• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par saskaņotu pasaules politiku. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.11.2003., Nr. 157 https://www.vestnesis.lv/ta/id/80835

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par turku kavalēriju Irākas plašumos

Vēl šajā numurā

07.11.2003., Nr. 157

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par saskaņotu pasaules politiku

Kāds Irākas kara arhitekts sapņoja: „Mēs tur nepaliksim ilgāk par 18 mēnešiem.” Taču pa šo laiku Irākā ir gājuši bojā vairāk amerikāņu nekā četrās kara nedēļās. Secinājums ir šāds: „Ar bombardēšanu atbrīvoties no briesmīga režīma nav grūti (arī Balkānos un Afganistānā), turpretī ļoti grūti ir iedibināt kārtību un ieviest demokrātiju. Šodien vispirms norisinās karš, bet, kad tas ir beidzies, ir jāiegūst cilvēku atbalsts. Un to nevar izdarīt mašīnas – vienīgi cilvēki. Tāpēc arī atgriešanās realitātē Amerikai valstī ir tik sāpīga. Atkal ir vajadzīga ANO – un daudzi, daudzi sabiedrotie.

Protams, ka arī eiropieši arvien vairāk zaudē ilūzijas. Tāpat kā amerikāņi pārvērtēja savu precīzijas ieroču efektivitāti, arī „vecie eiropieši” pārvērtēja sevi, spēkojoties ar gigantu. Berlīne un Parīze nespēja apturēt „hipervaras” virzību uz priekšu. Līdz ar to viņi ANO Drošības Padomei nenodarīja mazāku kaitējumu kā Buša atbalstītāji, kuri iesaistījās karā, apejot ANO.

Pašlaik ir īstais brīdis padomāt par svarīgāko. Tā ir taisnība, ka eiropiešiem nepalīdzēs tas, kas kaitēs amerikāņiem. Kas patiesībā apdraud Rietumus? Tā vairs nav padomju armija, bet atpalikušās un noziedzīgās valstis, kā arī terorisms, kam nav īpaši jāpūlas, lai vārda tiešā nozīmē trāpītu mūsu civilizācijas nervam. Nervs, kas nozīmē miljoniem „savienojumu” – sākot ar strāvas un gāzes kabeļiem, un līdz gaisa satiksmei –, kuru pārrāvumi spēj paralizēt pasaules ekonomiku un izbeigt pārvietošanās brīvību.

Realitāte ir tāda, ka arī stiprais vairs nav varens viens pats. Secinājums ir ļoti vienkāršs: savstarpēji sasaistītā pasaule prasa savstarpēji sasaistītu pasaules politiku. Pat vēl vienkāršāks: vairāk Pauela, mazāk Ramsfelda.

Vai ANO ir jāpārvalda Irāka? Tā būtu trešā ilūzija, jo tad dārznieks tiktu padarīts par „āzi”. Bez „āža”– tātad bez ļoti spēcīgas militārās varas – Irāka būtu zaudēta vēl pirms tiktu atjaunota ūdensvadu sistēma. Daudzu tautu apvienība nespēj iedibināt mieru, bet vienīgi pārvaldīt, taču labāk nekā jūras kājnieki. Vispirms Bosnijā un Kosovā militārais darbs bija jāveic NATO un tikai tad ANO & Co varēja rūpēties par skolām. Zilās ķiveres labākajā gadījumā varētu aizsargāt ANO mītni Bagdādē, bet neko vairāk.

Neviens „hipervarai” nevar atņemt neapskaužamo rūpēšanos par drošību. Tagad tai ir jābūt uzmanīgākai un pieticīgākai nekā pavasarī, lai ar pareizo rezolūciju radītu nosacījumus, kas eiropiešiem (vislabāk NATO ietvaros) padarītu patīkamāku līdzdalību Irākas atjaunošanā. Bez balsstiesībām akcijas nepērk.

Ja būs radīti nepieciešamie nosacījumi, arī Berlīne nevarēs izmantot dažādus trikus, lai izvairītos no piedalīšanās – trīs iemeslu dēļ. Pirmkārt, Vācijas valdības mērķis nevarētu būt saspringtas attiecības ar mūžsenajiem sabiedrotajiem. Otrkārt, Irākā ir pārāk daudz darāmā– sākot ar policijas un beidzot ar valsts pārvaldes izveidošanu –, lai uzreiz vajadzētu šaut uz „džihādistiem”. Visbeidzot: Irākā uz spēles ir likts daudz vairāk nekā vienpatņa ievainotais pašlepnums. Šīs pasaules mazie un lielie ļaundari ar interesi raugās uz Bagdādi. Katastrofa nozīmētu viņu triumfu un sekas skartu ne tikai Ameriku vien.

 

Pēc “DIE ZEIT”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!