• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par latviešu valodas apguvi un integrāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.10.2003., Nr. 153 https://www.vestnesis.lv/ta/id/80600

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar tiesību izpratni demokrātijas stiprināšanā

Vēl šajā numurā

31.10.2003., Nr. 153

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par latviešu valodas apguvi un integrāciju

Nupat ir beigušies Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) šā gada 23. jūlijā izsludinātie projektu konkursi par latviešu valodas apguvi pieaugušajiem un sabiedrības informēšanas pasākumiem mazākumtautību izglītībā. Lai informētu par atbalstītajiem projektiem un sabiedrības iesaisti tajos, vakar, 30. oktobrī, SIF rīkoja preses konferenci, kurā piedalījās SIF padomes priekšsēdētājs Sols Bukingolts un sekretariāta vadītājs Nils Sakss.

 

Valsts atbalstītos latviešu valodas kursos gaida ikvienu interesentu

Līdz šim latviešu valodas apguves valsts programmas bija paredzētas noteiktai mērķauditorijai — skolotājiem, ugunsdzēsējiem, medmāsām, bezdarbniekiem un naturalizācijas pretendentiem. Taču mērķgrupu loks ir pārāk šaurs, jo Latvijā ir 200 000 pieaugušo, kuru valsts valodas zināšanas ir vājas, un ne visu ienākumi ļauj apmeklēt latviešu valodas maksas kursus. SIF mērķis bija radīt latviešu valodas kursus, kuros, saņemot finansiālu valsts atbalstu, var pieteikties ikviens latviešu valodas nepratējs neatkarīgi no profesijas un piederības pie kādas sociālās grupas.

SIF projektu konkursā tika iesniegts 61 projekts, no tiem finansiāli atbalstīti tika 34. Tas nozīmē, ka apgūt latviešu valodu varēs 2830 cilvēku par kopējo summu 185 000 latu. Projektiem bija jāatbilst stingriem kvalitātes standartiem, bet kursus rīkot drīkst tikai Izglītības un zinātnes ministrijā sertificētas izglītības iestādes. Obligāta prasība latviešu valodas pedagogiem — divu gadu pedagoģiskā pieredze. Grupā nedrīkstēs būt vairāk par 15 cilvēkiem. Projektu izvērtēšanā ņemtas vērā arī izmaksas par vienu mācību stundu (45 minūtes) vienam cilvēkam, kas svārstījās no 38 santīmiem līdz trim latiem. Piešķirot naudu projektiem, stingri ievērots princips par vienmērīgu projektu ieviešanu visā valstī.

 

Latviešu valodas apguves kursos uzņems pieteikšanās kārtībā

Kursu rīkotāji vietējos plašsaziņas līdzekļos, sākot ar 1. novembri, publicēs pieteikumu par kursiem. Pretendentu atlasē stingri tiks ievērots vienlīdzības princips, nebūs prioritāšu kādām sociālajām grupām vai profesijām, pretendenti tiks reģistrēti pieteikšanās kārtībā. Piesakoties būs jāaizpilda anketa, kurā jānorāda arī darbavieta (tas gan nenozīmē, ka nevarēs pieteikties bezdarbnieki). SIF kursus finansiāli atbalsta, nevis pilnībā apmaksā. Tādēļ kursu dalībniekiem būs jāmaksā simboliska summa, kas tiks aprēķināta, ņemot vērā dalībnieka vidējos mēneša ienākumus. Cilvēkiem, kuru ienākumi mēnesī ir zemāki par 100 latiem, nebūs jāmaksā nekas, tiem, kuru ienākumi mēnesī pārsniedz 600 latus, kursi būs jāapmaksā pilnībā. Tādēļ, piesakoties kursos, pretendentiem būs jāiesniedz izziņa no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras par pēdējo trīs mēnešu ienākumiem.

Faktiskā interese par šiem latviešu valodas apguves kursiem — interesentu skaits — būs arī rādītājs, cik patiesa ir latviešu valodas nepratēju vēlme to apgūt.

 

Informēs par 2004. gada reformu mazākumtautību izglītībā

SIF finansiāli atbalstīs 18 projektus, kas paredz no šā gada decembra līdz nākamā gada 1. jūnijam informēt sabiedrību par izmaiņām mazākumtautību izglītībā. Liela daļa projektu ir nelieli, to izmaksas — no 500 līdz 1000 latiem, bet ļoti būtiski, ka tos iesniegušas pašas skolas, uz kurām šī reforma attieksies, piemēram, Daugavpils Poļu skola, Daugavpils Krievu vidusskola — licejs, Rīgas Klasiskā ģimnāzija u. c. Nauda ir piešķirta arī masu medijiem, kas vēlas veidot informējošus raidījumus, — radio “SWH +”, raidījums “Viss notiek” u.c. SIF, tāpat kā projektu iesniedzēji, cer, ka šīs informatīvās kampaņas palīdzēs depolitizēt izglītības problēmas un veicināt toleranci sabiedrībā.

Rūta Kesnere, “LV” informācijas redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!