iesniegt Ministru kabinetā pasākumu plānu situācijas uzlabošanai bāreņu un bez vecāku gādības palikušo bērnu ārpusģimenes aprūpes iestādēs.

Iekšlietu ministrijai uzdots veikt pasākumu kompleksu, lai samazinātu alkohola un citu apreibinošu vielu pieejamību nepilngadīgajiem.

 

Akceptēti noteikumi “Ieroču, munīcijas un gāzes pistoļu (revolveru) iegādāšanās, reģistrēšanas, uzskaites, glabāšanas, pārvadāšanas, pārsūtīšanas, nēsāšanas, realizēšanas un kolekciju veidošanas noteikumi, kā arī apbalvošanas noteikumi”.

Noteikumi nosaka kārtību, kādā Valsts policija fiziskajām personām izsniedz atļaujas B, C vai D kategorijas pašaizsardzības, sporta vai medību šaujamieroču, kā arī lielas enerģijas pneimatisko ieroču glabāšanai, atļaujas tādu B kategorijas īsstobra šaujamieroču nēsāšanai, kuru kalibrs nav lielāks par 9 mm, juridiskajām personām – B, C un D kategorijas šaujamieroču, kā arī lielas enerģijas pneimatisko ieroču iegādāšanās, glabāšanas un pārvadāšanas atļaujas, apsardzes uzņēmumiem, kuri saņēmuši otrās kategorijas speciālo atļauju (licenci), – B un C kategorijas šaujamieroču (izņemot vītņstobra medību šaujamieročus) iegādāšanās vai glabāšanas atļaujas, kā arī minēto atļauju derīguma termiņa noteikšanas kritērijus un atļauju paraugus.

Noteikumos noteikta kārtība, kādā fiziskās un juridiskās personas iegādājas, reģistrē, uzskaita, realizē, glabā, pārvadā, pārsūta vai nēsā šaujamieročus un to munīciju, kā arī lielas enerģijas pneimatiskos ieročus un to munīciju, iegādājas, glabā, nēsā un realizē gāzes pistoles (revolverus) pašaizsardzības, medību, sporta vajadzībām, darba vai dienesta pienākumu pildīšanai, kā arī iegādājas un glabā ieročus kolekcijām.

Noteikumi nosaka šaujamieroču iegādāšanās, glabāšanas vai nēsāšanas atļauju un lielas enerģijas pneimatisko ieroču iegādāšanās un glabāšanas atļauju derīguma termiņa pagarināšanas vai anulēšanas kārtību, kā arī kritērijus tā termiņa noteikšanai, uz kādu pagarināms atļaujas derīguma termiņš vai anulējama atļauja.

Noteikumos noteikta kārtība, kādā Valsts policija izsniedz automātisko šaujamieroču un to munīcijas iegādāšanās un glabāšanas atļaujas un reģistrē automātiskos šaujamieročus, un kārtību, kādā šos ieročus izsniedz dienesta lietošanai.

Noteikta kārtība, kādā Valsts policija izsniedz atļauju šaujamieroču, to munīcijas un lielas enerģijas pneimatisko ieroču ievešanai Latvijas Republikā, izvešanai no Latvijas Republikas un tranzītam caur Latvijas Republiku, un minēto atļauju paraugus.

Noteikta  kārtība, kādā Valsts policija izsniedz ārvalstu pilsoņiem atļaujas B, C un D kategorijas sporta un medību šaujamieroču, to munīcijas un lielas enerģijas pneimatisko ieroču iegādei, ievešanai Latvijas Republikā un izmantošanai medībās, treniņšaušanā vai sacensībās ar šaušanu saistītā sporta veidā, izvešanai no Latvijas Republikas, tranzītam caur Latvijas Republiku, kā arī minēto atļauju paraugus.

Noteikumi nosaka kārtību, kādā Valsts policija izsniedz fiziskajām un juridiskajām personām šaujamieroču un lielas enerģijas pneimatisko ieroču realizācijas atļauju, un minētās atļaujas paraugu.

Noteikumos noteikti ieroču vai munīcijas kolekcijas glabāšanas noteikumi un atļaujas saņemšanas, reģistrēšanas un anulēšanas kārtība, kā arī apbalvošanai paredzēto šaujamieroču un lielas enerģijas pneimatisko ieroču iegādāšanās kārtība.

Noteikumi nosaka kvalifikācijas pārbaudījuma pieņemšanas kārtību, tā nokārtošanai nepieciešamo zināšanu apjomu, maksas apmēru par kvalifikācijas pārbaudījuma kārtošanu un iegūto līdzekļu izlietojumu.

Par spēku zaudējušiem atzīti Ministru kabineta 1999.gada 9.marta noteikumi Nr.103 “Apsardzes darbībā izmantojamo dienesta šaujamieroču iegādāšanās, glabāšanas un izsniegšanas kārtība”.

Noteikts, ka fiziskā un juridiskā persona, kura iegādājusies lielas enerģijas pneimatisko ieroci līdz šo noteikumu spēkā stāšanās, reģistrē šo ieroci Valsts policijas iestādē līdz 2004.gada 1.maijam. Pēc minētā termiņa beigām Valsts policijas iestāde izņem lielas enerģijas pneimatisko ieroci, kurš nav reģistrēts, un atkarībā no ieroča tehniskā stāvokļa nodod to realizācijai vai iznīcināšanai. 

Valsts policijas iestādes, pagarinot ieroču glabāšanas un nēsāšanas atļauju derīguma termiņu, nomaina ieroču glabāšanas un nēsāšanas atļaujas atbilstoši šiem noteikumiem. 

Fiziskā persona, kura apbalvota ar šaujamieroci vai lielas enerģijas pneimatisko ieroci, līdz 2004.gada 1.maijam Valsts policijas Licencēšanas un atļauju sistēmas nodaļā nomaina ieroča glabāšanas un nēsāšanas atļauju atbilstoši šiem noteikumiem.

Fiziskā un juridiskā persona, kuras īpašumā reģistrēts vītņstobra šaujamierocis, nogādā ieroci Valsts policijas Ekspertīžu pārvaldē kontrolšāvienu izdarīšanai, ja tie izdarīti agrāk nekā pirms pieciem gadiem, un līdz 2003.gada 31.decembrim iesniedz Valsts policijas iestādē, kurā ierocis reģistrēts, izziņu par kontrolšāvienu izdarīšanu. Pēc minētā termiņa beigām Valsts policijas iestāde anulē tāda šaujamieroča glabāšanas vai nēsāšanas atļauju, ar kuru nav izdarīti kontrolšāvieni noteiktajā piecu gadu periodā, un nodod minēto šaujamieroci realizācijai vai iznīcināšanai.

 

Akceptēts likumprojekts “Grozījumi Krimināllikumā”.

Likumprojektā vairs netiek paredzēta atbildība par aukstā ieroča neatļautu izgatavošanu, nēsāšanu, pārsūtīšanu vai realizēšanu (par auksto ieroču nēsāšanas un izmantošanas kārtības pārkāpšanu tiks paredzēta administratīvā atbildība).

Tiek paredzēta kriminālatbildība arī par lielas enerģijas pneimatisko ieroču, sprāgstvielu un spridzināšanas ietaišu realizēšanas noteikumu pārkāpšanu, kā arī par to nevērīgu glabāšanu un pārvadāšanu, kā arī tiek paredzēta kriminālatbildība par gāzes pistoles (revolvera) vai tai paredzētu ar kairinošas iedarbības vielām pildītu patronu izgatavošanu bez attiecīgas atļaujas vai par gāzes pistoles (revolvera) pielietošanas nosacījumu pārkāpšanu.

 

Akceptēts likumprojekts “Grozījumi Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksā”.

Likumprojektā tiek paredzēta atbildība par auksto ieroču nēsāšanas un izmantošanas kārtības pārkāpšanu, lielas enerģijas pneimatisko ieroču aprites noteikumu pārkāpšanu, auksto ieroču nēsāšanas un izmantošanas, mazas enerģijas pneimatisko ieroču izmantošanas kārtības pārkāpšanu, kā arī pirotehnisko izstrādājumu iegādāšanās un izmantošanas kārtības pārkāpšanu, šaujamieroču un gāzes pistoļu (revolveru) pielietošanas nosacījumu un kārtības pārkāpšanu, kā arī par ieroču, munīcijas, speciālo līdzekļu, sprāgstvielu, spridzināšanas ietaišu vai pirotehnisko izstrādājumu aprites kārtības pārkāpšanu komercdarbībā.

 

Akceptēts rīkojums “Par valstij piederošo apdrošināšanas akciju sabiedrības “BALTA Dzīvība” kapitāla daļu pārdošanu”.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2003.gada 29.jūlija noteikumiem Nr.418 „Valsts pensiju speciālajam budžetam nodoto kapitāla daļu pārdošanas nosacījumi un kārtība” nolemts pārdot valstij piederošās un valsts pensiju speciālajam budžetam nodotās valsts kapitāla daļas apdrošināšanas akciju sabiedrībā “BALTA Dzīvība” (50 000 akcijas) Komercreģistrā reģistrētajai apdrošināšanas akciju sabiedrībai “BALTA”.

Noteikts, ka akcijas tiek pārdotas par cenu 1,23 lati par akciju, un maksājumi izdarāmi latos.

 

Akceptēts likumprojekts “Grozījumi likumā “Par aizsardzības pasākumiem attiecībā pret cūku un cūkgaļas importu””.

Likumprojekts paredz samazināt likumā “Par aizsardzības pasākumiem attiecībā pret cūku un cūkgaļas importu” ievedmuitas tarifu dzīvu cūku importam un palielināt cūkgaļas muitas tarifu kvotu apjomus, lai nodrošinātu cūkgaļas pārstrādātājus ar izejvielām, veicinātu kautuvju attīstību un novērstu diskrimināciju pret citām Latvijas tirdzniecības partnervalstīm.

Latvija citām tirdzniecības partnervalstīm nosaka cūkgaļas muitas tarifu kvotu palielinājumu, kas būtu proporcionāls ES noteiktajam, ņemot vērā ES vidējo trīs gadu (1999. - 2001.) importu un piešķirto muitas tarifu kvotas apjomu. Eiropas Savienībai piešķirtā muitas tarifu kvota ir 157% no vidējā trīs gadu (1999. - 2001.) importa. Tādējādi arī citām valstīm tiek noteikts cūkgaļas muitas tarifu kvotu palielinājums par 157 % no šo valstu vidējā trīs gadu (1999. - 2001.) importa.

Pirmajos 12 mēnešos pēc piemērošanas sākuma muitas nodoklis dzīvām cūkām tiek samazināts no 0,203 Ls/kg līdz 0,10 Ls/kg, muitas tarifu kvotas cūkgaļai tiek palielinātas par 2031 t, attiecīgi paredzot turpmāku tarifu samazinājumu un muitas tarifu kvotu palielinājumu.

 

Akceptēts rīkojums “Par Ministru kabineta Atzinības raksta piešķiršanu”.

Ministru kabinets pieņēmis Ministru kabineta Apbalvošanas padomes priekšlikumu un piešķīris Ministru kabineta Atzinības rakstu: valsts akciju sabiedrības “Latvijas dzelzceļš” Infrastruktūras pārvaldes direktoram Mihailam Jagodkinam par nozīmīgu ieguldījumu dzelzceļa transporta attīstībā; Latvijas Policijas akadēmijas rektorei, Dr., profesorei policijas pulkvedei Ārijai Meikališai par izciliem sasniegumiem iekšlietu, zinātnes un izglītības jomā – Latvijas Policijas akadēmijas studējošo izglītošanā, zinātniskās pētniecības darbā, mācību līdzekļu izstrādāšanā un publicēšanā; Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājai Astrīdai Harbacevičai par nozīmīgu ieguldījumu izglītības sistēmas attīstībā; Valsts kinofotofonodokumentu arhīva daļas vadītājai Laumai Auziņai par Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma - audiovizuālo, foto un skaņas dokumentu - saglabāšanas nodrošināšanu; Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta direktorei Ārijai Iklāvai par nozīmīgu ieguldījumu valsts dzimtsarakstu sistēmas sakārtošanā; Tieslietu ministrijas Tiesu departamenta direktorei Dzintrai Kullai par nozīmīgu ieguldījumu tiesu darba sakārtošanā.

Noteikts, ka Ministru kabineta Atzinības rakstu M.Jagodkinam pasniedz satiksmes ministrs Roberts Zīle, Ā. Meikališai – iekšlietu ministrs Māris Gulbis, A.Harbacevičai – izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis, L.Auziņai – kultūras ministre Ingūna Rībena, bet Ārijai Iklāvai un Dz.Kullai – tieslietu ministrs Aivars Aksenoks.

 

Akceptēja likumprojektu “Grozījumi likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu””.

Likumprojekts paredz valsts sociālās apdrošināšanas ieviešanu par personām, kuras uzturas ārvalstī kopā ar savu laulāto, kurš karavīra statusā pilda dienesta pienākumus ārvalstī, izņemot gadījumu, kad šis karavīrs piedalās starptautiskā operācijā, militārajās mācībās, manevros vai atrodas komandējumā.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!