• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par iekšlietu ministra pieredzes vizīti Igaunijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.10.2003., Nr. 152 https://www.vestnesis.lv/ta/id/80500

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par atbalstu dzimumlīdztiesības veicināšanas centram

Vēl šajā numurā

30.10.2003., Nr. 152

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par iekšlietu ministra pieredzes vizīti Igaunijā

Vakar, 29.oktobrī, iekšlietu ministra Māra Gulbja vizītes laikā Igaunijā notika sarunas par abu valstu sadarbības iespējām pierobežas rajonos, veidojot arī kopīgus glābšanas dienesta punktus.

Abas puses vienojās, ka, negaidot brīdi, kad starp Eiropas Savienības valstīm tiks likvidētas robežas, jau tagad jāvienojas par šīs sadarbības kārtību: ja pierobežā, kad ir noticis nelaimes gadījums, uz notikumu vietu izbrauc tas glābšanas dienests, kurš atrodas tuvāk, neatkarīgi no tā, kurā valstī notikusi nelaime.

Vakar M.Gulbis apmeklēja Dienvidigaunijas glābšanas centru, kur apskatīja tehnisko aprīkojumu un iepazinās ar tā darbības principiem.

Igaunijā glābšanas dienestam un ātrajai medicīniskajai palīdzībai ir vienots tālrunis, taču vēl tiek risināts jautājums par policijas piesaistīšanu šai sakaru līnijai. Taču kaimiņu valstij esot līdzīgas problēmas kā Latvijā — no visiem izsaukumiem apmēram 13% gadījumu nepieciešama medicīniskā palīdzība, 8% — tiek lūgta konsultācija, 1% gadījumu tiek izsaukts dienests uz reālu ugunsgrēku, bet pārējie tālruņa zvani ir bijuši kļūdaini. Šo problēmu Igaunijas kolēģi mēģina atrisināt ar informācijas tehnoloģijām, šim nolūkam tiek piesaistītas investīcijas.

Igaunijas glābšanas dienesta darbinieku rīcībā ir digitālās kartes, ar kurām tiek noteikts, kura ekipāža ir tuvāk notikuma vietai, kā arī norādīts optimālākais piebraukšanas ceļš. Dienesta rīcībā ir arī displeji, mūsdienīgi operatīvie sakari, līdz ar to, dodoties uz notikuma vietu, glābšanas dienestu rīcībā jau ir visa nepieciešamā informācija un viņiem nav papildus jāsazinās ar dispečeriem, lai precizētu dažādus faktus.

Māris Gulbis atzina, ka Latvijas ugunsdzēsības un glābšanas dienests gan tehniskā nodrošinājuma, gan informatīvās tehnoloģijas jomā atpaliek no saviem ziemeļu kaimiņiem. Taču redzētais tikai vēlreiz apstiprina, cik pamatota ir bijusi nepieciešamība nākamā gada budžetā atvēlēt papildu līdzekļus ugunsdzēsības un glābšanas dienesta tehnikas iegādei. Turklāt šā dienesta attīstības jautājumi jārisina nekavējoties, lai, iestājoties Eiropas Savienībā, mūsu glābšanas dienests atbilstu šim līmenim.

Iekšlietu ministrijas  Sabiedrisko attiecību departaments

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!