• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Pasaules brīvo latviešu apvienības valdes gadskārtējo sēdi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.10.2003., Nr. 150 https://www.vestnesis.lv/ta/id/80354

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Sudānas Episkopālās baznīcas arhibīskapa vizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

28.10.2003., Nr. 150

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Pasaules brīvo latviešu apvienības valdes gadskārtējo sēdi

Piektdien, 24. oktobrī, beidzās gadskārtējā Pasaules brīvo latviešu apvienības (PBLA) valdes sēde, kas notika Rīgā, Konventa sētā. 22., 23. un 24. oktobrī tika runāts par iepriekšējā gadā paveikto un lemts par konkrētiem projektiem un darbiem, kas veicami nākamgad.

Sēdes laikā PBLA pieņēma vairākas rezolūcijas un lēmumus.

Plašsaziņas līdzekļos un starptautiskās sanāksmēs nepārtraukti parādās Krievijas pārstāvju nepamatoti pārmetumi un apmelojumi par cilvēktiesību neievērošanu Latvijā, it sevišķi attiecībā uz krieviski runājošo minoritāti.

PBLA valde atzīst, ka šo notikumu ignorēšana un klusuciešana nav pareizā rīcība.

PBLA valde aicina visas latviešu organizācijas un Latvijas valdību dokumentēt šos notikumus un protestēt pret tiem.

PBLA valde aicina Latvijas valdību pieprasīt no Padomju Savienības pēcteces – Krievijas Federācijas – Latvijas un pārējo Baltijas valstu okupācijas fakta atzīšanu.

PBLA aicina sākt aktīvu darbību, lai nosodītu Padomju Savienības izdarītos noziegumus, kas veikti PSRS komunistu partijas vadībā. Starptautiskajai sabiedrībai ir jānosoda šie noziegumi, tāpat kā tika nosodīti nacistu noziegumi.

PBLA valde atzīst, ka korupcija ir liels ļaunums, kas kavē Latvijas valsts politisko un saimniecisko attīstību un nomelno Latvijas tēlu. PBLA valde apsveic pašreizējās valdības korupcijas apkarošanas programmu un centienus, kā arī sagaida konkrētus panākumus, piemēram, KNAB vadītāja apstiprināšanu un sekmīgas pretkorupcijas prāvas.

PBLA valde pilnībā atbalsta šos centienus, lai valstī tiktu radīta juridiska drošība.

Ņemot vērā daudzās pozitīvās atsauksmes par PBLA pirms gada rīkoto tieslietu konferenci, PBLA valde nolēma, ka ir nepieciešama notikumu attīstības analīze jaunas konferences ietvaros.

Patriotisma pamatā ir tautas vēsturiskā apziņa. Lai to pilnībā attīstītu, latviešu tautas vēsture skolās jāmāca sistēmātiski nevis kā daļa no pasaules vēstures, bet gan kā patstāvīgs priekšmets, piešķirot tam pienācīgu stundu skaitu.

PBLA aicina Izglītības un zinātnes ministriju izstrādāt attiecīgu mācību programmu.

Nepieciešamajā pārejas posmā Izglītības un zinātnes ministrijai jānosaka obligātās Latvijas vēstures vielas apjoms un stundu skaits.

Okupācijas apstākļos latviešu valoda ir smagi cietusi. Okupācijas sekas vēl tagad vājina latviešu valodas pamatus. PBLA valde aicina Latvijas kultūras darbiniekus, zinātniekus un plašsaziņas līdzekļu darbiniekus meklēt iespējas, lai pārvarētu latviešu valodas degradēšanas sekas, un novērtēt mūsu ievērojamāko valodas zinātnieku Kārļa Mīlenbacha un Jāņa Endzelīna pētījumus un atziņas, piemērojot tās vispārējās lietošanas praksē.

PBLA valde atkārtoti aicina Valsts prezidentes Latviešu valodas komisiju oficiāli atzīt Endzelīna pareizrakstības principus, lai šo rakstību atkal mācītu skolās un lietotu publikācijās. Tāpat lūdzam komisiju gādāt, lai tiktu kopta pareiza latviešu valoda runā un rakstos, izskaužot citu valodu piesārņojumus.

Novērtējot baltu filoloģes Dr. Rasmas Grīsles drosmīgo un ilggadēji neatlaidīgo latviešu valodas kopšanas darbu, kas pamatots mūsu ievērojamāko valodas zinātnieku Kārļa Mīlenbacha un Jāņa Endzelīna atzinumos, Pasaules brīvo latviešu apvienības valde piešķir Atzinības balvu Rasmai Grīslei.

PBLA nolemj piešķirt piecas stipendijas Latvijas studentiem sadarbībā ar Vītolu fondu.

Nākamā PBLA valdes sēde tiks rīkota 2004. gada rudenī, kad Rīgā notiks Latvijas Valsts arhīva un PBLA Kultūras fonda kopīgi rīkotā konference par trimdas kultūru “Kultūra. Trimda. Nacionālā identitāte”. Šīs konferences galvenie mērķi ir izvērtēt trimdas kultūras nozīmi latviskās identitātes saglabāšanā un tās vietu kopējā latviešu tautas kultūras bagātināšanā; apzināt trimdas kultūras vietu pasaules kultūras kontekstā un veicināt trimdas kultūras vēstures pētniecību kā Latvijā, tā ārpus tās.

PBLA pārstāvniecība

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!