• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai valdība veiksmīgi strādātu arī turpmāk. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.11.2003., Nr. 159 https://www.vestnesis.lv/ta/id/80981

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vakar, 11. novembrī, Ministru kabineta sēdē

Vēl šajā numurā

12.11.2003., Nr. 159

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai valdība veiksmīgi strādātu arī turpmāk

Vakar valdību veidojošo partiju Saeimas frakciju vadītāji parakstīja Saprašanās memorandu, kas paredz vienprātības principu

KOALICIJA.JPG (15800 bytes)
Pēc memoranda parakstīšanas: Zaļo un Zemnieku savienības Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, “Jaunā laika” Saeimas frakcijas vadītājs Krišjānis Kariņš, TB/LNNK Saeimas frakcijas vadītājs Māris Grīnblats un Latvijas Pirmās partijas Saeimas frakcijas vadītājs Oskars Kastēns
Foto: A.F.I.

Vakar, 11.novembrī, četru valdību veidojošo partiju Saeimas frakciju vadītāji parakstīja Saprašanās memorandu, kurā noteikta vienprātības principu ievērošana būtisku jautājumu izlemšanā.

Ar šo dokumentu tiek noteikta “Jaunā laika”, Latvijas Pirmās partijas, Zaļo un Zemnieku savienības, apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakciju vienlīdzība tiesībās uz savu viedokli un pienākums turpmāk to argumentēti pamatot.

Būtiski jautājumi tiks izlemti pēc vienprātības principa. Koalīcijas partneriem būs arī jāuzņemas solidāra atbildība par Saeimā un valdībā pieņemtajiem lēmumiem neatkarīgi no to popularitātes sabiedrībā.

Pirmoreiz valdību veidojošo partiju sadarbības līgumā ir noteikta apņemšanās ievērot ētikas normas — bez objektīva pamatojuma nekritizēt citus deputātus vai valdības locekļus, kā arī savstarpējās diskusijās ievērot vispāratzītas pieklājības un ētikas normas.

Koalīcijas sadarbības memorandā noteikts, ka frakciju vadītājiem jānodrošina savu frakciju deputātu balsojums atbilstoši koalīcijas pieņemtajam lēmumam. Koalīcijas frakciju deputāti pirms apspriešanas un lēmumu pieņemšanas kopsēdē neierosinās un neatbalstīs aicinājumus sarīkot tautas nobalsošanu, neizsludināt likumus, veidot parlamentārās izmeklēšanas komisijas vai parakstīt pieteikumu lietas iesniegšanai Satversmes tiesā.

Līdz ar šā dokumenta parakstīšanu katra frakcija uzņemas atbildību par savu pārstāvju darbību valdībā.

Memorandā noteikts, ka Ministru prezidents par nodomu pieprasīt kāda ministra vai parlamentārā sekretāra demisiju, savu demisiju vai citām pārmaiņām valdībā personīgi informē frakciju vadītājus. Ja premjers motivēti pieprasa kāda ministra demisiju, tad tam ir jāatkāpjas pēc savas iniciatīvas vai arī jāizsaka neuzticība Saeimai. Šādā gadījumā frakcijai jāizvirza nākamais ministra kandidāts.

JL frakcijas vadītājs Krišjānis Kariņš pēc memoranda parakstīšanas atzina, ka “tagad nenotiks nekāds apvērsums”, taču dokuments “palīdzēs neziņas brīdī un kalpos kā ceļvedis”. “Divpadsmit mēnešus mēs jau esam turējušies kopā, un neredzu iemesla, kādēļ lai mēs nenostrādātu līdz nākamās Saeimas vēlēšanām,” sacīja politiķis.

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis norādīja, ka saprašanās memorandu parakstījis ar lielu atbildību. “Mēs esam gatavi darīt visu, lai mūsu valsts plauktu un tauta dzīvotu labāk.”

Savukārt LPP frakcijas vadītājs Oskars Kastēns uzsvēra, ka memoranda četras papīra lapas padarīs daudz skaidrākus sadarbības noteikumus. Viņš pieļāva, ka koalīcija būtu izvairījusies no vairākām domstarpībām, ja šāds līgums būtu noslēgts jau agrāk.

Līdzīgu viedokli pauda arī TB/LNNK frakcijas vadītājs Māris Grīnblats, uzsverot, ka, ievērojot vienošanās principus, izdosies izvairīties no daudzām problēmām. Ministru prezidents Einars Repše žurnālistiem atzina, ka ciena frakciju vadītāju vēlmi nodrošināt sadarbību koalīcijā.

Pēc LETA informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!