• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Jūsu zemi es vienmēr atcerēšos ar mīlestību". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.11.2003., Nr. 160 https://www.vestnesis.lv/ta/id/81019

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.287

Par individuālās licences izsniegšanu telekomunikāciju nozarē sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "iLink"

Vēl šajā numurā

13.11.2003., Nr. 160

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Jūsu zemi es vienmēr atcerēšos ar mīlestību”

Viktors Mihailovskis, Ukrainas vēstnieks, diplomātiskā korpusa vecākais, — “Latvijas Vēstnesim”

U1.JPG (26522 bytes)
12.11.2003., pl. 18.10
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Vakar, 12. novembrī, Rīgā, Mazajā ģildē, notika Ukrainas vēstniecības rīkota pieņemšana, kurā nu jau bijušais Ukrainas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Viktors Mihailovskis, kopš 2001. gada arī Rīgas Ārvalstu diplomātiskā korpusa vecākais, pēc sešiem darba gadiem mūsu valstī atvadījās no Latvijas sabiedrības un no saviem ārzemju kolēģiem. Gandarījumu par labo sadarbību pieredzējušajam diplomātam izteica Latvijas politiķi, valsts ierēdņi un žurnālisti, plaši bija pārstāvētas visdažādākās Latvijas sabiedrības aprindas. Atzinību par labo sadarbību pauda arī daudzi Latvijā akreditētie ārvalstu vēstnieki.

 

— Grūti ticēt, taču Rīgas diplomātiskā korpusa saraksts liecina, ka savu valsti Latvijā esat pārstāvējis jau kopš 1997. gada 25. marta. Pēdējos gadus bijāt arī Rīgas Ārvalstu diplomātiskā korpusa vecākais. Kā jūs vērtējat šo laiku Latvijas un Ukrainas attiecībās?

— Tas bija vērienīgs divpusējo attiecību attīstības laiks, kad tika nostiprināta mūsu attiecību līgumtiesiskā bāze un būtiski pieauga ārējās tirdzniecības apjoms starp mūsu valstīm. Visās jomās — gan politiskajā, gan ekonomiskajā un humanitārajā — mūsu attiecības attīstījušās dinamiski, pa augšupejošu līkni. Ar prieku varu teikt, ka mūsu attiecībām raksturīgs konstruktīvisms, abpusējs izdevīgums un savstarpēja cieņa.

— Kuri, jūsuprāt, bijuši paši nozīmīgākie šī laika notikumi Latvijā?

— Vispirms gribu minēt vēsturiski visnozīmīgāko procesu — Latvijas ārpolitikas stratēģiskā kursa uz NATO un Eiropas Savienību (ES) sekmīgo īstenošanu. Lai raksturotu šā kursa nozīmīgumu un sekmīgo realizāciju, pietiek kaut vai tikai nosaukt 20. septembra referenduma rezultātu, kad Latvijas pilsoņi pārliecinoši nobalsoja par iestāšanos ES. Tēlaini runājot, referenduma rezultāts ir visu Latvijas varas struktūru mērķtiecīgā un aktīvā darba vainagojums, kā arī nepārprotama tautas gribas izpausme.

U7.JPG (13471 bytes)— Kā jūs raksturotu savu atvadu vizīti pie Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas?

— Oficiāli tā bija lietišķa atvadu vizīte sakarā ar manas misijas beigām. Mēs pārrunājām Latvijas un Ukrainas attiecību attīstību, un es ar dziļu pārliecību paudu viedokli, ka līdz ar Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā mūsu attiecības gūs jaunu attīstības impulsu. Savukārt prezidentes kundze uzsvēra mūsu attiecību plašo raksturu, kad līdzās politiskajām ļoti būtiskas ir arī ekonomiskās un humanitārās attiecības. Man bija arī ļoti patīkami dzirdēt prezidentes atzinīgo vērtējumu par maniem centieniem aktīvi pildīt diplomātiskā korpusa vecākā pienākumus. Jāteic, ka šajā sarunā uz mani spēcīgu iespaidu atstāja prezidentes ļoti dziļais problēmu skatījums. Ne velti Latvijas prezidenti uzskata par vienu no spožākajām Eiropas valsts vadītājām. Gribu arī uzsvērt, ka tā bija ļoti sirsnīga, cilvēciska siltuma caurausta saruna.

— Jums tagad ir ļoti solīda pieredze Latvijas un Ukrainas divpusējo attiecību veidošanā. Kā jūs vērtējat mūsu attiecību perspektīvu?

— Esmu dziļi pārliecināts, ka mūsu attiecības arī turpmāk attīstīsies sekmīgi. Tikai pirms dažām dienām oficiālā vizītē Kijevā bija Latvijas ārlietu ministre Sandra Kalniete. Viņa tikās ar Ukrainas prezidentu Leonīdu Kučmu, Augstākās radas (parlamenta) priekšsēdētāju Vladimiru Ļitvinu, premjerministru Viktoru Janukoviču, notika sarunas ar Ukrainas ārlietu ministru Kostjantīnu Griščenko. Ar prieku varu teikt, ka vizīte bija auglīga un tās rezultātiem būs liela nozīme mūsu divpusējo attiecību tālākā padziļināšanā.

U2.JPG (18741 bytes)
U5.JPG (17077 bytes)
U6.JPG (15107 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”
Daudzo atvadu pasākuma viesu vidū arī publicists Knuts Skujenieks ar kundzi, brigādes ģenerālis Raimonds Graube un Polijas vēstnieks Latvijā Tedeušs Fišbahs

— Nesen, Latvijas pusei pilnīgi izprotamu iemeslu dēļ, tika atlikta Ukrainas premjerministra Viktora Janukoviča vizīte Latvijā.

— Jā, Ukrainā tiešām augstu novērtēja Latvijas puses attieksmi pret mūsu lūgumu pārcelt Ukrainas premjerministra vizītes laiku. Pašlaik pa diplomātiskajiem kanāliem tiek precizēts abpusēji pieņemams termiņš.

— Ar kādām jūtām jūs aizbraucat no Latvijas?

— Pati galvenā ir izpildīta pienākuma sajūta. Tie bija interesanta un ražena darba gadi. Man arī turpmāk gribētos apmeklēt Latviju, lai tiktos ar kolēģiem un draugiem. Jūsu zemi es vienmēr atcerēšos ar mīlestību.

Jānis Ūdris, “LV” ārlietu redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!