• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valsts spēka demonstrēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.11.2003., Nr. 158 https://www.vestnesis.lv/ta/id/80903

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ziņu aiz ziņas, par domu aiz domas

Vēl šajā numurā

11.11.2003., Nr. 158

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valsts spēka demonstrēšanu

Iekšlietu ministrs Māris Gulbis:

GULBIS6.JPG (15076 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Jūs esat nācis klajā ar iniciatīvu slēgt tirgu “Latgalīte”. Kāpēc esat nonācis pie slēdziena par nepieciešamību veikt šādu soli? Vai uzskatāt, ka tādējādi ir iespējams atrisināt nelegālās tirdzniecības problēmu?

Nupat biju Igaunijā, kur arī iekšlietu sistēmas cilvēkiem uzdevu jautājumu, kā viņiem veicas ar tirgus problēmu risināšanu. Man atbildēja — ja tirgus sistemātiski pārkāpj likumus, ja tajā tiek tirgotas nezināmas izcelsmes, zagtas preces, tas tiek slēgts ciet. Šādā veidā Igaunijā šobrīd jau ir slēgti trīs tirgi. Nekādu atbalstu tur nav guvuši tie šādas rīcības pretinieki, kas vaimanāja, ka tūlīt šie tirgi izvērsīsies Tallinas Rātslaukumā. Šādas zagļu grupas nav tūkstošiem, to ir tikai pāris desmitu, un Igaunijas policija tās veiksmīgi pārķēra.

Pie mums situācija šajā jomā septiņu gadu laikā nevis uzlabojas, bet tikai pasliktinās. Ja tiktu slēgta “Latgalīte”, pārējie tirgi “sarautos” un paši rūpētos, lai to teritorijā netiktu tirgotas zagtas preces. Šodien visi zina — ja, piemēram, Siguldā tiek apzagta māja, tad divu stundu laikā nozagtās mantas jau atrodas “Latgalītē”. Tur apgrozās diezgan lielas naudas un cilvēku masas, kā rezultātā policijai ir daudz grūtāk strādāt. Ja šie tirgoņi tiktu izklīdināti, policijai kļūtu vieglāk strādāt. Šobrīd policija nespēj izdarīt neko. Rezultātā situācija, piemēram, ar izņemtajiem pirātiskajiem diskiem tikai pasliktinās, jo visi zina — valsts nespēj tikt galā ar vienu noziedznieku perēkli. Mani ļoti uztrauc arī tas, ka šāda tirgus apgrozījums ir apmēram miljons latu, bet ienākumi par nomu — tikai divi tūkstoši latu. Man rodas jautājums, vai kāds nesaņem “dividendes” par to, lai situācija būtu tieši šāda.

Vai tomēr nevajadzētu cīnīties ar pašiem nelegālajiem tirgotājiem, nevis uzsākt vajāšanu pret vietām, kur viņi tirgojas?

Ja ļaujam šādam noziedznieku perēklim mierīgi darboties septiņus gadus, un tur esošie cilvēki par mums tikai nosmejas, tas nav normāli. Viņi pelna lielu naudu, bet iedzīvotājiem no viņu darbības nav labuma — tur tiek tirgotas preces, kas ir nozagtas. Šīs situācijas neatrisināšana būtu valsts bezspēcības demonstrēšana.

Uzskatāt, ka tirgus vadībai, nevis policijai ir jārūpējas, lai tā teritorijā nenotiktu nelegāla tirdzniecība?

Tirgus vadībai ir jābūt par to atbildīgai. Protams, policija skatīsies, lai tirgos nenotiktu pārkāpumi, un policijai tas ir jādara. Taču es neesmu arī redzējis nevienu konstruktīvu tirgus vadītāju priekšlikumu, kas ļautu pašreizējo situāciju novērst. Situāciju, manuprāt, varētu uzlabot, kaut reizi gadā liekot šiem tirgotājiem parādīt dokumentus, kas apliecinātu viņu tirgotās preces legālo izcelsmi. Tā kā tas nav darīts, es uzskatu, ka tirgu vadības ir līdzatbildīgas par nelikumībām tirgos. Nevar taču būt tā, ka mums visi 3000 Rīgas policisti jānovirza kontrolēt situāciju tirgos vai vienā pašā “Latgalītē”. Ja policija tiktu galā ar šīm problēmām, mēs pret tām nevērstos. Bet mēs redzam, ka policija ar to netiek galā.

Cik, jūsuprāt, reāli ir tas, ka “Latgalīte” varētu tikt slēgta, ņemot vērā daudzos protestus pret šādu soli, tostarp arī no Rīgas domes vadības puses?

Arī Rīgas domes viedoklis šajā jautājumā nav viennozīmīgs. Bojāra kungs teorētiski piekrīt šā tirgus slēgšanai, bet viņam problēmas rada noslēgto līgumu laušana ar šā tirgus apsaimniekotājiem.

Bet šie līgumi ir spēkā joprojām...

Jā, bet jebkurā gadījumā šāds tirgus nedara Rīgai godu. Visa Eiropa jau zina, kas ir šis tirgus. Nesen uz Rīgu bija atbraukuši kolēģi no Beļģijas, kuriem bija skaidra vēlme — gribam aiziet uz “Latgalīti”, lai paskatītos, kā tas viss tur notiek. Viņi arī izteicās, ka tik liela nelikumīgā tirdzniecība kā “Latgalītē” nav nekur Eiropā. Protams, man ir jāpārmet Rīgas policijai tas, ka šī situācija nav atrisināta. Ja izrādīsies, ka policija to visu ir pieļāvusi speciāli, būs jāmaina policijas vadība. Mēs ļaujam darboties šīm shēmām, un valsts ir par bezspēcīgu, lai kaut ko izdarītu.

Pēdējā laikā vairākkārt ir izskanējuši ierosinājumi ierobežot alkohola un tabakas tirdzniecību tirgos. Vai ar šādiem aizliegumiem ir iespējams panākt kontrabandas, nelegālās tirdzniecības mazināšanos?

Uzskatu, ka tirgos vispār ir jātirgo tikai lauksaimniecības produkcija. Jau vēsturiski tirgi ir veidojušies tāpēc, lai tur tirgotos zemnieki ar augļiem, dārzeņiem, pirmās nepieciešamības pārtikas precēm. Aizbrauciet uz Skandināviju, un jūs redzēsiet, ka tur tirgos netirgo ne alkoholu, ne cigaretes. Turklāt šāds aizliegums ļautu ierobežot arī smēķētāju skaitu Rīgā. Tāpat jāsaka, ka pašreizējās situācijas dēļ zemnieki no Rīgas tirgiem faktiski ir izspiesti. Lai dabūtu tirdzniecības vietu Rīgas tirgū, šobrīd ir jāmaksā 400 latu, kas zemniekam nav pa kabatai. Tirgus “lavku” cena ir mākslīgi “uzaudzēta” — tirgoties ar zagtiem velosipēdiem vai pirātiskajiem diskiem ir daudz ienesīgāk, nekā pārdot kartupeļus. Savus tirgus mēs esam pārvērtuši par kastroļu un cigarešu tirdzniecības vietām. Ne velti Ekonomikas ministrijai ir dots uzdevums sakārtot šos tirgus.

Bet vai, aizliedzot, piemēram, cigarešu tirdzniecību tirgos, zināmā mērā netiks dota iespēja pelnīt nelegālajiem tirgotājiem?

Toties būs skaidri spēles noteikumi. Tiktu radīti šķēršļi organizētajai noziedzībai. Šodien tai šķēršļu faktiski nav. Nosakot skaidrus noteikumus, ka cigaretes tirgos vispār nedrīkst tirgot, šī problēma lielā mērā tiktu atrisināta. Protams, šeit ir runa par cīņu ar sekām — efektīvāk ir jāstrādā gan muitai, gan citiem dienestiem. Nav noslēpums, ka šīs cigaretes Latvijā tiek ievestas no Krievijas un Baltkrievijas. Taču, aizliedzot tirgos veikt šādu tirdzniecību vispār, mēs izjauksim vienu mehānisma posmu, panākot, ka šīs cigaretes nenonāk pie pircēja. Kāpēc veikalos šodien netirgo nemarķētas cigaretes? Tāpēc, ka tur šī situācija ir sakārtota — tiek maksāti nodokļi, un netiek tirgotas nemarķētas preces. Šobrīd izskatās, ka nevienam nav vēlmes sakārtot tirgus, jo visiem patīk tas mikslis, kas tur valda.

“DIENAS BIZNESS”; pēc A. Vaivara intervijas “Policija nespēj izdarīt neko”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!