• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vakar, 28. oktobrī, Ministru kabineta sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.10.2003., Nr. 151 https://www.vestnesis.lv/ta/id/80434

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijā akreditējušies Moldovas, Korejas un Albānijas jaunie diplomātiskie pārstāvji

Vēl šajā numurā

29.10.2003., Nr. 151

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vakar, 28. oktobrī, Ministru kabineta sēdē

Akceptēts likumprojekts “Grozījumi Notariāta likumā”.

Likumprojekts paredz noteikt, ka zvērinātu notāru atlīdzības taksi pēc Tieslietu ministrijas priekšlikuma nosaka Ministru kabinets, izvērtējot Latvijas Zvērinātu notāru padomes izteikto viedokli.

Likumprojekts paredz izslēgt 207.pantu, jo Notariāta likumā nav jāskaidro, kādā veidā pārsūdzami pirmās instances tiesas spriedumi. Pārsūdzēšanas kārtību nosaka procesuālie likumi.

 

Akceptēti noteikumi “Svaigu augļu, ogu un dārzeņu kvalitātes un klasifikācijas prasības un novērtēšanas kārtība”.

Svaigu augļu un dārzeņu sektorā Latvijas nacionālajā likumdošanā ir ieviestas kvalitātes novērtēšanas un tirdzniecības standartu Eiropas Savienības regulas. Šīs regulas ir ieviestas kā Latvijas standarti. Latvijas standarti ir izstrādāti 33 veidu Eiropas Savienībā ar regulām noteiktajiem svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem, un to piemērošana Latvijā šobrīd ir brīvprātīga. Latvijas standartos svaigiem augļiem un dārzeņiem ir ietvertas kvalitātes, izmēru, piedāvājuma un marķēšanas prasības, kā arī produkta definīcija un pieļaujamās kvalitātes un izmēru pielaides.

Produkta kvalitātes un klasifikācijas prasību izpildes uzraudzību un kontroli veic Pārtikas un veterinārais dienests saskaņā ar dienesta izstrādātu un zemkopības ministra apstiprinātu ikgadējo uzraudzības programmu.

Produkta īpašnieks — ražotājs, iesaiņotājs un/vai iepakotājs, pārdevējs, izvedējs vai ievedējs — vai īpašnieka pilnvarota persona ir atbildīga par produkta kvalitātes atbilstību attiecīgajam piemērojamam standartam konkrētajā aprites posmā un par produkta izmantošanu pavaddokumentos norādītajiem mērķiem, kā arī par šajos noteikumos noteikto prasību ievērošanu. Īpašniekus reģistrē dienesta izveidotā datu bāzē. Datu bāzē reģistrēto informāciju dienests regulāri atjauno.

 

Akceptēti noteikumi “Grūtniecības pārtraukšanas organizatoriskā kārtība”.

Noteikumi noteiks kārtību, kādā tiek veikts legālais un medicīniskais aborts. Legālais aborts ir aborts, kas tiek izdarīts pēc sievietes vēlēšanās līdz grūtniecības 12.nedēļai. Pirms legālā aborta veikšanas ginekologam (dzemdību speciālistam) vai ģimenes ārstam mutiski ir jāinformē sieviete par grūtniecības pārtraukšanas būtību, kā arī jāizsniedz veselības ministra apstiprināta rakstiska informācija par grūtniecības pārtraukšanas morālajiem aspektiem. Aborta veikšana ir maksas pakalpojums, un par to maksā pati sieviete.

Medicīniskais aborts ir aborts, kas tiek veikts medicīnisku indikāciju dēļ. Lēmumu par grūtniecības pārtraukšanu šajos gadījumos pieņem ārstu konsilijs. Medicīnisko abortu, ja tas tiek veikts smagu saslimšanu dēļ, var veikt līdz grūtniecības 22.nedēļai. Medicīniskais aborts tiek veikts arī tad, ja grūtniecība iestājusies izvarošanas gadījumā. Šajos gadījumos abortu var veikt līdz grūtniecības 12.nedēļai. Arī šajā gadījumā ir jāsasauc ārstu konsilijs. Medicīniskais aborts nav maksas pakalpojums, tā izmaksas tiek segtas no veselības aprūpes budžeta.

Pieņemot šos noteikumus, tiks nodrošināta iespēja arī savlaicīgai grūtniecības pārtraukšanai, ja grūtniecības progresēšana apdraud sievietes veselību vai dzīvību, kā arī iespējami vai radušies augļa attīstības traucējumi.

 

Akceptēti divi rīkojumi “Par uzņemšanu Latvijas pilsonībā naturalizācijas kārtībā”, kurā iekļauti 406 pilsonības pretendenti, to skaitā 44 viņu nepilngadīgie bērni.

 

Akceptēts likumprojekts “Grozījumi Civilprocesa likumā”.

Saskaņā ar Darba likuma 122.pantu, darbinieks var celt tiesā prasību par darba devēja uzteikuma atzīšanu par spēkā neesošu viena mēneša laikā no uzteikuma saņemšanas dienas. Citos gadījumos, kad pārkāptas darbinieka tiesības turpināt darba tiesiskās attiecības, viņš var celt tiesā prasību par atjaunošanu darbā viena mēneša laikā no atlaišanas dienas.

Darbinieks, kurš atlaists no darba, pamatojoties uz darba devēja uzteikumu, kuru tiesa atzinusi par spēkā neesošu, ar tiesas spriedumu atjaunojams iepriekšējā darbā (Darba likuma 124.panta otrā daļa).

Civilprocesa likums nenosaka termiņus, kādos jāizskata prasības pieteikumi lietās par darbinieka atjaunošanu darbā un par darba devēja uzteikuma atzīšanu par spēkā neesošu. Lietu izskatīšana tiesās ir ilgstošs process, un, ja tiesa spriedumā konstatē, ka darbinieks prettiesiski atlaists no darba un atjaunojams iepriekšējā darbā, darba devējam jāizmaksā darbiniekam atlīdzība par visu darba piespiedu kavējuma laiku, arī gadījumā, ja darba tiesiskās attiecības tiek izbeigtas.

Grozījumi likumā paredz, ka pirmās instances tiesā, kā arī apelācijas instancē lietās, kurās ir prasījums par atjaunošanu iepriekšējā darbā un lietās par darba devēja uzteikuma atzīšanu par spēkā neesošu, tiesas sēde nosakāma ne vēlāk kā 15 dienu laikā pēc paskaidrojuma saņemšanas vai tā iesniegšanas termiņa notecēšanas.

 

Akceptēts rīkojums “Grozījumi Ministru kabineta 2003.gada 15.jūlija rīkojumā Nr.442 “Par Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanas uzraudzības padomes sastāvu””.

Rīkojums paredz izdarīt izmaiņas Latvijas Nacionālās bibliotēkas uzraudzības padomes sastāvā. Sakarā ar Liānas Bokšas ievēlēšanu Nacionālās kultūras padomes priekšsēdētājas amatā viņa tiek iecelta padomes sastāvā. No padomes sastāva tiek izslēgta Nora Ikstena, bijusī Latvijas Nacionālās kultūras padomes priekšsēdētāja.

 

Akceptēti noteikumi “Sporta speciālistu sertifikācijas kārtība un prasības, kādām jāatbilst sporta speciālistam, lai iegūtu tiesības strādāt sporta jomā”, kuri nosaka sporta speciālistu teorētisko zināšanu un profesionālo iemaņu pārbaudes (sertifikācijas eksāmena) un attiecīga profesionālās kvalifikācijas sertifikāta izsniegšanas kārtību, kā arī prasības, kādām jāatbilst sporta speciālistam, lai iegūtu tiesības strādāt sporta jomā.

Noteikts, ka sporta speciālista profesionālās kvalifikācijas sertifikātu izsniedz uz pieciem gadiem.

Sertifikāciju un sertifikāta atkārtotu izsniegšanu bez sertifikācijas eksāmena kārtošanas (resertifikācija) veic Sporta speciālistu sertifikācijas komisija septiņu personu sastāvā. Komisijas nolikumu un sastāvu apstiprina izglītības un zinātnes ministrs. Lai atzītu ārvalstīs iegūtos sporta izglītības un kvalifikācijas dokumentus, komisija izvērtē to atbilstību šo noteikumu prasībām.

Sporta speciālistam, kura ārvalstīs iegūtā sporta izglītība un kvalifikācija ir atzīta Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, sertifikātu izsniedz bez sertifikācijas eksāmena kārtošanas.

Noteikts, ka noteikumi stājas spēkā ar 2004.gada 1.septembri.

 

Akceptēts rīkojums “Par darbadienu pārcelšanu”, kurš paredz pārcelt no budžeta finansējamās valsts iestādēs darbadienu no pirmdienas, 2003.gada 17.novembra, uz sestdienu, 2003.gada 15.novembri, kā arī pārcelt darbadienu no piektdienas, 2004.gada 2.janvāra, uz sestdienu, 2004.gada 10.janvāri.

Ieteikt visām pašvaldībām, uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) un organizācijām, nosakot darba un atpūtas laiku, ievērot noteiktos darbdienu pārcēlumus.

Nolemts, ka ceturtdien, 30.oktobrī, pulksten 14 tiks sasaukta Ministru kabineta ārkārtas sēde, kuras darba kārtībā iekļauts jautājums par priekšlikumiem likumprojekta “Grozījumi likumā “Par valsts budžetu 2003.gadam”” otrajam lasījumam Saeimā.

Valdība plāno izskatīt jautājumu par veicamo pasākumu īstenošanu muitas un nodokļu informācijas sistēmu savietojamības jomā, kā arī turpināt projekta “Koncepcija par iespējām kārtējā budžeta gadā ministrijām piešķirtos, bet neizlietotos līdzekļus iekļaut attiecīgo ministriju nākamā gada budžeta projekta izdevumos” izskatīšanu.

Aivis Freidenfelds, MK preses sekretārs

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!